Ako stráviť víkend bez peňazí a vysvetliť deťom, že na more nemáme?
Doma mame obdobie otazok typu: Kedy pojdeme k moru? a ja neviem, co povedat. Lebo viem, ze na to proste nemame. Slovenske hotely su predrazene, len prenocovanie pre styroch nas vyjde ako mesacny nakup potravin. A ked ratam benzin, vstupy, stravu… tak uz vopred viem, ze nejdeme nikam.Vymyslam mini-vylety. Prechadzky, lavice v lese, poznavame nase okolie.Spolocne varenie, filmove vecery, spolocne ranne ranajky v posteli.
Ked je teplo, opekanie na dvore u babky.
Brigady pre deti. Starsi si obcas nieco zarobia u susedov alebo pomozu babke
Ako deckam vysvetlit, ze na dovolenku proste nie je? Ze more nie je samozrejmost? ja len facebook rolujem a snivam, po večeroch plačem. aj ja chcem ist k moru. ale pôzicku nedostanem kvoli nizkeho prijmu a ani to nechcem.Ako nahradit zazitky, ktore maju ich spoluziaci zo zahranicia, ked my riesime, ci zvysilo na topanky?
Napisem ti to takto, moja najstarsia (mala vtedy 12) bola prvykrat pri mori minuly rok, aj vsetky ostatne nase deti. Tento rok, ak sa postasti, pojdeme znova, mame odlozene, ale buduci rok uz mozno zasa nie, kedze vsetko ide permanentne hore. Tak sme to aj detom komunikovali, nastastie to chapu. Ja ako dieta som nebola s rodicmi ani na obycajnom vylete a som tu. Naozaj, oni su budu pamatat aj tie pekne chvile stravene tu. Nase baby stale spominaju na pekny vylet do Smolenic, kde sme boli 5 rokov dozadu :D. Aj ked je pravda, ze pobyty su na Slovensku naozaj drahe, neda sa vam aspon na par dni niekam ist a vyuzit rekreacny bonus? Akoze to minimum, dve noci, to by vas mozno az tak financne nezruinovalo. Riesite nejaku chorobu, uvery alebo co je vlastne pricinou, ze si neviete aspon trosku dopriat? Akoze, ak nechces, neodpovedaj.
Autom do chorvatska na 4 noci, súkromne ubytko, sami si variť? 🤷♀️
Neviem ake stare deti, ale normalne vysvetlit primerane veku detom, ze peniazky na more nie su.
Moje deti napriklad miluju, ked idu k babke. Staci im aj vylet do lesa, k jazeru. U nas je v jednej dedine nedaleko aj miestne kino, ktore je ovela lacnejsie ako v meste(stvrtina ceny)-mozno mate nieco blizko a nevies o tom. Ja si zapisujem aj bezplatne podujatia- vo vacsich mestach je casto program na namestiach, mozte tam ist vlakom. Aj okupat sa da aj v jazerach na SR, je naozaj vela napadov za malo penazi. My sme nenasli vhodne ubytko na mieste, kde sme chceli ist, tak pojdeme asi az o rok🤷. Vela veci ti napisali dievcata predo mnou, este dopisem:
1.Niektore cestovky robia "1dnove zajazdy" do Chorvatska, ak sa im zvysi kapacita v buse(vacsinou koncom leta). Vecer nastupite, rano ste v Chorvatsku, okupete sa a vecer domov. Stalo do nejako 20-30€ na dospelu osobu. Ak by teda slo len o to- vidiet more.
2.Najst lacne ubytko na SR a pohladat atrakcie v okoli(tazko konkretnejsie, nevieme vek deti). My sme minuly rok nasli ubytko za smiesnu cenu, uvarila som(co by som aj doma), minuli sme len na vstupne(jazera, lavicky, pamiatky su zdarma, aj hrady viete myslim ze prvu stredu v mesiaci ist pozriet zdarma).
3.Neviem ci mate blizko Polsko/Madarsko, ale tam byvaju lepsie ceny, vacsinou polpenzia a bazen, len treba popozerat poriadne.
Este jedna moznost- najst brigadu na par hodin tyzdenne pre seba a odkladat tie peniaze na dovolenku odteraz a slubit, ze pojdete o rok.
Autorka, aj keby ste si našetrili na úkor iných veci na dovolenku pri mori, neužijete si ju a ty si neodychneš, ak sa celé dní budeš starať o to, čo budete jesť a tretinu dňa tráviš varením, nebudete si môcť dovoliť ísť aspoň občas do reštaurácie alebo na kávu a do cukrárne. Na prechádzkach budete vidieť plné reštaurácie ľudí, ktorí su ti môžu dovoliť. Budeš aj tam plakať? Prepáč, nemyslím to v zlom. Prvýkrát som bola na takejto dovolenke a už by som to nechcela. Potom neskôr na ďalších dovolenkách to už bolo o niečom inom, ale na jednej z dovoleniek sme sa zoznámili s rodinou, ktorá posledné dva dní nemali ani halier, bývali sme v apartmánoch. Mali malé dieťa a nemali peniaze ani na tu zmrzlinu. Dali sme im nejaké peniaze, aby si kúpili jedlo, ale aj to má presvedčilo o tom, že nikdy netúžiť po tom, na čo nemám.
Autorka, aj keby ste si našetrili na úkor iných veci na dovolenku pri mori, neužijete si ju a ty si neodychneš, ak sa celé dní budeš starať o to, čo budete jesť a tretinu dňa tráviš varením, nebudete si môcť dovoliť ísť aspoň občas do reštaurácie alebo na kávu a do cukrárne. Na prechádzkach budete vidieť plné reštaurácie ľudí, ktorí su ti môžu dovoliť. Budeš aj tam plakať? Prepáč, nemyslím to v zlom. Prvýkrát som bola na takejto dovolenke a už by som to nechcela. Potom neskôr na ďalších dovolenkách to už bolo o niečom inom, ale na jednej z dovoleniek sme sa zoznámili s rodinou, ktorá posledné dva dní nemali ani halier, bývali sme v apartmánoch. Mali malé dieťa a nemali peniaze ani na tu zmrzlinu. Dali sme im nejaké peniaze, aby si kúpili jedlo, ale aj to má presvedčilo o tom, že nikdy netúžiť po tom, na čo nemám.
More nie je samozrejmosť, s rodičmi som nechodil k moru nemohli sme si to dovoliť, na dovolenky sme chodili do Tatier mimo hlavnej sezóny na chatu patriacu zamestnávateľovi.
Prvýkrát pri mori som bol ako dospelý aj to náhodou mi známy zavolali že majú voľné miesto v aute do chorvátska či nechcem ísť s nimi, tak večer som už cestoval.
@katkati Poznal som aj takého čo si požičal peniaze počas cesty z dovolenky domov lebo nemal už za čo natankovať a ostal visieť v zahraničí na pumpe
Neviem odkial si, ale co tak stravit vikend pri Slovenskom mori ako vácsina slovakov? Napr.na Domasi, na Sirave a pod. Ubytka su tam pristupne a deti sa zabavia rovnako. Urcite neskrachujete.
Pride mi sialene, ze samu seba kvoli moru lutujes
Autorka, neviem, aké staré máš deti, tie moje majú 9 a 7, ale už dosť skoro pochopili, že keď nie sú peniažky, tak nemôžeme mať všetko. A rovnako vedia, že peniaze nerastú na stromoch a musíme ich zarobiť. Preto vedia odolať hráčkam v hračkárstve, keď ideme kúpiť darček na oslavy kamarátov, či nanuku pri bežnom nákupe…
Nenariekaj po večeroch, tým nič nedosiahneš, akurát ťa to bude viac a viac zožierať. Ale normálne deťom vysvetli, ako sa veci majú…
Rozumiem ti, chceš deťom dopriať, chceš ísť k moru aj ty a je ti to ľúto, aj mne by bolo. Ty musíš vedieť v akej ste situácii, či je reálna šanca na niečo našetriť. Dovolenka je široký pojem a dá sa aj low cost. Ak si trufnes od šoférovať sever chorvátska alebo Talianska mimo sezóny môže vyjsť pomerne lacno. V septembri je stále teplo, akurát že deti by vynechali školu. Cenu vieš znížiť aj tým ze nepôjdeš na týždeň ale napr. od štvrtka do nedele. Ak si ochotná variť a pre stravovať sa domácky nemusí to byť drahé. A doma jete tiež. Akurát treba rátať navyše na zmrzlinu, kávu. Do múzeí ísť nemusíte, budete si užívať more. Tiež mi napadol ešte jeden tip s tým 1 dňovým výletom, cestuješ v noci, 1 deň si pri mori a ďalšiu noc naspäť. Ak nenajdes peniaze ani na toto tak vám zostáva urobiť si program na sk. Detom povedz vaše možnosti, reálne a bez pri krás a skúste začať spoločne šetriť na dovolenku na rok. Ale tam bude otázka ako zvýšiť príjem. Požiadať o vyššie výživné, nájsť si lepšie platenú prácu, možno starší viac brigád tak aby to nezasiahlo školu. A tých čo ti píšu ze boli pri mori v 30 tke s tu sú si nevšímaj. Deťom prospeje nielen zmena prostredia ale aj nové zážitky a možnosť porozprávať rovesníkom aj niečo nové. Je super ze si s deťmi užívate spoločný čas a snažíš sa ho tráviť rôzne. To si ponechajte.
Chodte stanovat niekde k vode na sk. To bude pre deti super zazitok. A neplac kvoli moru do vankusa. Ked na to teraz nemas, tak proste nemas. Vela ludi takych je. A pozicka? To uz je sialenost. Pozicky sa na dovolenky a vianocne darceky zasadne neberu.
A preco by ste museli ist na SK len do hotelov. My chodime s detmi na sukromie a prestravujeme sa vonku - na obed myslim. Je to fajn kompromis medzi neist nikam a ist do predrazenych hotelov.
Do Splitu aj Gdansk stoji vlak cca 30€. Ubytovanie napriklad Gdansk blizko mora v bookingu:
2 noci, 2 dospelí, 2 deti Celý apartmán • 1 spálňa • 1 obývacia izba • 1 kúpeľňa Cena € 86 Zahŕňa dane a poplatky
Ako vikendovy pobyt v pohode...
@hiro Gdansk odkiaľ?celkom ma toto zaujíma.
Skúste couchsurfing aspoň to ubytko môžete poriešiť na pár nocí. A mať takú zmenu..deti nemusia mať more podľa mňa je aj lacný zážitok pre ne zážitkom. Len to treba vymyslieť je super že pre ne vymýšľaš také možnosti.
Chodte stanovat niekde k vode na sk. To bude pre deti super zazitok. A neplac kvoli moru do vankusa. Ked na to teraz nemas, tak proste nemas. Vela ludi takych je. A pozicka? To uz je sialenost. Pozicky sa na dovolenky a vianocne darceky zasadne neberu.
@solange7 campy na SR nie sú ktovie ako lacnejšie oproti privátu a treba mať na to stan spacáky karimatky...m
@lenka.25 však píše že rozmýšľa či jej ostane na topánky z čoho má šetriť podľa teba?
@nin12345 jedna vec je čo píše a druha , ako to je . Tu je finančná gramotnosť u dosť užívateliek na bode 0 . Takze ťažko povedať , či naozaj nemá , alebo to, že nemá , tak preto , že míňa hlava nehlava . Tu to vidím denne . Kedy príde rodicak , kedy prídu pridavky a pritom sa nepýtajú preto , lebo treba deťom kúpim mlieko , ovocie atd … ale v Pepcu majú parádnu deku . A tiež mám kamarátku , ktorá iba vyplakáva , deti neboli nikde , nemajú si čo obliecť , nemajú hracky , lebo na to nemáme , momentálne žije v Nemecku , takze nebola som v obraze , keďže denno denný kontakt už nie je , potom prišla na Slovensko , kúpila si starý Mercedes veľký ako krava , denne vysedávali v restike na káve a decka jedli iba tam … no našťastie som to videla a vtedy moja pomoc skončila . No čo som ja na hlavu padnuté , to že ona nevie hospodáriť s peniazmi , ešte neznamená , že ich nemá . Netvrdím , že je to autorkin prípad , ale netušíme ako to , keďže už sa neozýva.
@nin12345 jedna vec je čo píše a druha , ako to je . Tu je finančná gramotnosť u dosť užívateliek na bode 0 . Takze ťažko povedať , či naozaj nemá , alebo to, že nemá , tak preto , že míňa hlava nehlava . Tu to vidím denne . Kedy príde rodicak , kedy prídu pridavky a pritom sa nepýtajú preto , lebo treba deťom kúpim mlieko , ovocie atd … ale v Pepcu majú parádnu deku . A tiež mám kamarátku , ktorá iba vyplakáva , deti neboli nikde , nemajú si čo obliecť , nemajú hracky , lebo na to nemáme , momentálne žije v Nemecku , takze nebola som v obraze , keďže denno denný kontakt už nie je , potom prišla na Slovensko , kúpila si starý Mercedes veľký ako krava , denne vysedávali v restike na káve a decka jedli iba tam … no našťastie som to videla a vtedy moja pomoc skončila . No čo som ja na hlavu padnuté , to že ona nevie hospodáriť s peniazmi , ešte neznamená , že ich nemá . Netvrdím , že je to autorkin prípad , ale netušíme ako to , keďže už sa neozýva.
@lenka.25 na jednej strane ťa chápem no na druhej autorka nevyzerá z príspevku finančné negramotna keďže všetko prepočítava, uviedla že má nízky príjem. Na SK matka samoživiteľka s nízkym príjmom a viacerými deťmi si nemôže dovoliť byť finančné negramotna podľa mňa. To fakt ideš z mesiaca na mesiac...
Pri mori som bola ako dospelá keď som si na ňu zarobila a pozvala som na ňu aj mamu s mladším bratom, nie je povinnosť chodiť k moru. A teda deťom to treba povedať tak ako to je jednoduchi nie sú na to peniaze.... A úplne najhoršia vec čo môžeš byť pri nízkom príjme sa snažiť získať úver na dovolenku. A najlepšie vypnúť FB
Robis pre deti ovela viac ako myslis. Pokracuj a deti ti budu velmi vdacne. Hl v dospelosti.
Tak ja neviem koľko majú tvoje deti rokov, moje 6 a 8 a nikdy neprosím aby sme išli k moru, ani sa nepýtaj kedy pôjdeme.
Amyslim ze malým deťom je úplne kde sú, hlavne ze majú pri sebe teba a pripravuješ im oveľa krajšie zážitky (čas strávený s tebou) ako nejaké more.
Aj ja som išla prvý x k moru až ako dospelá a z krasy mi neubudlo.
Ono niekedy úplne stačí zmeniť to nastavenie v hlave “dopredu viem ze nikam nepôjdeme” a predstavu ze jediná správna dovolenka je tá v hotely so vstupmi.
Do chorvatska jazdia busy, vlaky kľudne si mozete dopriať krátky výlet. V zime booknete kemp či nejaké lacné ubytko, v marci ked vracajú dane kúpite lístky na vlak do leta dosetrite.
Albánsko, Rumunsko, Bulharsko môžeš kempovat na pláži zdarma koľko len chceš, dáš len na benzín
A ked je more príliš ďaleko aj na Sk je pekne, auto+stan a môžeš ist hocikam.
Všetko je o tom ako to vnímaš, je milión spôsobov peknej dovolenky nemusí to byt all inclusive hotel
Toto je podcast o mladej mamine ktorá vzala kocar, dve malé deti a išla pešo k baltskemu moru https://gramino.cz/pesky-k-baltu-s-detmi-kocark...
Nehovorím ze toto ma byt snom každého dovolenkára pešo sa trepať niekam, ale je to inšpiratívne v tom ze peniaze k šťastiu ani cestovaniu nepotrebuješ.
Skôr mám pocit, že ty to prežívaš viac ako deti. To vážne kvôli dovolenke pri mori po večeroch plačeš? Skús večer čitat knihy alebo čokoľvek iné, namiesto skrolovania soc.sieti
Ináč autorka ak ta to naozaj trápi a plačeš koli tomu tu dovolenku si doprajte. Ak pôjdete koncom júna či začiatkom septembra ceny sú lepšie.
Na tých 5-6 dni v chorvatsku zozenies aj ubytko - apartmán cez airbnb pre celu rodinu do tých 300 € ak zarezervujes dostatočne dopredu, kemp ta vide 200. Ak to vyplatite na vianoce - dospely si nekúpite darčeky a doložíte ak niečo dostanete tak máte túto položku z krku.
Zvyšok dosetrite za pol roka, co viac treba na benzín jedlo si navarite svoje.
Dá sa cestovať aj úplne low cost a dá sa byt aj úplne šťastný a spokojný s tým. Hovorím z vlastnej skúsenosti, naše dovolenky boli vzdy len auto+stan alebo teraz už obytná dodávka.
Som slobodná mama, splácam dom a tiez nekakám peniaze navyše. Ale nebudem koli tomu sedieť doma a nariekať.
Deti vyrastajuce v nekonecnom pocte viet "nie su na to peniaze" si vytvoria k peniazom extremne silny vztah (ci dobry ci zly, ani jeden nie je vhodny).
Ziadne SK vikendove vylety, to je zderstvo, a o dva roky bude aj na chorvatsko. Planuj, setri, a podari sa vam to.
Na otazku preco nikam nechodite, vyber mapu vybodkuj kde vsade ste v okoli domu boli, a povedz ze este ste nevideli vsetko, casom perimeter zvacsite.
Skus geocaching, dava vyletom novy rozmer.
a ja zase úplne chápem aj teba že ti to je ľúto, aj detí .... no jasneeee že tu si každý užil detstvo aj u babky na dedine a "more mu nechýbalo" 🙄 ale ako môže chýbať niečo čo si nikdy nezažil alebo na to nie sú peniaze 🙈 to sú len kecy aby človek zvládal spracovať že to mať nebude
Do Splitu aj Gdansk stoji vlak cca 30€. Ubytovanie napriklad Gdansk blizko mora v bookingu:
2 noci, 2 dospelí, 2 deti Celý apartmán • 1 spálňa • 1 obývacia izba • 1 kúpeľňa Cena € 86 Zahŕňa dane a poplatky
Ako vikendovy pobyt v pohode...
@hiro neverím, že 30 €... do Splitu alebo Gdansk, alebo len neviem hľadať?
Jasne treba povedať deťom že peniaze nato nemáte . Aj keď naskrabes na dovolenku tak potom zase niečo vymyslia čo si nebudeš možno dovoliť .teraz dovolenka ,potom iphone a podobné veci čo dnes deti všetke chceju

Ja teda po večeroch do vankúša nerevem, ale deti vedia že peniaze na drahu dovolenku nemám, resp investujem niekam inak, štúdium, nové postele s madracom, kino, atď