Ako zvládnuť starostlivosť o nevládneho rodiča?
Baby prosim co robit v takejto situacii...maminka ma cez 50 a dostala tazku mozgovu prihodu, ostala leziaca, plienkovana...rodicia maju novy dom, cize platia relativne vysoku hypo, na ktoru ostal otec sam...ak ostane s mamou doma, nebude mat kto platit hypo, rozmyslali sme ze by sa dom predal lenze ceny nehnutelnoati aj pri novostavbach idu pod cenu kedze rodicia byvaju na dedine cize by vsetky peniaze z domu dali na hypo a potom by isli aj tak neviem kam...brat zacal studovat na vs cize nejaky prijemn nema...najhorsie je ze mamke nepriznali ani invalid lebo nemala odrobeny dostatocny pocet rokov,mame to vraj doplatit ked tak ale je to xy tisic....ja zijem s partnerom 100km od rodicov, brat tiez...s priatelom mame hypo na byt a chceli sme mat babo...absolutne sa neviem v tejto situacii pohnut...mama tazko hovori ale povedala ze chce aby som ja ostala doma a aby neisla do ziadneho zariadenia...lenze ja jej neviem vysvetlit ze na zariadenie vlastne ani nemame peniaze kedze ona ziaden invalidny nedostatala vsetko by sme museli zaplatit my a ked ostanem doma budem sa musiest rozist s partnerom a pride o byt aj on lebo z dlhodobeho hladiska sam neutiahne hypo...co robit?
@suve99 a to sa ráta od 18 rokov ? Sociálna si to sama overí, alebo treba priniesť nejaké papiere?
Alebo mama sa presťahuje ku Vam kým nebude lepšie, otec s bratom do podnájmu vedľa Vás a dom predať
@sisska96 bohuzial velmi jednoducho si to predstavujete
Najskor by som pozerala fakt moznost odist znovu byvat k mame odkial sa rodicia odstahovali. Nemaju na hypo poistku? Ked ju brali vo vyssom veku? Ano rodicom treba pomoct ale najskor by som na vasom mieste hladala moznost doplatit roky na ID, poziadat o obecny byt a kym sa vsetko nejak utrase vykryt cas … brat moze na rok prerusit studium. Taku nehrali, ze ty sa obetujes a on nic a to, ze tvoji rodicia neboli financne gramotny si nemozes odskakat ty … byvali u babky a pracovali … tak nieco by asi malo byt niekde odlozene. Tvojej mamy je mi luto, ale musis mysliet aj na seba a nie nechat sa citovo vydierat
Susedom kluce, nejakej babke tetke, co je doma. Keby nieco zavolate jej alebo záchranku. Otec nechce ziaden kompromis, brat tiez nie a ty mas opustit vsetko a ist strazit. Hmm zaujimave rodinne rozhodnutie. Ja by som oslovila obec, nejake OZ a realne v okoli ake su moznosti starostlivosti. Plus ma sa zapojiť kazdy. Cize aj otec, aj brat. Nie ze teba chce, tak ty musis
Skontroluj ci majú poistenú hypotéku, v takom vyššom veku banka Žiada poistenie hypotéky, presne pre tieto prípady. Bud sa poisťuje priamo v banke alebo v inej poisťovni a poisťujú sa hlavný dlžník aj spoludlžník. Over to určite.
Máte tiež úver s priateľom?
Vsetko predat, co sa da. Jak zacnu exekucie, tak to bude nepredajne. Od toho dava banka ruky prec a nechce poskytovat hypoteku zaujemcom o dom.
@marhulka13 návrh na ID Ti musí napísať všeobecný lekár, musíš dodať papiere ohľadom zdravotného problému, papiere z ÚP /ak si bola evidovaná/... papier z banky, ak budeš chcieť posielať ID na účet a pod...všetko, čo budeš potrebovať zdokladovať Ti povedia v SP...
Prečo mama nemá dosť odpracovaných rokov? Bolo to jej rozhodnutie?
Zobrať taky vysoký úver a v takom vysokom veku. To neverím, že im banka dala bez poistky splácania.
Rodicia sa rozhodli bohužiaľ nesprávne a tých rozhodnutí bolo niekoľko.
A teda zobrať vysoký úver a nemať poistku fakt nechápem. Ani životnú? Mohli ste z nej teraz platiť rehabky, a iné.
Poznám pripad, kde dostal náhle zomrel otec 5 deti a ta poistka zachránila žene aj deťom bývanie.
Životné poistky správne nastavene môžu urobiť veľa. Ci v prípade výpadku príjmu kvôli PN, úrazu, atď.
Tvoji rodicia sa spoliehali, že im sa nič zlé nestane. To je ich výber. Nemala by si dôsledky tohoto ich rozhodnutia znášať ty.
Nikto nechce nič obetovať, riešiť a ty sa musiš obetovať...nechať priateľa, prácu a sedieť doma..... noooo hroznééé myslenie. Predpokladám životné poistenie nemá, nepracovala roky. Aj brať hypotéku vo vyššom veku je totálna nezodpovednosť a teraz ty si v sračke kvôli rodičom..... je mi aj lúto, aj normálne my vyskočil tlak že ako rozmýšlaju a kazia tvoj život.....
Stále si neodpovedala, koľko rokov mame chýba... ak má 50 rokov a nemá odrobených tých potrebných 15 rokov...čo robila ? Má 2 deti... ja mám 3 deti a v 45 som mala odrobených oveľa viac.....
Autorka, dalo by sa vratit k tej otcovej mame? Ked tam zili roky pred tym, nebolo by to najrozumnejsie?
Ahoj. Ja osobne si myslím, že najdôležitejšie sú prvé mesiace po mozgovej príhode. S mamou potrebujete viackrát za deň rehabilitovať. Pravidelným cvičením sa stav určite zlepší. Rovnako logopedické cvičenia pomôžu k postupnému zlepšeniu. Sama situáciu nezvládneš, určite budeš potrebovať pomoc. S najbližšou rodinou si musíte sadnúť a zistiť aké sú príjmy, výdavky. Kto môže dlhodobo požičať a akú finančnú čiastku. Aj keby ste hneď mali kupca na dom a rodičia by sa vrátili k otcovej mame, musíte sa jednoznačne dohodnúť, ako bude nasledná starostlivosť o mamu prebiehať. Myslite na to, že nie každý má žalúdok na to, aby vymenil plienky s vykonanou veľkou potrebou... ! Ja by som minimálne na prvý mesiac po návrate mamy z nemocnice bola na OČR-ke, zatiaľ by som oslovila financného poradcu a sociálny odbor,aby sme vedeli, na čo má mama nárok...šla by som sa informovať na obecný úrad v danej obci, aké sú možnosti ohľadom opatrovania... Brat môže na zvyšok letného semestra požiadať o individuálny študijný plán, cez víkendy by mal začať brigádovať, doučovať, programovať... Určite sa nemôže tváriť, že jeho sa táto situácia vôbec netýka. S priateľom sa zatiaľ nemáš dôvod rozísť. Rajem veľa šťastia.
Priateľ späť k rodičom, keď píšeš, že tiež nie sú zdravotne najlepsie a byt docasne prenajať?
Treba doplatiť čo treba, aby boli peniaze navyše a vybaviť to opatrovateľské.Ste v tom celá rodina každý musí pomôcť ako vie.Ked mama nepracovala tak či tak všetko platil otec či teraz už pracovala len jej chýbajú roky?Ak nie je hypo likvidačná dom by som nepredávala otec bude pracovať vo voľnom čase bude s mamou a ty dočasne budeš na opatrovatelskom.Co bude dôchodok a opatrovateľské časť z toho budeš platiť svoju hypo s priateľom.Ak by chýbal k hypo mamin plat tak to je horšie...neviem či do choroby pracovala....
@suve99 možno tiež opatrovala rodičov, svokrovcov...bola doma v podstate to je jedno to situáciu nevyrieši
A treba zistiť tie poistky neverím, že keď brali hypo v tomto veku tak ju nemaju
@katie253 pozerala som to...maju poistku ale ta sa vztahuje iba na hlavneho dlznika a to je otec...cize pokial sa jemu nic nestane, musi platit normalne
@kavasmliekom ano
Zober otca do auta a odchod zistiť do banky ako to je s hypotékou. Zatiaľ skúsiť požiadať o nižšie splátky. Ak by si sa rozhodla dočasne o mamu starať kým sa nevyriesia veci, daj termín. Max 3mes. - zisti ci by si na ňu nemohla zobrať tu dlhodobú 3mes.OČR. priateľ by možno mohol zobrať do bytu spolubývajúceho, aby vláda splácať hypo. Napr.stufenta nejakého.
@suve99 ma odrobenych 9 rokov...bohuzial ked sme boli deti, otec dobre zarabal a presvedcil mamu nech je doma kedze im to vychadazalo...a toto su doaledky...je mi smutno ze za rozhodnutia za ktore ja nemozem nesiem.teraz najvacsiu zodpovednost...chcem im pomoct lebo aj ona sa o nas starala a vzdy nam vsetko dala ale toto je tak na hrane ze si neviem rady
A životnú poistku nemá mamka? K otcovej mame sa nevedia vrátiť?
Este mi napadlo, ze svoj dom by dali zatiaľ do prenajmu, z ktorého by sa mohol splácať úver....
Autorka ja trochu o inom, deti si nerob s priatelom. Deti sa rob len s manzelom. Nevyziadana rada…Co sa tyka mamy, starostlivost si podelte vsetci. S bratom rovnako. Kazdy tyzden sa o mamu moze starat niekto iny. Nech brat ide na dialkove a zacne pracovat. Ty tiez prispej niecim. Nejako to spolu date.
Nechapem inak niektore tu, ako by sa na vlastnu mamu vykaslali. To je sila! A ze musi to riesit otec sam. No mam dost
uff.... 6 rokov na doplatenie je fakt dosť...ale v tejto situácii by fakt bolo treba asi predať dom...
@liv1 tak planovali sme svadbu o rok...no len bohuzial yo sa neda ze kazdy tyzden sa bude niekto iny starat...ved ja normalne pracujrm a co poviem v praci ze teraz som na rade ja tak nepridem do prace tyzden? To tak nefunguje
@mima172 áno, je pekné pomôcť rodičom, ale týmto si zničí svoj život.
Videla som dvoch ľudí po porážke, najprv ochrnula polovica tela a potom aj druhá.
A takto nehybný človek môže žiť aj desať rokov alebo viac.
Ona si nikdy nenájde priateľa, nebude mať deti, ak sa ostane o ňu starať.
Treba nájsť opatrovateľku a nepristúpiť na to, že ona sa tam presťahuje.
Ja by som toto pre svoje deti nechcela, aby si zničili život kvôli mne.
Ja sa starám o ležiaci pani už tri roky, ale keby som sa mala starať takto o niekoho doma, tak je to hrozné ťažké. Lebo ty nemôžeš ísť nikde s rodinou, na žiadnu dovolenku, nikde.
Treba si sadnúť s otcom a bratom, že keď chce mama ostať doma, tak bude treba nájsť opatrovateľku.
Ak otec pracuje na smeny, tak voľné dni s ňou môže byť on, zbytok opatrovateľka.
A autorka môže chodiť pomôcť cez víkendy.
Viem, je to hrozné, je to jej mama, ale musí pozerať aj na seba. Ľudia čo doma opatrovali roky niekoho, by ti vedeli hovoriť.
Ahoj trochu pomimo od tvojej otazky, ale chcem poradit a odporučiť špecializovanu nemocnicu na rehabilitácie po CMP v Lehniciach. Konkrétne Vitalita Lehnice. Otec je rok po porážke parádne ho tam rozhýbali. Rozchodil sa tam. Je to hradné zdravotnou poistovnou a bol tam tusim 3 mesiace. Vyskušajte to pozrieť jednak určite sa rozhýbe ak bude chcieť spolupracovať a cvičiť a jednak vy získate čas čo a ako zaridiť. Držím palce všetko vyriešite. A určite vybaviť ZŤP a opatrovateľský z UPSVAr na začiatok. Prípadne ešte osobná asistencia.
No ak mama dobrovoľne pristála byť doma, a nerobili žiadnu rezervu, žiadnu poistku si neplatili, povedala by som narovinu otcovi, že môžem pomôcť mesiac, potom každý druhý víkend, financne koľko reálne môžeš, ale nedokážeš si teraz cely život pre ich zle rozhodnutia. A už v žiadnom prípade by som sa nevzdávali vlastnej rodiny či možnosti mať deti.
Radili sa hádam s tebou, keď išli brat hypo. Pomôcť áno, nechať sa zneužívať nie.
Polopatisticky povedané, nevzdávali by som sa vlastnej budúcnosti kvôli blbým rozhodnutiam rodičov v minulosti.
@janage bohuzial dobre si to povedala...velakrat som im vravela nech si daju zivotnu a stale mi vraveli ze pni nemaju cas chodit po uradoch