icon

Ako sa vyrovnať so stratou matky?

17. dec 2023

Uz som tu raz pisala... neviem sa vyrovnat s tak nahlou stratou,mali sme krasny vztah. Mam malinke deti, trpi cela nasa rodina, najma ocko samozrejme.. Mnohe ste mi pisali vase zial rovnake skusenosti.. ako sa s tym vyrovnat a zit dalej???? 2 mesiace chodim ako bez duse, v praci sa aj zasmenej,lebo riesime pracu nie sukromie,ale doma som stale smutna, v aute co je chvilku klud tak len slzy stekaju ako hrachy.. Nemam energiu hrat sa s detmi, venovat sa im, robit a vymyslat program a smiešky ako donedavna.. je to "len" 2 mesiace a mne to pride ako 20 rokov, tak nesmierne mi chyba... Bola mojou istotou...

Strana
z2
gelifil
17. dec 2023

nezvykla a nikdy nezvyknem

isis234
17. dec 2023

Je to veľká bolesť. Život ide ďalej, Sme na tejto planéte Zem akoby na návšteve.
Máš rodinu, je potrebné pre ňu žiť, venovať sa jej. Mama by isto chcela, aby si sa venovala deťom. Tak, ako ona. Dávala im lásku.

gelifil
17. dec 2023

a obzvlast pri stedrej veceri....prve vianoce budu mega smutne

autor
17. dec 2023

@isis234 ano,v ten den, akoby mozno jej dusa citila,ze pride koniec,mi to vravela,ze si mam uzivat deti,ze rychlo vyrastu...

autor
17. dec 2023

@gelifil najhorsie na svete... len pretvarka,kvoli detom...

autor
17. dec 2023

@gelifil ako dlho je co tvoja odisla?

simsalabim
17. dec 2023

Stale to boli a je to uz 17 rokov. Najmladsia mala vtedy rok. Toto nikdy nepreboli, len ta bolest bude menej ostra v dennom zivote. Ale pride chvila, ked je to silne ako vtedy.

autor
17. dec 2023

@simsalabim ked pomyslim na to,ze uz ju nikdy neuvidim... srdce mam tak potrhane...
Su dni u teba,kedy si na nu nespomenies? Ja na nu myslim nepretrzite,doslova sa zozieram zvnutra... nedokazem ju vypustit z hlavy a triznim sa tym... priala by som si aspon na chvilku nemysliet,nech mam kusok na zotavenie... povedala si si niekedy,ze si stastna? I ked ju uz tak dlho nemas..?

queen_mary
17. dec 2023

Za par dni to budu 4 roky. A neni dna, pomaly aj hodiny, co by som so nezmyslela...

darkswan
17. dec 2023

Moja mama tu nie je 3 roky, odisla necakane a nahle, smutno je stale, len clovek sa s tym nejak nauci zit lebo musi

simsalabim
17. dec 2023

Ano, su dni, ked na nu nemyslim. No zo zaciatku to tak nebolo. Ale cas lieci… Vzdy som sa snazila byt stastna, lebo viem, ako by sa trapila, keby vedela, ze som sa opustila. Kvoli detom som sa snazila byt vesela a tesit sa zo zivota. V case, ked zomrela, sa u nas v rodine toho vela zomlelo a musela som sa od rocnej dcery vratit do prace. Bola som zanepraznena a stale som, co vsak neznamena, ze za nou nesmutim. Je mi luto, kolko toho premeskala v zivote deti, kolko som jej nestihla povedat. Ale zijem zivot a tesim sa z neho. Mamu by trapilo, ak by som lezala v depresiach. Nema vyznam utapat sa v ziali. Treba ist dalej.

autor
17. dec 2023

@queen_mary kazda ta myslienka na nu,spomienka, stale tak boli ako na zaciatku???

Prepacte mi zienky,ze sa vas pytam tak konkretne citlive otazky a otvaram vase rany.. snazim sa samu seba ukludnit,ze raz ta bolest sa zmierni,lebo ja uz nevladzem fungovat v zivote...

senta_sofia
17. dec 2023

Postupne si zvyknes, ze nie je. Ja mam zivu casomieru v podobe syna, mal 4 mesiace, ked zomrela, uz je to 11 rokov, co ho nevidi rast. Ked sa na to spatne pozeram, asi aj tu plati, ze co ta nezabije, to ta posilni. Spolieham sa sama na seba, ale urcite nejaka cast vo mne zomrela s nou.

nikha2809
17. dec 2023

2 mesiace je veľmi krátka doba, moja zomrela pred 8 rokmi a stále som si nezvykla.Ocko už 20rokov tu nieje a stále mi chýbajú.Moje deti ich nikdy nepoznali, to má mrzí najviac

zuzap33
17. dec 2023

Chce to cas. Kolobeh zivota nezastavis. Mne odisla pred 20 rokmi, mala som 24

autor
17. dec 2023

@nikha2809 to mi je tak nesmierne luto... stale si toto hovorim,ze som vdacna,ze spoznala mojho muza,ze poznala i ked malicko moje deti, i ked oni si ju pamatat nebudu... je to velmi tak velmi nefer...

queen_mary
17. dec 2023

Neboli to tak, ako ked to bolo cerstve, ale ten smutok tam je/bude asi navzdy...

martinkatinka
17. dec 2023

Uz to boli tri roky. S mamou som mala dobry vztah, byvali sme blizko seba a posledne mesiace v chorobe som sa o nu starala. Vedela som, ze to pride, no aj tak sa nedalo na to pripravit. Spominam na nu stale. Hocikedy zajdem zapalit sviecku na hrob.
Niekedy je to lepsie, niekedy horsie.

lucimax
17. dec 2023

Co konkrétne nie je fér? Myslím že si mala šťastie ze si vyrastala v milujúcej rodine a mala úžasný vzťah s maminou. Je veľmi veľa ľudí ktorí toto nezažili nikdy. Oni by sa mohli pytat..je to fer? Ked sa niekomu dostane laska, prijatie a teplo rodiny a niekomu nie? Isto máš krásne spomienky, máš už veľmi veĺa. Možno by ti pomohol terapeut spracovať smútok, aspoň čiastočne. Ale ako píšu baby vyššie, chýbať bude mamina stále, je to ešte veľmi čerstvé. Drz sa.

gelifil
17. dec 2023

3.5 roka

la_dolce_vita
17. dec 2023

Dnes su to presne 3 roky.. ale mala uz vek, bola chora, dufam, ze uz je jej lepsie.. Najhorsi je prvy rok, cize chce to cas. Preboli to. Takto to ma byt, ze pochovame rodicov, nie naopak, to su najhorsie veci, na ktore radsej ani nemysliet ☹

grof_monte_christo
17. dec 2023

Moja mamina síce ešte žije, ale má už svoj vek a rôzne diagnózy, aj onkologické, dúfam, že tieto Vianoce ešte nebudú tie posledné. Takže ma chvíľami tiež chytá taký predsmútok, ako to bude, keď tu už nebude. U mňa je to o to horšie, že nemám vlastnu rodinu a už nikto ma na tomto svete nebude ľúbiť viac ako moja maminka. Preto si vážim ešte každý deň, že je tu so mnou.
Tvoj smútok sa časom zahojí a maminku budeš mať navždy vo svojom srdiečku ♥️.

autor
17. dec 2023

@grof_monte_christo bude lahsie pre teba aspon to v tom,ze sa na jej odchod pripravujete.. uzivate si kazdu chvilku, poviete si co chcete... moja mamka odisla z minuty na minutu,nemali sme moznost rozlucit sa, bol to a stale je neskutocny šok. Nebola chora,nemala diagnozy, dochodok jej klopal na dvere (tyzdne nie roky ju od neho delili...). Bola krasna,upravena,starala sa o seba,nik jej ani netypoval ,ze uz ma po 60tke, samostatna, mimoriadne aktivna... Neustale hovorim,ze kebyze bola chora,bolo by to nesmierne narocne,ale pri chorych uz pozostaly vydychne,ze ho uz aspon nic neboli a odisiel do neba ,kde uz netrpi.. moja mamka netrpela... a i tak odisla..:(

autor
17. dec 2023

@la_dolce_vita ano mas pravdu... v lete mi vravela nieco o smrti a ja ze boze nehovor ani,ja cjcem odist prva lebo by som tvoj odchod neprezila a ona na mna smutne,ze hadam by som jej nepriala prezit svoje dieta. Ja som len sklopila hlavu a bola ticho.. je to tak ano.. :(

betulinka1
17. dec 2023

Je to 8 rokov a stale som si nezvykla a chyba mi. Najma, ked vidim rast jej vytúženého vnuka co prisiel o svoju babku, ktora by mu dala modre z neba. Nevadi zivot ide dalej a kazdy z nas ma svoj osud. Aj tvoj tato si zvykne. Moj ma novu priatelku su spolu 7 rokov. Cize zije si svoj zivot, nechcel ostat sam a spravil dobre. Dva mesiace je kratka doba, to je este cerstve a neprebolelo to. Moja mamina zomrela tragicky, v nemocnici ju este na chvilu prebrali ale tam som bola iba ja. Isli jej slzy a potom ju uspali, za 3 dni zlyhalo srdiecko. Ale hovorim si, ze keby prezila je iba ležiaca a viem, ze to by nechcela. Vzdy vravela, ze nie ze ma date zachraňovať, ked budete vediet, ze budem iba lezat. Ale clovek dúfa do posledného telefonátu z nemocnice.

ma77
17. dec 2023

Mne tiež tak odišla mamka zdrava bez diagnozy mala 55rokov chodila do prace aktivna a raz šla z prace odpadla a praskla jej cievka v mozgu 5dni koma a koniec myslela som že zošaliem 3dni zavreta v izbe v slzach nejedla som strašne spomienky je to sice už 16rokov ale myslim stale na nu niekedy sa mi sniva o nej aj teraz po tolkych rokoch idem na cintorin zapalim sviečku to sa neda zabudnut😔

janulik2008
17. dec 2023

@grof_monte_christo ja mamu mám ale v robote nám tak zomrela kolegyňa "z ničoho nič" behom dvoch mesiacov koniec :( ostal manžel a dve maličké deti :(

sev111
17. dec 2023

U mna to budu teraz 1 Vianoce😪.
Neviem ako to ustojim...

sticker
katkaba1
17. dec 2023

Mne mamina zomrela pred 10 rokmi, mala som 23 rokov..Nikdy som sa s tym nezmierila, prislo to velmi nahle a necakane, odpadla doma a zomrela..pred mojimi ocami..
Mam z toho dozivotnu traumu a myslim si, ze ma to velmi poznacilo. Chcela by som Ta povzbudit ale pravda je taka, ze ak ste mali naozaj taky pekny vztah tak sa s tym nikdy nezmieris. Mozno si len zvyknes na fakt, ze uz tu nie je..ale to je tak vsetko. Uz nic nebude nikdy take ako bolo..

lamar11
17. dec 2023

Budeš ešte šťastná neboj sa,a aj sa zasmejes. Mne povedala teda vo sne aby som prestal žialit a pustila ju lebo nevie ísť ďalej. Bola v tom sne nádherná zaliata svetlom,a bola taká šťastná ako som ju za života nikdy nevidela. Neskôr keď som pátrala čo je po živote som sa dočítala od regresneho terapeuta Michaela Newtona že práve sny volia duše najčastejšie na komunikáciu s nami. Keď rada čítaš odporúčam ti tie knihy prečítať mne moc pomohli. Naše duše sú energia a tá je nezničiteľna,stretneš sa snou nezufaj keď si dokončia svoju cestu. Áno boli táto ale ju o to viac keď ťa vidí zničenú,lebo ťa vidí len tá komunikácia je zložitá. Prídu pekne dní uvidíš,poplac si nepotlacaj to slzy liečia. Život je nádherný a máš poklad- svoju rodinu❤️ Posielam objatie,bude dobre.

Strana
z2