Ako zvládnuť starobu bez rodiny a detí?
Ahojte zienky, tak budem mat pomal 45 rokov. Som jedinacik a nikoho nemam. Pravdepodobne budem mat jeden na dochodku po mame jeden schatrany dom . Nemam skutocne nikoho uz z rodiny, nezostali tu s nami, odisli, nemam bratranca sesternicu nikoho. Sirsia rodina pomrela tiez. Bojim sa staroby
Nemam deti a ani mat uz nebudem. Nie je s kym. Mozno sa najde niekedy nejaky priatel ale nepredpokladam. Bojim sa smrti osamote. Kamosiek mam ako safranu ostala som na svete sama maju svoje rodiny.
Kde budem moct zostat na sklonku zivota ked budem sama a kto sa o mna postara kedze nemam nikoho? Nejaka charita alebo klastor ci
? Neviem mam z toho uz teraz zle pocity. Nejak sa mi nepodarilo najst si dobreho muza a uz ani nechcem. Jeden ma mlatil, druhy bol suknickar uz ma to nebavi. Deti uz logicky mat nebudem. Rodicia mi nezanechali peniaze a moja vyplata staci na pokrytie zaklad. Zivotnych potrieb neusetrim asi nic na stare kolena. Co budem robit o 20 rokov ak sa dozijem, kto sa raz o mna postara?chybaju mi moji zosnuli. Ti co pomreli najblizsia rodiina tety mama oco. Rozmyslate tiez nad tym ak ste v posobnej situacii? Vsetci naokolo mna maju aapon segru brata ja nikoho. Alebo maju rodiny deti. Ja nemam skutocne nikoho. Ako prst som zostala na svete co dalej? Chytaju ma z toho panicke stavy.
@anonym_b2458c preco si surova takto ku mne?!niekto nema take stastie ako ty.. Ze mas dieta a manzela a a sestry bratov atd. Nie kazdy mal take stastie. Ja som tiez tuzioa mat deti muza sestry nemam nikoho. Takze nemusis zbytocne byt surova ku mne.
@anonym_autor ja by som sa na tvojom mieste nesústredovala na starobu ale na život teraz a snažila sa nájsť priateľov, spoločnosť, veď treba žiť, mne príde že nemáš ani teraz život, niečo so sebou sprav teraz
@mdse mas deti sama nebudes na smrtelnej posteli ale ja ano
Inak baby ale chvela by som vediet pre tych kt. Si nemozu plazit dd na starost a nemaju nikoho.
Su klastory a charity mozne dostupne za nejaky maly peniaz? Ak teda uvazujeme ze zostanem sama. Aby clovek nezomrel sam myslim..
@anonym_autor bola som pri smrteľnej posteli desiatkam ľudí A boli aj sami, aj keď s rodinami niekde ďaleko. Môj otec umrel vtedy, keď sme sa na 10 minút vzdialili od neho, že urobiť si kávu. Tiež bol sám. Ale hlavne, ty máš 45. Halooo. 45. Nie 75!
@anonym_b2458c ...navádzanie k samovražde je trestný čin mimochodom
@doriiis to asi autorka tohto prispevku nevie
Klastory takto nefunguju, ze sa staraju o zmierajucich, to by si musela vstupit do klastora a byt mniskou.
Napíš mi správu, pokecáme viac. Budeme mať o čom 🙂
@anonym_b2458c ...navádzanie k samovražde je trestný čin mimochodom
@doriiis to je možno pravda že navádzanie je trestný čin, ale zas autorka asi tiež nebude po psych. stránke úplne Ok keď má takéto problémy 20 r pred dôchodkom...
autorka by mala nabehnúť k psychiatrovi nech jej niečo predpíše aby ešte spoznala krásy života... sú ženy čo spoznajú lásku života aj v 50tke... no a? však nemusí mať 30 ročného žrebca, kľudne k svojmu veku fešáka. čo bude krátko pred dôchodkom...
Klastory takto nefunguju, ze sa staraju o zmierajucich, to by si musela vstupit do klastora a byt mniskou.
@zuzana76 aha takze nic nezostalo mozno iba ta charita alebo neviem
@mdse mas deti sama nebudes na smrtelnej posteli ale ja ano
Inak baby ale chvela by som vediet pre tych kt. Si nemozu plazit dd na starost a nemaju nikoho.
Su klastory a charity mozne dostupne za nejaky maly peniaz? Ak teda uvazujeme ze zostanem sama. Aby clovek nezomrel sam myslim..
@anonym_autor my sme traja súrodenci a otec bol na smrteľnej posteli sám v nemocnici.. to vôbec nie je záruka keď niekoho máš že nebudeš na smeteľnej posteli sama.. väčšina ľudí dnes zomiera sama v nemocnici.. to sú iba také predstavy z filmov, že keď človek zomiera, tak pri ňom stojí celá rodina a drží ho za ruku… to je inak tvoj najmenší problém toto… máš zle nastavené myslenie, mozog nerozozná čo je pravda a čo nie, to čím ho živíš to vyhodnocuje ako pravdu, ak si negatívna, mozog tomu verí, niekedy sa to ale nedá zmeniť iba pozitívnym myslením, depresia je naozajstná choroba nie výmysel, rôzne chemické procesy nefungujú v tele správne a je potrebná farmakologická liečba… skús to, nemáš čo stratiť, iba získať
@anonym_autor my sme traja súrodenci a otec bol na smrteľnej posteli sám v nemocnici.. to vôbec nie je záruka keď niekoho máš že nebudeš na smeteľnej posteli sama.. väčšina ľudí dnes zomiera sama v nemocnici.. to sú iba také predstavy z filmov, že keď človek zomiera, tak pri ňom stojí celá rodina a drží ho za ruku… to je inak tvoj najmenší problém toto… máš zle nastavené myslenie, mozog nerozozná čo je pravda a čo nie, to čím ho živíš to vyhodnocuje ako pravdu, ak si negatívna, mozog tomu verí, niekedy sa to ale nedá zmeniť iba pozitívnym myslením, depresia je naozajstná choroba nie výmysel, rôzne chemické procesy nefungujú v tele správne a je potrebná farmakologická liečba… skús to, nemáš čo stratiť, iba získať
@dorizzz tak ja neviem. U nas doma.. Ked niekto zomrel boli sme pri nom
Napíš mi správu, pokecáme viac. Budeme mať o čom 🙂
@billy_jean si v rovnakej situacii?
@anonym_autor ja by som sa na tvojom mieste nesústredovala na starobu ale na život teraz a snažila sa nájsť priateľov, spoločnosť, veď treba žiť, mne príde že nemáš ani teraz život, niečo so sebou sprav teraz
@alenka58 ale ako sústredim sa.. Len ja nemozem za to ze ma dosatanu taketo myslienky. Napr ak by som vazne téraz ochorela napr. Tak co so mnou kto sa o mna postara nikto proste chspes ma. Je tam to co ak
@dorizzz tak ja neviem. U nas doma.. Ked niekto zomrel boli sme pri nom
@anonym_autor a to kto u vás zomrel že ste boli pri tom? V akom veku ľudia? Lebo ak 70-90roční tak v 45 proste na také nemôžeš myslieť, dovtedy kľudne môžeš kohokoľvek stretnuť, spoznať, spriateliť sa
@alenka58 ale ako sústredim sa.. Len ja nemozem za to ze ma dosatanu taketo myslienky. Napr ak by som vazne téraz ochorela napr. Tak co so mnou kto sa o mna postara nikto proste chspes ma. Je tam to co ak
@anonym_autor neživ v sebe domnienky typu “čo ak (sa stane toto/sa stane hento)”, nechaj život plynúť, kúp si psíka, choď von, turistika, spolky, kluby… už som ti dvakrát napísala že by ti mohol pomôcť odborník ale odpovedi si sa vyhla, nerozmýšľala si nad tým ešte?
@anonym_autor a to kto u vás zomrel že ste boli pri tom? V akom veku ľudia? Lebo ak 70-90roční tak v 45 proste na také nemôžeš myslieť, dovtedy kľudne môžeš kohokoľvek stretnuť, spoznať, spriateliť sa
@dorizzz rodicia babka tety... Vzdy yme boli lri nich ked zomreli. Jedna mala infakrt potom mozgove rakovina. Vzdy sme sa starali kazdy o kazdeho
@anonym_autor neživ v sebe domnienky typu “čo ak (sa stane toto/sa stane hento)”, nechaj život plynúť, kúp si psíka, choď von, turistika, spolky, kluby… už som ti dvakrát napísala že by ti mohol pomôcť odborník ale odpovedi si sa vyhla, nerozmýšľala si nad tým ešte?
@dorizzz bola som u psychologa na 10 sedeniach. Ano. Viem. Ale. To ale tam je vzdy
Autorka, to čo píšeš sú aké sprostosti. Som jedináčik, mám síce muža, ale podľa tvojej dedukcie zomrie skôr ako ja. Deti nemáme a to teraz sa mám zrútiť, kto sa o mňa postará na starobu? Veď zajtra ma môže zraziť auto 🤦♀️
Mas len 45 … hovoris, ze mas maly prijem … nie si taka stara ani nie si viazana, mozes sa pozriet “za humna” skus ist robit opatrovatelku. Vypadnes so svojich 4 stien, ziskas nove kontakty a nikdy nevies co sa pritrafi. Mozno nejaky rozvedeny s detmi a bum mas kompletnu rodinu … este mas sancu nebyt sama … len sa nesmies niekde zatvorit a lutovat
@anonym_b2458c za toto co píšeš by som ťa nakopala to zadku! Bezemocna obluda! To si ako dovolujes niekomu písať že spácha samovrazdu. Ľuďom ako ty by mali zakázať sa vyjadrovať k takýmto témam. Nevieš o tom človeku nič nevieš nič o jej stave možno ma depresie ak si nieco urobí bude to aj tvoja zodpovednosť. Uvegomujes si to? Ty si narušený jedinec. Lebo ľudia si vedia vytvárať vztahy tak to nie je pravidlo že to každý dokáže vieš veľké vieš čo o tom čo tá osoba prežíva tak laskavo sa zdrz blbych komentárov. A keď už chces pomôcť tak jej napíš zober ju von pokecaj s ňou spoznaj ju a skús nasmerovať to bude užitočné len je to sakra ťažké a ľahšie je niekoho potopiť. Môžeš sa hanbiť
Prepanajana taketo vizie by si nemala mat ani v 75-ke, nie ze v 45-ke. Ta rada so psikom vyssie nie je marna - pochod utulky (cez internet alebo osobne) a daj niektoremu sancu. Najprv tam chodievaj vencit ako dobrovolnicka a s niektorym si najdete k sebe cestu. Moze to mat priam terapeuticke ucinky na oboch. A navyse tak budes v kontakte aj s ludmi, budes mat pravidelny pohyb, cerstvy vzduch, budete spolu santit v prirode - obaja budete vnimat krasu tohto sveta (mozno jednoduchu, ale krasu) v kazdom rocnom obdobi.
@anonym_autor v 45 bez bytu? Lebo rodičia ti nezanechali nič??? Ja teda sestru mám, ale roky sa nekontaktujeme, som dobrovoľne bez muža a dovolím si tvrdiť že teraz mam najlepšie roky v živote
ten anonym nado mnou to napísal surovo - a anonymne - ale v podstate s tým súhlasím…
@biba_18 s navadzanim na samovraždu? No fasa. Možno je aj preto na tom tak zle že jazdy takto bezcitne mudruje miesto toho aby niekto ju zobral na kávu von pokecaj a skúsil ju nasmerovat. Ľahšie je si kopnúť ale taketo surove komentáre nikomu v takej situácii nepomozu
@anonym_b2458c prepáč mi anonym ale al si takýto človek aj v realite tak … zdržím sa komentára lebo naozaj nemám v záujme útočiť.. ale až zle mi prišlo z tvojho príspevku. Dnes som to tu akurát písala v jednej téme že tu proste človeka bežne takto dajú dole štýlom “môžeš si za to sám/sama”. Si predstav že by toto psychológovia hovorili svojim klientom… áno viem, toto nie je psychologická poradňa, ale ak človeku nevieš pomôcť tak mu aspoň nenakladaj viac… lebo sorry ale je to hnus
@dorizzz ja som ju nahlasila neviem či navádzanie na samovraždu nie je trestný čin a nemá ani gule sa pod tie choré výlevy podpísať
Autorka - ako tak čítam tvoje príspevky - smer psychológ a psychater najprv. Nič iné ti momentálne nepomôže.
@anonym_autor nemusia byť také… máš to v hlave tak nastavené negatívne, myslím že depresiu máš učebnicovú, išla by som k psychiatrovi s tým, nie je to okej ako rozmýšľaš
@dorizzz je to hnus. Ten anonym je podla mna taktotedanie nick a ak nie ona, tak pribinak alebo melanta
@dorizzz bola som u psychologa na 10 sedeniach. Ano. Viem. Ale. To ale tam je vzdy
Ani tá najväčšia rodina, ani tie najlepšie vzťahy nezaručia, že niekto bude umierať obklopený rodinou. Predstavy fakt ako z Hallmark filmu.
V 45 rozmýšľať, kto bude stať pri smrteľnej posteli…
@anonym_autor máš depresiu, určite vyhľadaj psychiatra, ak takto rozmýšľaš cely život tak treba spolupracovať s psychológom, začať terapie a prestavať myslenie.
Normálne DSS, nejaké slušné. Podľa stupňa odkázanosti, aj keď nebudeš mať dostatočný príjem je to možné.
Autorka nahlásila som ju nič si s takých ľudí nerob dajú ťa dole iba preto že im je nahovno a aby sa cítili lepšie potrebuju ubližovať. Je na tom oveľa oveľa horšie ako ty. Po nej pes nebrechne ty máš ešte najmenej desať rokov kvalitného života pred sebou kedy sa môže stať xy veci a zmien že budeš pozerať. Ja som o tom presvedčená ešte stále sa zaujímas pýtaš chces sa posuvat inak by si nepísala sem. Nie si stratená len je to teraz nahovno. Ta pani nemá gule sa pod tie svoje sprosté drísty ani podpísať hrdinka. Ak chces napíš mi ja ti veľmi dobre rozumiem a verím že ešte nie je všetko v úplnej prdely.
Autorka - ako tak čítam tvoje príspevky - smer psychológ a psychater najprv. Nič iné ti momentálne nepomôže.
@janagem skôr by jej pomohla kamoška s ktorou vybehne von a bude zažívať aj iné veci ako to co doteraz niekto s kým pokeca zavolá si potrebuje zazit bežný záujem a mať kontakt aspoň s niekým kto ju potiahne ak ani to nepomôže tak potom aj odborník

Súhlasím s tým, že si zle nastavená v hlave. Najprv psychológ, príp.psychiater. Ak Ti je nafigu, tu na MK je teraz mamina, ktorej dieťa už polroka bojuje v nemocnici o život. Sledujem ju a bolí ma z toho srdce. Materstvo a partnerstvo nie sú len dúhy a jednorožce, tak si nemysli, aké to majú druhí ľahké. Ty máš evidentne depku a s tým by Ti mohol pomôcť odborník❤️