Ako sa vyrovnať s rozhodnutím rodičov po smrti?
Ahojte, chcela by som vedieť váš názor. Sme traja súrodenci, my dvaja máme rodiny, svoje zázemie, deti, vnúčatá, rodičia nám pomáhali za života ako vedeli. Po ich smrti všetko zanechali najmladšiemu súrodencovi - slobodnému, ktorý sa o nich a staral. Ako sa vyrovnať s nespravodlivosťou? Dá sa to?
@anonym_autor ty máš moralne právo dediť oni právne. Ja by som sa tiež ťažko vyrovnával s vydedením. Ale nie kvôli majetkom ale kvôli tomu, ze by ma trápilo že proti mne rodičia niečo mali. So súrodencom by som sa nehádal a rešpektoval by som ich vôľu. Ale trápilo by ma to. Ich to trápi tiež ale ešte k tomu sa hnevajú a chcú svoj podiel. U nás na Slovensku keď to dajú na súd tak on im vyhovie. Aj keby rodičia spísali závet ten sa dá u nás napadnúť. Skús sa s nimi dohodnúť po dobrom. Rodičia videli že sa staráš a nenechal si ich v domove dôchodcov. To je vďaka za to od nich. Lenže mali myslieť aj na to čo bude nasledovať a mali si to vyjasniť so zvyšnými deťmi a dopredu im povedať že budú vydedené. A aj prečo. Možno by to nepochopili ani tak. Je to ťažké.
@anonym_autor ty máš moralne právo dediť oni právne. Ja by som sa tiež ťažko vyrovnával s vydedením. Ale nie kvôli majetkom ale kvôli tomu, ze by ma trápilo že proti mne rodičia niečo mali. So súrodencom by som sa nehádal a rešpektoval by som ich vôľu. Ale trápilo by ma to. Ich to trápi tiež ale ešte k tomu sa hnevajú a chcú svoj podiel. U nás na Slovensku keď to dajú na súd tak on im vyhovie. Aj keby rodičia spísali závet ten sa dá u nás napadnúť. Skús sa s nimi dohodnúť po dobrom. Rodičia videli že sa staráš a nenechal si ich v domove dôchodcov. To je vďaka za to od nich. Lenže mali myslieť aj na to čo bude nasledovať a mali si to vyjasniť so zvyšnými deťmi a dopredu im povedať že budú vydedené. A aj prečo. Možno by to nepochopili ani tak. Je to ťažké.
@slovakboy sestra napadla relatívnu neplatnosť a peniaze som jej vyplatil - teda polovicu zákonného podielu. Brat to neurobil a uznal závet v plnom rozsahu. Teraz ho však chce napadnúť. A sestra absolútnu neplatnosť. Čo sa nedá úplne, lebo v čase spísania závetu boli obaja spôsobilé na právne úkony a urobili to z vlastnej vôle. Bolo to viac ako 20r dozadu a nevedel som o tom.
Ja, by som to uzákonila, že majetok patrí tomu, kto sa postará a dopatruje a je jedno či je to pokrvná rodina, alebo úplne cudzí človek. Viem, čo to obnáša opatrujem ťažko zdravotne postihnutú polimorbidnu maminku 24/7 môj život je už šesť rokov na poslednom mieste. Vedela, by som o tom veľmi veľa napísať.
Ja, by som to uzákonila, že majetok patrí tomu, kto sa postará a dopatruje a je jedno či je to pokrvná rodina, alebo úplne cudzí človek. Viem, čo to obnáša opatrujem ťažko zdravotne postihnutú polimorbidnu maminku 24/7 môj život je už šesť rokov na poslednom mieste. Vedela, by som o tom veľmi veľa napísať.
@anna777115 Ja absolutne nemam problem s tym, ak by mi boli nejako pomahali. Resp. by som videl snahu, ze toto zariadim ja, toto ty, s tym ti pomozem. Ale ani za zivota oboch to tak nebolo. Ved ja to urobim, ved ja som sam, ved ja som flexibilny, ved ja mam dost casu. A ked pride na to, ze rodicia to zohladnili a zrejme uz 20r dozadu vedeli, ako sa to vyvinie - tak som ja ten zly, rodicia su zli, vsetci su zli a oni chcu to, co im zo zakona patri, lebo. A ked im to nedam, tak skoncime na sude a nitka na mne neostane sucha. A to ani nepisem o spravach, emailoch, a smskach, ake dostavam.
@anna777115 Ja absolutne nemam problem s tym, ak by mi boli nejako pomahali. Resp. by som videl snahu, ze toto zariadim ja, toto ty, s tym ti pomozem. Ale ani za zivota oboch to tak nebolo. Ved ja to urobim, ved ja som sam, ved ja som flexibilny, ved ja mam dost casu. A ked pride na to, ze rodicia to zohladnili a zrejme uz 20r dozadu vedeli, ako sa to vyvinie - tak som ja ten zly, rodicia su zli, vsetci su zli a oni chcu to, co im zo zakona patri, lebo. A ked im to nedam, tak skoncime na sude a nitka na mne neostane sucha. A to ani nepisem o spravach, emailoch, a smskach, ake dostavam.
@anonym_autor máš chamtivých súrodencov, nič nerobiť a získať peniaze, nebudete mať dobré vzťahy nikdy, budú čakať aj na tvoj majetok, keďže nemáš nikoho ako píšeš
@anonym_autor ale ak oni napadnú platnosť závetu z dôvodu, že závet porušuje inštitút neopomenuteľných dedičov, tak sa môže stať, že súd zneplatni závet a dediť sa bude podľa zákona - všetci rovnakým dielom. Vtedy je možné započítať nehnuteľnosť, ktoru darovali rodičia tvojej sestre . Ale toto všetko by si mal riešiť s právnikom.
@anonym_autor Škoda, že to rodičia nepredviedli na teba darovacou zmluvou.
@anonym_autor ale ak oni napadnú platnosť závetu z dôvodu, že závet porušuje inštitút neopomenuteľných dedičov, tak sa môže stať, že súd zneplatni závet a dediť sa bude podľa zákona - všetci rovnakým dielom. Vtedy je možné započítať nehnuteľnosť, ktoru darovali rodičia tvojej sestre . Ale toto všetko by si mal riešiť s právnikom.
@volterra nemôžu napadnúť absolútnu neplatnosť, iba relatívnu neplatnosť a tu práve inštitút neopomenuteľného dediča. Čo sa aj stalo. A podľa zákona bola vyplatená polovica zákonného nároku. Podmienky na napadnutie absolútnej neplatnosti naplnené nie sú, samozrejme, že mám svojho právnika. A rovnako už prebehli nejaké roky od oboch dedičských konaní a účastníci konania si v nich mohli uplatniť svoje nároky. Obe dedičské konania boli právoplatne uzavreté bez námietok po dohode účastníkov konania.
@pribinak nie je to vymyslená téma. Ja som ten súrodenec, čo dedil. A súrodenci so mnou prestali komunikovať a vymazali ma zo života. Rodičom na hrob chodia minimálne a sú na nich nahnevaní. V slabej chvíli mi vypisujú výhražné správy.
@anonym_autor Ved pises: "my dvaja mame rodiny", tak asi nie si ty ten osamely surodenec, ktory sa staral.
@anonym_autor Ved pises: "my dvaja mame rodiny", tak asi nie si ty ten osamely surodenec, ktory sa staral.
@majoranka24 ak by si citala moje prispevky vyssie, tak by si zistila. Nejdem to tu uz rozpisovat, lebo cokolvek napisem, som troll.
@majoranka24 on je ten syn co mu ostal dom / byt po rodicoch a surodenci sa citia ukrvideni
@anonym_autor Škoda, že to rodičia nepredviedli na teba darovacou zmluvou.
@anna777115 darovaciu mozes napadnut. Pises zle. Mali urobit kupnu zmluvu.
Zelam pevne nervy! Rodina sa vzdy ukaze pri majetkoch. Mali byt na kupnu zmluvu previest na Teba.
@mexico_16 Ako môže napadnúť prosím ťa darovaciu zmluvu.
@anonym_autor moja mama sa starala o babku po mozgovej príhode, 90%postihnutie, plienky kŕmiť, nerozprávala, podľa mňa masaker, po smrti babky (babka nechala mame dom v hodnote 30 000, starý na zbúranie) môj strýko chcel splatiť všetko. Za 2 roky čo za mama starala jej ani raz nevybral plienku, neokupal ju, nenakrmil. A ešte ani nesúhlasil s umiestnením do ústavu
@mexico_16 Ako môže napadnúť prosím ťa darovaciu zmluvu.
@anna777115 moze ju napadnúť práve z pohľadu výšky daru......u nás sa tak udialo na dedicskom.....
@anna777115 moze ju napadnúť práve z pohľadu výšky daru......u nás sa tak udialo na dedicskom.....
@pieksamaki nemyslíš započítanie daru do dedičského podielu? Lebo napadnutie darovacej zmluvy sa nerobí na dedičskom konaní ale na súde. A je sakra ťažké dokázať neplatnosť darovacej zmluvy.
Tu nebola ani darovacia zmluva, ani kupno predajna zmluva.
@pieksamaki Darovacia zmluva je najspoľahlivejšia, lebo je takmer nemožné ju napadnúť. Napadnúť ju môžu jedine majitelia, ktorí darujú, ak neboli dodržané záležitosti, ktoré si určili a udali do zápisnice darovacej zmluvy. Výška hodnoty darovanej nehnuteľnosti nie je vôbec dôvodom k napadnutiu zmluvy, takže neviem o čom píšeš. Počas života môžeš darovať svoj majetok komu chceš a vo finančnej výške, akou chceš.
@anonym_autor a súrodenci chodili k rodičom aspoň ich pozrieť keď ešte žili?
@anonym_autor a súrodenci chodili k rodičom aspoň ich pozrieť keď ešte žili?
@bielasovicka no takto, kym mohli, chodili k nim robit rodicia na zahrady. Ale ano, tak raz za tri, styri mesiace dosli. Alebo na Vianoce, na Velku noc. Kedze mama im piekla kolace, barancekov, vianocky apd.
Ti,kt tu autora prispevku napadate-zadana je otazka.
Ci uz to je troll ci uz to je 4 alebo viac surodencov,je nepodstatne.
Do tejto situacie sa moze dost kazdy ,je to uplne aktualna otazka...
Riesite hovadiny a neradite...
Auror:
V normalbych rodinach to byva tak,ze rodicia,ak mozu,este za zivota vyplatia deti-aspon po troche a ten,kto ich doopatruje,dedi nehnutelnost ,v ktorej dozili....
Na to nie je zakon,to s tak robi...
Podla tvojho opisu nevidim nikde nespravodlivost.
Vidim tvojich surodencov ako bezcitnych a nenazranych ludi-ale aj to je bezne...
Kto nikdy neopatroval stareho ci choreho cloveka,nemoze to nikdy ani pochopit.
Nedaj sa o byt osklbat-ziadne musim predat a ist do najmu.
Zavet je spisana,bi sa za svoje prava.
A blbe komenty tu si nevsimaj....
@osky maximálne súhlasím.
Nie je podstatné koľko je tu súrodencov, ani aké majú pohlavie, tu ide o aspekt hamižnosti a nenažranosti.
Veľká kopa pýta viac, majú majetkov vyše hlavy a ešte vyvadzaju že od rodičov nedostali "ešte vác" a brat je sviňa. Teda aspoň od sestry má taký titul.
Milý autor, s povahou tvojej sestry neurobíš nič, ak sa rodičia rozhodli ako rozhodli, je to ich voľba a bohužiaľ si asi stratil sestru . Ale radšej bez nej ako mať v živote takú sviňu. Ak máš svedomie čisté, že si sa o rodičov postaral ako bolo treba, že majetok todekili tak ako chceli a považovali za správne, nemaj výčitky. Čo môžeš urobiť je, že sa na ňu vykasles alebo ak vyvádza, napíš jej otvorený list , prípadne poziadaj právnika o napísanie usmernujuceho listu.
@mexico_16 nemáš pravdu, napadnúť môžu oboje, ale ako budú úspešní závisí od dôkazov, dokladov a argumentov
@pieksamaki Darovacia zmluva je najspoľahlivejšia, lebo je takmer nemožné ju napadnúť. Napadnúť ju môžu jedine majitelia, ktorí darujú, ak neboli dodržané záležitosti, ktoré si určili a udali do zápisnice darovacej zmluvy. Výška hodnoty darovanej nehnuteľnosti nie je vôbec dôvodom k napadnutiu zmluvy, takže neviem o čom píšeš. Počas života môžeš darovať svoj majetok komu chceš a vo finančnej výške, akou chceš.
@anna777115 tak u nás bola napadnutá darovacia zmluva nevlastným súrodencom.....nejdem sa tu hádať....vsetko je to individuálne....pripadne od pripadu.....
@anna777115 tak u nás bola napadnutá darovacia zmluva nevlastným súrodencom.....nejdem sa tu hádať....vsetko je to individuálne....pripadne od pripadu.....
@pieksamaki A uspel nevlastný súrodenec? Asi, nie...
@pieksamaki A uspel nevlastný súrodenec? Asi, nie...
@anna777115 nie......lebo otec mu dal spísať aj papier...aby si v budúcnosti nenarokoval na ďalšie.....on ho vyplatil.......tak sa to všetko predložilo......no napadol darovacia zmluvu
@anna777115 nie......lebo otec mu dal spísať aj papier...aby si v budúcnosti nenarokoval na ďalšie.....on ho vyplatil.......tak sa to všetko predložilo......no napadol darovacia zmluvu
@pieksamaki Tak, napadnúť si môže čo chce, ale nevyhrá nič. Lebo, dedenie je niečo iné, tam je každý nopominutelny dedič, ale darovacou zmluvou môže nehnuteľnosť majiteľ, darovať aj organizácií, alebo charite skrátka komukoľvek a nikto nemôže nič namietať ( môže, ale nič mu to nebude platné).
@pieksamaki Tak, napadnúť si môže čo chce, ale nevyhrá nič. Lebo, dedenie je niečo iné, tam je každý nopominutelny dedič, ale darovacou zmluvou môže nehnuteľnosť majiteľ, darovať aj organizácií, alebo charite skrátka komukoľvek a nikto nemôže nič namietať ( môže, ale nič mu to nebude platné).
@anna777115 ano...ale určite je aj formulácia dôležitá....ak nema vsetky náležitosti...tak je neplatná......ano...v dnešnom digitálnom svete...
Ale otec bol popredný....a spravodlivy....vyplatil ho dostatočne danej dobe......
Ale všetci sme len ľudia
@anna777115 ano...ale určite je aj formulácia dôležitá....ak nema vsetky náležitosti...tak je neplatná......ano...v dnešnom digitálnom svete...
Ale otec bol popredný....a spravodlivy....vyplatil ho dostatočne danej dobe......
Ale všetci sme len ľudia
@pieksamaki Tak, darovacia zmluva sa píše u notára, takže všetky náležitosti by mala mať po právnej stránke v poriadku a následne sa musí urobiť vklad a prepis na kataster, to je všetko a vo veľa prípadoch, to všetko zabezpečuje notár.

@anonym_autor čo je nespravodlivé?Že vám pomáhali za života ako vedeli a staral sa o nich slobodný brat?