icon

Ako zvládnuť rozvod po 26 rokoch manželstva?

2. nov 2025

Všetko chce zahodiť. Vraj on není spokojný so mnou, ja s nim, tak co. Lebo občas sa pohasterime. Po 26 rokoch vzťahu. Deti ešte na základke. A teraz, keď odrastaju a konečne máme troska voľnosti, tak on to odhodi. A budeme sa musieť priskrtit v tejto ťažkej dobe. Domácnosť len z jedného platu. Podľa mňa má krízu stredného veku, a depky, možno andropauza, ponorka. Ale nechce ani počuť o nejakej liečbe, alebo akejkoľvek návšteve niekoho, psychológa a pod. Vraj to je jeho vec. Ešte sa vyuráža. Zrazu mi napadli paranoidne myšlienky, ze to plánuje dlhšie. On si aj popol na hlavu nasype. Ze kde sa nezachoval dobre a tak. Toto je úplný podraz. Toto nerozchodim. Zmietaju mnou emócie. Od nenávisti, cez sebalutost až po pocit, ze ho budem prosiť, aby nevymyslal. Za celým je komunikácia. On tak málo komunikuje. Vždy som veci z neho ťahala. Ale časom som to akceptovala a snažila sa žiť v súlade s týmto faktom. Prispôsobila som tomu okolností, aj keď mi to niekedy nevyhovalo. On si riešil všetko sám, ci už lekárov, ale aj peniaze, vraj všetko máme, tak sa nemusím zaujímať. Normálne mam pocit, ze neviem s kým žijem. Ze ci len nepotrebuje aby som ho prehovarala, prosila. Sa mi zle dýcha. Obral ma o najlepšie roky, dosr. l mi život. Som žila "len" pre neho.

Strana
z2
pribinak
2. nov 2025

Nelutuj sa, to ti veľmi nepomôže. Máš deti tak buď za ne vďačná a Nehovor že ti dosral život

Byt tebou tak sa už len sústredím na vyslovene praktické veci, deti, peniaze a majetok

Ja by som nechcela žiť s muzom ktorý má nechce nelubi. Nech ide do riti
Ale bola by som tvrdá, neodpustila by sim mu ani cent. Chce aa rozviesť, ok? Ale pobila by som sa o poslednú tehlu na dome

Deti sú aké veľké? Vedia aká je situácia? Venovala by som všetok čas im, aby mali bezpečie aspoň vo mne

autor
2. nov 2025

Normálne ze chvíľu mam pocit, ze mu poviem ze je idiot a chvíľu idem plakať, ze to snáď nemysli vážne. Toto vôbec nechápem. Keby sa stalo niečo hrozné..... Nejaký vážny dôvod.

pribinak
2. nov 2025
@anonym_autor

Normálne ze chvíľu mam pocit, ze mu poviem ze je idiot a chvíľu idem plakať, ze to snáď nemysli vážne. Toto vôbec nechápem. Keby sa stalo niečo hrozné..... Nejaký vážny dôvod.

@anonym_autor tak mu povedz že je idiot, aj si poplac, veď toto sú ťažké a náročné veci

autor
2. nov 2025
@pribinak

@anonym_autor tak mu povedz že je idiot, aj si poplac, veď toto sú ťažké a náročné veci

@pribinak neviem co napísať. Ako budem zajtra fungovať. Pozajtra. Popozajtra...... A čo deti, bože. Tie tiež koľkokrát nechápali niektoré situácie a teraz ešte toto. Bože prečo?

haley7897
2. nov 2025
@anonym_autor

@pribinak neviem co napísať. Ako budem zajtra fungovať. Pozajtra. Popozajtra...... A čo deti, bože. Tie tiež koľkokrát nechápali niektoré situácie a teraz ešte toto. Bože prečo?

@anonym_autor tým, že nechce o žiadnom riešení ani počuť, by ma neprekvapilo ak by mal niekoho iného. Odtiaľ to sebavedomie.
Co sa týka "tahania všetkého z jedného platu " a uskromnovania sa, kľud. Pripocitaj si tam výživné na deti a odpočítaj co prežral on. Budete sa mat fajn. Z toho co píšeš mi príde, ze si aj tak bola sama a byt sama vo vzťahu nieje žiadna výhra.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_67db62
3. nov 2025

@anonym_autor chápem, že je to šok. Prežiť to prežiješ, tak, ako to prežili iné. A časom možno ešte budeš rada, tak ako kopa iných. Nekomunikácia nikdy nič dobré nepriniesla. Nemá zmysel mu hovoriť, že je idiot. Sadni si s ním, so zápisníkom a perom a pýtaj sa ho na praktické otázky - čo s majetkom (byt, dom), akú výšku výživného si predstavuješ pre deti, plus výdavky na strojček, okuliare, táboty a pod. na polovicu, ako často si ich bude brávať, ako budete riešiť ich narodeniny, Vianoce, možno ho toto ešte zatrasie, aj keď veľkú nádej by som si tomu nedávala. Drž sa

lindusss2016
3. nov 2025

Kedze je taky razny a nema ani najmensiu ochotu to nejak riesit, mozes si byt na 99% ista, ze niekoho ma. Nerozumiem, ze ti tato moznost v tom vsetkom ani len nenapadla. Absolutne mu nejde o to, aby si sa doprosovala, iba sa mu zhnusis.

anonym_66b259
3. nov 2025

Samozrejme, že je v tom iná žena. Len trošku popremýšľaj a nájdeš dôkaz. Hneď sa ti bude lepšie rozvádzať. 😉

anonym_564fec
3. nov 2025

Pri čítaní tvojho príspevku ma hneď napadlo on má milenku, frajerku. A takom prípade bude pre teba lepšie ak sa rozvedies. Nech si zbali kufor a.nech ide tam za ňou...

deninka233
3. nov 2025

Nemusí v tom byť iná žena. Ja sa tiež idem rázne rozviesť (už mi fakt stačilo po jeho posledných vyjadreniach (najnovšie včera, vraj mu robím zo života peklo 🤷‍♀️) a nemám milenca ani dokonca niekoho vyhliadnutého. Riešiť s manželom už nechcem nič, ani keby teraz vytiahol peňaženku a začal platiť sedenia u psychoterapeutky.
Autorka, život si si dosrala sama. Lebo si žila “pre neho”. Tí druhí si nikdy nevážia, ak pre nich žijeme. Navyše, podľa toho, čo píšeš (chápem, že pod vplyvom emócií) by si mala búchať šampáňo od radosti. Konečne sa môžeš naučiť žiť sama pre seba.
Teraz je to šok, ale to sa utrasie. Neboj sa, ešte budeš rada, že sa to stalo. Teraz to bude trochu bolieť, kým to prehrmí, len sa nezapúzdri v kolečku sebaľutovania a nenávisti (ako moja mama, už 30 rokov ho nenávidí).

moonlight1210
3. nov 2025

S nadavanim do idiotov pockaj, kym si date dokopy dohodu.
Vydrzala si roky ustupovat, potlacat seba, tak este chvilku vydrz.
Teraz zacat robit vietor a nadavat mu nie je rozumne. Alebo nasledne sa s nim chces v klude dohodnut na deleni, a to sa s urazenym clovekom dohaduje tazsie.

Navyse je este ochotny si sypat popol. Takze treba konat. Tento stav do tyzdna-dvoch zmizne a nastupi tvrdy kalkul, co si mieni od teba este na zaver vycucnut vo svoj prospech, nez ta necha pouzitu a nepotrebnu lezat v jarku vedla jeho spanilej ziarivej autostrady zivotom.

Teraz si prednostne vezmi papier a spis vase financie, uspory, naklady na domacnost, na deti, vas hnutelny a nehnutelny majetok a ako bol nadobudnuty.

Vytvor navrh, ako to chces podelit. Vratane starostlivosti o deti a navrhu vyzivneho a vydavkov na ne mimo vyzivneho (stuzkova, lyziarsky + vystroj, tabory, moznost studia v zahranici na vymennom pobyte pocas skoly,… - ako na tomto sa budete podielat).

Ak sa ti podari ho primat, aby ste sa takto dohodli, podpiste si tu dohodu u notara (s klauzulou, ze obe strany tak cinia na znak suhladu s dohodou, neboli do nej dotlaceni a v casovej tiesni) a priloz ju k ziadosti o rozvod.
Vsetko pojde potom rychlejsie a hladko.

Viem, ze sa rozvadzat nechces.
Ale za takymto nahlym neoblomnym nezvratnym rozhodnutim je na 90% ina zena.
Chlap dokaze vegetovat desatrocia vo vztahu, kde sa zena ohyba, aby mu z lasky urobila zazemie. I ked ju az tak nemiluje, len mu to vyhovuje a on rad cerpa vsetky ponukane vyhody.
A je ochotny sa toho zazemia vzdat, az ked ma pocit, ze ide za slubnejsim zajtrajskom (teda ta druha sa bud konecne vyjadrila, ze ho chce, alebo su spolu dlhsie a dala ultimatum “nechcem byt viac iba milenka”.).
Maloktory odchadza s tym, ze chce motorku, slobodu a ma ochotu obetovat aj ten nutny cas na domace prace, aby si sam vytvaral svoje domace zazemie.

Keby sa nahodou zrazu (paradoxne) jezil, ze ci ani o neho nezabojujes, s kludom mu povedz, ze rozvod je velmi vazna vec. Tak to beries vazne. Nie je to hra, alebo daky prostreidok na vymahanie, aby mu ktosi vyznal lasku. Alebo sa pred nim zrutil, plakal, prosil, modlikal, ci ho zacal obletovat s darcekmi a vyznaniami.
Rozvodom sa nehadze ako iba slovom, alebo vyzvou, alebo vyhrazkou, sem a tam. Na postrasenie.

Tak ako navrh, ze sa dvaja vezmu, je zavazok k spolocnemu zivotu a k zdielaniu, tak rozvod k ukonceniu.
Nehra sa s tym.

A praveze ho mas rada, ked si ochotna ho nedrzat nasilu u seba, ale respektujes jeho rozhodnutie. Kto na svete by pre neho urobil viac?
A preco teda chces dohodu o deleni? Lebo ziadas aj nejaky jeho respekt k sebe a tvojim pravam. Aby ste sa rozisli ako ludia. V klude, bez hadok, Neporuvali sa ako psi.

A az budete mat rozvod za sebou, mozes mu od srdca povedat, co si o nom naozaj myslis. Ak ti vobec bude este stat za to.

anonym_d7b2e4
3. nov 2025

bude v tom ina zena ty v prvom rade chran zdroje mas prostup k spolocnym peniazom? koho je nehnutelnost atd atd ries s nim vyzivne na deti daj mu podposat rodicovsku dohodu

anonym_f5be28
3. nov 2025

Bude to ťažké ale zvládneš to 🙏 ❤️ drž sa hlavne si zozen dobrého právnika... odporúčam prečítať si knihu nikdy od tany kelleovej je o podobnom osudu ženy ktorá nakoniec zistila aký je život bez neho fajn..🍀

tykat
3. nov 2025

@anonym_autor vies co, po 26r manzelstva by som mu povedala "ok" a viac sa k tomu nevracala. Akurat by som rozdelila domace prace, starostlivost o deti a ostatne povinnosti na 50% a ziadala pristup k spolocnym peniazom, ano aj k jeho vyplate lebo patri aj tebe. Ak neda dobrovolne tak sa ist poradit s nejakym pravnikom.
Inak by som nemenila nic. Ak chce rozvod tak nech sa paci, moze zacat zariadovat.
A hlavne sa nestavaj do pozicie "som zila len pre neho" a dosr.l mi zivot.

anonym_d023f1
3. nov 2025

Len jedna veta .,,A teraz, keď odrastaju a konečne máme troska voľnosti,,
Ak más deti na zš tak za 26 rokov manželstva ste mali voľnosti habadej. Potom ste si nenašli čas jeden na druhého?
Alebo je problém úplne inde....

biba_18
3. nov 2025

ľudia sa nerozchádzajú len tak z ponorky - ani ženy, ale ani muži ...

anjelicek26
3. nov 2025

Muzi sa rozchadzaju az s planom B... si nemyslis, ze chce ostat sam, zacat si varit, prat, upratovat a uzivat si ....co vlastne?

pipistrel13
3. nov 2025
@deninka233

Nemusí v tom byť iná žena. Ja sa tiež idem rázne rozviesť (už mi fakt stačilo po jeho posledných vyjadreniach (najnovšie včera, vraj mu robím zo života peklo 🤷‍♀️) a nemám milenca ani dokonca niekoho vyhliadnutého. Riešiť s manželom už nechcem nič, ani keby teraz vytiahol peňaženku a začal platiť sedenia u psychoterapeutky.
Autorka, život si si dosrala sama. Lebo si žila “pre neho”. Tí druhí si nikdy nevážia, ak pre nich žijeme. Navyše, podľa toho, čo píšeš (chápem, že pod vplyvom emócií) by si mala búchať šampáňo od radosti. Konečne sa môžeš naučiť žiť sama pre seba.
Teraz je to šok, ale to sa utrasie. Neboj sa, ešte budeš rada, že sa to stalo. Teraz to bude trochu bolieť, kým to prehrmí, len sa nezapúzdri v kolečku sebaľutovania a nenávisti (ako moja mama, už 30 rokov ho nenávidí).

@deninka233 raz som pocula,ze muzi svoje zeny neopustaju ak v tom nie je ina,hlavne s tymi vyjadreniami,ktore ma jej muz...
ani ja som nechcela verit,ked mi to vsetci hovorili,ze ten moj urcite nie,len ma nejaku krizu...a dva roky milenka...

biba_18
3. nov 2025

@pipistrel13 presne tak - počula som od mužov na adresu žien že sú ako opice - nepustia sa konára kým nemajú v dosahu iný ... ale čo som vypozorovala v okolí - tak je to veruže naopak ... ženy od mužov odchádzajú aj bez toho aby mali iného muža - práve preto aby sa toho svojho zbavili - muži nie, to som vo svojom živote nezažila, aby muž odišiel od ženy aby bol sám ...

efka77
3. nov 2025

No ze si zila pre neho este neznamena ze aj on to tak chcel. Nemyslim to v zlom. A ked si to robila,bol to tvoj vyber.
Tak fobre porozmyslaj co budes robit a ber pri tom hlavne ohlad na seba. Ak sa presvedcis,ze muz to mysli vazne zariad da v klude. Nikdy by som sa nedoprosovala chlapovi aby so mnou ostal. Sama by som nechcela zit s niekym kto ma nemiluje.
Ano,je to tazk situacia ale aspon ta nieco nauci. Nieco potrebne. Ze to aky zivot zijes,ci si v nom spokojna zavisi vzdy len na tebe. My odvodzujeme spokojnost stale od inych ludi ale mame ju pritom vo svojich rukach. Drzim ti palce

janinah
3. nov 2025

Okamžite si urob prehľad o vašich financiach..rozum do hrsti..
Plakat môžeš neskôr.

luccija
3. nov 2025

@anonym_autor mňa zaujali tie peniaze vieš ako ste na tom?Minule som citala, že najviac sa rozvádzajú páry po 20 r a viac manželstva.Ani sa nečudujem 😆tichý malovravny chlap z ktorého treba ťahať slová len tak nepríde s návrhom na rozvod jedine, že sa zaľúbi zistí, že je ešte žiadaný, že starne deti vypiplane a ešte si môže trocha užiť a zažiť niečo pekné.Nic ti nedosral teraz si nahnevana, sklamaná skús to zobrať pragmaticky, keď chlap príde s niečím takýmto chce odísť hlavne, keď si sype popol na hlave.Mojej kolegyni muž sa tiež takto rozhodol rozviesť žiadne extra problémy už žije na Sri lanke za pár mesiacov všetko zmenil výpoveď v práci atď. A čo je horšie aj jedno dieťa už dospelé išlo s ním.Nepros sa, neplač nevyčítaj ja som s mužom 21 r sú to podobné roky zvládneš to.rozmyslaj nad praktickými vecami.Nechaj ho či má frajerku či nie teraz je v ošiali, že môže konečne žiť

mircalla
3. nov 2025

Ma milenku. Muzi odchadzaju z jedneho dovodu, inak su na rozvod moc pohodlni. A ten dovod je niekto treti
Vo Vasom pripade by som nebojovala, je to zbytocne, mrtvy vztah z jeho strany

mircalla
3. nov 2025
@biba_18

@pipistrel13 presne tak - počula som od mužov na adresu žien že sú ako opice - nepustia sa konára kým nemajú v dosahu iný ... ale čo som vypozorovala v okolí - tak je to veruže naopak ... ženy od mužov odchádzajú aj bez toho aby mali iného muža - práve preto aby sa toho svojho zbavili - muži nie, to som vo svojom živote nezažila, aby muž odišiel od ženy aby bol sám ...

@biba_18 veru tak

jumama
3. nov 2025
@moonlight1210

S nadavanim do idiotov pockaj, kym si date dokopy dohodu.
Vydrzala si roky ustupovat, potlacat seba, tak este chvilku vydrz.
Teraz zacat robit vietor a nadavat mu nie je rozumne. Alebo nasledne sa s nim chces v klude dohodnut na deleni, a to sa s urazenym clovekom dohaduje tazsie.

Navyse je este ochotny si sypat popol. Takze treba konat. Tento stav do tyzdna-dvoch zmizne a nastupi tvrdy kalkul, co si mieni od teba este na zaver vycucnut vo svoj prospech, nez ta necha pouzitu a nepotrebnu lezat v jarku vedla jeho spanilej ziarivej autostrady zivotom.

Teraz si prednostne vezmi papier a spis vase financie, uspory, naklady na domacnost, na deti, vas hnutelny a nehnutelny majetok a ako bol nadobudnuty.

Vytvor navrh, ako to chces podelit. Vratane starostlivosti o deti a navrhu vyzivneho a vydavkov na ne mimo vyzivneho (stuzkova, lyziarsky + vystroj, tabory, moznost studia v zahranici na vymennom pobyte pocas skoly,… - ako na tomto sa budete podielat).

Ak sa ti podari ho primat, aby ste sa takto dohodli, podpiste si tu dohodu u notara (s klauzulou, ze obe strany tak cinia na znak suhladu s dohodou, neboli do nej dotlaceni a v casovej tiesni) a priloz ju k ziadosti o rozvod.
Vsetko pojde potom rychlejsie a hladko.

Viem, ze sa rozvadzat nechces.
Ale za takymto nahlym neoblomnym nezvratnym rozhodnutim je na 90% ina zena.
Chlap dokaze vegetovat desatrocia vo vztahu, kde sa zena ohyba, aby mu z lasky urobila zazemie. I ked ju az tak nemiluje, len mu to vyhovuje a on rad cerpa vsetky ponukane vyhody.
A je ochotny sa toho zazemia vzdat, az ked ma pocit, ze ide za slubnejsim zajtrajskom (teda ta druha sa bud konecne vyjadrila, ze ho chce, alebo su spolu dlhsie a dala ultimatum “nechcem byt viac iba milenka”.).
Maloktory odchadza s tym, ze chce motorku, slobodu a ma ochotu obetovat aj ten nutny cas na domace prace, aby si sam vytvaral svoje domace zazemie.

Keby sa nahodou zrazu (paradoxne) jezil, ze ci ani o neho nezabojujes, s kludom mu povedz, ze rozvod je velmi vazna vec. Tak to beries vazne. Nie je to hra, alebo daky prostreidok na vymahanie, aby mu ktosi vyznal lasku. Alebo sa pred nim zrutil, plakal, prosil, modlikal, ci ho zacal obletovat s darcekmi a vyznaniami.
Rozvodom sa nehadze ako iba slovom, alebo vyzvou, alebo vyhrazkou, sem a tam. Na postrasenie.

Tak ako navrh, ze sa dvaja vezmu, je zavazok k spolocnemu zivotu a k zdielaniu, tak rozvod k ukonceniu.
Nehra sa s tym.

A praveze ho mas rada, ked si ochotna ho nedrzat nasilu u seba, ale respektujes jeho rozhodnutie. Kto na svete by pre neho urobil viac?
A preco teda chces dohodu o deleni? Lebo ziadas aj nejaky jeho respekt k sebe a tvojim pravam. Aby ste sa rozisli ako ludia. V klude, bez hadok, Neporuvali sa ako psi.

A az budete mat rozvod za sebou, mozes mu od srdca povedat, co si o nom naozaj myslis. Ak ti vobec bude este stat za to.

Ja si tiez myslim, ze ked je tak rozhodny zrazu, je v tom ina zena. Inak by si uvedomil vsetky dosledky, ze nebude ani jemu dobre, ani vam. Aky ma vztah k detom?
@moonlight1210 ti dala dobru radu. Ak aj ma nejake myslienky zdupkat, takto si uvedomi plne dosledky, mozno teraz nad nimi nepremysla.

autor
3. nov 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka Dakujem.

autor
3. nov 2025
@efka77

No ze si zila pre neho este neznamena ze aj on to tak chcel. Nemyslim to v zlom. A ked si to robila,bol to tvoj vyber.
Tak fobre porozmyslaj co budes robit a ber pri tom hlavne ohlad na seba. Ak sa presvedcis,ze muz to mysli vazne zariad da v klude. Nikdy by som sa nedoprosovala chlapovi aby so mnou ostal. Sama by som nechcela zit s niekym kto ma nemiluje.
Ano,je to tazk situacia ale aspon ta nieco nauci. Nieco potrebne. Ze to aky zivot zijes,ci si v nom spokojna zavisi vzdy len na tebe. My odvodzujeme spokojnost stale od inych ludi ale mame ju pritom vo svojich rukach. Drzim ti palce

@anonym_67db62 On si tieto veci predstavuje ako pod klobaska, zjem ta, ako ho poznam, k nicomu sa presne nevyjadri, aby mal priestor si organizovat zivot ako on potrebuje. Ked som sa ho pytala na to, ako si to predstavuje co i len v prvom rieseni, teda byt a tak, povedal, ze este si to premysli a konecne financne riesenie mi povie. Samozrejme, ze ja som sa hned ohradila, ze toto je snad vzajomna zalezitost, ale on to nejak nechape.
@deninka233 Ja som to myslela obrazne, v tom zmysle, ze partner a deti su u mna na prvom mieste, kedze vela ludi ma na prvom mieste pracu, zabavu, primarnu rodinu a pod. Ja som si samozrejme vedela zariadit aj stretko s kamoskou, cas na cvicenie a pod.
@moonlight1210 👍
@anonym_d023f1 Ako to myslis?

lentakyterapeut
3. nov 2025

Rada muza. Rozvod je blbost ak jeden vidi neistotu sam tahat rodinu. Ty deti a jeden plat. Nech je aky je sam sa uprace. Ty zi pre seba a deti. Nedavaj mu najavo slabost. Skus v sebe najst silu a byt nad vecou. Verim ze je to tazke ale ked bude aky chce bud mila nech ho hneva ze vies byt stastna aj bez neho. A ver muzov stastie zien prepac za vyraz serie. Je fuk ci ma ci nema milenku takeho rozhodeneho by aj tak ziadna nechcela. Ak ano nie dlho.

moonlight1210
3. nov 2025

"povedal, ze este si to premysli a konecne financne riesenie mi povie. "

A presne na toto necakaj. Uz prestan cakat, odkladat a prisposobovat sa, co si on rozmysli a kedy a ako.

Spis si tie veci a povedz mu rovno, ze ides dohodnut stretnutie s pravnikom, aby ste to prebrali po legislativnej stranke.
Ze ak nepojde s tebou, pojdes aj sama.
Uz prevezmi nieco do ruk aj ty. Nenechaj sa stale iba riadit.

Neviem, ako si zavisla/nezavisla s financiami na nom. Ci aj toto si nechavala tak, ze hlavne iba on zaraba, ty mas pracu iba na male financne prispenie, a hlavne taku, aby si mala cas byt aj po ruke doma (skolky/skoly, kruzky, OCR, ...).

Strana
z2