Ako vysvetliť ľuďom, že nechceme štvrté dieťa?
máme tri deti, boli po sebe v priebehu štyroch rokov, najmenšie má tri roky.
ľudia sa ma vypytujú, kedy bude štvrté. Ja aj muž už máme dosť. Sme radi, že sme doplienkovali. Na ďalšie nie sme vnútorne nadstavení.
Ako to mám vysvetliť otravným ľuďom, už mi dochádzajú argumenty.
Ja mam "len" jedno a otazka kedy bude dalsie mi zvysuje tlak..a to je to zatial len v rovine "nemam o com spytam sa blbost" a nie "rodiaca jablon"..ale ja som prostoreka a ked vstanem hore zadkom tak celkom kludne odvrknem co koho do toho....rodte plodte a do mna sa nestarajte...sa nudia ked toto riesia 🙂 ale su to nekonecne otazky...
@ariadna22 fuu tak to som prekvapena lebo mna sa stale pytali a bude dalsie? ale s tym ze nacrtavali ze je nas vela a rodim jak jablon 😅 vies co asi musis byt drza nech sa staraju sami o seba napr ak sa ta nejaka mlada na to opyta odpovedz ze ak ona porodi futbalovu jedenastku tak ty pojdes na to 4te 😅 ach jaj zvlastny su ti ludia 🙄
@ariadna22, a preco by si mala nieco take s ludmi riesit? My mame len jedno a ci budeme mat dve, tri, styri, je len nasa vec. Rodicia s tym, prestali a uz sa nepytaju a cudzi pochopia, ved su normalni. A ti co nechapu, tak by som im povedala, ze sme spokojni a nech maju 4 deti oni, ze im doprajete. Ze sa nad tym vobec trapis. Gratulujem vam k trom detom, je to uzasne, ze ste si na 3 trufli, ale tieto zalezitosti su len na vasom rozhodnuti, a ked sa blbci staraju, tak ich odpalkuj. "Pocula som ze cakate dvojicky, gratulujem." Alebo, pozeram, ze sa zagulatujes, jej , tesim sa s vami a ver, ze viac si to nedovolia.
@ariadna22 jednoducho, stvrte nebude a hotovo, nech sa kazdy stara o seba, ked chce deti nech ich ma aj 11, nebudes predsa plnit sny po velkej rodine niekoho ineho 😉 Ja mam takeho svagra, stary mladenec a keby sa dalo rodit kazdeho pol roka, s kludom mi to pripomina... maly mal 2 mesiace a on uz zivil famu, ze by sme mali zacat tretie planovat 😀
@ariadna22
vobec bysom nikomu nic nevysvetlovala, kedze ich poznamku by som vnimala ako vysmech na to, ze mate uz tri deti tak skoro po sebe, takze mozno preto sa to pytaju a su zlomyselni, je to len a len Vasa vec, ci budete mat jedno dieta alebo 10...., nikto z Vasich znamych Vas nezivi a nepomaha Vam...., to je presne to iste, ako sme my s manzelom pocuvali, ze preco skoro 7 rokov od svadby nemame dieta....., takych som ja ignorovala, lebo inteligentni co poznali nasu situaciu sa nepytali a ostatni idioti ma nezaujimali, lebo ako som napisala vyssie, nikto z nich nam nepomahal, nikto z nich nas nezivil, takze sme neboli povinni nikomu nic vysvetlovat.....
Tak poprve nemas komu co vysvetlovat a ani si nad tym lamat hlavu. Ty nikomu zrejme z taniera nejes. A po druhe, ked sa ta na to niekto este raz opyta, povedala by som, ze potom ked si ich urobia tie styri deti sami, potom budu styri 🙂 No ale nie je sa co divit, je to take typicke slovenske otazky tohto typu. Na zapade by si to nikto nedovolil polozit takuto otazku. Zasnem !
@celasapremenim A vieš čo? U nás v dedine sme to akoby naštartovali a po nás sa roztrhlo vrece s tretím dieťatkom pri starších súrodencoch a bolo už jedno, či mali dve deti toho istého pohlavia, druhého partnera, alebo presne tak ako my, k páriku v puberte pribudlo bábätko. Inak aj mne by sa páčilo aj 4., ale už to nestíhame, roky pribudli a už by nebol najmladšiemu rovesník, to jediné mi pre neho chýba, keďže starší sú o dosť starší, je ako jedináčik, keď sú na internáte.
ludia sa ta to pytaju, lebo sa nevedia co ine opytat, tradicna otazka, ked niekto uvidi male dieta...toto je tvoj najvacsi problem?Chvala Bohu.
Mne to ako tradicna otazka nepride a ked nevedia, co sa opytat, tak nech sa bavia o detoch, prip. vymienaju skusenosti, hoc aj o pocasi. Pre mna dokonca nie je vhodna ani otazka typu "kedy uz budete mat babo", pretoze mozno niekomu sa nedari, niekto ma zdrav. problemy a o tych nie som povinna nikoho informovat. Niekoho sa to moze napr.aj dotknut. A vobec, co koho do toho ?
my máme dve a tiež sa ma pýtajú, že či nechceme tretie🙂 tak odpovedám, že aj štvrté a piate by sme chceli, ale zase ...dôchodok si predstavujem inak, ako strať sa o batoľatá😀 a ešte k tomu vlastné😀😀 ... tá narážka na vek u nás vždy zaberie😀
@ariadna22 @monciky @charlie1980 @mamulka211 @charlie1980 @ivett1 @katka1981 @marianax
TU MÁŠ PÁR ODPOVEDÍ:
- Toto v skutočnosti nie sú naše deti, ukradli sme ich v pôrodnici, ale už lepšie strážia, tak štvrté asi nebude.
- Môj manžel je v skutočnosti preoperovaná žena a kvôli pohlavným chorobám nechcem riskovať sex s iným.
- My už máme tri deti, Vy len jedno (dve), prečo si Vy nezaobstaráte ?
- Máme problém otehotnieť, lebo si nedokážem ODTRHNÚŤ OD ÚST.
- Pošlem Ti moje tri deti na jeden víkend a už sa ma to nebudeš pýtať.
- Chceli sme si zaobstarať ešte jedno, ale nakoniec sme sa rozhodli, že radšej tento rok kúpime deťom na Vianoce čokoládu, aby mali aspoň raz do roka niečo dobré.
- My máme v skutočnosti 4 deti, ale je zákon, ktorý hovorí, že štvrté dieťa nám odoberú, tak ho skrývame v pivnici (podkroví)
- Mám také pravidlo, že každé dieťa mám od iného muža a už so mnou nikto nechce spať. Išiel by si Ty do toho ?
- My máme deti len kvôli detským prídavkom a na štvrté dieťa už platia menej - neoplatí sa.
A TERAZ VÁŽNE:
V prvom rade Ti poviem, že v skutočnosti to NIKOHO NEZAUJÍMA. Problém je v tom, že sa nemajú s Vami o čom baviť a toto je téma na spôsob "AKÉ JE VONKU POČASIE". Tri deti dnes sú skôr výnimka, ako bežná vec. štandard dnes je jedno, alebo dve deti. (Ja osobne by som tri deti bral - bolo by veselšie, ale máme len jedno.) Mladomanželov sa stále pýtajú, že kedy budú mať potomka a poviem Ti, tiež mi to liezlo na nervy. Dcéra sa nám narodila 4 roky po svadbe.
@ladywitch26 - nestras s poslednymi dvojickami, my to mame v rodine, som rada, ze nas to doteraz netrafilo 😀
ja mam len jednu a obaja sme sa zhodli ze druhe nechceme a tieto otazky ma prenasleduju stale a neako to vzdy vysvetlim ze sa nato necitime...
@hucko44 😀 super😀 ... tá hláška "lebo si nedokážem odtrhnúť od úst" ... nemá chybu😀 ...som sa pobavila...
@ariadna22 mám taký dojem, že každý si "tým" prešiel ... je to vlastne otázka, ktorú zaraďujem medzi tie klasiky ..."vatu" na vyplnenie debaty ... podobne ako...kedy bude svadba? alebo kedy budete mať dieťa? aké bude/bolo počasie ?... alebo tie otázky, ktoré hlavne nás mamičky vytáčajú ... máte dosť mlieka? vaše bábätko dosť papá? ešte dojčíte? už nedojčíte?...atď....najlepšie je brať to s nadhľadom a použiť nejakú vtipnú odpoveď alebo nereagovať....podľa toho akú máš práve náladu ....😉 žiadne dlhé vysvetľovanie...
@blumka my sme 3 baby a tiez zrejme do nasich hucali, ze ci nebude aj chlapec a oco na to zacal odpovedat, ze spravny kral ma 3 dcery... 😎
3 deti su akurat dost na dnesnu dobu,ako ked budu vsetci susedia robit dobrovolne babysitting bez naroku na honorar,tak nech je aj stvrte,ale nemusis byt v dnesnej dobe ako Maria Terezia so 16timi detickami 😉
ved ked chcu,tak nech si oni spravia dalsie a nemusia sa pytat inde 😀
@bublinkajasminka akoze "necitime"? jasne povedz "druhe dieta nechceme"...
zacne nietko riesti, povedz na drzovku "nerieste, starajte sa o svoj pocet deti"... Ziadne citlivo vysvetlovanie v dufani o pochopeni z druhej strany...
Ja na to zvyknem odpovedať, že jedine keby ho priniesol bocian, lebo ja už sa na tehotenstvo a pôrod necítim.
@ariadna22 Skus najprv viest rozhovor tym smerom aby sa ta nepytali, lebo naozaj je to tazko vysvetlit ludom, preco vlastne vy nechcete stvrte dieta. Ked sa ta niekto opyta, skus sa tvarit, ze si nepocula, vsetci vieme ze tak lahko tie veci niekomu nevysvetlime. Ked sa ta opat opytaju trosku hlasnejsie, a nebudes sa uz moct tvarit, ze si nepocula, skus zahrat divadielko, ze akurat ti prisla SMS od muza, ze sa musis ponahlat domov. Ked to nezaberie, tak mozes im aj povedat, ze planujete o rok, a oni sa ta chvilku na to nebudu pytat. O rok, mozno im bude divne, ze uz nemate stvrte dieta, tak sa ta urcite to zase opytaju. Tvar sa, ze je len otazka casu kedy otehotnies. Jasne, ze ludia sa ta neprestanu pytat kedy planujete stvrte dieta, a bude tato agonia pokracovat do nekonecna. Ked ale uz vycerpas vsetky vyhovorky, skus im povedat "NEPLANUJEME STVRTE DIETA". Fakt neviem ako to ludia takuto odpoved prijmu, asi som este nikdy nepocula, ze niekto ludom taketo nieco povedal, ale drzim paste aby to dopadlo v pohode.
ja by som odpovedala, myslím že v dnešnej dobe tri deti úplne stačia.. budete mi to živiť? opýtaj sa, či ti dajú další plat aby deti mali čo jesť. ľahko dieťa spraviť, ale ťažšie vychovať a uznajte 3 deti už to je luxus v dnešnej dobe a nie mať 4 ..

@ladywitch26 tiez poznam par, co mal stvrte dvojicky a super su tie ich deti 🙂 pekne, vychovane, mamina trosku kapanek rozbehana :D ale zmakli to :D