icon

Ako slovenská politika ovplyvňuje odchod mladých do zahraničia?

alazala
8. apr 2024

mám 3 deti, študujú v zahraničí , tesne po skončení školy alebo v posledných ročníkoch. Neplánujú sa vrátiť - z posledného vývoja majú dojem, že Slovensko je na zlej ceste - moc v rukách "našich ľudí", netrestá sa klientelizmus, korupcia . Nefuguje zdravotníctvo, školstvo a súdnictvo katastrofa. Netoleratná spoločnosť , plná hrubosti . Po prezidentských voľbách potvrdené, že slovákom sa toto páči. Väščina ich kamarátov/spolužiakov z gympla je na tom rovnako - sú v zahraničí, nechcú sa vrátiť , často má rodina vonku takto všetky deti. Z mojho okolia susedia, kolegovia .. veľmi veľa. Tak sa vás pýtam , voliči Smeru, Hlasu, Pelegriniho , Harabina a spol - ako tu chcete žiť? Čo urobil Fico pre vaše deti? Kto vám bude platiť dôchodky a kto bude na vás robiť - kto vás bude ťahať , ked všetci šikovní idú preč? My sa s tým nejak vysporiadame - odídeme za deťmi . Ale vy čo ste si toto zvolili - presne vy na to doplatíte!

guudy
8. apr 2024

@andymi suhlasim, ze je to dlhodoby problem. Prispel k tomu vyrazne aj Fico a jeho verny psik, kedze boli pri moci uz predtym 12 r.
Zlozenim aktualnej vlady a noveho prezidenta sa tento trend opat nepodari zvratit, pretoze im vyhovuje, ked je volic nevzdelany a veri konspiraciam…

beronsche
8. apr 2024

@jaaankaaaa to je uz daaavno... Pamat volica smero-hlasu tak daleko nesiaha..

Inak, pamatate sa, Ako Fico vyhlasil, ze ked nebude do r. 2010 dialnica do kosic, ze odide z politiky? Fico neodisiel , teda rozmyslam, ze po 13r uz bude ta dialnica aj opravu mozno potrebovat, ze?

lienka.7
8. apr 2024

@alazala a co si chcela týmto výkrikom do tmy povedať???
Sa odstahuj za nimi a mas. Papa

alazala
autor
8. apr 2024

Všetkým diskutujúcim : moje deti mohli odísť študovať do zahraničia , lebo sme v EU, kde sú školy zadarmo. Mohli vďaka Dzurindovej vláde, za ktorej sme sa do eu dostali. Ale mali sa vrátiť - a tu uplatniť, čo sa naučili . Aj sa povodne chceli vrátiť. A tu nejde o Korcoka - a o ten trend , čo tu je - a prezidentské voľby to len potvrdili - že toto slovaci proste chcú - autokratickú vládu. Nechcú vládu , ktorá bude robiť niečo pre mladých ľudí , kde vzdelanie je na prvom mieste - je úplne nepodstatné. Je to strašne smutné.

janci27
8. apr 2024

ja toto hovorim stale, ze toto je problematika dlhodoba, ze mladí odchádzajú do zahraničia, niektori si zarobia, naucia sa jazyk a vratia sa a zalozia si rodinu na SK (ano aj za Ficovej vlady sa ich vela vratilo) a niektori sa tam rozhodli sa usadit natrvalo, lebo si tam nasli partnerov, dobru pracu, atd..cize nezvalujme vsetko na Fica, akakolvek vlada tu bola, vzdy sa odchadzalo do zahranicia, ak to situacia s visami/povolenim dovolovala. Myslim, ze tato diskusia co tu je, je dost o nicom, ako keby sme tu nieco vyriesili, ani nadavanie/vycitanie PP volicom, co si to krajina zvolila. Rovnako burlive diskusie by tu totiz boli aj keby vyhral druhy kandidat, to by tiez nebolo ziadne terno, mat tu niekoho kto ma podporu Matovica, Simecku atd., to uz by sme teda dopadli. To by zase druha polovica naroda vykrikovala, ze odchadza? Pride mi toto tak zbytocne toto tu riesit.

doriiis
8. apr 2024

Mne sa zdá,že autorka je skôr naštvaná na svoje deti,že sa mali vrátiť a nevracajú sa.Ale tak autorka,chystáš sa za nimi,tak v čom je problém? Budete žiť krajšie,lepšie, bohatšie,múdrejšie,civilizovanejsie.Tak peknú cestu a veľa šťastia.
@janci27 ....presne tak.Odchadzalo sa stále.Len v minulosti sa okolo toho nerobil taký cirkus a nie každý odchádzal s takým teatralnym správaním.

janci27
8. apr 2024

@doriiis Je celkom vtipne pozorovat ako sa tu vsetci vyhrazaju, ako ich deti a aj oni sami odidu do zahranicia. Urcite ich tam vsetkych budu vitat s otvorenou narucou. Aby neboli zachvilu aj naspat 😀

lienka.7
8. apr 2024

@doriiis presne tak👌
Tu po parlamentných voľbách sa pomaly polovica MK "dusovala", ako sa stahuje preč. No a furt tu drepia a vypisujú dookola takéto výlevy ako autorka
@alazala ešte raz, keď sa ti tu nepáči, nikto ta tu nedrží. A ano, v zahraničí je to med lízať, ze?

janinah
8. apr 2024

@melanta predpokladám.ze aj vy aj dcéra budete robiť pre zahraničné firmy online z bývania na SK...Tak áno takto by to šlo...ale koľkí majú také možnosti...

simca06022011
8. apr 2024

@beronsche napr pisu som prehrabala celu odhora dole s chlapom svojim, lebo sa mi to nezdalo... tiez som somrala... a videla som inu paraleru. Deti sprosteju odkedy je masivne rozsiereny internet a mobily. Fakt. POzri si data. Celkovy priemer vysledkov (neviem ako sa to vola presne myslim priemer oecd bol vyratany) sa znizuje. Ciez nie ze iba slovenske deti. Cize asi v tom bude nieco ine ako len chyba nasho skolstva. Za mna to bude problem pozornosti, zaujmu o skolu, a kombinacia ze ucitela uz nebavi bojovat s detmi a rodicmi. A aj vplyv rodicov je velmi dolezity. A ich vedomosti, znalosti a ako deti vedu ku vzdelavaniu sa. Z dnesnych rodicov, je vela takych co neovlada zaklady matiky, mama ukaze na kozu v ohrade a ze "bééé ovecka", takze prirodne vedy ako nauci? dospley clovek nevie kde je pecen, zlcnik, zaludok, niekde ho pichce a nevie co = z kade to maju mat deti? z telky? alebo toho mobilu? su veci ktore clvoek sa musi naucit, musi to trenovat a to sa nerobi, nie je to zmyslom dnesneho moderneho skolstva, napr. ulohu z matiky dcera nemala cele mesiace. Porozumenie textu pisanemu, citanemu = vsak aj dospeli s tym maju problemy. Je mi to luot ale nase skolstvo je o nicom, a podla vsetkeho za to nemozu samotni ucitelia, ti totiz musia plnit pokyny...
je to smutne... a ked je problem uz na zakladnej skole, tak riesit strende a vysoke skoly zbytocne (mimochodom uz pred rokmi ked osm ja na vs chodila, spickovu, tazku, snobsku fakultu podla niektorych :DDD bol boj aj tam, az pokym ich nezrusili, lebo vsetci tam museli zarezavat, a ziadne kupene skusky neboli).. a presne ako pises... tolko kupenych titulov je niekde? alebo statnice kde nevie zena ani zatat a odide s Bckom a titulom domov? ako kde sme? :D skusky sa robia zvacsa pisomne alebo individualne ustne, znamena to jedine = kopa moznosti na podvody
UZ TO JE PROBLEM, ze vysoke skoly u nas podla mna nesplnaju to co tie zahranicne, inak by sa tam studenti nehrnuli. ked som si pozrela prezentaciu z lekarskej fakulty v brne, hned by som tam isla :DDD

lienka.7
8. apr 2024

@simca06022011 celý problém nášho školstva je v tom, ze decka sú drze, lenivé a hlúpe... a namiesto toho, aby sa chyba hľadala v nich, resp.v rodičoch, hľadá sa v učiteľoch. Ja keď počujem vetu "a načo sa to mam učiť, vsak si to nájdem na Googli" ... no comment. Zrusme aj školu, vsak mame Google predsa 👍

doriiis
8. apr 2024

@janci27 ....ale ten návrat už bude potichučky,nie s krikom ako odchod.Ze áno?

annm81
8. apr 2024

@doriiis Mýliš sa - neodchádza sa rovnako. Po vzniku SR odišlo najviac ľudí, keď sa nám otvorili pracovné trhy v EÚ. To boli ale vo veľkej miere nižšie kvalifikované sily, ktoré do tej doby nemali také možnosti odísť, a mnohí z nich sa po čase vrátili, aj keď nie všetci. Trend odlivu mozgov, aký máme teraz, ale nemá obdobu. A to sú ľudia, ktorí budú chýbať viac, pretože prinesú viac do ekonomiky a pretože ich nevyrobíš rekvalifikačným kurzom za pár týždňov. A sú to ľudia, ktorí sa dokážu hravo uplatniť v zahraničí a nehrozí im, že ich po ďalšom rozšírení EÚ preplatia lacnejšie pracovné sily, sú jazykovo zdatní, ľahko zapadnú do miestnej spoločnosti - pre toto všetko majú omnoho menšiu motiváciu vrátiť sa, ako murár, čo žije na ubytovni a deti a ženu nechal na Slovensku.

zanet_ronny
8. apr 2024

@loolaa ja nastastie tiez... len mi je luto mojich rodicov, ze aku starobu maju pred sebou...

simca06022011
8. apr 2024

@lienka.7 ale tie deti to maju aj z domu (na co ti to bude? preco ta taketo ucia? na co? hlupost, ved ani ja to neviem... ), a nastepene od prveho rocnika... keby decu mama slahla jednu, ze budes sa ucit a nepapulovat, tak ako som ja dostala od mamy, ked som povedala, ze nebudem citat nahlas, tak by ich to preslo. DNES normalne odmietne ist na druhom stupni dieta odpovedat k tabuli a je to ok. V pohode. Povie ucitelovi ze nejde. A hotovo. mam ucitela v rodine vyborneho (naozaj) a on dava termin na ulohy, ze napr. do 18tej musi to mat, lebo vo svojom volnom case potom to vecer prejde, odpise ci ok alebo c otreba este alebo vyhodnoti. Tolko rodicov sa stazovalo, nastastie on mal oporu :DDD ucitelky nase deturence v skole napr. naucili doma sa neucit. Cely prvy stupen sme nemali ulohy, ani len knihy doma ak neslo o covid. A tie deti dostali riadnu facku na druhom stupni, a niektorym je to aj fuk. Aj priprava do skoly, ucenie = vsetko sa to treba naucit, urobit si system. A je velmi pohodlne to NEROBIT. A zrazu to zmenit je tazke... asi ako ked ja sa chystam zacat cvicit :DDD
a ako ipsem v tom predtym, ono to vobec nie je chyba len toho ucitela, naozaj maju postupy ktore musia dodrziavat, k tomu sa dnes s detmi treba velmi opatrne bavit, a tutkat ich. Ja ked som povedala ucitelke, ze ked moja nevie, ma jej daju kludne pracu navyse, nic nema dolezitejsie na praci ako sa vzdelavat. Nech sa to nauci. A varj to sa nesmie, ze to je trest... tak ako co na toto mam povedat? :DDD

annm81
8. apr 2024

@janci27 Ja ti neviem, žeby nás nevítali? Môj ročník z univerzity odišiel takmer celý a mali ponuky z každého kúta sveta. Dnes má väčšina z nich rodiny a aj tých, čo sa vrátili, to rýchlo prešlo a už si zasa posielajú prihlášky na miesta za hranicami. České univerzity sú také nepriateľské k Slovákom, že si tu robia na stredných školách nábory a Slováci môžu študovať v ČR v slovenčine.

simca06022011
8. apr 2024

* ma jej daju = nech jej daju

judar
8. apr 2024

Boze tolko naivnych ludi sa cil ide pratat prec...si myslia ze v zahranici to je vyhra ....napriklad take Holandsko....darmo ze system ked z platu polka ide len na drahe byvanie, jedlo tam je otrasne, neplatia tam ani nase skoly a ak nemas ich VS a nevies ich jazyk nie anglictinu tak si s lepsiu robotu ani netrhnu...akurat tak smetiari tam maju slusne zarobky

doriiis
8. apr 2024

@lienka.7 ...ja im želám,aby šli.Ale ja vždy budem obdivovať viac tých,čo sa neposeru a nevzdajú sa.Utekat za hranice vie každý.Vyhovarat sa tiež.Ja som s prezidentom bola nespokojná posledných 10 rokov.A? Som tu! Pracujem,momentálne študujem znakovu reč,vychovávam deti a žijeme slušný a plnohodnotný život. Máme skvelú prácu,spokojný život .Ako vravím,mne bolo najhoršie za čias Radičovej a matovica.Ale ani vtedy som ani neuvažovala o odchode z krajiny

guudy
8. apr 2024

@annm81 ake zufale je nase skolstvo ukazuje aj list z Ba matfyzu, ktory prijal moje dieta v 5.rocniku ZS!
Staci zmaturovat a preukazat sa tym akceptacnym listom.
A asi maju bordel v papieroch, lebo tento rok dosiel opat rovnaky akceptacny list😂. Takze je tam dieta prijate uz dvakrat😅

annm81
8. apr 2024

@judar Preto sa davy Holanďanov hrnú na Slovensko, aby mohli žiť v tomto raji.
@guudy gratulujem ! 🙂

guudy
8. apr 2024

@judar to plati tak pre nekvalifikovanu pracovnu silu. Tu sa bavime o odlive mozgov… taki ludia nemaju problem zaplatit si prenajom/kupit vlastnu nehnutelnost.

alazala
autor
8. apr 2024

@lienka.7 nič som nechcela povedať . Som chcela nájsť nejaké pochopenie.

lienka.7
8. apr 2024

@doriiis jasne, toto sú iba take výkriky do tmy. Chcela by som velice vedieť, ako fasa sa v tom zahraničí majú 👌 einsteini nie sú, cize nie je o com, netrhaju sa tam o nich. Robia uplne obyčajnú prácu (ak) akurát teda ze je tam ina min.mzda, ale aj iné náklady na zivot. Ja co mam nejaké bývalé spolužiačky v zahraničí, tak aj to len preto, lebo si tam cielene našli (keď tam boli cez Erasmus alebo v lete na dovolenke) zahraničných frajerov, porodili im deti, vydali sa a ostali tam žiť. A ano, teraz sa na FB prezentujú, že žiju v Taliansku, Španielsku a neviem ešte kde to. Ale to, ze su plne závisle od mužov, nic normalne tam nerobili a keby ich kopli do riti, tak sa akurát môžu vrátiť na SK a rodicia starajte sa. Ale žiju v zahranici 👌 samozrejme česť výnimkám, ktorých je však ako maku.

augustovkaa
8. apr 2024

@doriiis nie, odsťahovať sa do zahraničia nie je zbabele, najmä bez nejakého zázemia a s tučným kontom na účte. Pracujem s vysokoskolackami a mnohé nemajú odvahu odísť tak ako aj ia. Ja práveže obdivujem mladých, šikovných, jazykovo zdatnych ľudí, čo sa neboja po výške pustiť maminej sukne a začať od nuly v zahraničí a vypracujú sa tam. A je mi ľúto, že odchádzajú mozgy, mnohí šikovní ľudia. Nielen ľudia bez jazykových znalosti, ktorí robia v zahraničí lacnú pracovnú silu.

alazala
autor
8. apr 2024

@lienka.7 isteze nie som naštvaná na deti, úplne im rozumiem. Moje deti už v zahraničí sú - aj tam pracujú, takže dobre vedia o čom to je.

augustovkaa
8. apr 2024

@lienka.7 myslím že skôr sa tu bavíme o šikovných ľuďoch, ktorí odchádzajú do zahraničia. Nie o zlatokopkach alebo chyznych v hoteloch. Nie robia v zahraničí len lacné pracovné sily

michbel
8. apr 2024

@lienka.7 vy mate zvlastny okruh ludi.
Tu neriesime to o com hovorite, riesime sikovnych ludi ktori mozu zit a pracovat hoci kde.

iwesska
8. apr 2024

Vsak oni si spomenu,ked budu potrebovat osetrit dieta alebo seba a nebude mat kto,lebo mozgy odidu do zahranicia. Uz teraz to krasne vidno. Tak isto zdrav.starostlivost bude financne nedostupna,lebo je stale viac lekarov,co nechcu zmluvy s poistovnami,ale pekne vsetko cash. Mozu tu potom vyplakavat,aspon sa uz nebudu moc vyhovarat na americkych agentov, Sorosa a spol. 🤷‍♀️

babulkomale
8. apr 2024

@guudy ale preco, ked sa maju v zahranici tak dobre?
Mame blizku rodinu vonku, ale zuby si robia tam, aj ked to stoji tisice dolarov.