Ako zvládnuť nervózneho manžela na materskej?
Zienky, mame doma takú zvláštnu situáciu.. Ja som už na konci tehotenstva, boli má cely človek, snažím sa zvladat čo to ešte dá okolo domácnosti a povinnosti ale nejde to už moc.. Do toho mame 2 ročne dievčatko, veľmi zive, divoké.. Mamzel išiel na materskú ale je nervózny ako pes, za všetko hundre.. Síce velkomozne ide spat s malou, aby som sa ja vyspala ale bez problémov mi ju rano pusti do izby (napr o 6:30) a ja musím už robiť všetko okolo (ranne cikanie, prezliekanie atd).. nehovoriac o tom, že rano je najhoršie, kým sa ako tak rozhybem…za všetko je nervózny, že je pes dnu a sú chlpy, že zemiaky sú škaredé a treba ich vykrajavat, no proste všetko.. minule mi zadrel, že on je unavený a ide si cez deň pospať, že ja mám mat na starosti dcéru aj obed uvariť 🙈 ako poslala som ho kade tade, tak nervozita zase tu.. No čo mi najviac vadí, že dcéru nonstop len pred tv dáva, lebo má od nej pokoj samozrejme… Nemám proti telke nič, ale na pár minút denne, nie tam odparkovať dieťa a cau, ja si na instagrame kukam videá 🤦🏻♀️ a čo má maximálne zlosti, že začal malú bit.. nechce spat, sup po riti, nechce sedieť, sup po riti, minule som pozerala cez kameru ako ju uspáva a robila mu zle, tak sa ohnal a buchol ju niekde po rukách :/ Samozrejme sa voči tomu hneď ohradim, tak potom sa urazí a o malú sa prestane starať.. :/ Od kedy je doma, mala je zlostnik, predtým to bolo tulive dievčatko, čo stále sa len mojkat chcelo a teraz aj nás už bije (sak jasne, veď to doma vidí)… A to sa ešte obávam ako to bude, keď príde druhé a celkovo bude nervóznejšia nálada… Čo mám muzovi povedať? Články a knihy o výchove total ignorancia :/
@lonely66 neviem prečo sa nad tým pozastavujete.. nárok na materskú má matka a tak isto aj otec (28tt) do veku 3 rokov dieťaťa. A nie, pracovať sa nedá. Pracovať sa dá teoreticky popri rodičovskom príspevku, keď je o dieťa postarané inak, ale materská je na to, že sa má ten rodič o to dieťa ten čas starať.. x rodín to takto riesi (aspoň v našom okoli), nie sme ani prví ani posledno 🤷🏽♀️
@lonely66 nejdeme vycucat tento stat, nebojte sa 🙂 ja mám minimálnu materskú lebo som robila len na 1/2 úväzok, bude len o pár eur vyššia ako rodičak a manžel mal nadštandardný príjem, takze odvodov do tohto štátu už zaplatil až az.. 🙂
Autorka ....dá sa pracovať aj počas materskej.Ale nie so zmluvou,na ktorú pracoval človek pred nástupom na MD
Ved si to trochu zorganizuj, tvoj muz evidentne nevie co a ako. Ved to nemusite takto riesit ze 2rocnu ma na starost on a ty budes mat novorodenca. Nechavas to na samospad a potom sa nervacite navzajom.
Ved komunikuj s muzom, jedalnicek maj na starosti ty a jeho posli von na prechadzku s malou, neskor s kocikom. Ty mozes zatial v klude navarit atd. Sa mi zda ze to moc hrotite
@doriiis tak to áno, ďakujem za upozornenie, ale touto cestou nejdeme, cieľom bolo aby sme si ako rodina uzili spoločne chvíle.. len ja dúfam, že nejako mu dôjde o čom materská je a budú to prijemne chvíle a nie nervozita na pol roka
Tvoj muz uplne zlyhava v kazdom smere; ries to urychlene. Chuda Tvoja 2rocna dcera - bita, odstrcena, stravovana hovadinami
@0silvia0 môj muž je tvrdohlavec ako kon.. ja varim väčšinou, lebo on si od kedy je doma vymýšľa jedla ako pečene údené koleno, guláš a pod čo teda úplne ideálne pre 2 ročne dieťa nie je a ani po pravde ja na to chuť nemám.. keď navarím niečo neutrálne (pečene kura napr) tak on aj tak ide do obchodu a kúpiš si mäso na huspeninu napr a potom “zabíja” čas tým, že to vari… tu som už rezignovala úplne.. ako beriem to tak, že musím ešte vydržať kým sa druhé narodí, je mi jasne, že aj nejaký čas po pôrode ale hlavne, že budem sa opäť môcť viac malej venovať .. teda vravím si, že jeho nechám s novorodencom, snáď keď mu nachystam oblečenie tak prechádzku zvládne a možno sa potom aj mala viac ukľudní… asi aj ona je z toho nesvoja, že už ju nevezmem na ruky napr a nechodíme spolu tak von ako kedysi.. len zase to všetko bude na môj úkor
No to je už len užívanie si rodinnej pohody.🤦🏻♀️Dvaja nervózni,leniví ľudia,na ktorých dopláca ich dieťa.Ou yes
@vler ani mi nehovor.. veď preto som aj napísala, lebo má to neskutocne mrzí.. my sme boli taká dvojka, muz bol celé dni v práci a aby sme sa doma nenudili, tak ja som sa jej snažila vymýšľať vždy aktivity, od plavárne cez detské kútiky, ihriska,vlakom na výlet a tak.. a už sa mi nedá, len okolo domu sa motáme a do toho ešte “výchova” môjho muža … mne sa aj nepáči ako sa s ňou rozpráva, ja jej poviem nebehaj, kým Ti neobujem papucky lebo sa smyknes a bude bum.. aby pochopila.. môj muž, nebehaj, spadnes, zase spadnes, rozbijes si ústa a budes zase revat .. celé zle :/
@doriiis veď ale preto tu píšem, že to chcem riešiť.. je doma len 5ty deň…
Tvoj muž si asi myslel že na materskej bude mať relax a ty budeš robiť všetko ako keď pracoval....
A vy ste mali či na obed?tak ste mali navariť včera, keď si vedela, že ideš k lekárovi.zosuladite sa snáď...inak ti pôjde na nervy on bude oddychovať a ty dve deti.Niekedy to nie je dobré byť doma všetci každý si myslí, že ten druhý spraví atď...chcel byť doma, tak si musí nájsť systém je doma 5 deň tak ho to nauč🤪inak my máme teenegerku, ale niekedy sa teším po víkende, keď muž ide do práce a ona do školy.
načo ste si spravili druhé dieťa, keď sa neviete zorganizovať, komunikovať a zosúladiť čo i len s jedným dieťaťom?
Autorka sadnúť s mužom a dať mu rozpis a hlavne naplánovať a jasne mu vysvetliť čo ako robíš. Veď týmto spôsobom ti pokazí celú doterajšiu výchovu. No chudák dcéra.
A nerozumiem dievčatá, čo sa navážate do autorky, že vy ste stíhali, vy ste zvládali. Zas sa tu idete pretekať ktorá je lepšia a krajšia? 🙊 ach, veď každá žena je iná, každé tehotenstvo je iné. Vy ste stíhali do pôrodu všetko skvelo, a druhá si mesiac pred pôrodom odležala v nemocnici.
Chlap len musí pochopiť, že nie je na dovolenke, ale má vychovávať dieťa, hrať sa s ním, učiť ho, keďže je malé a hlavne pomáhať svojej manželke, ktorá má pôrod na spadnutie.
Píšeš, že je doma len 5 dní tak sa ešte nezaradil do kolobehu. Plánujte dni dopredu aj so všetkým ako má robiť s dieťaťom. Doteraz s ňou vôbec netravil čas?
Mladý muž mal očividne skreslené predstavy o materskej dovolenke. Myslel si, že si bude válat celé dni doma gule a že ty všetko zastúpiš. Treba ho vyviesť z omylu. Keď je na materskej, nech sa stará plnohodnotne. On chcel mať asi naozaj len dovolenku. Niektori netusia, co to obnasa.
Vyzera to tak,ze muz si myslel,ze na materskej sa oddychuje 😂 len nehrajte hru kto z koho. Normalne slusne sa rozpravajte. Dobre,ide si lahnut,ale potom prevezme dieta a tebe nech dopraje oddych. Ty navaris,on uprace kuchynu. Podelit si ulohy,ked ste doma dvaja. Mate jedno dieta a ste na nervy,cim skor sa obaja musite dat dokopy a naucit sa jeden druheho respektovat a vychadzat spolu.
@sashabb ďakujem pekne za podporu.. išli sme teraz autom, tak som mu dohovarala, že ako sa bude správať on k malej, tak sa bude správať aj ona k nemu.. že je len otázka času, kedy ho začne aj ona bit atd a či potom ju bude bit ešte viac… že tie deti kopírujú na 100% a keď chce aby sa k nemu tulila, tak sa musí tulit on k nej a nie hučať na ňu a čakať, že ona bude dokonalá… no na teraz zabralo, ale asi to budem musieť opakovat a veeeelmi často ale možno sa niečo do tej jeho hlávky zapise 😀
pre toto ma chlap byt v robote a nie doma na MD sa valat.. nikdy ale nikdy chlap neurobi okolo maleho dietata to co mama... ja by som ho hnala z domu velmi rychlo, ajmalu pokazi, po polroku pojde do prace a tebe ostane dcerka naucena na telku, nevychovavana, bez nejakeho rezimu, keby ste boli same tak si urobis rezim aky chces, vecer sa jej on povednuje, rano pred robotou tiez.. takto trpis aj jeho nervacenie doma a predpokladam, ze aj jeho treba ako tak obskakovat.
inak k tomu bitiu, ono to dcerka moze zacat potom brat ako normalku, a capat potom aj surodenca, deti v skolke... 🙂
@januska12323 trávil ale cez týždeň to vychádzalo tak na hodinku denne a cez víkendy bol s ňou, ale vlastne servis okolo som mu robila ja (nachystala som malej jesť, keď išli na výlet tak komplet tašku s náhradným oblečením, jedlo atd), čo jej má obliest, niekedy aj obliekla a on “len” zobral von… a teraz je vlastne aj ten servis plus mínus na ňom a zjavne to ešte nemá zmanažované.. ako je pravda, že je to aj jeho chyba a pohodlnosť, lebo nevedieť si za 2 roky dieťaťa zapamätať v ktorej poličke má tepláky, či ponožky je už na zamyslenie.. a ja by som ho aj nechala, nech sa vytrapi, ale potom bezne ide mala von bez čiapky, či minule jej obul gumáky (von bol 1 stupeň) bez vnútornej vlozky a jasne, že boli tak hodinu von.. 🤦🏻♀️ nohy mala mala ako cencule.. vid dnešná strava… (a to bolo doma jedlo, len je lahsie dať rožok ako nakrajat jablko) takze už len kvôli tomu sa starám a on potom možno nemá ten pocit zodpovednosti za nu
@simca06022011 to viem, to v žiadnom prípade nechcem a keď vidím, že už ju ide capnut (alebo sa vyhráža) tak hneď k ním idem a predomnou si nedovolí… a malej som vysvetľovala včera, že keď ju bude chcieť niekto zbiť, musí povedať no no, nesmieš! 😀 a dnes som práve počula z detskej, že jej krical či jej dá na rit a ona táto no no! 😀 tak som tam hneď išla.. Dôrazne mu opakujem, že bitku nebudem tolerovať a deti takto vychovávať nechcem.. on jej napríklad telku kým som doma nepustí 😀 len akonáhle nie je “pod kontrolou” tak ako keby na malú kúsok kaslal a na jej úkor si veci uľahčuje :/
@marca12 ďakujem.. budeme to musieť nejako zladiť.. áno, mám niekedy z neho pocit, že sa porovnáva.. že “ty si spala do 8mej, no ja som už o 6tej vstaval”.. pocuvala som napríklad.. len už nevzal do úvahy, že išiel spat o 22hej, kým ja som sedela za pc a platila faktúry alebo nakupovala čo treba napr.. ako úprimne poviem, že aj mne trvalo si zvyknúť na materskú, že tá domacnost už nie je tip top, že nejdes urobiť čo chceš kedy chceš ale kedy máš čas, že dieťaťu aj 100x povieš a je hluché a trochu som sa stala flegmatikom na nejaké veci lebo by má asi porazilo… tak možno časom pochopí, že snaha o dokonalú domacnost pri 2 deťoch je sebevražda a nie realita a skludni sa 😀
@tiezjedna veď ja nevravím, že nie sú.. len vravím, že má to vyčerpáva riadne.. ako nepredstavujte si teraz, že ja ležím cely deň v posteli.. normálne fungujem s malou, alebo sa okolo domácnosti mocem, len už nejdem s malou na ihrisko, kde ju musím zdvíhať napr (mám zakázané zdvíhať čokoľvek ťažšie), takze jeho “ulohá” je skôr dieťaťu vybiť energiu.. kým sme obaja doma a ja nemám iné povinnosti, tak je relatívne klud (aj keď on má nervy aj z total blbosti čo nevieme ovplyvniť), lebo sa o malú starám.. ale keď príde deň, že niečo mám a ostáva s ňou sám alebo že ju musí sám uspať a pod, vtedy sa to prejaví všetko..
Áno, inak to človek berie, keď vie, že je doma sám a "musí" teraz ste dvaja nájdete si systém len, aby to nebolo tak, že ty všetko pripravis , oblecies a pán sa prejde po vonku.Je to preňho nové tak ho musíš naučiť.Pri deťoch sa stále musí plánovať idem von, tak viem, že potom už musí jesť a musí to byť hotové dopredu nech moze že ísť spať...naučí sa a bude podľa mňa rád, že pôjde dosť do roboty kde pôjde do jedálne naje sa v kľude...😆
Prepáč, ale toto fungovať nebude. Sama vidíš, muž je doma iba 5 dní a už je nervózny, ty tiež, dieťa tiež. Na tvojom mieste poviem mužovi, nech sa vráti do práce, lebo takto to nedopadne dobre. Ty si zavolaj mamu, svokru, sestru, kamarátku alebo inú pomoc. Tvoj muž nie je pomoc pre teba, ale guľa na nohe, keď je doma. Ja som tiež bola tehotná, tiež som celé noci nespala, kríze má boleli, no pomoc som nemala, tak budeš s malou doma, budete si kresliť, čítať, atď. Môj muž tiež nie je typ na materskú, on bude radšej drevo rúbať, proste nie každý chlap toto dáva.