Ako zvládnuť starostlivosť o nevládneho rodiča?
Baby prosim co robit v takejto situacii...maminka ma cez 50 a dostala tazku mozgovu prihodu, ostala leziaca, plienkovana...rodicia maju novy dom, cize platia relativne vysoku hypo, na ktoru ostal otec sam...ak ostane s mamou doma, nebude mat kto platit hypo, rozmyslali sme ze by sa dom predal lenze ceny nehnutelnoati aj pri novostavbach idu pod cenu kedze rodicia byvaju na dedine cize by vsetky peniaze z domu dali na hypo a potom by isli aj tak neviem kam...brat zacal studovat na vs cize nejaky prijemn nema...najhorsie je ze mamke nepriznali ani invalid lebo nemala odrobeny dostatocny pocet rokov,mame to vraj doplatit ked tak ale je to xy tisic....ja zijem s partnerom 100km od rodicov, brat tiez...s priatelom mame hypo na byt a chceli sme mat babo...absolutne sa neviem v tejto situacii pohnut...mama tazko hovori ale povedala ze chce aby som ja ostala doma a aby neisla do ziadneho zariadenia...lenze ja jej neviem vysvetlit ze na zariadenie vlastne ani nemame peniaze kedze ona ziaden invalidny nedostatala vsetko by sme museli zaplatit my a ked ostanem doma budem sa musiest rozist s partnerom a pride o byt aj on lebo z dlhodobeho hladiska sam neutiahne hypo...co robit?
@liv1 aha takže 9na sa ma vzdať moznosti na vlastnú rodinu lebo jej mama sa pred rokmi rozhodla dobrovoľne nepracoval, hoci mohla, ani si nevytvorili rodicia žiadnu rezervu, neplatili poistku, nič.
Rozhodli sa zas oni stavat v lokalite, kde ceny nehnuteľností klesajú a ďalších x chybných krokov. Véd dáko bude. A teraz dôsledky ma znášať ona? Prísť o prácu, o možnosť založiť rodinu atď. Presne ako píše @jana005
A otca s bratom ako donúti sa podieľať, keď nechcú. V momente keď tam príde to bude len na nej. Lebo mama chce ju. Pre tých 2 vybavené.
Moja znama mala doma muza tazko choreho a az posledne 2-3 dni bol v nemocnici, inak ona pracovala a jedna susedka ho chodila pozriet cez den. Aj tak sa da.. Som rovesnicka a neviem to pochopit. Vela zarabat, byvat u rodicov a nic si neodlozit.. ?! Ved to mohli mat dom davno splateny a nie sa zadlzit na stare kolena. Naozaj zle rozhodnutia a nezodpovednost a ty to mas teraz riesit.. :((
Ja by som ju dala, bohužiaľ, do zariadenia. Ako je to možno tvrdé, ale nemôžeš obetovať svoj život kvôli nevládnej mame. A podľa mňa by si sa ani nevládala postarať.
Nenechaj sa zlikvidovať. Zničíš si život. Veď mamu budeš chodiť pozerať do zariadenia. Proste ja by som nesúhlasila. Mysli na seba, priateľa a možno dieťatko po ktorom túžite. Dobre ti radím.
@weronika171717 vieš koľko stojí zariadenie? Veď píše, že na to nemajú
Na ten tyzden by si si vzala ocr
Dobre zarábal, bývali u mamy, takže náklady na bývanie minimálne, a na staré kolená nemajú žiadnu rezervu a hypo na krku.....to kde dávali tie peniaze? Keď tak dobre zarábal, mohol investovať a dom kúpiť za hotové teraz.....je to veľmi ťažké, ja by som si asi dočasne vybavila opatrovateľský, a pomohla jej, aspoň v týchto kľúčových mesiacoch po porážke, ale dlhodobo by som trvala na tom, aby predali ten dom a hľadali opatrovateľku.
@adreena suhlasim, len aj ked vybavia opatrovatelsky, tak ten kto opatruje nemoze zarobit viac ako 2nasobok ZM a kedze pracuju tak kto by sa staral a bol na ziadosti o OP? Este ma napada, ze by na OP s nou mohla byt starka u ktorej byvali kym stavali a mali by dake peniazky navyse, lebo aby sa ona obetovla je uplna blbost, ma svoj zivot.
Ako dieťa, čo toto zažívalo celý život ti úprimne vravím, určite ži svoj život a nevzdávaj sa ho.. (môj otec dostal porážku keď mal 45 a ja 8rokov.. položilo to celú rodinu, sme 4ria súrodenci, mama bola mladá a musela dať výpoveď v práci a opatrovateľsky nedostala, pretože v Tom čase ako manzelka nemala nárok.. to nás dostalo do fin.tazkosti, potom v 50tke.dostala mozgovú aj ona a zomrela. Otec žil este dlho po nej, ale bol ležiaci.. nakoniec šiel do zariadenia kde mu bolo celkom fajn) je mi tvojej maminy úprimne veľmi ľúto a určite by som aj ja pomahala najviac ako mohla, ale nikdy by som sa dobrovoľne nevzdala svojho života/priateľa/bytu.. budú potrebovať veľa voziť na rehabky, k lekárom a bude potrebovať veľa, veľa ľudského kontaktu.. teraz je akoby znova dieťa.. nájdite pre ňu aj pre seba psychologickú pomoc, je to veľmi zatazkavajuce pre postihnuteho aj pre ostatných veľmi psychicky náročné.. ľudia sa často úplne zmenia...
Na vašom mieste by som predala dom, hypotéku preniesla na novu, lacnejšiu nehnuteľnost a tým aj znížila splátku.. zistila moznosti opatrovania v danej obci kde budú bývať.. určite sa poobzerať po dennom stacionári - je to lepšia a lacnejšia možnosť, pretože je to defacto ako škola.. (aspoň keď sme to riešili my, bolo takých pár, ale nedostal sa tam) to by mohla akceptovať.. potom ako širšia rodina? Nedá sa zapojiť napríklad súrodencov rodičov? Urobiť rozpis kto kedy by mohol pomôcť? Žiadajte o pomoc, toto sú situácie kedy je ozaj potrebná.. držím vám úprimne palce..
A ešte chcem dodať, stav sa môže mierne alebo aj úplne zlepšiť.. u môjho otca to tak síce nebolo, ale mnoho krát sa to môže podariť.. tak to nemusí byť problém na roky, ale len na mesiace.. hlavne žiadajte opatrovateľku a skúste sa nejako streidat..
Autorka je mi to veľmi ľúto 😟 zažila som si to iste s maminou, po 6tich rokoch nonstop opatery pred 2 mesiacmi zomrela, mala 66.
Finančných rad tu už máš kopec a niektoré sú naozaj dobre, preber každú možnosť.
Chcem ti povedať viac k tej starostlivosti. Nikto kto si to nezažil na vlastnej kozi, nemá ani paru o tom aké je to ťažké. Fyzicky a hlavne psychicky.
Ano je to mama ale ty si mladá baba ktorá ma život pred sebou a určite ho nezahazduj lebo tak ci tak ta to zničí.
Skus pozrieť ten pobyt v Lehniciach + Kovacova, aspoň na začiatok na niekoľko mesiacov a potom opatrovateľku z obecného úradu alebo akúkoľvek externú pomoc ak už nemáte peniaze dat ju do zariadenia. Samozrejme treba zvýšiť frekvenciu návštev aj teba aj brata a prestriedat sa s otcom.
Ja som cestovala 300km tam a 300km naspat niekoľkokrát do mesiaca k nasim s 2-3 mesačným babom aby som aspoň trochu pomohla otcovi.
Najhoršie u nás bolo, že prvý rok vypadal ešte ako tak ze sa možno z toho dostane a bude funkcna/samostatná aspon na 70-80% ale po cca roku a pol prišiel zlom, mozog zoskratoval, alebo to vzdala, a už iba ležala 23hodin denne, nechcela cvicit, jest, nič a navyše bola agresívna.
Boli to fakt ťažké roky a úprimne, som rada, ze uz sa viac netrápi ani ona ani my.
Držím veľmi palce aby ste to nejak zvládli ❤️
Kľudne napíš ak chceš.
@janage preco by mala prist o pracu, keby si kazdy 1 tyzden v mesiaci vybavila OCR? Mama urobila kopec zivotnych chyb, ale co? Ma sa na nu vys.at s prepacenim? Nehovorim obetovat svoj zivot, ale urcite nejako pomoct, prispiet, ciastocne sa postarat. Stale je to mama. Nie suseda, alebo nejaky nepriatel. Zivotne situacie vedia byt aj takto narocne. Ale vtedy by sa rodina mala zomknut a kazdy by mal pomoct ako moze.
@liv1 na potrebu životnej poistky ich autorka niekoľkokrát upozornila. Nemali čas. No nemuseli by teraz byť v pre nich neriešiteľné situácii. Na to tie poistky sú. Oni neboli sociálny pripad, že by poistku nemohli platiť.
Áno ma mamke pomôcť, ale nie si zničiť život. Ak brat s otcom trvajú na tom, že oni pomáhať nemôžu a nebudú, tak holt, nech to otec rieši z pozície manžela.
Veľmi ťažka situácia.Ty si to ideš vziať na seba ja som opatrovala sice dcéru ležiacu plienkovanu ale ver mi boli sme dvaja s mužom a sme mladý a niekedy som mlela s posledneho.Dcéra zomrela a ja mám 8 chôrob a ešte dalšie príbudaju.Neprespate noci prebaľovanie stres sa podpisalo na mojom zdravi veľmi ťažko.Takže sama o tom ani nepremyšľaj.Tým že mama nepracovala ved sa da teraz aj dobrovoľne poistiť na dôchodok takže mohal si platiť ak otec dobre zarabal. Teraz by narok na ID mala.Ak dostaneš opatrovateľský odideš s práce ak tvoja mama by nedajbože zomrela a ochorela si zo stresu kto ťa zamestna no nikto.A ako píšeš máš aj muža a hypotéku nemôžeš ho nechať platiť sama.Tvoja mama bola podľa mna nezodpovedna v poriadku že bola doma niektore ženy to tak maju ale mohla platiť dobrovoľne poistenie to sa da.Ja som tak platila ked som mala choru dcéru.A opatrovateľske ak je to rodinný príslušnik tak je menšie opatrovateľske ako ak by si opatrovala cudzieho.Takže ak dostaneš necelých 600 eur a dvaja ľudia s toho žiť mame kúpovať veci okolo toho že leži. Rehabilitacie drahe a zatiaľ vychodisko žiadne.Na opatrovateľku nemate TY nemôžeš ak pôjdeš opatrovať mamu na dieťa môžeš zabudnuť aspoň pre tento čas tehotna sa nadrapovať s ležiacou mamou no nič moc.A dalej tvoja mama môže tak žiť aj dalšich 20 rokov.Veľmi ťažka situácia. Mám kolegu jeho mama mala mozgovu príhodu ked akurat stihol mať 18 rokov.Už kolega ma takmer 44 rokov a jeho mama
leži už takmer 25 rokov po ťažkej mozgovej príhode.V DD Sú aj štatne zariadenia ale kedže nedostava ID tak ju nezoberu nikám.Ani do štatneho.
@messalina presne do bodky máš pravdu kto to nezažil na vlastnej koži nikdy nepochopí čo to je a čo to obnaša.
@alickapusinka to sú ľudia čo majú predstavu, že opatrujuci si robí svoje, číta knihu a sem tam kukne pacienta a podá pohár vody.
To, že je to 24/7 ozaj ťažká práca bez možnosti zregenerovať sa, nechápu
To kde beriete tie rady, že by sa rodina prestriedala, napr súrodenci či rodičia. Veď ak má ona 50, jej rodičia môžu mať 80 kľudne. Oni by už potrebovali starostlivosť. A súrodenci? To budú ľudia čo majú svoje rodiny , deti zamestnanie. A v dnešnej dobe každý potrebuje predovšetkým udržať si robotu. To,že majú v tom veku takú hypo ani nebudem komentovať.
A napíšem to možno surovo, ale dieťa má teraz znášať následky vyložene debilných rozhodnutí svojich rodičov a pomaly obetovať svoj život. Veď to môže trvať roky, a ona čo , nebude žiť,nebude mať rodinu. Kvôli tomu, že matka nepracovala, lebo im to vychádzalo. No evidentne nevychádzalo.
@mateson2004 tak sú to rady a možnosti.. nikdy nevieš či napríklad autorkina mama nemá nezamestnanu sestru ktora býva neďaleko a mohla by chodiť 2x do týždňa, potom možno raz autorka, raz jej brat a ostatné otec.. (to je len príklad !) vtom prvotnom soku to nemusí človeka napadnúť.. a nech je to akokoľvek, nevrav mi že by ti bol ľahostajny život rodičov v zložitej situácii ak robili pred tým aj zle životné rozhodnutia..
Slecna autorka, V prvom rad, tvoji rodicia urobili nezodpovedne rozhodnutie a to ich dobehlo v danej situaci. To treba otvovi aj mame jasne komunikovat.Cize ozrejmit im realitu ,v akej sa nachadzate.. Aj zial mame . A kto jej zd.stav dovoluje. ak nie,tarchu celej situacie ponesie otec. Ano,jetsu to tvoji rodicia. Ale ako citam,ty nie si tak majetna,aby si im mohla pomahat efektivne s cimkolvek.... To jasne treba komunikovat ,aby vedelli, na com su..
AJ ty si urobila zial zle rozhodnutier vo svojom zivote.. S pravne cudzim clovekom/ tvojim ´priatelom´ si si vzala hypo na byt. Takze mas aj ty finacny dlh,ktory musis splacat.
Si predsa spoludlznikom spolu s priatelom,ze? aAsi aj zaroven /to fufam/ spolumajitelkou nehnutelnosti?
A taketo zavazky s pravne cudzimi ludmi vedu len k prorblemom,ake si asi ani neuvedomujes teraz.
Takze Situacia tvojich rodicov je tazka a zle riesitelna. POmoc trba hned a to stoji financie,ktore nemate....jednina vec ,ktora ako tak pomoze /ale je to otazka nie okamziku ale dlhodobejsia/ je, ze sa preda dom/aj pod cenou zial/ , vyplati hypo a otec bud platit najom bytu,,na aky bude mat financie
A zo zvysnych penazi uhradi matke odvody, aby mala narok na in.dochodok.. A podla jeho vysky sa buderozhodovat,aku starostlivost mame mozete poskytnut.
Aokamzite riesenie neexistujeOkrem OCR,ktora sa moze v istych pripadoch na dhsiu dobu ziskat. Treba si to zistit.CIze to ma zariadit si otec.Ale znovu ideo financie. Nikd ynepochopim,akomohli takto rodicia mnat nezodpovedne financie a nemysliet na pod situacie
Inak , situacia tvojej rodiny je aj memento pre podobne zmyslajcich muzov a hlavne zeny. Ze to nie je len vyhoda byt v domacnosti. Ale su s tym spojene aj rozne rizika,ked zena nie je majetna a nema vlastne znacne finacie pred sobasom ci po nom dedenim ci darovanim. A ze priazniva situacia s fnancnym ohodnotenim manzela /ak predtym nebol znacne majetny/ sa moze zvrtnut v okamihu.
.Treba skusit mozno doliecovaci ustav zatial.
Ty aj otec musite zaarabat kazdy na seba.Vyzivovaciu povinnnost ma prednostne otec voci mame. Az potom deti voci rodicovi. A Brat,ak ho otec v danej situacii nemoze vydziavat na VS, tak musi studovat dialkovo alebo prerusit studium a zarobit si na jej pokracovanie. Ale to je vsetkon a nom,ako sa rozhodne. je dospely a vie si urcite vyhodnotit terajsiu situaciu s rodicmi.
A ty sa skor postaraj o to,aby si si pravne vysporiadla s pravne cudzim clovekom vase finacne aj rodinne pomery.
CIze ak ste spolumajitelia a hodlate nimi zostat, byt,obaja musite si plnit svoje zaväzky aj co sa tyka dlhu. A zial ,ak aj by si bola spoludznik len jeho nehnutelnosti tak visi nad tebou otaznik dlzoby,kedze on by nebol schopny ci ochotny splacat hypo.. To dufam,ze taka nezodpovedna k sebe si nebola,ze by si bola spoludlznikom cudzej nehnutelnosti.
T Akokolvek, ty si mala brat hypo az pocas vasho manzelstva A prikryvat sa takou perinou,na aku mas ty aj on. CIze ak on si nezenaty bral hypo,tak mal na nu mat aj financie na splacanie.A to rovnako aj ty. Ina je pravna situacia vlastnictva nehnutelnosti v BSM, ina spolumajitelov pravne cudzich ludi.
Zelam vela stastia v danej situacii.
Autorka, o tom, koľko rokov dôchodkového poistenia má mama, ste sa boli informovať v Soc. poisťovni? Do doby dôch. poistenia sa totiž okrem MD, RD započítava i štúdium po 16-tom roku a doba evidencie na ÚP do roku 2003. Po sčítaní všetkých období je pravdepodobné /ak je mama trebárs ročník 1970+/, že rokov . poistenia má viac /ikeď s nízkym OMB, čiže okolo 0,3/.
Taktiež sa do doby dôch. poistenia započítava i doba opatrovania /ak náhodou opatrovala rodičov./
Ešte by som možno pouvazovala tak, že váš byt dala do prenájmu, tým by vám platili úver podnájomníci, vy by ste išli spolu k vašim, on by mohol chodiť aj k jeho rodičom pomáhať a tam by ste si vsrtci navzájom pomohli.
@liv1 ale pre nich realita rovná sa bude sa starať autorka. Či myslíš, že už keď tam bude tak keď jeden aj druhý povie, že nemôžu, sa zbaliť a nechá mamu bez opatrovateľky samú doma? Vždy je ťažšie niečo ukončiť ako začať. Už teraz ju ti 2 vydieraju a tlačia na ňu. Oni nemôžu, mama chce JU. Neprišli, že Hani tak a tak, my môžeme vtedy a vtedy toľko a toľko, koľko môžeš ty? Nie onivrozhodli za ňu a teraz ju tlačia, aby to ich rozhodnutie prijala.
Presne ako ty v duchu, no urobila mama chybu, ale nech to poriesi teraz autorka lebo je jej dieťa a mama je na ňu odkázaná. Život autorky je pre nich bezvýznamný, tie ich dôležité.
@janage veru ved mám same choroby dcérka tiež ležala zomrela a nič mi nezosalo zopár eur čo mi vyplacala SP oči pre každodenný plač spomienky a choroby konkretne 8 chorob.
@jana_eyre_2 😢smútne

Mama nema rodinu? Rodicov, surodencov? Ktori by pomohli pocas toho, ked opatrovatelka nebude pri nej?
Aby sa v tejto situacii vsetka rodina prestriedala?
Mne hlava neberie, aby sa dcera obetovala, vzdala sa manzela a dietata, lebo ju maminka chce pri sebe. Ved dcera moze chodit cez vikendy. Navarit, upratat, okupat atd.