Ako zvládnuť nervózneho manžela na materskej?
Zienky, mame doma takú zvláštnu situáciu.. Ja som už na konci tehotenstva, boli má cely človek, snažím sa zvladat čo to ešte dá okolo domácnosti a povinnosti ale nejde to už moc.. Do toho mame 2 ročne dievčatko, veľmi zive, divoké.. Mamzel išiel na materskú ale je nervózny ako pes, za všetko hundre.. Síce velkomozne ide spat s malou, aby som sa ja vyspala ale bez problémov mi ju rano pusti do izby (napr o 6:30) a ja musím už robiť všetko okolo (ranne cikanie, prezliekanie atd).. nehovoriac o tom, že rano je najhoršie, kým sa ako tak rozhybem…za všetko je nervózny, že je pes dnu a sú chlpy, že zemiaky sú škaredé a treba ich vykrajavat, no proste všetko.. minule mi zadrel, že on je unavený a ide si cez deň pospať, že ja mám mat na starosti dcéru aj obed uvariť 🙈 ako poslala som ho kade tade, tak nervozita zase tu.. No čo mi najviac vadí, že dcéru nonstop len pred tv dáva, lebo má od nej pokoj samozrejme… Nemám proti telke nič, ale na pár minút denne, nie tam odparkovať dieťa a cau, ja si na instagrame kukam videá 🤦🏻♀️ a čo má maximálne zlosti, že začal malú bit.. nechce spat, sup po riti, nechce sedieť, sup po riti, minule som pozerala cez kameru ako ju uspáva a robila mu zle, tak sa ohnal a buchol ju niekde po rukách :/ Samozrejme sa voči tomu hneď ohradim, tak potom sa urazí a o malú sa prestane starať.. :/ Od kedy je doma, mala je zlostnik, predtým to bolo tulive dievčatko, čo stále sa len mojkat chcelo a teraz aj nás už bije (sak jasne, veď to doma vidí)… A to sa ešte obávam ako to bude, keď príde druhé a celkovo bude nervóznejšia nálada… Čo mám muzovi povedať? Články a knihy o výchove total ignorancia :/
Vybral si matersku, tak nech sa sprava ako chlap na materskej. Neviem, preco tu niektore pisu, ze asi nie je vhodny na matersku. Ak nie je vhodny, nech na nu nejde a nemal mat deti. To bude nenej skody, ako ked doma hroti atmosfreru.muz sa ma vediet postarat obdeti, aj ked na materskej nie je.
Ale. Je tu jedno ale, on sa nehanbi, ze sa nevie plnohodnotne postarat o vlastne dieta? To je chlap? Ved sa ho na to spytaj? Ak budes v nemocnici, bude musiet prist babka postarat sa o dcerku? Ked je muz na materskej? Hallooo, ved sa zobud a pories situaciu hned, nie, ze lietas za zadkom nielen dcerke este aj babatku-muzickovi.
@oblecenie99 no sranda ze si to takto opisala v opacnom garde, ze by si robila od rana do vecera a doma nasla rozbitu domacnost a muza co Ti podava dieta.. tak presne v opacnom garde je to bezne, a kvituje sa to aj tu na MK… ano pomoct s niecim je jedna vec, ale poznam aj take co dieta davaju do ruk vo dverach a doma bordel.. a tych muzov obdivujem ze su s tym OK
Evidentne bol taky stale len ked bol cely den v robote si to tak nevnimala
No uprimne mi je ta luto a druhe dieta na ceste, prajem pevne nervy
Ja by som takeho muza total ignorovala a nech si pali naspat do roboty
Napíšem len toľko, máš ďalšie dieťa v dome a je ním tvoj muž, tvoje dieťa je bité, kŕmi ju somarinami, keď príde novorodenec bude dvojročná trpieť deficitom lásky, to len uvidíš, doteraz keď bitku nezažila a odrazu toto. Bude žiarliť, lebo toto je šialený prístup. Muž nie je stavaný byť doma na materskej, nech pakuje do roboty naspäť. A neviem kde si ty rozum nechala, ísť na vyšetrenie a nechať jeho s ňou, keď ani poriadny obed navariť nevie(mala si navariť, veď vieš koho si si brala), rybie prsty nezjem ani ja a tobôž nie moje deti. Niektorí chlapi na toto nie sú, a tvoj chlap je jedným z nich. Chce sa starať akurát len sám o seba. Je mi ťa ľúto, nevieš ešte čo ťa čaká s 3 deťmi doma o chvíľu.
Ak si to ihneď neupraceš, budeš na materskej s 3 deťmi. Výsledok - vystresované deti a každé ráno zas jeden hnusný deň pred vami. A pán Nezrelý si po čase zrejme začne hľadať únikové cestičky, lebo veď "doma sa nedá vydržať".
on je v tomto úplne nový, celé ho to šoklo, aké je to náročné, ako aj nejednu matku to ničí, tak aj jeho, musí sa v tom naučiť "plávať" ale aj to možno niekoľko rokov potrvá. Ale naučí sa ak bude na sebe pracovať a prejdete si spolu ťažkými chvíľami, držím palce.
Ale tvoj muž sa jasne vyjadril - chce si polroka oddýchnuť od práce. Bodka. Využil zákonnú možnosť plateneho voľna a že sa to voľno zhodou okolností nazýva materská dovolenka, to už nie je jeho problém.
@hendikep ja by som s tým bola ok, ak by o dieťa cez deň bolo maximálne postarané. Tj.nie že je o pečive a kuká telku, otec naňho húka od nervov, ale majú za sebou pekný produktívny deň, boli vonku a mali pestrý program. Koniec koncov sme to takto mali doma nastavené, áno, doma nás čakal bordel (hovorím v množnom čísle lebo sme sa prestriedali, bola som na MD ja a potom aj manžel a vždy to bolo rovnako), ale o dieťa bolo postarané a doma vládla dobrá nálada.
Ja som názoru, že “prácou” rodiča na MD je starostlivosť o dieťa, nie domacnost. Tá je naďalej spoločná, čiže 50:50
@kaca222 suhlasim, s tym co som povedala sa to ale nevylucuje… ja hovorim o “prevadzkovom” bordeli… hracky vsade, neumyte riady atd. toto by si u mna nenasla, lebo sa v takom prostredi sama necitim dobre. Ako muz by som nechapala ze co ta zena robila cely den, ak mi musi dat dieta vo dverach a ist napr. na vzduch ked doma bordel atd… Inak by som chapala keby som videla ze je doma porobene a dieta spokojne, tak to dieta by mi nevadilo po praci zobrat napriklad von…
zienky, ďakujem za názory… beriem, že tomu mojmu niekedy nedochadzaju súvislosti a je jasne, že s malou nevie tak pracovať ako ja, keďže ja som s ňou deň čo deň 24 hodín v podstate.. ale porozprávali sme sa, necakam zázraky za jeden deň, to isto nie, ale aspoň zmenil prístup k malej (ale tak boli sme doma spolu, nekricim ešte hop, kým nebudú sami) ale ustal aj včerajšiu krízu keď sa večer asi 4x za sebou hádzala už o zem (ale bola unavená už, takze to už čokoľvek bola márna snaha)… ako som už veľa krát písala tu, ja dieťa bit nenechám a voči tomu som sa riadne ohradila, tak isto aby na ňu nejaké zle hovoril alebo čokoľvek. Dnes musel ísť na cely deň preč, ostali sme samé dve a zase to bolo viac menej moje dievčatko… Len musím muž pochopiť, že ak sa s ňou hodinu pohra, ona ho odmení aj 20 minútovým kľudom, kedy si dokáže sama citát a pod… ale nedá sa ju cely deň ignorovat (a len upratovať a ona nech sa moce za mnou) a čakať zázraky… bude proste musieť na to prísť a ja si myslím, že ho proste tie deti vychovajú… lebo síce tu veľa z vás píše o servise, ja sa zase nedam, už x krát keď mal blbe reči, tak jeho pradlo sa nepralo, neskladalo, nezehlilo, keďže to robí pracka a nie ja 😀😀😀 a jednoducho mi je jasne, že mala bude požadovať 2x toľko pozornosti a hlavne odo mna, takze bude jednoducho musieť zvladat starostlivosť v plnej miere, keď si urobime napr babsku jazdu s malou na ihrisko.. a novorodenca rožkom ani telkou nezabavi 😀
a tým niektorým by som len rada povedala, že buďme na seba ženy milšie 🙏 to, že niektorá zvládne aj 7 deti ju nerobí lepšou oproti tej, ktorá má problém čo i len s jedným.. každé dieťa je iné, každá žena je ina, každá domacnost tiež.. neporovnávajme sa ale majme súcit aj pre tu, ktorá to v tej chvíli dokonalo nezvláda.. možno cely čas išla na 100% a došli baterky a tie povzdbudive slova ich tiež vedia dobiť… a ešte pre niektoré zvlast: fakt sa nepýtajte ženy, prečo si “robila decko” a pod.. ale preto, ze to tak chcela, že po tom dieťati túžila atd… a môj muž nie je dokonalý, ale nie je to žiaden alkoholik, čo sa váľa na gauci a chodí za kamarátmi… je to “len” chlap.. vie byt na malú aj úžasný, hrajú sa, vystrájajú, tak ako to vedia len otcovia… len on sa rozhodol byt aj “mamou” a to už nie je iba o hodine naháňania 😀
Daj potom vedieť, ako sa Vám darí.
Nuž, podla toho čo píšeš, tak je rozdiel chlap a chlap. Veľa stastia, budeš ho potrebovať.
A neda sa to uz vratit späť?
Ze by to zrusil a nech ide do roboty teda.
Veď to ti lepsie bude samej sa starat o 2 deti,ako takto.
Ja by som z toho bola nervozna.
A ked je teraz nervak na malu,s novorodencom to bude ovela horsie.na vsetko budes sama,on ta bude iba znervoznovat-ziadny osoh z neho,tak nech ide teda zarabat,ty to zvladnes podla mna lepsie bez neho,ako s nim.
@hendikep no čo robila, hrala sa s dieťaťom predsa 😃 ako ja chápem že sú ženy čo majú doma stále upratané.. ja som hovorila práve aj o prevádzkovom bordeli 🤷♀️ u nás doma je teda úplne bežný. My bežne doma zhodíme jednu várku vecí, utekáme niekam inam, prideme domov, zas len zhodíme, malý sa pohrá, , hneď chystáme večeru, po večeri sú zas iné povinnosti než upratovať kuchyňu… to sú proste dva typy ľudí, niekto si musí hneď za sebou upratovať, niekto upratuje, až má čas 😃
Ak sa dieťa čo len raz hodí o zem a to bez rozdielu na vek, znamená to, že totálne zlyhali obaja rodičia vo výchove. Neskôr zvyknú nasledovať závažné výchovné problémy. Najprv, odmietanie, trucovanie, atď. a potom ... To dieťa už teraz vás oboch nerešpektuje, má vás na háku. Nie je to o túlení a mojkaní, ale o trvalej akceptácii rodiča.
Na margo upratovania: dieťa má vyrastať v poriadku a čistote. K tomu ho musia viesť rodičia osobným príkladom. Ak sa to v rodine zanedbá, bude sa to s dieťaťom niesť celý život. Schopnosť žiť v čistote alebo v špine si prinášame z pôvodného rodinného prostredia. Kto sa naučí z domu akceptovať neporiadok, s ktorým súvisí aj špina, nevadí mu, v čom žije a tak učí aj svoje deti. Nestíhanie je iba výhovorka. Deň má 24 hodín.
@evkatk To, že sa deti hodia o zem v žiadnom prípade neznamena, že zlyhal rodič. Toto vyjadrenie je veľmi zjednodušene. Takto sa správajú malé deti najčastejšie vo veku 1 - 4 roky, ktoré sa ucia regulovať svoje emócie a vyjadrovať svoje potreby. Môžu byt nespokojne, unavene, frustrované, rozhnevané. Výchova je zložitý proces a ako taký sa nedá hodnotiť len na základe jedného spravania dieťaťa.
Vy ste tu niektore pekne mimo 😹 ze zavolaj do roboty, aky dovod dal, ze ide na matersku. Pokial viem, dovod materskej je starostlivost o dieta. A subeh 2 materskych nie je ziadna novinka, neviem comu sa tu cudujete. A ano, da sa ukoncit skor, aj po jednom dni. Nie je povinnost vycerpat ju celu do posledneho dna.
@evkatk dokazom zlyhania vychovy je tvoj komentar. Teba rodicia bili aj za to, ze si plakala, to je jasne hned. Lutujem tvoje decka.
Autorka, z tych hrdiniek, ktore robili faktury aj z porodnice si nic nerob, to su tie typy, co ani nevedeli, ze su tehotne, tak tazko si predstavia, ze niekomu pocas tych 9 mesiacov moze byt aj na umretie..
Predpokladam, zentvoj muz za tie dva roky nebol s vami doma ani den, ze by ta musel nahradit. Moj takto zostal 2x, ked som bola chora a teda hned skonstatoval, ze by na materskej nevydrzal ani den. A to sa vie o deti a domacnost postarat na 200%. Ale ten stereotyp, nonstop nejake ukony.. Nakoniec zvladol matersku 6 dni 😅 (ked som ja nastupila do prace a kym mala nastupila do jasli).
Dajte s muzom rozhovor, jasne pravidla, rozdelte si kto co a kedy bude robit, napr doobeda on pojde s malou na ihrisko/plavat, ty zatial v klude nieco navaris. A ked to nebude fungovat a ma byt doma nervozny, tak nech radsej pakuje naspat do roboty.
@saw_ mala som take tehotenatvo ukazkove, dieta ideal cize aj vysoka externe, aj prace drobne admin z domu, no je to vzdy individualne v kazdej rodine, a druhe dieta uz bolo narocnejsie, no aj tak sa to dalo, akurat uz viac ponovovat potom, menej citat knihy a telka absolutne, casozrut, no potom chyba psychohygiena a uz je to na krok k vyhoreniu...netreba byt super hrdinka, ale najma milujuca matka dietata.

@aurora33 u nás rovnako. Akurát ze ja som bola v nemocnici 4m a 4r stn uz chodil do skolky, ale cela domácnosť vsetko na chlapovi. Musel nahradiť mamu a byt aj otcom a zvládol. Lenže presne nie je to pre kazdeho. A pokiaľ si panko myslel ze si oddychne lebo ved zena zvláda tak co by on nezvladol, hlavne ak je zena tiez doma, tak sa preratal. Žena si myslela tiez ze si oddychne lebo ved chlap jej pomoze. Každý isiel do toho s inými očakávaniami a nesplnili sa ani jednemu. Obaja frustrovaní a ak nenastane diskusia,,... do toho sa narodí ďalšie dieta. 🙈Krása 🤦♀️🤷♀️