icon

Ako slušne oznámiť svokre, že krst nebude?

Dnes o 09:03

Ahojte. S manželom sme veriaci, ale rozhodli sme sa s krstom dieťaťa počkať, kým si bude vedomé svojej viery, a samo sa rozhodne ku krstu. Viem, že svokra s tým bude mať veľký problém (aj moja mama, ale s tou si to vykomunikujem) a premýšľam nad tým, ako jej to slušne oznámiť ? Máte niekto skúsenosť ? Ja niekedy reagujem tak prudko, začnem slušne, ale obavám sa, aby to neskončilo konfliktom. Snažím sa so svokrou udržiavať dobré vzťahy. Ona má asi pocit, že mám na manžela zlý vplyv, keďže pred manželstvom chodil do “klasického kostola” a dodržiaval tradície. Manžel nemá problém sa ma zastať, skôr sa bojím mojej reakcie, ak by svokra dávala najavo, že “zase vymýšľam” 🙈. Je to naše dieťa, ona nám môže dať rady do výchovy, ale je už na nás, ako sa rozhodneme, a tam jej rola končí.

anonym_248066
Dnes o 10:45
@queendixie

@anonym_248066 mne je ľúto teba, anonym 😂 o mňa sa neboj, som šťastná a opakujem, dúfam že nábozenstvo a hlavne RKC čo najskôr vyhynie

@queendixie sklamem ťa nevyhynie, je pravda, že je na kresťanoch páchaná genocída v Afrike... ale v dnešnom svete sa viac ľudí obracia na kresťanskú vieru. Keby si bola šťastný človek, nemala by si v sebe toľko nenávisti ❤ ❤

sova7
Dnes o 10:48
@kocuris

Keď už ste teda takí veriaci, viete, že krst dieťaťa je najlepšie vykonať čo najskôr. Ide o viac menej symbolickú vec, zmytie dedičného hriechu a prijatie kresťanstva. Tak? Nechápem, že aký s tým je problém. Spravíte a svokra aj mama budú spokojné.

@kocuris tu nemajú byť spokojné mamy ale rodičia dieťaťa! Určite by som dieťa nedala pokrstiť len aby bolo okolie spokojne a lebo sa to patrí

anonym2468
Dnes o 10:48

@anonym_autor Veď si to aj sama napísala v poslednej vete, je to vaše dieťa, takže konečné slovo ona nemá nech ju od jedu aj roztrhne 😀.

queendixie
Dnes o 10:50
@anonym_248066

@queendixie sklamem ťa nevyhynie, je pravda, že je na kresťanoch páchaná genocída v Afrike... ale v dnešnom svete sa viac ľudí obracia na kresťanskú vieru. Keby si bola šťastný človek, nemala by si v sebe toľko nenávisti ❤ ❤

@anonym_248066 hold, keď sa ti lepšie spí s týmto klamstvom... 😂 na Slovensku sa znižuje počet ľudí veriacich v rozprávky, ľudia si postupne otvárajú oči.

anonym_248066
Dnes o 10:55
@queendixie

@anonym_248066 hold, keď sa ti lepšie spí s týmto klamstvom... 😂 na Slovensku sa znižuje počet ľudí veriacich v rozprávky, ľudia si postupne otvárajú oči.

@queendixie je to tvoj názor ja ti ho neberiem. Rešpektujem ateistov a nikdy by som ich neodsudzovala ako to robíš ty veriacim.

queendixie
Dnes o 10:59
@anonym_248066

@queendixie je to tvoj názor ja ti ho neberiem. Rešpektujem ateistov a nikdy by som ich neodsudzovala ako to robíš ty veriacim.

@anonym_248066 áno, z dospelých ľudí, ktorí veria na rozprávky pastierov kôz spred 2000 rokov sa smejem, čo narobíš no 😂 vieš ono by to bolo ok keby ste sa nám nemiešali do života a nestrpčovali nám ho, zákazmi potratov, alianciami za život, a kadejakými tuposťami ktorými chcete svoje tupé názory nútiť všetkým obyvateľom krajiny

anonym_3acb79
Dnes o 11:03
@queendixie

@anonym_248066 snáď raz celá táto náboženská cirkevná rakovina vyhynie

@queendixie vyhynie, tak ako ty, len islam ostane...

janinah
Dnes o 11:03
@queendixie

@anonym_248066 áno, z dospelých ľudí, ktorí veria na rozprávky pastierov kôz spred 2000 rokov sa smejem, čo narobíš no 😂 vieš ono by to bolo ok keby ste sa nám nemiešali do života a nestrpčovali nám ho, zákazmi potratov, alianciami za život, a kadejakými tuposťami ktorými chcete svoje tupé názory nútiť všetkým obyvateľom krajiny

@queendixie si ubohá ...a ani o tom nevieš...ale to je tvoja vizitka

anonym_3acb79
Dnes o 11:05
@queendixie

@queendixie kto zakazal potraty? 2020-25 sa ich vykonali desattisice, aj tie tvoje su v tom a too je dobre♦️

queendixie
Dnes o 11:09
@janinah

@queendixie si ubohá ...a ani o tom nevieš...ale to je tvoja vizitka

@anonym_3acb79 to ti nevyšlo, žiaden potrat za sebou nemám 😂

@janinah čo už 😥

anonym_8f4719
Dnes o 11:10
@queendixie

@queendixie nevyhynie postupne, ale náhle ju zakážu a zrušia svetový politici

anonym_fac6e3
Dnes o 11:20
@kocuris

@anonym_030267 dieťa to môže mať nateraz na háku. My sme pokrstili, vtedy sme chodili do kostola, teraz už nie. Dieťa keď bude dospelé a rozhodne sa samo, čo bude praktizovať. Zase to netreba až tak vážne brať... Väčšinou staré babky chcú aby dobre bolo...

Autorka, normalne povedz, ze krst nebude a hotovo. Nie si povinna to nikomu zdovodnovat. Dieta nemusi v dodpelosti absolutne inklinovat k tymto rozpravkam.
@kocuris series si sam sebe do huby. Najpr radis, aby pokrstili kvoli babke, zaroven povies ze je to jedno, ved sa neskor samo dieta rozhodne. Ty si presny priklad katolika, co sice o tom hovno vie, ale mudruje. A este si mysli, ze ako spravne kona. Takito "akoze" katolici su najrozsirenejsi druh a biju sa do prs, aki su spravňaci. A zaroven tahaju krista za nohy. Robia co im vyhovuje, neriadia sa nabozenstvom a maju najviac zla a jedu v srdci. Je mi z veriacich zle.

mimaapeto
Dnes o 11:22

vedomý svojej viery to ako keby chceš počkať s výberom mena kým si bude vedomý svojho pohlavia 😀 keď ste veriaci tak ho predsa vychovávaš vo svojej viere a hlavne aj keď ste manželia... ja už tomuto nechápem...

kocuris
Dnes o 11:23

@sova7 to je v poriadku. Ale keď píše, že sú veriaci, tak by mali vedieť, čo krst vlastne je. Spokojné babky je už len sekundárna vec. Ak si prečítala moje komentáre, musela si zachytiť, aký mám k tomu postoj. Sám mám všetky sviatosti, bol som tak vychovaný. Avšak nepraktizujem teraz. Stačí? Strašne sa to tu prežíva. Nechce krstiť, no tak nie. Ako kto chce, nech si spraví. Zemeguľa sa bude točiť, či spraví tak, či onak

anonym_1bc778
Dnes o 11:37
@kocuris

@januska12323 naozaj? Ak sú veriaci kresťania, nemôžu sa príliš rozhodovať. Mali by rešpektovať cirkevné autority predsa...

@kocuris nie kazdy je taký kresťan, co iba poslúcha autority a nerozmýšľa. Chudera autorka ma dilemu, ako povedat svokre, ze bude krst neskôr ak sa dieta tak rozhodne aby nebol konflikt a este tu ju zvozite aka je vlastne zla veriaca. Nie kazdy kresťan ma potrebu rozhodovať za druhých. Autorka sa tu pytala, ako to povedat svokre, nepýtala vas názor alebo povolenie. Toto ja na krestanoch(takychto) nemam rada, len by riadili druhých život a nic nerešpektujú. A nie je to mierené čisto len na teba skor všeobecne

autor
Dnes o 11:44
@midka

pises, ze pred manzelstvom chodil do klasickeho kostola,,, su aj neklasicke kostoly?..... nerozumiem,, je rozdiel vo viere?

@kocuris nechcela som to tu vôbec rozoberať do hĺbky, ani mojím zámerom nebolo vyvolať nejaké “náboženské hádky”. Rešpektujem názor každého, či už veriaceho alebo neveriaceho. Hlavný dôvod je, že ja nie som katolíčka, a ja deti budem vychovávať vo viere, avšak nie v katolíckej. Preto nevidím dôvod, prečo by som mala dať dieťa krstiť v katolickom kostole. Keď sa rozhodne skutočne veriť, dá sa pokrstiť aj v dospelosti/ v mladom veku, kedy si bude skutočne uvedomovať, čo viera znamená.

@anjelicek26 nemyslim si, že ide o oslavu, skôr o to vnímanie, že “takto to je správne, a takto sa to musí”

@janinah nie sme veriaci, keď sa nam zachce, ale ja som iného vierovyznania a manžel ma v tom rešpektuje a tak sme sa dohodli, že budeme aj deti vychovávať

@anonym_c19fad samozrejme

@midka ja som iného vierovyznania (ale kresťanka) a manžel sa dobrovoľne prispôsobil, keďže nechcel aby som ja chodila inde ako on a aby sme deti vychovávali jednotne.. u nás sa krstia mladí/ dospelí a je to slobodne rozhodnutie

biba_18
Dnes o 11:46

@anonym_autor tak o to to máš jednoduchšie - som reformovaná (doplň čo potrebuješ), my krstíme neskôr. bodka ...

autor
Dnes o 11:48
@ullala

Mna zaujalo, ze pred manzelstvom chodil do kostola a dodrziaval tradicie... Pocas manzelstva to uz preco nerobi? Zakazala si? 😄

@ullala nie, nezakázala, manžel sa sám rozhodol, že nebude chodiť do kostola sám, ale chce, aby sme vychovávali aj deti jednotne a aby sme aj v manželstve boli jednotní.. chodíme do inej cirkvi

anonym_1bc778
Dnes o 11:49
@anonym_autor

@kocuris nechcela som to tu vôbec rozoberať do hĺbky, ani mojím zámerom nebolo vyvolať nejaké “náboženské hádky”. Rešpektujem názor každého, či už veriaceho alebo neveriaceho. Hlavný dôvod je, že ja nie som katolíčka, a ja deti budem vychovávať vo viere, avšak nie v katolíckej. Preto nevidím dôvod, prečo by som mala dať dieťa krstiť v katolickom kostole. Keď sa rozhodne skutočne veriť, dá sa pokrstiť aj v dospelosti/ v mladom veku, kedy si bude skutočne uvedomovať, čo viera znamená.

@anjelicek26 nemyslim si, že ide o oslavu, skôr o to vnímanie, že “takto to je správne, a takto sa to musí”

@janinah nie sme veriaci, keď sa nam zachce, ale ja som iného vierovyznania a manžel ma v tom rešpektuje a tak sme sa dohodli, že budeme aj deti vychovávať

@midka ja som iného vierovyznania (ale kresťanka) a manžel sa dobrovoľne prispôsobil, keďže nechcel aby som ja chodila inde ako on a aby sme deti vychovávali jednotne.. u nás sa krstia mladí/ dospelí a je to slobodne rozhodnutie

@anonym_autor podla mna je to velmi mile, ze rešpektuješ dieta a nechavas mu priestor na vlastne rozhodnutia 🙂 nemusíš nikomu nic vysvetľovať, je to vec teba a muža

kocuris
Dnes o 12:00
@anonym_autor

@anonym_autor ale toto bolo treba povedať hneď na začiatku... Ach jaj 🫣

kocuris
Dnes o 12:01
@anonym_1bc778

@kocuris nie kazdy je taký kresťan, co iba poslúcha autority a nerozmýšľa. Chudera autorka ma dilemu, ako povedat svokre, ze bude krst neskôr ak sa dieta tak rozhodne aby nebol konflikt a este tu ju zvozite aka je vlastne zla veriaca. Nie kazdy kresťan ma potrebu rozhodovať za druhých. Autorka sa tu pytala, ako to povedat svokre, nepýtala vas názor alebo povolenie. Toto ja na krestanoch(takychto) nemam rada, len by riadili druhých život a nic nerešpektujú. A nie je to mierené čisto len na teba skor všeobecne

@anonym_1bc778 to je úplne v poriadku. Zdravý rozum nadovšetko.

kocuris
Dnes o 12:03

Toto mení všetko. Nechaj to na manžela. A presne to, čo si tu napísala v ostatnej reakcií nech svojej mame povie on. Že idete vychovávať vo viere v inej cirkvi. Snáď to predýcha.

anonym_dda448
Dnes o 12:05
@anonym_7f0144

@anonym_dda448 Ako nic nestoji? Ved treba spravit posedenie pre rodinu.....
@anonym_autor je to cisto vasa vec, svokre nech ro oznami jej syn.

@anonym_7f0144 pozri máme asi iný pohľad na problém. Ja autorke nevravím, že ma krstiť alebo nemá. Ja sa jej snažím vysvetliť ako krst vníma pravdepodobne svokra.

anonym_b45e6b
Dnes o 12:09
@kocuris

@anonym_autor ale toto bolo treba povedať hneď na začiatku... Ach jaj 🫣

@kocuris Asi tak. Ked napisala, ze je veriaca, tak som myslela, ze je vlazna katolicka a krst a podobne veci ju nejak "neberu". Odkial sme mali vediet, ze je to nieco uplne ine? Sme si mali asi domysliet😃

anonym_f24927
Dnes o 12:12

Nechcela si rozoberat do hlbky? Ved si nenapisala uplne najpodstatnejsiu vec. 🤦
Tak manzel nech svojej matke, Tvojej svokre povie "mami nejdeme krstit lebo sme sa s Marikou dohodli ze deti budeme vychovavat v tej a tej viere/cirkvi."

Akoze uprimne - co ine okolo toho by ste chceli spekulovat vlastne? Ved budete yo cely zivot riesit potom, si ineho vierovyznania, decka chcete tiez, vybavene.

kitycat
Dnes o 12:25
@biba_18

@kitycat ale vieš že do kostola môžu chodiť aj nekrstení, že?

@biba_18 ale ked sa im dieta nevyjadrilo, ze tam chce chodit? Zda sa mi absurdne nastavenie zakladatelky

anonym_3acb79
Dnes o 12:58

Ked nechodis do "klasickeho" kostola (tvoje vyjadrenie) mohla si mat vo vsetkom jasno dopredu a nie nasierat matku tvojho chlapa, ktory je na tvojej strane, tak oreco to nevyuzit na nejake peklicko... si ides zabojovat, ake predvidave🤣 tak kam choidis do neklasickeho?

Baptisti (Bratská jednota baptistov): Krst ponorením je podmienený osobným vyznaním viery.Cirkev bratská: Zameriava sa na krst veriacich na základe ich rozhodnutia.Apoštolská cirkev a iné letničné/charizmatické zbory: Krst dospelých je štandardom.Adventisti siedmeho dňa: Krst dospelých ponorením.

anonym_b45e6b
Dnes o 13:00

Maria Bartalos, si to ty? 😃

biba_18
Dnes o 13:00

@anonym_b45e6b ale áno, mohli sme si domyslieť. na svk nie sú iba katolíci….

janinah
Dnes o 13:03

Ja autorke akosi tu inu cirkev neverim. Ale to sa tubezne stava,ak sa diskusia nevyvíja ružovo pre autora,tak sa zrazu objavia doplňujuce dosť podstatné info a sitiacia sa mení.Kazdopadne dieťatku zelám spokojný život a aby vedelo kam sa obratiť,ak by sa niekedy ocitlo v ťaxkostiach.