Ako to vysvetliť svokre?

13. apr 2023

Ahojte. Mam takú otázku, pre niekoho možno úplná zbytočnosť a malichernosť, no pre mňa veľmi podstatné. Ide o to že u nás doma sa vždy všetci vyzúvame vonku pred dverami. Máme dlhý prístrešok čiže nieje šanca aby na topánky napršalo alebo nasnežilo ani z boku ani nijak. Vyzúvame sa tak my, a aj každá každučká návšteva. Nikomu to nikdy neprekážalo. My domáci si samozrejme v rukách svoje topánky prenesieme do izby a uložíme do poličky. Hneď za vchodovymi dverami je malá chodba na ktorej sa už hrajú deti. Mam male deti ktoré stvornozkuju a teda nieje vhodné aby tam ľudia chodili v topánkach. No vždy vždy keď príde svokra celá jej rodina sa vyzuje vonku a ona až vnútri. Alebo vyzuje sa vonku a tie topánky si doslova vždy hodí za dvere dnu. Samozrejme všade je po nich potom špina a ešte dcérka keď vidí topánky automaticky všetko berie do rúk... Už som jej to aj povedala aby sa vyzvala vonku, dokonca 2x som jej tie topánky aj vyšmarila von. Včera tu boli a znova to isté. Ja som už na prášky z nej normálne. Ja keď prídem do nich tak sa s mojou rodinou vyzujeme pred dverami. Oni sa doma všetci v izbe. Mam len ja takúto nepochopiteľnu svokru? Co urobiť aby s tým už prestala, keď nepomohlo nijak to vysvetliť.

babulkomale
13. apr 2023

Na vyzuvanie je chodba. U nas v chodbe jazdi denne robot aj dvakrat.
Kde odo mna chcu aby som sa vonku na rohozke vyzuvala, kde sa utiera spina z topanok, tak tam by som chodila co najmenej. Mam rada cisto ale toto vyzuvanie vonku je asi najdebilnejsi zo vsetkych sedlackych manierov co kedy kto vymyslel.
Co ti brani dat dnu rohozku, hanru, polypropylenovy koberec na topanky?
Ja byt svokrou tak ti vysmarim topanky z celej chodby. Starsi clovek aby balansoval na jednej nohe a vonku sa vyzuval, na hlavu. A este studene topanky obuvat.
Ty sa u nich vyzuvas predpokladam na ulici pred branou.
Deti nech lozia vo zvysku domu, nemusia v predsieni.
Dobre ze nezijete v USA.

autor
13. apr 2023

@babulkomale pozri, mame celý spodok otvorený takže deťom nijak nezabránim aby tam chodili. Ci ako myslíš ze mam 1 ročnému dieťaťu nakričať aby tam nelozilo??? A nie nemám robot ako ty,

martul
13. apr 2023

Nedovolím nikomu vyzuvat sa vonku. Každý až na chodbe. Malicsne 3 malé deti. A? Veď zase nechodí k vám každý deň a nepríde zakazdym s kilom blata na nich.
Nikdy by som nespravila to čo ty, že chytis a vysmaris. Veď keď odíde tak ten kúsok chodby utri aby tam deti nechytili tú ,, strašnú špinu ".

petamich
13. apr 2023

ja ti neviem ale podla mna to privelmi prezivas 🙂 my ludia, co zijeme v bytoch a velmi radi nam topanky spred dveri kradnu neviem co by sme robili a tiez som mala nedavno dieta, co stvornozkovalo, no tak na chodbe mame odjakziva kobercek a na nom polozene topanky

pripadne, kde je problem, aby si jej ich dala do skrine, kde mate aj vy? ci su to svokrine topanky, tak ani chytit 🤷‍♀️ a inak vysmarit niekomu topanky von, to je teda kusok mimo

autor
13. apr 2023

@martul minule prišla dcérka s jej špinavou topánkou a oblizovala ju. Nemáme ešte dokončený dvor a všade je blato keď je vonku mokro.

autor
13. apr 2023

@petamich bývame dosť na okraji a vedľa nás po blízku je len 1 dom a mame bránku a dvor, čiže ti nik len tak nekradne topánky spred dverí. Zase to nepreživajte 🙂

thereisabear
13. apr 2023

Ukladala by som svokre topánky dnu do poličky k vašim. Tiež by som nebola nadšená, keby som ich mala nechať vonku.

autor
13. apr 2023

@thereisabear zabudla som poznamenať ze aj vonku je taka polička na odloženie topánok. Kto chce si ich dá tam a kto nie si ich nechá mimo. Ale vyzuva sa každý a nikomu to nevadí. Keby ze mam uzatvorenú predsieň tak mi to nevadí..

ukulela
13. apr 2023

Mám malé deti, vyzývame sa dnu. Neznesiem napr studené topánky. Deti sa s topánkami nehrali. Máme botník. A ani s položenymi pri dverách. A tiež máme otvorenú halu. Ty nehľadás riešenie. Chcela akurát vyhrať nad svokrou.

petamich
13. apr 2023

evidentne si nepochopila alebo nechces pochopit, co som ti tym chcela povedat - ludi byvaju aj v bytoch, v meste je tiez blato, nam topanky spred dveri kradnu (a to nie je jediny dovod, preco si ich davame dnu) a teda topanky si davame dnu a mame aj deti, ktore stvornozkuju a vsetko olizuju a nerutime sa z toho, evidentne si chcela len komentare aka je ta svokra zla a protivna, ked sa odmieta vyzuvat vonku 😁

autor
13. apr 2023

@petamich dobre, ja som sa tu pýtala ako jej to vysvetliť a nezaujíma ma ako je to u vás a co by ste vy dovolili a co nie. Môj dom a moje pravidlá

galganka
13. apr 2023

Na chodbe mám plastové oné, podložky, blatové topánky si dávame na ne, neblatové na zem, do poličky, kde je miesto. Tri deti to prežili, okolo nich lozili, imunitu majú v celku ok. Asi by som veľmi čudne pozerala, keby mi kážeš topánky vonku nechať, poslúchla a ďalšiu návštevu dobre zvážila.

petamich
13. apr 2023

no ziadna z nas evidentne by s tym problem nemala 🙂 ale teda snad sa ozve dalsia, co by mala a poradi ako vyhrat nad svorkou

galganka
13. apr 2023

Navrhujem teda: Milá svokra, topánky nechajte vonku. Áno, pripadám vám úzkostlivá, posadnutá čistotou a bla, bla. Ale, môj dom - moje pravidlá.

...a potom hlavne bacha, lebo svokrin dom - svokrine pravidlá.

martul
13. apr 2023

Tak daj svokrine topánky tam kde máte vy, do skrine, poličky..... veď asi nemáte všetky topánky povykladané.

lelelienka
13. apr 2023

No musi byt velmi prijemne sa napr. v zime vyzut vonku a pri odchode si obut tie zmrznute topanky. Ja by som dala do chodby normalne malu skrinku a tam by sa odkladali topanky, kde je problem?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
13. apr 2023

@galganka ja svokru plne rešpektujem v jej dome vo všetkom. Bývalá som tam pol roka a nerobila som nič co by sa jej nepáčilo. A dokonca sme potom bývali aj v byte a áno tam sme sa vyzuvali v chodbe ale teraz to jednoducho nerešpektujem kým nebude dorobeny bud dvor alebo predsieň

deniseee
13. apr 2023

Topanky by si mi vysmarila len raz a uz v zivote by som k tebe neprisla. Tvoja svokra je starsi clovek. Moze byt uz velmi nachylna na prechladnutie, nemusia jej uz najlepsie fungovat oblicky, moze mat problem s mechurom, mocovymi cestami, reumou a pod. A ty ju nutis, aby sa vyzuvala na studenom a potom si zase nazuvala studene topanky a ohrozila vlastne zdravie. Preco? Aby si ty nemusela zobrat jej topanky a odlozit ich niekde, kde na ne dieta nedociahne a nebude ich olizovat? Vyries ten problem bez hadok a nadavania svokre, inak medzi vami dobre vztahy nebudu.

galganka
13. apr 2023

A nebol by fajn kompromis jedno miesto v botníku uvoľniť a jej topánky proste dať tam? Ja neviem. Obúvať si vychladené topánky z vonka, to musí byť lahoda.

autor
13. apr 2023

@deniseee áno moja 50 ročná "stará" svokra ktorá nemá žiadne problémy len potrebuje urobiť napriek bude vždy každým zastávaná. Teda cudzími ľuďmi. Tí čo ju poznajú tak vedia čo je zač. A vlastne teraz ma napadlo co mi moja ex švagriná hovorila ze u nich sa vždy vonku vyzvala a to mali predsieň..

diewcatqoo
13. apr 2023

Och, keby som prisla k niekomu na navstevu a vyhodil by mi topanky do zimy opakovane, tak by som tam uz asi tak skoro neprisla. Ja sa teda vzdy pytam, kde sa mozem vyzut a kde si mam dat topanky, ale neznasam chladne topanky a fest by mi vadilo, kebyze sa mam vzdy u niekoho obuvat do chladnych topanok.
My byvame v byte a vyzuvame sa vo vnutri na chodbe. Ak je vonku vela blata alebo sneh, vyzujem sa na chodbe a boty si prenesiem dovnutra na rohozku na to specialne urcenu. Mala som dieta, ktore stvornozkovalo a snazilo sa vsetko davat do ust, ale vysvetlila som asi 2x, ze do topanok sa chodit nebude a pochopilo to.

memma
13. apr 2023

Asi by som k vám prišla na návštevu 1 a posledný x. Prepáč, ale nechávať topanky v tej zime a potom si ich obuť studené? Mam 2 deti už veľké, máme veľa známych s malými deťmi a skoro všetci majú všetko otvorené. Nikdy ma nenapadlo nikomu vyhodiť topanky von a asi u nikoho sme sa nevyzuvali pred domom. A to pritom ja všetko vždy cistim a dezinfikukem

galganka
13. apr 2023

Takže tebe sa na truc vyzúva dnu a švagrinej zase vonku? 🤣

babulkomale
13. apr 2023

Minule sa u nas vyzula suseda 80 rocna kym som si stihla vsimnut, ze taku krasnu dlazbu mame v predsieni, no okamzite som jej vzala topanky dnu a donutila ju sa obut, ze ziadne take aby takto niekto saskoval s vyzuvanim a uz vobec nie starsi clovek.
My sa vyzuvame ale od starsich ludi a majstrov to nechcem. Nie je problem nasledne vysat a umyt.

marca12
13. apr 2023

Nemyslim si,ze ti taku strasnu spinu donesie dnu,ze by si musela takto vyvadzat. A dceru treba naucit,ze tooanky sa nechytaju,nedavaju do ust. My sa vyzuvame v chodbe takisto aj navsteva. Muzova babka k nam chodievala obuta,nikdy som jej nekazala sa vyzut. Nevladala sa obuvat,mala taky zvyk chodit aj vnutri v topankach. Nebolo mi to po voli,ale z ucty k nej som si nedovolila jej kazat sa vyzut. Ano malo by to byt tak,ze navsteva sa prisposobi domacim,ale svokru nezmenis. Ma svoju hlavu. Nevytvarala by som kvoli tomu dusno. To su take malichernosti.

autor
13. apr 2023

Ja nechápem, alebo teda neviem ako to vysvetliť. Pred domom mame akoby druhu veľkú izbu len tam niesu dvere. Takže tam nieje ani treskuca zima ani nič podobné, mame tam minerálky, mlieko a ďalšie veci.. Vidím ze tu si to predstavujete tak ze keď sa obuvate mate na topánkach cencule. Dokonca je tam podlahové kúrenie. Ale no nič, zle som sa prišla poradiť. To tu je ako keby som do holubnika vošla

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
babulkomale
13. apr 2023

Vsak si treba naplanovat ergonomicky funkcny priestor ked si taka uzkostliva. Oddelitelne lahko cistitelne priestory.

galganka
13. apr 2023

Autorka, v úvode píšeš o prístrešku, zrazu je tam aj podlahové kúrenie. Ešte dve strany komentárov a bude to tak, že ty jej chceš topánky aj vyčistiť a nedovolí... 😄🙈