Ako vysvetliť starým rodičom, že nechceme krstiť?
Zdravím, prosím poraďte mi hlavne tie ktoré s tým máte skúsenosť a prešli ste si tým, ako čo najlepšie vysvetliť rodičom a svokrovcom že nechcem dať pokrstiť naše dieťa, lebo okrem toho že naňho farár naleje trochu slanej vody pre mňa krst nemá žiaden význam ale ani jedna strana to nevie pochopiť. Nasilu alebo potajomky bez súhlasu rodičov ho dúfam asi pokrstiť nemôžu 😁 Manžel na to nemá žiaden názor a je mu to jedno. Ďakujem
@janinah nesúhlasím, moje zlyhanie by nebolo moje nepokrstene vnúča, ale to ze som im neukázala skutočnú lásku Boha a aj vďaka mne sa od Boha odvrátili. A nepodporovat deti kvôli tomu, ze sa odvrátili od Boha bude len ďalší klinec, ktorý by moje deti od Boha vzdialil. My mame ukazovať lásku Boha a nie nútiť. Boh nás predsa tiež nenúti ho milovať.
Nemyslím si, že si sa išla poradiť. Už v prvom príspevku si mala "jasno".
@acrobaleno prepáč, ale toto nemá s realitou nič spoločné.
@joesvk ja si zas myslím, ze takéto témy sú dôležité, lebo práve tieto témy môžu pomôcť ateistom pochopiť kresťanský svet a možno nájsť cestu k viere. Ježiš sam predsa chodil medzi hriesnikmi, miloval a zmenil svet. Problem sme my veriaci, lebo neukazujeme skutočného Boha. Sme naučeni, ze veci musia byť tak a tak a keď je niečo inak, už si myslíme, že je to zle. Pekný príklad bol teraz pri príjmami na ruku, nenávisť v radoch veriacich, boli na niečo nauceni a nechceli nič iné, neboli ochotní počúvať.
@joesvk veď som to napísala v poslednom príspevku 😁
@777januska777 Chápem, že niekto môže byť hľadajúci, tak sa môžeme pokúšať o vysvetlenie atď.A diskusia môže mať zmysel.
Ježiš chodil medzi tých, čo boli ochotní ho prijať.
V tomto prípade je názor jasný od prvého príspevku.
@777januska777 táto diskusia nie je o hľadaní Boha ale o tom ako vysvetliť rodine že krstiť sa nebude 😁
Nerieste, povedzte svoj nazor a dovidenia. Je to vasa vec, vasa volba, toto su veci ktore by mali proste akceptovat.
A čo teba na viere autorka nebaví, teda ak sa smiem spýtať? Viedli ťa rodičia ku viere?
Autorka jasne a nahlas. K xxxxviere nemáme bohužiaľ vzťah a nepraktizujeme ju my ani naše deti neplánujeme k nej viesť. Nebudeme teda klamať na obrade, že áno. Takto ak úprimne poviete aj kňazovi, ten ocení viac váš postoj ako keby ste chceli krst ako folklórny doplnok.
@zuzanka.zuzu lebo ja sama som len krstená a dieťa v tej viere vychovávať neviem a ani nebudem. A to isté u manžela, ani jeden nie sme veriaci.
@joesvk ved áno s tým súhlasím, no ale sú tu aj ľudia čo čítajú diskusie a ti môžu hľadať.
@viestta no ja sa pohybujem medzi veriacimi aj neveriacimi a vždy keď je téma viery, tak je debata o tom, ze sa každý snazi hovoriť a pretlacat svoju pravdu, o tom je predsa diskusia. Problem diskusie už je potom, ze ludia ju príliš začnú hrotit. A za ďalšie to nie je ani o prevracani na vieru, je to skôr o tom, ze ludia su predpojati a tak ako si veriaci myslia o ateistoch svoje si zas myslia ateisti o veriacich. Diskusia by mala byť vždy na to, aby sa ľudia navzájom pochopili.
@777januska777 neveriaceho, v tomto prípade autorku , ty na vieru nepresvedčíš, ona neverí, nechce veriť a ani krátiť nebude, čiže zbytočne jej budeš nútiť vieru, keď neverí.
@annamalaga nechápem, kde som toto povedala alebo kde ľudia prišli na to, ze sa snažím autorku presvedcit na vieru.
@777januska777 proste tu miešať hrušky z jablkami, už ti to aj viesta pisala , téma je o inom.
@annamalaga no ale takáto téma sa vždy zamiesa, teda vacsina tém sa na mk sa vždy začne miešať. Skoro na každej diskusii sa vytvárajú podiskusie, ktoré primárne nesúvisia s témou. Ale dobre suhlasim.
@viestta ja som vychádzala z toho co pisala joesvk a teda: "Mňa to bolí, lebo pre mňa nie sú tieto veci len formalita a téma len podporuje "argumenty" ako je pokrokové považovať vieru za prežitok." A teda som napísala co som napísala, že takáto téma a podobne témy nie je nikdy zbytočne. To nie je o presviedcani.
@viestta to nie sú zbytočné komentáre, to sú komentáre v diskusii, každá diskusia predsa obsahuje rôzne komentáre a často sa diskusia vyvíja svojim smerom. A áno nájdu sa tu aj ľudia čo budú tvrdiť takéto veci, ale o tom je predsa diskusia pre všetkých. Autorka keďže položila otázku do pléna na všeobecnú diskusiu, tak musí čakať akékoľvek reakcie. Btw. Komentáre veriacich nie sú útok na neveriacich, tak ako verím tomu, ze komentáre na veriacich nie sú útokom na veriacich (par ich tu takých tiež je).
len tak pre zaujimavost - svadbu ste mali v kostole? lebo ak ano, tak ich ciastocne chapem, kedze ste tam slubovali, ze deti budete vychovavat ku krestanskej viere
kazdopadne je to na konci dna vase rozhodnutie, ja som sice ateista ale nedala by som isto dieta pod tlakom pokrstit ak ho neplanujem viest k viere
Mne to pripomenulo keď bola malá úplne malička. A boli sme vonku nebola ešte pokrstena a suseda joj to vy ste vonku a ešte nie je pokrstena? 😲 Zaklincovala to vtedy cca 10 ročná suseda že či budeme malú krstiť a pýtam sa jej že prečo by sme mali tak aby sa zbavila dedicneho hriechu. Povedala som jej že je naša vec či budeme krstiť a ak aj nie tak čo bude teraz malá celý život doma?
Ja som veriaci človek ale z niektorých mi je 🤢 furr len obracať neveriacich by chceli.
Autorka tebe asi ostáva len furt dookola opakovať že nedáte a basta. ;)
Autorka: Vysvetlit mozes iba cloveku, ktory pochopit chce. Oni pochopit nechcu (kezde si im to vysvetlila nie raz, tak pokial maju aspon priemerne IQ bol na to priestor). Chcu, aby si akceptovala ich nazor. Cize NIE nedokazes to vysvetlit nijako. Zmen taktiku a nevysvetluj, iba OZNÁM. A viac tu temu neries. Pri otoceni debaty na krst, odpoved je: "Tuto temu sme uz uzavreli".

@joesvk áno, aj dospelý vyrovnaný človek občas potrebuje v niečom poradiť prípadne sa len uistiť, že nie je sám, kto musí riešiť podobné veci 😁