icon

Ako sa vyrovnať s tým, že ste neboli plánovaní?

7. aug 2024

Mám zmiešané pocity, neviem či informácii, ktorú som sa dozvedela neprikladám príliš veľkú váhu. Moja mama mi medzi rečou včera pri víne povedala, že ja som nebola plánovaná a že ma prvé týždne ani nechcela. Že keby ju jej mama a môj otec nepresvedčí, tak by si ma nenechala. Teraz to samozrejme berie inak, vzťah mame super a nikdy som toto nepocítila. Ani nie som proti potratom a keby ide na potrat tak mi to môže byť dosť jedno, ale takto keď mi to povedala sa ma to trošku dotklo. Alebo nie že dotklo. Také pocity sú pri neplánovanom tehotenstve prirodzene, ja jej to nevyčítam. Tiež by som asi teraz v 20 rokoch išla na potrat keby zlyhá ochrana. Ale ostal vo mne taky zvláštny pocit, aj keď si uvedomujem, že to je iracionálne. Ani neviem čo od tejto založenej diskusie čakám. Jasne že riešim blbosť a zbytočne sa tým zaoberám. Len som to chcela dostať zo seba.

Strana
z2
gladys_07
7. aug 2024

Svagrina je dieta zo znasilnenia, mama ju vychovala, boli si blizke. Len hovorim.

bu1bu
7. aug 2024

Minulost nezmenis, je úplne zbytočné sa tým zaťažovať. Dôležité je, že si mala pekne detstvo a máš skvelý vzťah s mamou. Všetko ostatné je nepodstatné. Ja som tiež neplánované dieťa, naši sa kvôli neželanému tehotenstvu brali po 4m známosti. Sú spolu cez 35r a rozumejú si skvele, sú zohrata dvojka. Môj vzťah s mamou je skvelý a nikdy mi nedala pocítiť, že som neplanovaná a musela sa kvôli mne vydávať skoro. Rovnako aj ja mam neplánované dieťa a teda dýchala by som za neho, tretinu tehotenstva som sa nevedela s tým zmieriť, dnes sa za to hambim, ale minulosť nezmením, tak aspoň prítomnosť a budúcnosť mu pripravujem tak aby nikdy nepocitilo ze bolo neplánovane.

jennky13
7. aug 2024

zbytocne sa tym zaoberas.....hlavne , ze sa mate radi

zuzana9393
7. aug 2024

@h2 áno ale v dospelosti a zrejme sa len pri víne prekecla

h2
7. aug 2024

@zuzana9393 No tak sa nemala prekecnúť. 🤷‍♀️

janickacrazy
7. aug 2024

Mám známeho a ten má 5 detí, keď som sa ho pýtala, či vždy chcel mať veľa detí, tak mi povedal, že všetky boli neplánované náhody. Miluje ich veľmi a je úžasný otec. Ty potrebuješ len trochu času, aby si to spracovala.

juliet86
7. aug 2024

dik ze si tu napisala lebo vlastne sa musim zamysliet ci a ako poviem nasej druhorodenej. nasa prva bola dieta vedy (roky snazenia a jedno zazracne ivf) a druha je dieta vasne. raz sme si nedali pozor lebo ved sme neplodni. bola som v sokum prvy mesiac som to spracovavala ale mesoac pred pocatim som hovorila svojmu terapeutovi ze leby v nejakom scifi scsnari som tehotna ze na pptrat isto nejdem to som v sebe mala jasne. a sice uz rok nespim noektore dni by som dakomu odhryzla hlavu a prvych 7 mesiacov bolo intenzivnych ako aj prvorodenou aj ked aspon menalne som bola okik tentokrat aspon no ale som vdacna ze sa druhorodena takto za mna proti mojmu raciu rozhodla ze jedno dieta nam nestaci ze nenecha segru byt jedinacikom. ja som na to gule nemala ona hej a ked vidi mako s amaju rady tak to bola spravna volba. este aby som ja a nase manzelstvo prezila rok nespania a uz to bude lahoda

juliacenc
7. aug 2024

Je mi to jedno - ale nie je mi to jedno… sama nevies co trepes

autor
7. aug 2024

Odpoviem takto hromadne. Niektoré ste asi nepochopili, že mňa netrápi to, že som bola nehoda. To som si bola schopná vypočítať keď som mala 12. A to je mi úplne jedno. Mňa len trochu zarazilo že “skoro som bola potrat ale nakoniec ma presvedčili že si ťa mám nechať”. A je mi úplne jasné, že to je život, normálna vec. Racionálne keď sa na to pozriem tak je mi jasné, že žiadny problém neexistuje a moje pocity sú založené na bullshite, ktorý som si viac menej sama vykonštruovala v hlave. Ja som taký overthinker. Keď som sa to dozvedela tak moja prvá myšlienka bola, že sa mi v hlave zobrazil taký “výjav”, kde je kôš na biologický materiál a ja si tam medzi tými tampónmi vegetím rozfrckaná na kúsky. Ale namiesto toho som tu a pijem víno s človekom, ktorého milujem nadovšetko na svete.
Je mi úplne jasné, že riešim sračky. Ale to občas všetci

alexis617
7. aug 2024

Bola k tebe úprimna a podla mňa ti chcela povedať ,že sa o teba bojí aby si tiež neotehotnela a užila si mladosť povedala ti to priamo vieš ona si nič neužila mala teba ,rodinu ,povinnosti to čo nemala chce sopriať tebe pravdepodobne tvoj otec bol jej 1 a posledný s kým spala

sense
7. aug 2024

Možno práve preto že máte dobrý vzťah ju celý čas trápili výčitky, že ťa zo začiatku nechcela...a dokázala to až teraz dostať von a byť k tebe úprimná...a chápem že je to pre teba šok...ale neurobila to...nechala si ťa, vychovala ťa s láskou..

any_soj
7. aug 2024

Ahoj. V prvom rade - je úžasné, že napriek tomu, ako sa cítila, ťa nechala žiť. A dala ti šancu mať s ňou vzťah a napokon ťa ľúbi a máte super vzťah 🙂 Aj nášmu synovi v pestúnskej starostlivosti vždy hovoríme o jeho bio máme s úctou a vďakou za jeho život. Je úplne normálne, ako sa cítila a že to nevedela hneď prijať - dôležité je, ako sa napokon rozhodla.
Zároveň ale žasnem, ako dokážeš samu seba presvedčiť, že riešiš sračky. Nie, neriešiš blbosti. Je to vážna vec a je úplne normálne, že to s tebou zamávalo. Ty si v jej brušku nebola potenciálny človek, ale človek s potenciálom. S potenciálom stať sa takou, aká si dnes, zažiť to všetko úžasné aj ťažké, a ešte mnoho mnoho ďalšieho, čo ťa čaká. Samozrejme, ak by šla na potrat, bolo by ti to jedno. Ale nešla, a je úplne normálna reakcia to, čo ti napadlo. Napadá mi napríklad ako keby si sa dozvedela, že čojaviem lietadlo, v ktorom si mala letieť, ale nakoniec si nešla, spadlo a všetci zomreli. Hej, keby si v ňom sedela a zomrela, v tejto chvíli by ťa to už možno netrápilo. Ale nesedela si a samozrejme správa, že ti bezprostredne hrozila smrť, je náročná správa. O to viac, keď ti hrozila , rozhodnutia tak blízkeho človeka. Každý ju môže spracúvať inak, niekto vytesni, niekto si stres z nej odžije, ... Prekvapuje ma však, že napriek tomuto prežívaniu chladno píšeš, že by si, obrazne povedané, sama svoje dieťa to takého lietadla posadila. Dúfam, že by si mala dosť sily, ako tvoja mama, ktorá ti môže byť vzorom, prijať dar, ktorý by ťa ľúbil nadovšetko na svete - tak ako ty dnes ju 🙂 ❤️

majulino
7. aug 2024

Pozri, ja som celé detstvo a občas aj teraz mala výčitky svedomia, že kvôli tomu, že som sa narodila ja, bola moja mama celý život (20 rokov)bitá a doteraz žije s despotom, manipulátorom, narcistom a agresívnym chujom... Totižto, raz pri tom, keď otec robil bordel a bil mamu, jej vykrical, že v deň keď mu ona oznámila, že je tehotná, tak sa s ňou išiel rozísť. Že ona bola len zábavka

fido69
7. aug 2024

@autorka @vsetci - si vyvolená k životu.
Pri narodení sa vo vaječníkov dievčaťa nachádza asi 700 000 nezrelých vajíčok (folikulov). Do puberty ich zostane asi 300 000. Z nich sa 400 uvoľní a počasbovulácie očakáva oplodnenie, ktoré s podarí len skutočne pár vyvoleným... tak si užívaj dar života, pretože si vynimočná a vyvolená ako aj my všetci. 😉

vilma7
8. aug 2024

Ani ja nie som plánovaná, medzi mnou a sestrou je 11 mes.
A či by mama išla na potrat, keby sa to dozvie včas , neviem a neriešim.

mirica
8. aug 2024

Ja som takto otehotnela v 18 - este pred maturitou. Povedali mi, "ste tehotná" , čo sa rovnalo tomu , že mám problém a treba ho vyriešiť , čo sa rovná potrat . Dostala som papiere a išla na predoperačné vyšetrenie. Počas cesty električkou som si uvedomila jedno - že nie som tehotná , ale že "čakám dieťa". Je možné, že toto sa stalo u tvojej mami - tým, že ju presvedčili jej len poskytli čas na to, aby si to tiež uvedomila. Mna nepresviedčal nikto.....a som strašne rada, že som ten rozdiel zistila dostatočne skoro. Takže pre mňa bolo tehotenstvo neželané .....ale moj syn bol síce neplánovaný ale chcený.

322sima123
8. aug 2024

Velmi vela.z nas najprv nebolo chcdnych/ nebolo planovanych, a teraz je neplanovanych este viac..

322sima123
8. aug 2024

@majulino pani moji, preco od neho neodisla chuda

martinkatinka
8. aug 2024

Bud rada, ze si sa podarila 😉 niekedy je problem aj planovat a podarit sa.

autor
8. aug 2024

@alexis617 ja si myslím, že ona si užívala dosť. Nikdy nebola ten typ, čo by žil pre rodinu. Často som chodila na víkend k niekomu a naši išli na oslavu alebo do wellnessu. A teraz má 40 a v podstate si môže robiť čo chce. Ona teraz tvrdí že si nevie predstaviť mať dieťa neskôr. Lebo starí rodičia boli vitálni a mohli ju plnohodnotne zastúpiť keď potrebovala a ona teraz keď som vyrástla ma tiež stále dosť energie na to aby si užila život. Nemyslím si, že toto mi týmto chcela povedať.

alexis617
8. aug 2024

A ço tým chcela povedať podľa teba

autor
8. aug 2024

@alexis617 prečo tým podľa teba chcela niečo povedať? Možno len chcela aby som to vedela, že je rada že nakoniec sa rozhodla inak… tá tvoja teória znie skôr ako keby to ľutovala, že si ma nechala

mamina7070
8. aug 2024

vaz si to ze to neprenasala do tvojho zivota dalej ze ti nevycitala ze si dovod preco vstupila do manzelstva a dokazila si zivot atd

alexis617
8. aug 2024

Neznie tak som to nemyslela ale tak ,źe nechce aby si robyla rovnaké chyby ako ona ja som môjmu synovi má 24 tiež povedala neopakuj moje chyby otehotnela som v 18 nechala som v tedy školu ,lebo som bola na rizikovom celù dobu viac v nemocnici ako doma on dal VŠ hovorím mu že na dieťa má čas najskôr zabezpečiť materialne potom nech si najde dievča

jana_eyre_2
8. aug 2024

Ani ja som nebola plánovaná a nikdy som si z toho nič nerobila.. naši malí tri deti, narodené po sebe a ja som prišla s väčším odstupom po nich.. jediné čo mi na Tom všetkom vadilo (čo si uvedomujem až teraz v dospelosti) je, že som bola vlastne akoby jedináčik a bola som rozmaznávana, naši nemali na moju náročnú povahu už kapacitu a tak príliš povolovali, čo mi skomplikovalo mnohe..

ale to že má neplánovali mi vôbec neprekáža, nič to neovplyvnuje.. dôležité predsa je ake vzťahy reálne máte..

Paradoxne aj moja druhá dcéra bola naplánovaná..
Deti som chcela vždy viac a s odstupom tak 3r.. ale že som druhý krát tehotná som zistila keď môj prvý syn mal 11m tak ma to šokovalo.. napriek tomu som sa nevyslovne tešila a dcéra je úžasné dieťa, som fakt rada že to dopadlo tak ako dopadlo, lebo ktovie ako by sme sa odhodlavali na druhé a tretie dieťa.. ak by som vrátila čas, chcela by som aby to bolo rovnaké ako to je..

pralinka86
8. aug 2024

Muslim, ze ani mama to nema spracovane dodnes. Kebyže jej to nevrta v hlave, nemysli na to. Mozno si to vycita spatne. Potrebovala to povedat nahlas.
Je to silna emócia. Je fajn, ze mate taky otvorený vztah aj ked niektore veci sa asi nie lahko pocuvaju, spracuvaju.
A tento mamin pocit, co mala kedysi, tiez mnoho zien -navyse matiek, nepochopi. Nevieme co ona (ne)chcela v tom case a dieta v zivote je velikanska zmena.

autor
8. aug 2024

@mamina7070 nemyslím si, že si pokazila zivot. A to myslím objektívne. Neplánovala vysokú ani kariéru. Keď otehotnela už niekoľko rokov pracovala. U nej to bolo skôr tak, že nevedela či vôbec chce deti, myslím si. A ani do manželstva nevystupovala kvôli mne. Oni plánovali svadbu pred tým ako vôbec otehotnela, možno si termín prispôsobili aby dobre bolo ale toto je fakt nezmysel

majulino
8. aug 2024

@322sima123 najprv sme boli male deti a keď už sme dospeli, tak opäť porodila. Teraz je s ním, lebo mám neplnoleté ho súrodenca a aj keď ma dobré podmienky, podporu troch dospelých detí (aj finančnú) tak tvrdí, že ho ľúbi....nevedia byť ani spolu ani bez seba.
Z mami je troska, ktorá nemá vlastný názor na nič, ziadne slovo, na ničom čo chce nezáleží. Ona nestojí o pomoc. Z času na čas má nejaké akčné reči, v konečnom dôsledku len prebrala názor niektorého z mojich súrodencov,, čo sa ale dozviem vždy až neskôr.
Dokonca jeden zo súrodencov jej ponúkol aj to, že jej bude hradiť celý mesačný podnájom, a že z jej platu(cca 700-800€, do dôchodku ešte zhruba 10 rokov) bude živiť sebaa nášho najmladšieho súrodenca.
Ale.aj dvaja ďalší dospelý súrodenci sú z oca úplne zmagorení. Mňa z jeho vplyvu a strachu z neho dostala dobrá psychologička, ktorú som začala navštevovať až v čase keď som už čakala druhé dieťa s manželom a on mi povedal, že takýto život nie je normálny. Dnes sa už dokážem ocovi úplne postaviť, nemá nadomnou žiadnu "moc" a ani ma nerozhadže jeho správanie. Kdežto j deň z mladších súrodencov, keď otec čosi povie/urobí, je schopny celú noc preplakat, dokonca sa utápa aj poháriku(2-3-4 domácej)

mamina7070
8. aug 2024

to som nemyslela na teba 😉

322sima123
8. aug 2024

@majulino to je sila..

Strana
z2