Ako zmeniť mužove zmýšľanie a maximálnu pohodlnosť?

unavena1603
11. sep 2014

v prvom rade chcem povedat, ze na MK som uz dlho, no pod inym nickom.. v minulosti sa uz stalo, ze si mm vyhladal moje.diskusie podla nicku, takze som zvolila tuto cestu.. zijeme na malej rodinnej farme, ktoru nam kupil svagor po tom, co sme nevladali splacat hypoteku na dome.. my dvaja, muzov 16r syn a nas spolocny rocny.. muz sa vzdy vyjadroval, ako tuzi po vlastnej farme, ako si tu budeme zit, pomahat, starat sa o zvery, vyrabat produkty atd... no realita je uplne ina.. samozrejme musel nastupit do prace, kedze toto nas zo zaciatku nemalo sancu uzivit a stale nema.. o tom, ze ziadna praca mu nie je dost dobra, vsade vydrzi par mesiacov a uz vymysla, ze sa to tam neda vydrzat, ani nevravim.. nastastie v tej poslednej sa.zatial drzi, aj ked stale nadava.. problem vsak nastava doma.. mame 4 kone, 20koz a cca 100ks hydiny.. okrem toho doma dvoch extremnych bordelarov (mm a starsi syn) takze okrem starostlivosti o zvierata je kopec roboty aj s upratovanim.. clovek povysava a na.druhy den je dnu nanosena polovica sennika (obrazne povedane), no a mm sa tvari, ako keby sa ho to tu cele.netykalo.. proste on chodi do prace a.dost.. podotykam, ze nepracuje tazko fyzicky, ale v kancli alebo max v aute.. krmenie hodil na hlavu starsiemu chlapcovi.. ten rano o 5 vstava a pred skolou vsetko pokrmi (kedysi nas vela klamal, ale dnes uz to robi relativne spolahlivo) a vecer takisto krmi.. cez den co to dohodim ja popripade povypustam zvery).. a vsetko ostatne je na mne.. mm akurat rano podoji 6 koz (cca 20min), urobi ranajky a desiatu mlademu.. poobede pride domov, lahne na gauc a bud surfuje, alebo spi, pripadne vonku na lavicke popija vino.. vecer ked treba nieco rychlo uvari a spravi veceru.. ano, hocorite si super, co by som ja za.to dala.. ano, keby sme byvali.v 3-i byte, tak by to bolo uzasne.. ale u nas treba robit okolo zvierat, kydat hnoj, upratovat vonku, dnu sa.stale nosi bordel.. ja sa.snazim co najviac, ale aj tak to u nas vonku vyzera ako v ciganskej osade.. dnu je tiez strasny bordel.. on si po.sebe neodlozi ani tanier, riady umyje tak.max.raz do.tyzdna.. o tom, aky binec vzdy narobi v kuchyni ani.nevravim.. napr hydina ma v kurine viqc ako meter hnoja!! on vzdy povie, toto a toto cez vikemd spravim.. a skonci to vzdy rovnako - na gauci apebo pri vine a.nespravi sa.absolutne nic.. ja sa sem uz aj hanbim niekoho volat, ci uz na dvor, nedajboze dnu.. ano aj mlady robi velq bordelu, no na.druhej strane vela pomaha, nemozem od neho chciet vsetko.. ja som uz z toho vsetkeho unavena, chcem aby sme tu mali cisto, pekne.. no nie je to v mojich silach.. led mam chvilku cas, idem vyhadzat aj hnoj, mlady mi pomoze, ale neda.sa to..
a teraz k meritku veci.. nedokazem to v nom zmenit.. on ma proste pocit, ze je vsetko v poriadku, ze kolko pre nas robi a ze ktory iny blbec by sa o nas takto.staral.. vtedy som v stadiu absolutneho zufalstva.. takto skonci kazde moje "upozornenie", ze by sa mal spamatat.. v juny som zbalila seba aj maleho a odisli sme k mame.. 3 tyzdne bol zurivy, ze som mu zobrala dieta, ze pre.neho znamena to iste co pre mna atd atd.. nakoniec ma.s.placom prosil po kesiaci a sluboval, aby sme sa vratili.. prvy tyzden hral divadielko, aky je pracant.. postupne to islo dolu vodou a dnes sme este horsie ako pred.odchosom - vtedy aspon 2x do tyzdna oriadil kuchynu.. dnes uz serie uplne na vsetko.. mlieko nam kysne, nema kto spravit syr, vajcia su 4 dni pri sliepkach, nema ich kto pozbierat.. v spalni nam miesto zastrcky uz rok trcia kable, maly zacina behat a bojim sa, aby sa toho nechytil.. ani na 150. upozornenie to jespravil.. ked ma strazit maleho, lahne na gauc, zapne notebook a maly demoluje cely barak.. on max po nom vykrikuje z gauca no ani sa nepostavi.. ano, vedia sa aj zahrat, aj ked pride z prace hned uteka za nim atd..
nechcem od vas rady typu, odid.. to je posledne riesenie.. potrebovala by som radu, ako mu to v tej hlave zvrtnut, aby si zacal uvedomovat situaciu a pomahat..

ichbinich
11. sep 2014

@unavena1603:
Asi to bohvieaka rada nie je, ale co takto predat farmu a kupit si byt alebo mensi dom? Bez zvierat a roboty navyse... Lebo ked nechce na tej farme robit, tak ty sa tam (viacmenej) sama iba znicis...
Kedze on chodi do "normalnej" prace, a nie je ochotny pomahat, tak "normalne" byvanie. A ak budete prerabat, tak nech robia firmy, stoj pri nich s bicom, a nezaplatis im, kym nebudu vsetky zastrcky hotove a podobne.
Podla mna sa tvoj muz nikdy nezmeni, tak bud dratsticky redukujte pocet zvierat alebo naozaj na zivot na farme kaslite. Ty sa urobis k smrti a on bude sediet pri pocitaci? Ked chce mestsky zivot, tak chodte do mesta... Ale hrozi, ze ani v trojizbovom byte ti nebude pomahat s domacnostou...

radinka2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janickacrazy
11. sep 2014

@unavena1603 No ide o to, či si aj ty sama spokojná na tej farme a či ta takýto sposob života baví. Ja by som tam nebola ani minútu, ja nemám vobec vztah k zvieratám, takže pre mna osobne by to bolo ako za trest. Ešte s takým chlapom, ktorý ti nepomáha, no nič moc. Podla mna sa on nezmení, zvlášt ak má už viac ako 30 rokov, v tom veku sa už málokto nejako výrazne osobnostne zmení. Jednoducho bud je lenivý alebo nemá k tomu vztah. No na tie káble nemám fakt slov, to dávali minule v správach, že v nejakej romskej osade takto zomrelo dieta. 😒 Ja by som ozaj odišla len tak by sa za mnou zaprášilo a už by som sa nevrátila.

arwen88
11. sep 2014

ja by som si zavolala nejakeho chlapa (najlepsie sympatickeho 😉 ), ktory by porobil okolo zvierat...zadarmo by to pravdaze nebolo...nech si poberie vajicka, mlieko,maso a pod. co mu farma ponukne...platit mu by sa asi nedalo, kedze si na materskej a aspon sa to zuzitkuje, ked sama pises, ze to nestihate spracovavat...mozno to tvojho muza bude motivovat...niekto to porobit musi, aby vam zvery nepokapali...tvoj muz si musi uvedomit, ze zivot na farme je praca od rana do vecera...sediet na zadku si moze dovolit len v zime a to tiez nie stale....ak si toto neuvedomuje, mali by ste zmenit byvanie na nieco nenarocnejsie

vefi89
11. sep 2014

@arwen88 len aby to potom neskončilo tak, že zavolaj teho, čo tu bol, nech to zas spraví a niečo si zobere... 😒

arwen88
11. sep 2014

@vefi89 keby sa to stalo, aspon bude mat unavena1603 jasne info o tom,aky je jej muz a ze farmar z neho nebude

ichbinich
11. sep 2014

@unavena1603:
Tato veta hovori vsetko: "ked si na to len spomeniem, jezia sa mi vsetky chlpy a srdce mam v krku.. ze nakoniec ja.. "
On sa nikdy nezmeni, ty sa pri nom zrobis na nepoznanie a on ta potom vymeni za mladsiu... Mne to tak pripada, ze je to takyto druh chlapa.
Ked sa s nim nechces rozist hned, tak aspon naozaj zmenit byvanie, zbavit sa farmy. Aj ked je to tazke a isty druh "podrazu" proti rodine, ale aj oni musia vidiet, ze to takto nejde. Ale este raz moj dojem, ze on sa nezmeni ani v tom trojizbovom byte a upratovat a starat sa o deti budes vzdy sama. A on bude hrat cez vikendy a na dovolenkach divadielko, aky je on super chlap a otec... Staci si precitat par podobnych tem tuto na koniku ☹

lenbea
11. sep 2014

@unavena1603 v hlave mu asi nezvrtneš nič, to sa asi neda. ale napadlo ma par veci, mladeho treba vela chvaliť, lebo maloktory puberťak by to robil a ešte k tomu ktovie ako sa citi v "novej" rodine. a tiež sa mu môžu za to posmievať, že mate "farmu". my sme mali kravy a hanbila som sa za to. teraz som sice rada, že viem všeličo porobiť, ale v bytovke mi je to nanič.
- malemu by som kupila ohradku a ked ho ma stražiť muž, dala by som ho tam, radšej nech je tam, ako sa maš onho bať.
- na kable by som zavolala elektrikara, ak Ti muž nahundre, tak povedz, že aj na ine veci budeš volať odbornikov,ak mu to bude trvať tak dlho.
- ak bude nechavať v kurniku meter hnoja, tak mu povedz, že jednoducho predaš sliepky. a kozy podobne, ak nebude s tym mliekom niečo robiť. všetko sama proste nezvladaš. ak sa sprava ako male nezodpovedne decko, tak s nim treba tak jednať. ale zas tiež nikdy nebudeš mať doma všetko tak, ako si predstavuješ, s niečim sa musiš jednoducho zmieriť. ale jasne, že aj on sa nemôže takto spravať. asi potrebuje vidieť, že aj konaš a potom si da trochu pozor a donutiš ho tak aspon volačo spraviť.

unavena1603
autor
11. sep 2014

@janickacrazy ano, mna tento.zivot bavi a naplna, ale vsetko ma.svoje hranice a toto ich uz vyse roka nadmieru prekracuje.. :( keby mi pomahal, starali by sme.sa spolocne atd, vsetko hy bolo ine..

unavena1603
autor
11. sep 2014

@ichbinich v trojizbovom byte by mi to neprekazalo, ale on do neho nepojde a tak.isto svagrovi, ktory sem dal.uz vyse 100tis euro nepovie, ze koncime.. to radsej na mna nakyda vsetku spinu sveta, aby sa on zachranil a ukazal v tom najlepsom svetle.. este ma napadlo, zavolat svagrovi a o vsetkom mu povedat.. otazka znie, ci mi bude verit.. predsalen, je to jeho brat a bohvie co vsetko mu o mne porpzpraval.. aj ked teda svagor je uzasny chlap..

unavena1603
autor
11. sep 2014

@lenbea dakujem za rady, len to uz mame vyskusane.. mladeho ked velmi.chvalim, je to.skor kontraproduktivne, ale.snazim sa.. aj mu pomoct s tym.hnojom aj vsetko.. aby mal trochu motivacie..
maly mi.v ohradke nebude - mame.ju.. vresti tam ako pavian, ocko.ho vytiahne von, 5min sa s nim zahra a potom ide naspat k.pc a.maly si robi co chce..
aj s.tym.predajom.som uz.skusila, s kozami.
fungovalo to zase.na 2 tyzdne a potom sa.to.vratilo do starych kolaji..

basiatko
11. sep 2014

Ahoj, no toto nie je lahka situacia. Ak teda naozaj nechces odist, alebo predat farmu a kupit si byt/maly dom, ja by som mozno este skusila "pozhanat si ludi". Napriklad najst niekoho kto pride porobit poriadok v stajni a za odmenu si moze zajazdit na konoch (ja som takto chodievala na ranc pomahat ked som mala 15). Poupratovali sme konikovi, nakrmili, vycistili a ako odmenu sme mali hodinu jazdenia. Pomozu tym aj tebe, v podstate aj konik sa potesi a vybeha a budu mat aj odmenu vo forme jazdy na konoch.
Co sa tyka sliepok a vajicok, tak tak isto. Mozno nejaka susedka/tetka/babka by prisla pozbierat vajicka, trochu im popratat a za odmenu si nejaku cast z tych vajicok proste necha. Alebo co sa tyka inych produktov, napriklad mlieka co nestihate spracovat ani nijako zuzitkovat, tiez najst niekoho kto by prisiel pomoct a za odmenu si moze cast zobrat. Pripadne aj pomoct so spracovanim a tiez dostane "vysluzku" z vysledneho produktu. Takychto ludi podla mna najdes, to by nemal byt problem.
Co sa tyka domacnosti, tak jedine podelit si povinnosti. Ak sa mu napriklad nechce po vareni spravit poriadky, dohodnite sa ze jeden vari a druhy uprace. Maly tiez nemusi mat k dispozicii cely dom, ked ho strazi manzel tymto stylom,tak ich zavri v izbe kde su a ked maleho omrzi samohranie sa, tak sa manzel bude musiet zdvihnut z gauca.
A urcite by som zavolala elektrikara...kable v izbe nie su ziadna sranda, to len cakate na nejaky uraz.
A tiez by som aspon sem-tam pochvalila a podakovala starsiemu synovi za pomoc, aby ho nahodou neprestalo bavit aj to co robi. Mozno to bude mat efekt ze trochu pomoze aj viacej.
Kazdopadne drzim palce a dufam ze aspon jedna z rad co tu piseme ti pomoze.

bobsent
11. sep 2014

@unavena1603 prihlásila si sa tu aj s pôvodným (pravým menom) 😔 takže si ťa môže pozrieť. ale zato čo ja som si pozrela na príspevkoch, kt. si písala pod pôvodným nickom, od začiatku teh.cez samotnú pomoc a oporu v teh. a potom-čo príspevok to smutná situácia...ja ho nepoznám,ale podla toho čo tam píšeš, partner-katastrofa, do kategórie zakázaných partnerov by som ho dala 😒
si mladá, pekná baba a s týmto hňilým lenivým fluktuantom ufrflaným žiť..za to všetko čo robíš v tvojom veku a čo stíhaš by si si zaslúžila ozaj vďaku. čo s takým chlapom? neviem...
rozhodne ti držím palce.

ichbinich
11. sep 2014

@unavena1603:
V klude sa porozpravat so svagrom asi nebude od veci. Aj ked je fakt mozne, ze bude drzat stranu bratovi a nie tebe... Ale nieco v tom zmysle, ze potrebujes pomoc, ze si rozmyslala aj nad externou pomocou, lebo takto sa to neda...
Inak moje deti tiez nechceli byt v ohradke, bola iba sklad hraciek...

0silvia0
11. sep 2014

@unavena1603 už to tu bolo napísané, ale je to dobrý nápad. Skús si zohnať ľudí, ktorí ti za naturálie (vajíčka, mlieko atď.) odrobia nejakú robotu. Produktov máte nadbytok, niekto, kto potrebuje (nezamestnaný) by sa potešil a tebe by ubudla práca.

jolinka
11. sep 2014

@unavena1603 na tvojom mieste porozpravam vsetko svagrovi...iste je to jeho brat, nemusi hned verit tebe...ale komplet vsetko si nemozes vymyslat , su prace ktore ani zena fyzicky zvladat nemoze, takze ak nie su realne spravene, kazdemu je jasne ze preto ze sa toho nechytil chlap 🙄

Nech svagor pride neocakavane v taky vas krasny "bezny" den, nech prekvapi brata na gauci a uvidi ze si hovorila pravdu.
aj moj muz chcel ist na dedinu, mne to bolo viac menej jedno viem si zvyknut vsade...ale je to teda pracant. Sice nemame farmu ale postavil cely dom, rube drevo, ryluje, kosi, reze stromy, vsetky tazke prace ma on. 😉 Kolkokrat prave ja uz vecer oddychujem pri PC a on este vonku robi.

sorry ale tvoj je fakt ze zdechlina 😠 😠 😠 😠 a este k tomu teba bude ohovarat a klamat... 😠 😠 😠 toto by ma este viac sralo nez ta lenivost.

unavena1603
autor
11. sep 2014

@0silvia0
@basiatko s tou pomocou som to uz skusala.. chodi mi.aspon jedna.baba za jazdenie pomahat, ale je to velmi malo.na.to, ze je to.tu taku dlhu dobu zanedbane.. nikoho viac som nezohnala, ludia su tu divni.. ti co chcu, si chovaju vlastne a ostatni na to seru..

1andrea111
11. sep 2014

@unavena1603 pýtaš sa zle. Mužove zmýšľanie a pohodlnosť nezmeníš. Z tohto musíš vychádzať a pýtať sa, čo môžem s tým urobiť ja, aby veci boli trochu inak. Je len táto cesta. Ak Ťa to baví - napr. upustiť od poriadku, keď je gazdovstvo, poriadok sa udžiava ťažko. A tiež čo bol návrh, nájsť si niekoho na výpomoc - napr. za naturálie. Alebo odísť k rodičom, zmeniť život, znížiť množstvo zvierat atď. Ty niečo zmeň, nechci zmeniť muža, lebo to nejde.

unavena1603
autor
11. sep 2014

@bobsent viem, uz som pisala adminovi, snad mi to zmaze.. :( ked som odisla, bola som rozhodnuta zacat iny zivot.. no znovu ma.ukecal, znovu som mu dala sancu a verila, ze mu za to stojime.. plakal, prosil.. stale chcem verit, presviedcam sa a hladam sposob, ako ho zmenit.. vela.veci uz zmenil, nevresti po mne, zacal viac prejavovat city, nie.je.uz taky nervak.. ale toto ide stale dolu vodou a je to horsie a horsie.. co jednu vec zmeni k lepsiemu, tak o to menej pomaha..

unavena1603
autor
11. sep 2014

@jolinka on svagrovi totizto vzdy porozprava, ako je strasne vytazeny v praci, od rana no vecera.. ze o 5 rano vstava - ano vstava, ale cele poobedie prespi.. to uz nepovie.. ale vidim to ako poslednu realnu moznost.. aj ked viem, ze mu porozpraval, ked.som odisla, aka som nezodpovedna, a ako potrebujem interhotel, ako som sa.mu.vyhrazala malym.len aby makal.ako fretka a nikdy mi.nebolo dost.. a.zo mna spravil mladu, lenivu, nevdacnu, ktora by si.najradsej valala sunky v byte..

unavena1603
autor
11. sep 2014

@1andrea111 od poriadku som upustila uz davno.. ale to co je u nas je uz naozak bordel, katastrofa.. snazila som sa zmenit to, co bolo v mojich silach.. marne.. odisla som, prosil sluboval, no nic z toho.. na druhej strane nechcem malemu brat otca, miluje ho.. a svojim sposobom ho milujem aj ja, aj ked po tomto vsetkom to uz rak nepocitujem.. :(

jolinka
11. sep 2014

@unavena1603 no on chcel farmu sebe na chvalenie, a tebe na pracu zenicka, aby si sa na materskej "dovolenke" nenudila 🤐 🤐 🤐

ved uz to je divne ze chlap, ktory uz ma nejake roky {ked ma 16r syna} si da od brata kupit farmu a cele byvanie...to teda nebyva caste 😝 😝 😝 To budete svagrovi splacat? ci je to ako dar???
mna nezaujima ani tak vasa konkretna fin. situacia ...skor ten postoj tvojho muza ako sa da zabezbecit bratom, potom nech sa stara zena.... ano, ano on chodi do prace bla bla...ale potom nech nema farmu ked na nej nechce robit.

bobsent
11. sep 2014

@unavena1603 tak fajn,nech ti to radšej admini zmažú,aby si nemala problém. ale aj to je pováženie, že ti sleduje príspevky. nehnevaj sa,nechcem ťi spôsobiť bolesť ale myslím že sa nezmení..v jeho veku+2nevydarené manželstvá, nezáujem o prácu, resp. chodenie do práce,jeho reakcie na teh=problémový muž.
možno o dva tri roky budeš úplne inde a s iným, a šťastná.
ale chápem, že keď je človek ešte zamilovaný+dieťa, darmo ti rozum hovorí niečo iné, nechceš byť sama, je ti smutno,možno kamoške keby mala takého doma by si sa čudovala čo ho ešte nehnala kade ľahšie. ale cudzím sa vždy dobre radí,keď nie sme citovo zainteresovaní . môže byť rád že ťa má, jeho syna si prijala,o všetko sa mu staráš.
veľmi ti držím palce aby si bola šťastnejšia(či už s ním alebo bez neho) ale ja by som s takýmto hňupom(sorry) nemohla byť.

lenbea
11. sep 2014

@unavena1603 tak som ti moc nepomohla 😔
už si asi skusila všetko. keby si skusila nerobiť nič ako on? ja viem, že Ti to neda, ale aspon, ako by zareagoval. no a ja sa za svojho vela modlim. to myslim ako fakt. to je minimum i maximum čo môžeš urobiť. a milovať ho takeho aky je, aj ked niekedy lezie fakt na nervy.

jolinka
11. sep 2014

@unavena1603 a to svagor ku vam nechodi aby videl realny stav?

myslim ze ludia sa nemenia a neverim ze tvojho muza nepoznal aj predtym takeho aky je teraz...lenivy vyhovarac.

Sak v podstate on chce aby si ty robila jak fretka, a ked odkvacnes od vysilenia. ☹ ☹ ☹ ..este povie bratovi "aha ju, robit sa jej nechce, radsej odpadla " 😝 😝 😝

unavena1603
autor
11. sep 2014

@jolinka je to ako dar.. v podstate maju u nas 2 kone na ktore dokonca aj platia normalne ustajnenie!! nabalachal ich, ze budu mat zdrave potraviny, a ze keby sa cokolvek vo svete stalo, budeme potravinovo sebestacni atd.. v podstate tu mame mat aj ubytko a robit agroturistiku.. takze aj to bral svagor akoze sem budu chodit na prazdniny z BA.. a v neposlednom rade nam chcel urobit radost..
a este som chcela, ze ti zavidim tvojho muza, v dobrom samozrejme.. ja by som dala vsetko na svete za to, aby som doma takeho mala.. a dufala som, ze aj budem, lebo stale o tom rozpraval.. anonje.pravda, nechodi do krcmy, neflaka sa, nebije ma.. to su vsetko obrovske plusy.. ale nejako mi nestacia na.to, aby som bola stastna..

bosoriak
11. sep 2014

@unavena1603 Na tvoju otazku v nadpise znie odpoved: Nijako. Ludia sa nemenia, nie v takychto zakladnych veciach. Keby toto mne povedal niekto pred 15 rokmi, usetrila by som si nekonecno trapenia. Takze to hovorim tebe - nezmeni sa, nikdy.

Mozes sa zmenit ty a to dvoma sposobmi: bud sa zmieris s tym, ze je vsetko na tebe alebo s tym nieco urobis. Ak ho milujes a on miluje teba, tak predajte farmu, kupte si byt a je hotovo. Nemozes teraz predsa cely zivot robit ako otrok len preto, ze svagor vam nieco dal. Ved mu to vratte a hotovo. A ak skutocne tvoj manzel potom vsetko obrati na tvoju vinu, tak by som velmi zauvazovala, ci chcem mat po svojom boku takeho cloveka. Kde je preboha vzajomna dovera, pomoc, laska, ucta?

0silvia0
11. sep 2014

@unavena1603 tvoj muž sa hrá na veľkého farmára a strúha dojem a formu a pritom klame sám seba a svoje okolie, že ho to baví. Mal by si priznať sám pred sebou, že je to nad jeho sily a že sa trochu prerátal. Strašne ho to nebaví, nevie sa dokopať do roboty, ale vie, že to nemôže nikomu povedať, lebo brat by mu to vyčítal a hanbil by sa mu pozrieť do očí. Preto fabuluje, klame, ospravedlňuje svoju nechuť do práce tvojimi nárokmi a tvojou mladosťou... je to od neho hnusné, správa sa ako malý chlapec...
Takáto fyzicky namáhavá práca veru nie je pre každého, ono to na začiatku možno vyzeralo dobre, ale prerástlo mu to cez hlavu a teraz nevie čo s tým... určite zo dňa na deň nedostane chuť makať a realizovať sa na farme.
Chcelo by to úprimný, kľudný rozhovor dvoch partnerov, bez obviňovania, zvyšovania hlasu, čo chcete, kam smerujete, ako si to predstavujete. Len neviem, či ste v takejto vypätej situácie takéhoto rozhovoru obaja schopní.

bodka70
11. sep 2014

@unavena1603 , no minimálne počet zvierat by som obmedzila zatiaľ. taký počet je dobrý na to, ked chceš predávať produkty, na vlastnú spotrebu je to priveľa. S koňmi je najviac roboty, hlavne ten hnoj, česanie, kopytá atď. - viem, že kone sa aj ťažko predávajú - ale nedali by sa obmeziť na polovicu? To isté kozy a sliepky. ak nemá kto spracúvať vajcia a mlieko, aj tak tieto suroviny vyjdú navnivoč a náklady na "zverinec" - časové aj finančné sú rovnaké.
skrátka urobiť z malej farmy ešte menšiu a dať si naložiť na chrbát len toľko, čo ako tak zvládneš. a mužovi vypnúť telku a dať príkazom urobiť aspoň nejakú konkrétnu robotu každý deň navyše. diskusie sú o ničom, ked má k tomu takýto postoj. máš na výber, len si menej daj skákať po hlave.

jolinka
11. sep 2014

@0silvia0 ty si to vystihla 😉