icon

Ako taktne navrhnúť priateľke zdravšie stravovanie?

8. jún 2024

Chodím s priateľkou už pár rokov a posledný rok a pol strašne pribrala. Predtým mala normálnu postavu, nebola nejaká vychrtla, vyzerala fajn. Aj si dávala pozor na stravu, chodili sme na prechádzky. Teraz sa jej nič nechce lebo proste pribrala, stále by len bola doma a napchavala sa, bola na nete. Už ju nevidím atraktívnu a niekdy mi to príde až také nechutné že ako po pár schodoch už nevládze, večer otvorí čokoládu a na posedenie ju zje. Párkrát hovorila že začne držať diétu ale to nič z toho. Už je leto, budeme chodiť von s kamarátmi a ona sa bude len potiť, v porovnaní s priateľkami kamarátov si ani nebude môcť dať nejaké pekné šaty aby sa proste nahodila. To blbo vyznie ale sa už niekedy za to ako vyzerá až hanbím, nikdy som nechcel chodiť s tucnou ženou. Keď nadhodim že by mohla jesť zdravšie veci tak ma odbije že nech sa do toho nestarám.

sense
8. jún 2024

Tak v 28 rokoch to ešte spaľuje v norme. Keby je v menopauza pochopím.... Ale stačí ze ma nejakú hormonálnu nerovnováhu, chýbajú nejaké vitamíny, príp ju niečo vnútorné trápi ale stres v práci. Začnite variť spolu, nakupujte spolu a nekupujte somariny, trávite čas aktívne... A možno aj cíti podvedome tvoj nezáujem o ňu, len nedokáže s tým sama niečo robiť tak sa točí v zacarovanom kruhu

zuzanockamt
8. jún 2024

Autor
V 28-mich už nemá energiu? To nemyslíš vážne. Veď to je málinko rokov. Čo bude robiť v 40-ke?
Pravdepodobne je vina aj v tebe. Tipujem to na emočné prejedanie. A to môže súvisieť aj s vaším vzťahom. Asi nie si taký top partner, ako si o sebe myslíš.

maxalla
8. jún 2024

No asi by som skusila objednat nejaku dovolenku pri mori, kde bude musiet ist do plaviek, alebo nejake spolocne fotenie... nieco, co by ju mohlo nakopnut tym smerom, zeby sama chcela vyzerat co najlepsie. Pripadne jej navrhnut nejaku spolocnu sportovu vyzvu, ci sa nechce zapojit, ak by bola ten typ. Ja ked potrebujem schudnut, nikdy to nerobim preto, ze mi to moja pravdumilovna rodina povie. Akoby to ten dotycny clovek nevedel aj bez toho. Vzdy schudnem len vtedy, ked sama chcem.

michaelam2
8. jún 2024

@zuzanockamt boze na toto si ako prisla? Jasne za vsetko vzdy moze chlap 😀 slecna sa v 28 rokoch prejeda a je leniva sa zdvihnut a ist aspon na prechadzku ale je to urcite hned jeho vina

autor
8. jún 2024

@zuzanockamt žiaden vzťah nie je dokonalý, ale podľa mňa sme mali a ešte aj máme veľmi pekný vzťah, spoločné záujmy, trávime spolu čas. Ale tak toto je niečo čo sa ťahá už vyše roka a len sa to zhoršuje. To je jasné že toto má dopad už pomaly na vzťah. Ale predtým bolo všetko v poriadku a nemyslím že by mala nejake depresie a zajedla emócie alebo čo

zuzanockamt
8. jún 2024

@michaelam2 To nevieme, čia je to vina, ja som naznačila aj inú možnosť. Panáčik možno tiež nie je bez viny. A možno je ona ozaj lenivá.

petrao2
8. jún 2024

No ja som za posledny pol rok pribrala 10kg
Mam 160 cm a 60kg
Sestra ma 154 cm a 70+ kg
Nikdy sa nasi chlapi nestazovali ani naznakom to nie je v zivote dolezite (je ked uz to ohrozuje zdravie)
Ale tebe ked to vadi tak zmen priatelku co ked ostane tehotna a priberie este viac?

autor
8. jún 2024

@petrao2 tehotenstvo je dočasný stav, veď mám v okolí ženy ktoré normálne po pôrode schudli skoro na takú váhu ako mali predtým

pribinak
8. jún 2024

@zuzanockamt nezda sa mi

lenkakravcova
8. jún 2024

@autor
Možno by jej pomohla motivácia. Napr že máš snubný prsteň, ale o 2 čísla menší než teraz má prsty 🤣

lenkakravcova
8. jún 2024

A jasne, kto chce schudne. Či už to ide ľahšie alebo ťažšie. Mám 3 deti a teda aj keď som pri každom pribrala 20kg, tak šli do roka po pôrode aj dole.

jarnajar
8. jún 2024

Nezmenila antikoncepciu? Nejaké iné lieky? Kortikoidy, psychiatrické lieky? Ak to posledné, možno ani nevieš. Alebo neliečená depresia. A aj by to sedelo s tým, že z bežne stravujúcej sa ženy je zrazu žena, ktorá večer zje celú čokoládu, zaujíma ju len internet... lebo tá jej nadváha nie je zas tak dramatická, aby nemala energiu sa hýbať alebo aby fučala po pár schodoch. Ale keď sa k tomu pridá zlá psychika, tak vtedy verím, že nevládze.

anna_anicka83
8. jún 2024

Za mňa zajedá. Nemusí ísť len o to, že sa niečo v živote pokazilo. Ja ako človek, čo mi geneticky nebolo dané, musím celoživotne makať na tom, aby som sa cítila komfortne a neskĺzla k preobezite. A to tým makaním nemyslím, že mám telo ako modelka, ale som vo veľkosti, pri ktorej sa cítim fajn. No napríklad po poslednom pôrode som zajedala to svoje telo. Že už je to jedno. Pri tom som mala skvelé bábo, muža, čo pomáha. Dom sme dokončili. Ale ja som to vzdala s tým telom, že už keď som veľká, tak nech. A čím viac to zajedáš, tým viac priberáš a zas to zajedáš, blúdny kruh. Sama musí na to prísť. Sama chcieť. Má 28, treba skúsiť možno niečo nové. Nech sa niekde namotivuje a pôjde jej to aj s tými kilami. 🙂

mira0611
8. jún 2024

Ahoj, chodte sa spolu bicyklovat a plavat. Povedz jej, ze by si bol rad, keby sa stravovala zdravsie lebo sa bojis o jej zdravie. Tento zivotny styl obnasa so sebou, cukrovku, vysoky krvny tlak a srdcovo cievne choroby. To, ze po par schodoch nevladze je hrozne.
Nema vela stresu v praci? Ja som vtedy priblala najviac, cez den som nejedla, nemala som cas a poobede a vecer som mala vlci hlad.
Potom som sa este vzpamatala.
Mozno by si sa mal s nou porozpravat, aby zmenila pracu. Druha moznost je, ze sa napchava od nudy.

anavianavi
8. jún 2024

Kazdemu vaha fluktuuje, u nas to funguje tak, ze pri hocijakej aktivite, ked je to ocividne si povieme, pocuj to brusko/zadok mas vacsie. nevyzera to moc dobre a mysli na svoje zdravie, ved ake blbosti si pojedol/pojedla. alebo necvicil/a si uz dlho, vela si jedol/a v poslednej dobe. bavime sa o tom opakovane. ked sa bavime o diete, tak tiez konkretne, ake jedlo vylucime, alebo kedy sa nebude jest, kedy ako sa bude cvicit, aj ked sa to tyka len jedneho z nas. netlacime na seba, ale pripominame si to. niekedy to trva mesiace, ale doteraz kazdy z nas nakoniec schudol tych par kil naspat. chce to trpezlivost, tolerantnost, laskavost, ale oci si nezatvarame.

martinka13
8. jún 2024

Povedz jej to rovno. Tiež by som nežila s niekym, kto sa o seba nestará

enmery
8. jún 2024

@zuzanockamt Prepáč,nedá sa čítať, čo tu píšeš. Takže ak partner začne chlastať, na vine je jeho partner? Príde mi práveže veľmi pekné, že jeho to trápi, ako sa opustila a chce to riešiť a neuvažuje nad rozchodom, či neverou. Pred asi mesiacom tu bola téma, ako sa baba sťažovala, že jej chlap priberá, stále sa znižujú jeho aktivity, len sa prežiera a žena mu chcela pomôcť. Vtedy jej všetky radili rozchod a žiadna nespomenula jej podiel viny. Pretože toto je o nastavení človeka k životu, to nie sú len kozmetické nedostatky. Stačí, že tu takúto tému dá chlap a idete ho zlynčovať. 🤷‍♀️Ja ho úplne chápem.

zuzanockamt
8. jún 2024

@enmery Veď nemusíš čítať moje prípevky 😊 Sloboda slova, písma. Píšem si, čo chcem.

enmery
8. jún 2024

@zuzanockamt Čítam všetko zaradom. Mnohé to nerobia. Aj keď som žena, nebudem solidárna s babou len tak,lebo to napísal muž. V prvom rade je svojprávna a ak je taka nešťastná s ním, má sa rozísť. On tu písal, že neberie ani antikoncepciu, žiadne zdravotné ani iné dôvody. Pre mňa je typická baba,ktorá sa už nesnaží,lebo má partnera. Takých prípadov je dosť.

nevenka
8. jún 2024

@unicornlady mozem Ti napisat spravu?

barborachors
8. jún 2024

asi pribrala preto, lebo je s niekym, na kom jej az tak nezáleží. Nemiluje ta, inak by sa snažila.

unicornlady
8. jún 2024

@nevenka kľudne napíš

purple_wolf
8. jún 2024

keby mala chorobu ktora sposobila nadvahu, bola starsi rocnik alebo je po porode oznacim ta za debila .. ked je len leniva robit cokolvek tak je si tebou prilis ista ... nevies jej povedat citlivym sposobom aby schudla lebo proste zeny sa na toto urazia nech spravis cokolvek ale vies odkomunikovat svoj uhol pohladu, proste musis otvorit tuto tému ..... nie je to ani tak o cviceni lebo schudnut mozes aj bez toho ale o strave ktoru musi zmenit... ak odmietne urobit so sebou cokolvek tak sa proste obzeraj inde lebo z jej strany chyba nejaky ten respekt voci tebe a tvojim potrebam a ak sa ti zena nepaci alebo nevzrusuje tak je to potom o com??? zivot je prilis kratky aby sme sa zasekli na mrtvom bode... ona si mozno najde niekoho komu jej kila nebudu prekazat a ty inu ktora ti bude viac vyhovovat -je to proste zivot

sense
8. jún 2024

@unicornlady presne aj u mňa bol spúšťač priberania štítna žľaza, kým sa nastavila liečba mala som "krásnych" +12kg...a ani potom to nešlo tak rýchlo dole ako to šlo hore a stačilo malo a už som strácala motiváciu.... A pridávalo nechuť do života... Nakopnútim bol pohľad na jednu fotku, ale bol to boj zísť dole tých 12 kg a stačí chvíľku nedávať striktne pozor a ide to hore, ale teda aj vek je už niekde inde... A teda nepridával mi ani chlap ktorý síce ma. Nekritizoval ale ani nebol oporou... Dokonca ani keď som schudla neprišlo "uznanie" alebo pochvala ale prišla výčitka ze to isto kvôli nejakému inému....
Teraz je to už niekoľko rokov ex... A pri sebe mam momentálne partnera ktorého nezaujíma len to ako vyzerám ale aj to ako sa cítim a prečo sa tak citim

sheila121
Odpoveď bola odstránená
zuzitko74
8. jún 2024

@zuzanockamt Žila som s partnerom, ktorý nebol ideálny a aj som veru pri ňom pribrala. Jemu to však za vinu určite nedávam, nechcem mať mentalitu obete, ktorá hľadá, na koho hodiť vinu za svoje zlyhania.

majka36912
8. jún 2024

Ako nie som na seba hrda, ale bola som na tom s kilami este podstatne horsie ako ona, aj ked s partnerom sme sa davali dokopy a bola som uz vtedy baculka, teda uz od detstva a on ma rad dievcata s kilami, aj vsetky jeho ex boli pevne. Ale bolo obdobie... Stres v praci, cely den v terene, jedla som len raz za den a tak sa mi spomalil metabolizmus, ze som skoncila na 110 kilogramoch. Vtedy si len so mnou sadol a uprimne mi povedal, ze ma lubi, ale ze sa k svojmu telu nechovam pekne a ide mi to aj na zdravie. A ze chce, aby sme raz mali rodinu, deti a aby sme spolu zostarli a ze nepotrebuje mat doma vychudnutu, ale ze si mam davat pozor na to, kolko a ako papam, aby som mu niekde v 40tke neumrela na infarkt. Cize povedal to otvorene a on je dobrak, ja viem, ze mu ani ta vaha az tak nevadila, ale vazne myslel na to zdravie. Mozno aj v tvojom pripade by som sla na to takto, ze citlivo, ale vysvetlit rizika. Mna to vtedy nakoplo k velkej zmene.

zeldia
8. jún 2024

@majka36912 perfektne, blahozelam ak si to zvládla a drzis sa. Ja tiež rada jem, a som schopná vyžrať all inclusive bufet ale tak mám mozog a kontrolujem sa. Je veľmi ľahké pribrať 5kg aj za tyzden to dám. Sle schudnúť kilo to je uz iny level.

svetlonos
8. jún 2024

@lenkakravcova
tak si u tých šťastných 🤪 ja pri kojeni vzdy priberiem.

zuzubb007
8. jún 2024

Na rovinu jej to povedz, ešte dnes, že ti proste vadí, že pribrala, úprimnosť nadovšetko, ak je normálna pochopí to, ak to nepochopí zrejme ťa má na háku a tak isto je spokojná sama so sebou , vymyslí program spoločný kde sa nebude napchavat