icon

Ako som zvíťazila nad neporiadkom v domácnosti

25. dec 2023

Ahojte. napiste mi ak ste v minuloati trpeli neporiadkom v domacnosti co vam pomohlo udrziavat poriadok. U naw to ide uplne z kopca odkedy mame druhe dieta a vyrazne menej ulozneho priestoru a otvorene ulozne priestory. teoriu ovladam. ze veci maju mat svoje miesto ale v praxi mi to zial vobec nejde....

Strana
z2
minticka
27. dec 2023

@viestta no a takto by to malo byť ☝️ale..u nás to chcem len ja 🙄chlap nula bodov a decká sú ešte malé aby to pochopili nie ešte spravili...ale ja som ťa ktorá to dodržiava a preto ťa domácnosť aj tak vyzerá 😉😂len uvidím ako to bude,keď pôjdem do práce 🤔a ešte dodám,že raz mi známa povedala,že sprchač nemá zajduty od kameňa,lebo posledný stiera vodu..no to by som sa ja dočkala ,že môj chlap zotrie vodu zo skla po sprchovaní 🤦ale beriem to tak,že on je ten čo je od rána do večera v praci (živnostník) tak ja zase upracem tu domácnosti 😊

maryetta
27. dec 2023

Nam pomohlo aj stahovanie 🙂 koooopu veci sme vted vytriedili. Vyhodili. Predali.
Tiez minimalizovat. Ak vidim ze hracka napr puzzle chyba kusok -ide to prec. Auticku chyba koleso? Ide prec.
A tiez celkovo pri detoch. Co nemaju upratane-ide prec.
Dostali sme par veci ktore nepouzivame. Su zatial bud na povale alebo v pivnici.
A tiez-napr oblecenie. Ak nieco kupis-nieco aj vyhodit. Ziadna skrina sa nenafukne.

vanilka83
27. dec 2023

@marca12 ❤️🙏🙏🙏

milanemila
27. dec 2023

Najviac pomaha nemat vela veci 🤷🏼‍♀️ co chapem, ze je pri malych detoch trosku problem 🙈
Ja som si uvedomila kolko mame veci realne az pri stahovani, takze velke triedenie vsetkeho bolo od kozmetiky, cez oblecenie, topanky, veci do kuchyne/na pecenie a vselijakych blbosti.
Napriklad oblecko co si cely rok neobleciem pojde na konci roka prec. Mame 2 deti a viac uz neplanujeme, takze nastastie uz detske veci neskladujem, ale hned posuvam.
Na udrzanie poriadku v detskych hrackach sa mi osvedcila rotacia, kedy maju realne vylozenych par hraciek, cize sa im lahko v tom udrziava poriadok a o2 tyzdne ich zas vymenime atd. alebo ked dostanu nejaku novu hracku, tak nejaka stara musi ist prec.

mikadooo
27. dec 2023

Deti vyrástli... 🤷. A zrazu začal neporiadok ubúdať, resp. čo som kam položila, tam to aj ostalo 🤭. Akože musíme na tom ešte pár rokov popracovať, stále to nie je dokonalé, ale z najhoršieho sme už vonku (najmladší má 6r.🙂). Moc sa tým nezaťažuj, na dôchodku môžeš upratovať od rána do večera... 😉

lapersefona
27. dec 2023

@maryetta mohli by ste uvazivat o darovani na charitu minumalme toe veco co mate ma povale alebo puzzle kde chyba len 1 ks. Vam to tam syoji a ine deticky by to potešilo

amelia123
27. dec 2023

Ja som nezvitazila, naucila som sa s tym zit 😉 U nas doma je 1chlap+1zena+2dcery+1steniatko.
Ked vidim krasne nastajlovanu upratanu domacnost na cudzich fotkach, uprimne zavidim. Ale v ramci zachovania svojho dusevneho zdravia som v pohode s tym, ako to je... Co je zle na domacnosti, kde to zije?!? Kde su salky na stole, stale prazdna rolka WC papiera v zasobniku, knihy a skolske potreby kade-tade po byte, psia hracka v kazdej miestnosti??? Kopa cisteho pradla cakajuca na zehlenie, neustale rozlozena zehliaca doska ci susiak s bieliznou?!? Ja to vnimam ako neporiadok, napriek tomu neodkladam, lebo vyuzivam dennodenne. Vsetko mam vsade a uz to neriesim 🤭

milanemila
27. dec 2023

@amelia123 nic nie je na tom zle, najdolezitejsie je mat doma pohodu a dobru atmosferu, ale ja sa jednoducho citim neprijemne, ked je neporiadok 🤷🏼‍♀️ a vytahane veci kade tade 🙈

duppka13
27. dec 2023

Treba si najst svoju upratovaciu rutinu a nepovolit z nej. V idealnom pripade zistis pri tom ze robis zbytocne veci a zminimalizujes prostredie okolo seba. Priklad - kazde rano som upratovala vankuse na gauci az ma to prestalo bavit a dala som vankuse prec a uz ich nemusim upratovat. Vysavala som a prala koberceky v kupelniach a zachode az som sa nastvala a dala koberceky prec. Vyriesene. Teraz mam taku rutinu, rano vzdy upracem celu spalnu trva mi to asi 3 minuty., usteliem postel, pri tom vyvetram, Kym si umyvam zuby umyjem umyvadla a pri odchode dam na wc domestos nech sa cisti same. Kuchynu upratujem vecer. Mam zatvorene police. Vsetko ma svoje miesto. Neznasam povykladane veci, magnetky na chladnicke, sosky vazicky a podobne blbosti. Pravidelne vyhadzujem co nepotrebujeme. Nezehlim, pradlo ide zo susicky hned do skrine na vesiaky, vesiam uplne vsetko co sa vesat da, je to prehladnejsie. Viem upratat cely dom do hodiny. Mame dieta a stale je upratane bez toho aby som sa zodrala. Chce to trochu organizacie a multitasking.

cecilia29
28. dec 2023

Minimalizmus je zaklad. Deti nepotrebujú milion hraciek a haldy oblecenia. Ulozny priestor uzavretý. Ale aj tak, pri deťoch musíš zvolnit nároky. Lebo sa zbláznis

elzena2
28. dec 2023

@blackcat8885 "detská izba tiež dovtedy nejdu deti do postele" to ako toto funguje v praxi prosim ta? Kým boli deti male, boli vecer unavene, ak sa nedali nacas do postele. A tým padom nervne a neupratali by nič. A keď sú vacsie, kaslali by najradsej aj na poriadok, aj na spánok. To máš to ulozenie do postele ako motivaciu,aby upratovali? Alebo to ustriehnes vždy, kedy treba nutit do upratovania, aby to stihli,kým budú unaveni? Alebo to myslis tak,že ty rychlo upratujes, kým im už klipkaju oci a cakaju na teba,kým ich ulozis? Nerypem (ak by to tak vyznelo), len fakt nechapem, ako to myslis.

blackcat8885
28. dec 2023

@elzena2 normálne idu späť o 20tej alebo 20,30 kedy ako tak pohodku predtým im ja ale muž povieme aby upratali hračky oblečenie urobili si posteľ. A urobia to. Moje deti nikdy nie su tak unavené aby klipkali očami o takom čase starší niekedy ide aj neskôr spať. Upratať hračky odniesť špinavé oblečenie a urobiť postele trvá 10-15min a vedieme ich odmala k tomu. Potom idu do vane a spať. Príde mi to úplne normálne že predtým ako idu spať nebudú hračky kade tade po podlahe v izbe, na stoloch atd. Mame úložné boxy nie je problém tam to pochádzat, lego tiež alebo inu stavebnícu do boxu ci krabice. Tak isto ja ked idem spať s mužom mam v obývačke uložené vankúše deku, umytý riad v kuchyni atd veď to robím priebežne

blackcat8885
28. dec 2023

@elzena2 to nebolo myslene tak ze idem večer o 20tej v detskéj izbe vysavat apod. Nam otec pravidelne vyhadzal zo skrine oblečenie a ine veci toto robíme aj my pri staršom 10r synovi (ked tre) keďže poskladať oblečenie už davno vie len sa mu väčšinou nechce. Vyhodím na zem a skladá. Možno je to pre niekoho strašne no su pravidlá ktoré sa dodržiavajú a našťastie to mame s mužom rovnako (keďže je z vojenskej rodiny a je ex vojak) poriadok musi byť.

viestta
28. dec 2023

@minticka môj chlap v jednu uprsanu sobotu doobeda nafasoval upratovaci vercajg a bol vydelegovany drhnut skla v sprchaci. Pol hodinu sa odtiaľ niesli nepublikovatelne výrazy prekladané otázkou, odkiaľ sa ten kameň nakotil, na ktorú dostal zakaždým odpoveď, že keď voda vyschne na skle, ostane po nej kameň. A zázrak sa dostavil hneď v ten pamätný deň večer.

elzena2
28. dec 2023

@blackcat8885 aha, uz chapem, dakujem!

ouwecka
29. dec 2023

Logicky to nemozete urobiť vy ked su tam male deti,bud pomocna sila alebo sa zmierite a tym,ze to chce čas

heln
29. dec 2023

cakam kym deti vyrastu a pojdu na strednu.

Strana
z2