icon

Ako to vysvetliť svokre?

13. apr 2023

Ahojte. Mam takú otázku, pre niekoho možno úplná zbytočnosť a malichernosť, no pre mňa veľmi podstatné. Ide o to že u nás doma sa vždy všetci vyzúvame vonku pred dverami. Máme dlhý prístrešok čiže nieje šanca aby na topánky napršalo alebo nasnežilo ani z boku ani nijak. Vyzúvame sa tak my, a aj každá každučká návšteva. Nikomu to nikdy neprekážalo. My domáci si samozrejme v rukách svoje topánky prenesieme do izby a uložíme do poličky. Hneď za vchodovymi dverami je malá chodba na ktorej sa už hrajú deti. Mam male deti ktoré stvornozkuju a teda nieje vhodné aby tam ľudia chodili v topánkach. No vždy vždy keď príde svokra celá jej rodina sa vyzuje vonku a ona až vnútri. Alebo vyzuje sa vonku a tie topánky si doslova vždy hodí za dvere dnu. Samozrejme všade je po nich potom špina a ešte dcérka keď vidí topánky automaticky všetko berie do rúk... Už som jej to aj povedala aby sa vyzvala vonku, dokonca 2x som jej tie topánky aj vyšmarila von. Včera tu boli a znova to isté. Ja som už na prášky z nej normálne. Ja keď prídem do nich tak sa s mojou rodinou vyzujeme pred dverami. Oni sa doma všetci v izbe. Mam len ja takúto nepochopiteľnu svokru? Co urobiť aby s tým už prestala, keď nepomohlo nijak to vysvetliť.

januska12323
13. apr 2023

Prídem na návštevu 10 stupňov vonku. Pani domáca ma pošle vyzuť do nejakej otvorenej miestnosti kde je zima ako vonku keďže nemá dvere. Vykonám a potom si chcem topánky odložiť do tepla aby tam neboli rozhádzané. Pani domáca začne vykrikovať ako si to môžem dovoliť ja na ňu pozerám ako puk či chce aby som potom nachladla do tých studených topánok ísť 😳 No pekná predstava, ďalšia návšteva by nebola alebo by som si doniesla návleky a odmietla sa vyzuť. Mám svoje nohy rada v teple.

tykat
13. apr 2023

V zivote by som ani svoje ani cudzie topanky nenechala vonku. Podla mna uplne divna poziadavka. Hanba by ma fackovala. Daj na chodbu uzatvaratelny botnik a nesikanuj ludi nezmyselnymi poziadavkami.

maribell
13. apr 2023

chodbu máme otvorenú aj my (dokonca prechodnú z obývačky do kuchyne) vychovala som tak tri deti a žiadne z nich nežulo špinavé topánky 🧐 veľmi zvláštne to máte.
A k topánkam vonku - my máme problém s tulavymi kocúrmi, ktorí nám chodia po dvore a všetko značkujú. Nevyhne sa tomu ani záhradná obuv, ktorú zabudnem pred dvermi, takže ani ja by som si topánky vonku nenechala 😖 a že si ich svokre vyšmarila von niečo hovorí skôr o tebe.

enya00
13. apr 2023

preco sa urazas za to, ze skoro kazda ma na to iny nazor?Prepac, tiez si myslim, ze je to riadne na hlavu.. v robote sa prezuvame va takom kontajneri,trochu sa tam kuri, no ale tie studene topanky, to je otras a to su tam aj dvere dokonca,ale nadavaju vsetci, ze si musia obut studene...k tebe by som prisla urcite iba raz a uz nikdy viac…to, ze ostatna navsteva to chape, neznamena, ze su z toho nadseni,iba su slusni-ved tvoj dom,tvoje pravidla..

heni79
13. apr 2023

@autorka Bola som raz pozvaná na chatu ku kamarátovi, ktorého matka bola rovnako posadnutá ako ty. Vyzúvať sa vonku, topánky nechať pred dverami. Bolo to v decembri, všade snehu. O malých deťoch ani chýru. Prišli sme tam partia - všetci pozvaní. Podotýkam dospelí ľudia. On nám v rozpakoch tlmočil požiadavku matky. Tá tam nebola. Odmietli sme ísť ďalej. Všetci. Vyzuť sa vonku - no 🤦. Ale to by sme prežili. No nechať topánky vonku na mraze? Nie! A mali aj predsieň. On v rozpakoch, my nahnevaní. Navrhla som riešenie - v chodbe sme poukladali topánky na igelitky, ktoré našiel v kuchyni. Viac som k nemu nešla (a nielen ja), hoci sme boli pozvaní. To iba aby si si nemyslela, že všetci tvoju požiadavku berú ako normálnu! A mimochodom, koľko máš tých detí, ktoré chodia po 4?

denisah6
Autor odpoveď zmazal
sense
13. apr 2023

Nuž možno načase učiť dieťa ze topánky sa neoblizuju.... Na poznám žiadne dieťa ktoré by oblizovalo topanky...
Tiež mam pocit ze nejde ani tak o topa ký ako také le, lebo keby áno das ich kľudom ku vašim topánkami, ale tebe ide o to ukázať svokre ze tvoj dom a tým pádom sa ma ona podriadiť.
A prepáč neverím ze existuje človek ktorý pri dnešných cenách kúri vonku.

oli18
13. apr 2023

Necitala som vsetky komentare, ak dobre chapem, nemate vstupnu chodbu oddelenu od denneho priestoru. Sama vidis, ake je to neprakticke. Jednak z dovodu, ktory opisujes, ze sa lezun lahko dostane k topankam hosti, ak by tam boli, ale hlavne kvoli prestupu tepla.

betulinka1
13. apr 2023

Daj na dvere papier, vyzuvajte sa vonku, velky aspon A4. Potom sa nauci a mozes dat prec. Inak to nejde.

asined88
13. apr 2023

No ja patrím asi tiež k vám ,,divnym" ale my sa taktiež nevyzuvame v chodbe a to bývame v bytovke. Pred bytom mám botník, taký ten čo kúpite aj v lidli a ani my a ani žiadna návšteva sa u nás v byte nevyzuva ale pekne pred dverami. Tiež mám dve malé deti 3 a 2 ročne a chodba je prepojená s bytom, prechádza sa tadiaľ na wc atď a nie, nepotrebujem mať v byte bordel z topánok a to ešte nevravím že človek si ani neuvedomi, že po čom všetkom vonku stúpa, kde všade sa psy venčia atď a toto si mám priniesť domov? No ďakujem pekne. U nás to každý rešpektuje, respektíve som nikdy nemusela nikoho na to upozorňovať, ale vidia topánky vonku tak sa automaticky vyzuju von (aj moja 78 ročná babka a nemá s tým žiaden problém)

asined88
13. apr 2023

@asined88 žiadne studené topánky nemáme, zase na chodbe nie sú mínusové teploty...

mistymay33
13. apr 2023

Ja som bola na navsteve, kde to mali presne takto isto. Vyzuvalo sa vonku pred dverami Ja som celkom schopná, zdravá, mladá, ale vyzuť topanku vonku a bosu nohu položiť za prah dverí a potom vyzuť druhu topanku bolo dosť obtiažne. Po pár hodinách som odchádzala a obula som si tie studené topánky na nohy. Nebolo lepšieho pocitu... A ešte k tomu prsalo... topanky boli pod prístreškom, nezmokli ale boli dosť vlhké z toho počasia ale hlavne studené. Za mna je to totálna kravina. A moja mama, dôchodkyna, by sa tak vyzuť a obuť ani nedokázala, ona musí pri tom sedieť.

mk1111111111
13. apr 2023

Ved daj za dvere maly zatvaraci botnik a je po probleme. Dieta sa tam nedostane a svokra bude spokojna. Ked odide svokra vezmi botnicek a odloz, byvas v dome, miesto sa najde. A vy sa vyzuvajte ako zvycajne

andrejkap123
13. apr 2023

Mne by vadilo si enchat topanky vonku, hlavne v zime ked je vonku zima a ty si mas obut zamrznute topanky? Cosi

babulkomale
13. apr 2023

@mistymay33 presne toto vyzuvanie vonku najvacsia sedlacina. Kamoskina mama pred 35 rokmi ked dosla z valalu do panelaku, tak zrazu hrala brutal panicku.
Pred dverami bytu, skoro este pri vytahu sa vyzuj, stup na rohozku kde mala vzdy mokru handru a bud cely cas vnutri v tych mokrych ponozkach 🤦
Zatialco ludia co zili v panelaku odjakziva to neriesili takto uzkostne.

lenocka8894
13. apr 2023

Ak sa mozem spytat...ked je vonku minus 20 tak tiez si navsteva nechava topanky vonku? Sak svokre normalne povec..ak si jej nic na priamo nepovedala tak ti do hlavy nevidi alebo nechce vidiet...kazdopadne mne ked nieco vadi tak to poviem na rovinu pp

beataxxx
13. apr 2023

Vyzúvať sa vonku a nechať si tam aj topánky a trvať na tom, aby to robila aj návšteva, mi pripadá vyslovene proti bontonu, to by sa mi asi nepacilo

qwert87
13. apr 2023

Byť tvojou svokrou, alebo vlastne akýmkoľvek človekom, ktorý by prišiel na návštevu a musel by sa vyzuť vonku a nechať tam topánky, viac by som neprišla. Pane Bože, ako z roku 0 🤦

zorkahorka
13. apr 2023

Mne zas vadi, sk sa vyzuvaju dnu - v zime. Ved na to slúži tepla chodba, nie? Ak sa zaspini, utriem

dskjhfdlkdjhl
13. apr 2023

Povedz svokre, aby sa naucila levitovat, ak chce k vam chodit😝

zorkahorka
13. apr 2023

@asined88 vyzut sa na chodbe pred vchodovymi dverami a von pod pristreskom je rozdiel

zuz987123
13. apr 2023

@asined88 za botník pred bytom môžete dostať pokutu... V spoločných priestoroch nemá čo hľadať. Je to proti požiarnym predpisom. Dostala som tak napomenutie kvôli zloženému kočíku 🙂 ani kvetináče, nič...

juliet86
13. apr 2023

opytala si sa svokry preco mechce dodrziavat toto pravidlo? je mozne ze ma nejaky dovod. (okrem toho ze ta neznasa a po nicom viac netuzi ako robit ti naprieky a po svojom vo tvojom ;) )

maickamf
13. apr 2023

Akoze tiez by som sa nevyzula vonku. V zime sa obut do studenych navlhnutych topanok?
Tiez mame otvorenu chodbu, topanky v policke aj na rohozke, tiez bola dcera mala, aj navstevy s malymi detmi sme mali a nikoho nenapadlo sa hrat s topankami. Proste treba si stanovit hranice a je jedno, kolko ma dieta rokov. Topanky nie su na hranie, koniec debaty, dieta to pochopi...

ada12345
13. apr 2023

Tak mne by zase vadilo si obuvat studene topanky. V lete ok, ale v zime sa zohybat v objemnych kabatoch a pokusat sa obut studene cizmy, nic moc predstava.
Ked mate otvoreny spodok a nedokazes si loziace dieta ustriehnut, aby neolizovalo cudzie topanky, tak existuju plastove ohradky. Jednu si kup a ked ma dojst/dojde svokra, tak nou oddel predsien. A je vybavene. Svokra ti tym, co robi, dava jasne najavo, ze toto tvoje "pravidlo" povazuje za hlupe. A ako vidis, mnohe zeny s nou suhlasia, takze treba sa trosku aj zamysliet.

aurora33
13. apr 2023

Tu vôbec nejde o vyzuvanie a o topanky v predsieni. Madam pani domáca chce mať navrch pred 50rocnou svokrou, ktorá si ide svoje. Ja som tím svokra! 😀😀😅

nepic
13. apr 2023

Pre mňa si nepochopiteľná ty a nie svokra.
A že sa ľudia majú zle,keď riešia napr takéto veci.. 🤔

maminkadeticiek
13. apr 2023

A co keby si radsej naucila dcerku ze sa to nesmie?Spravas sa smiesne a malicherne.ze sa ti chce merat kto ma vacsieho so svokrou.A ostatne navstevy si tiez urcite v duchu pomyslia,ze ti asi svitori.

aurora33
13. apr 2023

Ozaj a blato vo dvore, vlastne prístrešok, teda botnik vonku z čoho sa nakoniec vykľula izba bez dverí s podlahovým kúrením veľmi pobavila.

mamamasama
13. apr 2023

Kúp si návleky ako u lekára a vybavené. Podľa mňa si na hlavu.