icon

Ako vyriešiť dilemu ohľadom mužovej rodiny?

7. okt 2024

Mám dilemu ohľadom mužovej rodiny. Manžel vyrastal u rodiny, matka mu zomrela keď pol maličký, otca nemá zapísaného v RL, a nikto to neriešil, tak sa dostal k babke a po smrti babky k ujovi a tete ktorý mali sedem detí. Ich najmladší syn je jeden ročník s mužom, vždy si boli jeden druhému oporou a kamarátom. Teraz má bratranec rodinu a rovnako starú dcéru ako naša. Dievčatá spolu vyrastali boli najlepšie kamarátky ale potom sme sa sťahovali do zahraničia kvôli mužovej práci. Dievčatá si spočiatku denne volali, písali ale nástupom puberty sa sesternica odstrihla. Bratranec volá muža každý rok na návštevu na pár dní.
Kým dní, chlapi si podebatia o chlapských veciach, ja s jeho ženou tiež a dcéra sedí sama, lebo sesternica si akurát na vtedy zavolá kamošky a idú sa bicyklovať , kúpať(majú bazén) alebo hocičo iné čo s nimi dcéra nemôže robiť. Teraz je už aj so slovenčinou problém, tým že sa učí v škole v inom jazyku. Vlastne dcéra ani neplánuje svoju budúcnosť na SVK. Nie že by sa nevedeli dohovoriť, pripadá mi to že ona nechce. Jeden rok sme na svk trepali bicykel aby sa dcéra mohla bicyklovať s ňou a ona už jazdila na segwayji, keď sme jej kúpili segway tak ona už mala nejakú špeciálnu kolobežku a potom zase niečo iné.O pár týždňov máme zase namierené na svk a muž nechce aby dcéra zostala doma sama. Dcéra nechce ísť. Muž dokonca uvažuje o trvalom návrate domov. Dcéra nemá žiadne iné kamarátky ani tu na okolí ani v škole u koho by mohla pobudnúť 3-4dni. Kvôli tej jej ignorácii som pred časom zrušila aj spoločné letné dovolenky, vždy nám dokáže pokaziť náladu.

Strana
z3
vilma7
7. okt 2024

@sima234 toto iste napadlo aj mňa.

Autorka, dva dni precestujete, jeden deň bude oslava...nič nerieš, dieťa nech si berie veci na zábavu, sama pre seba , a ten jeden deň prežije. Nerieš ju, nechaj ju.
Ja som tiež mala známeho, ktorý ako chlapec len sedel potichučky v kúte a sledoval. Tak nech si zbali knihy, puzzle, alebo tablet (čo vlastne robí doma keď je sama?) A zabaví sa aj sama.

sisaka
7. okt 2024

2 dni cesta (tam a nazad) a jeden deň návšteva. No koniec sveta. Slečna musí jeden deň prežiť, tak bude pomáhať chystať oslavu, alebo zabávať deti, alebo bude cely deň na telefóne. Jej sesternica nie je animatorka, v takom veku ťažko prinútiť, aby sa “naoko” s niekym kamaratila, kto jej nesedí.
Môj syn takto ne(funguje) s bratrancom, jednak jazyková bariéra, jednak úplne odlišné povahy aj záujmy. Obidvaja zvládnu rodinné posedenie v cukrárni a tým to haslo, neviem si predstaviť, žeby ho švagriná nútila venovať sa mojmu synovi, či by ho mal niekde trepať s jeho kamarátmi.
Zato so sesternicou sa videli prvý krat v živote a tak si sadli, že chodili všade spolu ako dvojíčky - ale vyrastajú v podobnej kultúre s rovnakým jazykom.

tykat
8. okt 2024

Nema dcera kamosku ktoru by ste zobrali so sebou?
Alebo si s dcerou naplanujte vylety, ved pokecat s bratancom a svagrinou mozete aj vecer po navrate.

Baby si jednoducho nesadli, ziadna tragedia. A vobec by som sa neprisposobavala stylom "kupim segway"... nabuduce kupite co, helikopteru aby zapadla?

tykat
8. okt 2024

Sak tam bude 30 ludi na oslave, nikto sa dcere neprihovori? Nepokeca? Nebudu tam aj mensie deti, moze ich zabavit, vymysliet pre nich hry...ak sa bavis so svagrinou tak stiahni aj dceru k sebe a zapojte ju do rozhovoru. Ak o to vobec stoji a nechce tie 3 dni stravit s knizkou a sluchadlami.

michelle567
8. okt 2024

Ja zas rozumiem že autorka s mužom nechcú robiť dcére samostatný program. Idú k rodine raz za rok a ako hovoríte jeden deň cestujú, druhý deň je oslava a ďalší cestujú domov. Veď to by ani nemuseli chodiť. Sami po výletoch si predsa môžu ísť úplne hocikedy. Chcú ten čas stráviť s rodinou. Dcéra toľko môže vydržať. Keby som vedela čo jej všetko toto sesternica vyviedla už by som ju vonku s jej kamoškami neposlala. Radšej skúste niečo vymyslieť. Píšeš že cesta je kratšia ako BA-KE. Dohodni so švagrinou nejaký výlet nech niekam prídu aj oni ten prvý deň. Dievčatá trochu inak strávia čas. Na večeru sa rovno niekde zastavte. Sesternica nikde nezdupka 😄 oni nemajú spoločné zážitky, nepoznajú sa. Niečo zaujímavé by som pre ne skúsila vymyslieť. Najlepšie v prvý deň ..možno potom tie ďalšie dni budú mať aspoň o čom

michelle567
8. okt 2024

A teda súhlasím že niekedy ich pozvite aj vy k vám.

vikiki29
8. okt 2024

Nič nenarobíš. Dievčatá sa od seba vzdialili, netreba nič siliť, bude to ešte horšie. Ja nechapem to odstrihnutie sa, odchod do zahraničia. píšeš, že ste si boli blízki aj vy aj deti. Ak dcera nemá súrodenca, mohla mať v živote aspoň tú sesternicu. Mne by teda žiadne peniaze sveta neboli dôležitejšie ako rodina. Rodina pre moje dieťa…

autor
8. okt 2024

@vikiki29 ja som s tým nezačala, to bratrancova dcéra, ešte v 3r zš sa bežne bavili ale potom na otázky odpovedala až po týždni či mesiaci.
Tie dovolenky to už potom štvalo aj mňa. Voľakedy sa chodilo autom do Chorvátska či Talianska, za covidu na Balaton to sa ešte dalo, ale desať dní vylihovanie v hlučnom rezorte s izbou čo má výhľad na susednú stenu, ,,bitky ,, pri švédskych stoloch, hlasná hudba do noci, boli sme z toho všetci vrátane muža na prášky. Posledný rok keď sme boli spolu tak oni všetci chodili pred tým na kurz, že sa idú potápať, mali neoprény, plutvy prenajali loďku a my sme o ničom nevedeli. Potom ďalšie adrenalínové za mňa blbosti, môj muž nemá vzťah ani k malej motorke,kdeby jazdil na vodnom skútri. Oni sa takto vytratili a keď sme navrhli program niečo na štýl a poznania okolia, vždy bola odpoveď že sa už dohodli na inom. Malú nebavia ani tobogány. Tak mali dopredu povedať že jeden deň toto druhý deň tamto, alebo sa aspoň muža opýtať čo by chcel. Ale podľa neho to nemám riešiť.
Na tretí deň ako sme tam boli údajne nechtiac strčila sesternica dcéru do vody, malá začala panikáriť a ona sa na ňu iba pozerala ako sa topí.
Až tak hlboká voda tam nebola len dcéra sa veľmi zľakla na ďalší deň už mala teplotu, vtedy som povedala.mužovi že stačilo.
Voľakedy sme chodili na SVK aj 2x ročne počas prázdnin, aj ku krstnej som chodila, aj na hroby, bývali sme u mužovej tety. Tam sa ešte dalo, ale potom bolo každým rokom horšie. Ale muž nesúhlasil s tým aby sme šli do hotela. Že má rodinu ktorá nás volá k sebe atď

janickacrazy
8. okt 2024

No tak už nám je jasné, po kom to dieťa je, veď jej rodičia sa už na tej dovolenke ku vám správali rovnako ako sa správa ona k vašej dcére. Takto si ja teda dobré vzťahy nepredstavujem a tebe sa čudujem, že si rozumieš so švagrinou a tešíš sa na ňu? Nejak mi to nesedí, sorry.

autor
8. okt 2024

@janickacrazy možno som sa nevyjadrila presne, pod pojmom ,,oni,, myslím celú mužovu rodinu vsetkých sedem bratrancov a sesterníc. Na dovolenku sme nikdy nešli len my traja a oni traja ale aj ďalší súrodenci s rodinami. 20-30 aj viac osôb na Balatone nás bolo 45.
Zas uznaj šnorchlovanie nemusí baviť kazdého. Aj iné...Ani netušim ako sa to volá sadá na takú veľkú nafukovačku a motorový čln to ťahá hore dole a nafukovačka s ľuďmi si v šialenej rýchlosti poskakuje na mori.

janickacrazy
8. okt 2024

Aha, no tak to si už vôbec neviem predstaviť dovolenku so 40 ďalšími príbuznými, to bol pekne šialený nápad sám o sebe. My chodíme len sami, raz sme boli aj s mojou mamou a vôbec som si neoddychla, lebo som stále riešila mamu, musela som jej prekladať, boli sme v zahraničí a ona nerozumela. 😅

autor
8. okt 2024

@janickacrazy oni sú súdržná rodina o otca prišli skoro, najmladší mali iba 5-6rokov keď zomrel, matka ich vychovávala sama. Aj keď možno majú medzi sebou nezhody tak predo mnou ako cudzou by to neriešili. To že muž nemá otca v RL som sa dozvedela iba náhodou, keď sme stáli nad hrobom babky a dvaja chlapi stáli nad iným hrobom o tri či štyri rady ďalej a oni si medzi sebou pošuškáli niečo čomu som nerozumela. To sme boli spolu už päť rokov. Tak muž doma povedal že to boli jeho pravdepodobne nevlastný bratia a tam je pochovaný jeho údajný otec. Takto má muž priezvisko po nebohej matke rovnaké ako všetci jeho bratranci

autor
8. okt 2024

@janickacrazy je to veľmi podobné tomu ako keď sme zamlada bývali až na 4 byty všetci príbuzný v jednej bytovke v rodnej obci MM. Ale tu nikomu nebolo treba tlmočníka ani Chorvátsku ani pri Balatone, podľa mňa aní v Taliansku

tykat
8. okt 2024

Na Balatone 45 ludi z pribuzenstva a vy ste sa akurat zamerali na tychto 3 ktori mali svoj program? Preco? Ostatnych 42 pribuznych robilo co? Tiez pred vami utekali?

autor
8. okt 2024

@tykat nerozumiem tvojej otázke?

janickacrazy
8. okt 2024

Tak si to vystihla, oni sú súdržna rodina, vy ste už roky preč v zahraničí, tak asi vás už tak neberú. Inak mi to nedáva logiku.

tykat
8. okt 2024

No pises za na Balatone vas bolo na dovolenke 45 pribuznycb a to ste tam nemali nikoho s kym by ste sa okrem svagra, svagrinej a ich dcery dali vy alebo vasa dcera dokopy? Na vylety? Pobavit sa? Pises ze nikdy nechodite na dovolenku len vy s nimi

autor
8. okt 2024

@tykat nie absolutne si nepochopila písala som že ,,na Balatone sa to dalo,, (10:58)myslím tým ,užiť si, zabaviť sa. Ale to bol ten covidový rok. Keď ešte deti boli menšie.
Potom som písala že posledný rok (t.j.22)o rezorte s toboganmi, o bazénoch, o adrenalínových športoch, o prenájme lodky a šnorchlovaní keď dcéra ochorela. A nie, vekom blízko nikto nebol, keďže muž a jeho bratranec sú najmladší,.ostatný súrodenci sú dnes už starý rodičia, ale vtedy ešte neboli.
Neviem čo i si niekedy bola pri Balatone? Ale môj opis rezortu vôbec nesedí na Balaton. Balaton prejdem aj sama ale sedieť v rezorte s dieťaťom s.horúčkou a zápalom stredného ucha v Tunisku je iná kapusta. A nie, vekom blízko nikto nebol, keďže muž a jeho bratranec sú najmladší,.ostatný súrodenci sú dnes už starý rodičia, ale vtedy ešte neboli. Tam nás bolo cca 20 väčšina sa chcela potápať a ostatní vylihovať, na moje otázky bola odpoveď ,,potom,, lenže ja som sa toho na čo som sa najviac tešila nedočkala, keďže malá horúčkovala, hnačkovala
Vlani aj tento rok sme boli na dovolenke po vlastnej osi a na svk iba pár dní vlastne tento rok sa iba chystáme.

autor
8. okt 2024

@janickacrazy je to možné

tamitamitami
8. okt 2024

Proste si nerozumejú a nechcú spolu tráviť čas. Píšeš že jeden deň prídete, druhý deň je oslava a tretí idete domov. Hádam dcéra vydrží 2 dni aj s vami dospelými, pustí si film, prečíta knihu. Keby ste tam 2-3 týždenne tak chápem že riešiš čo dcéra ale snáď 14 ročné dievča sa zvládne 2 dni zabaviť aj sama.
Ešte rok-dva a už bude môcť tie 2 noci ostať aj sama doma.

tamitamitami
8. okt 2024

Prípadne si zoberte hotel blízko rodiny, ty a manžel môžte byť u manželovej rodiny celý deň a dcéra môže prísť iba na hlavnú časť oslavy. Zatiaľ si môže na hotely spraviť svoj vlastný program.

kp7333
8. okt 2024

Z tvojich poslednych prispevkov je zrejme, ze nielen deti sa navzajom odcudzili, ale aj vy sa celkovo citite ako piate koleso u voza. Toto je riziko vztahov na dialku a jedno rodinne stretnutie za rok to nespasi. Nehladaj vinnika, to je proste vysledok okolnosti, tak to v zivote chodi. Treba sa s tym zmierit. Ja som proti udrziavaniu vztahov nasilu. Aj spanie u pribuznych na 2 noci by mi bolo proti srsti, radsej by som si bookla hotel niekde pobliz a oslavu vybavila v ramci dovolenky na Slovensku. Dceru by som vzala na vylety, nech spozna krakinu a nenutila ju travit cas s pre nu v podstate cudzimi ludmi.

tykat
8. okt 2024

Tak vies ale zase pises Tunisko 20ludi, potapali sa alebo vylihovali. To je proste klasika valacia dovolenka. A ked sa z 20 pribuznych nenajde 1 ktori si urobi program s tebou/dcerou tak niekde je problem. A nevidim to na problem u rodiny svagra skor u vas ked vas aj zvysni clenovia ignoruju "potom"

autor
8. okt 2024

@tykat je možné že moja.slovencinka sa rokmi strávenémi mimo SVK sa zhoršila ale stále nechápem o čo melieš veď celý.prístevok je o tom aký máme problém a ty skonštatuje po 3stranách (ktoré si pravdepodobne ani nečítala, )príspevkov to , čo viem už roky že ten problém existuje

mk1111111111
8. okt 2024

Dobre Ti pisu, zjavne ste ako rodina inej natury. Sama pises, ze ani na dovolenke ste sa s nimi necitili dobre, lebo sa vam ich forma zabavy nepacila a oni sa nechceli bavit podla vasich predstav. Zial, musite zmenit priatelov. Viem, ze to je vasa rodina, ale nie priama, preto sa spravaju tak, ako su zvyknuti a oni su spokojni. Ak sa neprisposobite, budete tym len trpiet. Strpte oslavu, aby ste sa apon videli a potom uz len po svojej linke.

Dcera to teraz vydrzi, uz je velka, moze sa zabavit aj z dospelymi. Je to len 1 den, potom jej spravte vlastny program.

tykat
8. okt 2024

Ale problem existuje v celej rodine, nielen u svagra jeho zeny a dcery.
Proste nemaj ocakavania ze vas bude niekto zabavat. Ty kecas so svagrinou, muz s bratancom a ocakavas ze dceru bude zabavat iich dcera. Takto to nefunguje.

Strana
z3