icon

Ako vysvetliť starým rodičom, že nechceme krstiť?

26. apr 2022

Zdravím, prosím poraďte mi hlavne tie ktoré s tým máte skúsenosť a prešli ste si tým, ako čo najlepšie vysvetliť rodičom a svokrovcom že nechcem dať pokrstiť naše dieťa, lebo okrem toho že naňho farár naleje trochu slanej vody pre mňa krst nemá žiaden význam ale ani jedna strana to nevie pochopiť. Nasilu alebo potajomky bez súhlasu rodičov ho dúfam asi pokrstiť nemôžu 😁 Manžel na to nemá žiaden názor a je mu to jedno. Ďakujem

ddaassuullaa
26. apr 2022

U nas nasi stari rodicia mali tento problem. A ja som hodila protiotazku "ako sa da odkrstit, ked ja to nechcem a mna ste sa nepytali?". Posomrali a bolo. Povedat im, ze krst je mozny v ktoromkolvek veku a ked si dieta povie, ze to chce a je to v sulade s jeho presvedcenim, tak nech sa paci. Bodka, dohovirila som na tuto temu. Viac to neskusali

vler
26. apr 2022

@diamond007 presne to som chcela povedat. Vysvetlovat nie je potrebne, staci oznamit

autor
26. apr 2022

Okrem toho, je asi iba málo ľudí ktorí si sami vybrali vierovyznanie, väčšinou sme napríklad katolíci, evanjelici ale iné len preto že to za nás rozhodli rodičia a tak nás učili. Ja som bola vychovaná ako katolíčka ale už dávno mi prišlo, že to čo sa hovorí na omši v kostole že mne to nedáva zmysel že to musí byť inak. Preto nechcem aby sa dieťa obmedzovalo len na jednu vieru ale malo prehľad vo všetkých náboženstvach a keď sa v žiadnom nenájde tak nech 🤷 veď nikto nevie ktoré náboženstvo je to pravé, pre každého je to to jeho. Ale to je už iná téma ako krstiny 😁

januska12323
26. apr 2022

Nechápem a nikdy nepochopím tie krsty "len aby bolo" nie som kresťan =dieťa nekrstim, som pokrstený, vieru nevyznavam =nekrstim, dokonca pokiaľ viem nikde nie je uvedené, že sa krsti nemluvna, to len u nás aby do toho nemohlo nič povedať. Sprav si podľa seba a vychovávaj najlepšie ako vieš, to mu dá viac ako nútené priradenie do cirkvi.

mirkava
26. apr 2022

Daj pokrstiť a máš pokoj 😉😊 nevysvetlis im to, len sa zbytočne pohadate...

ckatka
26. apr 2022

Nevysvetluj. Oznam... Bodka.

mpg
26. apr 2022

Krst to nie je o tom, že farár naleje na dieťa trochu slanej vody a nemá to nijaký význam,
krst je uvedenie dieťaťa do spoločenstva cirkvi (z ktorej môže, ak niekedy uzná za vhodné vystúpiť), je to jedna zo sviatosti, ktorá má význam v tom, že týmto sa dieťa stáva dieťaťom Božím, ktorý ho bude ochraňovať a zároveň sa mu tým zmývajú hriechy, ktoré si nesie z minulosti.
Krstiť dávajú rodičia, ktorí sami veria v príslušnú vieru a chcú aj svoje dieťa vychovávať v tejto viere.
Niekedy je pred krstom dieťaťa aj také poučenie od farára, kde to podrobnejšie vysvetlí, podobne ako napr. pred sobášom, aby tomu rozumeli.
Tam vôbec nejde o to, či je voda slaná alebo nie.

vilma7
26. apr 2022

Ja som žiaľ na tlak rodičov pokrstila a doteraz ľutujem.
Tiež nechápem k čomu to bolo dobré. K ničomu.
Zaujímavé je, že pri druhom už ani len slovko nepadlo o krste. Takže ja ti žiaľ neporadim, sama som bola v tej nepríjemnej situácii, kedy sa tlačilo z každej strany.
Prajem len pevné nervy.

zuzanka.zuzu
26. apr 2022

@vilma7 prečo ľutuješ?

mirkava
26. apr 2022

@zuzanka.zuzu presne som sa aj ja chcela opýtať čo ľutuje 😊

autor
26. apr 2022

@mpg úprimne mi je jedno či bude patriť k nejakej viere a ja ho k žiadnej konkrétnej ani nemienim vychovať, hlavné je aby som z neho vychovala dobrého človeka

lejusinka
26. apr 2022

My toto iste teraz riesime. Ja som krestan a chcem aby moje dieta bolo krestan ale odmietam krst novorodenca lebo to je vymysel ujkov v kostole 🤷🏻‍♀️ Stale si myslia ze si to rozmyslime, ale ja uz som sa obrnila a proste nemam problem sa postavit a odist ked na mna niekto utoci ohladom rozdielnych nazorom na moje dieta. A tiez ma sere ze este sa ani nenarodila a uz take utoky 🤦🏻‍♀️

viestta
Odpoveď bola odstránená
lejusinka
26. apr 2022

@mpg si precitaj Bibliu lebo toto su nezmysli

rebeka7501
26. apr 2022

Máš 2 možnosti, buď odmietni, alebo daj pokrstiť nech majú radosť. U nás to bolo rovnaké. Svokra i moja babka. Odmietala som chodiť do kostola na nejakú náuku. Keď tak veľmi chceli, nech vybavia. Dcéra mala tuším 8 mesiacov. Prežili sme, duša na mieste. Od vtedy žiadne sviatosti, babka zomrela, svokra už je bývalá svokra. I napriek tomu, že som pokrstená i ja a i tak neveriaca nemáme ani jedna doma krstný list.

viestta
Odpoveď bola odstránená
nikaeli
26. apr 2022

@nyusika nech z kresťanskej lásky rešpektujú rozhodnutie iných 💗

annamalaga
26. apr 2022

@viestta veď to, rozumne hovoríš, u nás mladi len okrstia, dajú deti na prijímanie a birmovku, deti do kostola nechodia, mladé rodiny, ktoré stavaju v dedine sa vôbec na ničom nepodieľajú , nechodia ani do kostola ani upratovať kostol , ale krstiť by krstili, načo je to dobre, len aby sa nepovedalo? Ja autorku plne chápem a rešpektujem, je to jej rozhodnutie a na jej mieste , keď vo viere žiť nebude , krstiť nebudem a oznámim to rodičom a svokrovcom a basta.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
alexandra2010
26. apr 2022

Nijak. Nekrstime a hotovo. Uz temu nevytahuju. A sme veriaci. Na svoj sposob. Pre mna to neni dolezite. Neznasame obmedzenia a zbytocne pravidla.

annamalaga
26. apr 2022

Viera pre teba nič neznamená, povedz , že nekrstíš a hotovo! Po probléme, z tvojho syna/ dcéry aj napriek tomu môže vyrásť slušný milujúci človek.

alienkami
26. apr 2022

Sobáš ste mali kde? Ak na úrade, tak máš jeden argument k dobru.

autor
26. apr 2022

@evamarek77 svadbu sme mali na úrade takže toto sme nesľubovali

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kvetinka75
26. apr 2022

Ignorovat. Je to vase dieta. Ak to nepomoze obmedzit kontakt.

kate_cs
26. apr 2022

Ja som to vysvetlila veľmi jednoducho. Som ateista, neverím v Boha. Deťom o Bohu neplánujem rozprávať. Žiaden Adam a Eva, ale evolúcia. Keby môj manžel sľúbil, že ich bude vychovávať vo viere, rozprávať sa s nimi o tom, chodiť s nimi do kostola a bolo by to pre neho dolezite, dala by som ich pokrstiť. Ale viem, že môj muž tiež nie je takto veriaci, jemu to bolo v podstate jedno. Takze som svokre aj švagrinej (ktorá žije v zahraničí, deti vidí raz do roka, ale silou mocou chcela byť krstná) vysvetlila, že takéto frašky ja podporovať nebudem.
Keby som zistila, že nejaký kňaz pokrstil moje deti bez môjho vedomia, riešim to s kompetentnými a sťažnosťami.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
annamalaga
26. apr 2022

Autorka a ty pekne oznam rodine, že nekrstite a hotovo.

annamalaga
26. apr 2022

Ináč a so svadbou na úrade nemali problém?

mariejenka
26. apr 2022

@annamalaga toto presne som sa chcela aj ja pýtať, ze manželský zväzok pred Bohom nemáju,nevadí rodičom,ale malé bábo este ani na svete neni a uz už krst