Ako zvládnuť súžitie s dospelým dieťaťom?
Dobry deň,potrebujem poradiť kamaratke,býva s dospelou dcérou ,od jesene konečne pracuje,má 24 ,školu tiež horko ťažko dokončila,jej mama si vravela vydržať kým dostuduje,no situácia sa nezmenila.dcera má komplikovanú povahu,je prudká...nedá si povedať...bojím sa aby sa nepohadali a jej mama aby neostala sama...ako to urobiť aby odišla v mieri alebo ostala s ňou bývať ale neterorizovala mamu neporiadkom,necitlivostou...dcéra má priateľa ,chodí k nemu domov na 2-3dni,on tiež býva s rodičmi,ďakujem za vaše rady....
Nema to hlavu ani patu. V jednej vete je, ze sa boji ostat sama, a hned za tym, ako to urobit, aby odisla. Gulas. A "pytam sa pre kamaratku"😏
Dobre, ze konečne pracuje. Matka nech nastaví pravidlá, prispievať na domácnosť, neprat jej, neupratovat, nevarit pre nu, nenechavat prespať priateľa, hádam sa vypravia do podnájmu. Ak sú také vzťahy, matke je lepsie samej.
Ved vecne doma to dievca zit nebude. To je normalny chod zivota. Mama nech si najde vlastny zivot, kamaratky, noveho partnera, psa, kruzky, cokolvek, co jej sprijemni cas... nemoze byt "zavisla" na pozornosti dietata, lebo to dieta zadusi... Dievca moze byvat doma, ale kedze pracuje tak by mala platit urcitu sumu na byvanie a reziu a stravu, proste taketo veci si musi zvyknut, ze sa platia... a je uplne jedno, ci jej to mama na tajnasa bude davat stranou a vrati, ked bude vybavovat mlada hypoteku, to je uplne jedno... proste ziadne ultimata, sadnut si s nou, porozpravat sa, ako planuje najblizsie dva roky a uvida... ziadne nesmies, musis a bude len po mojom...
Ved vecne doma to dievca zit nebude. To je normalny chod zivota. Mama nech si najde vlastny zivot, kamaratky, noveho partnera, psa, kruzky, cokolvek, co jej sprijemni cas... nemoze byt "zavisla" na pozornosti dietata, lebo to dieta zadusi... Dievca moze byvat doma, ale kedze pracuje tak by mala platit urcitu sumu na byvanie a reziu a stravu, proste taketo veci si musi zvyknut, ze sa platia... a je uplne jedno, ci jej to mama na tajnasa bude davat stranou a vrati, ked bude vybavovat mlada hypoteku, to je uplne jedno... proste ziadne ultimata, sadnut si s nou, porozpravat sa, ako planuje najblizsie dva roky a uvida... ziadne nesmies, musis a bude len po mojom...
@anjelicek26 ja nie som ťa mama,je to moja príbuzná,ja sa bojím aby neostala sama...má len ju...ale je to fakt ťažká povaha,vychovavala ju bez otca,možno s pocitom vstupovala,možno nebola dôsledná...
@anjelicek26 ja nie som ťa mama,je to moja príbuzná,ja sa bojím aby neostala sama...má len ju...ale je to fakt ťažká povaha,vychovavala ju bez otca,možno s pocitom vstupovala,možno nebola dôsledná...
@lili177 Mama ostane sama a bude to v poriadku. Otvori oci do okolia a zacne chodit von, stretavat sa s novymi ludmi, nebude na nej tak zavisla. To fakt nie je dobre. Pre ani jednu z nich. Skus ju motivovat tymto smerom, ze treba zasa zacat zit, dieta ma dospele.. Dcera potrebuje roztiahnut kridla, zacat zit vlastny zivot.
@lili177 Cize ta dcera ma ostat navzdy pri matke? To snad nie.
Aby mama neostala sama? To asi nemysliš važne...
vy ste truby všetky alebo fakt nechápete? že mama ostane sama = že dcéra preruši akýkoľvek kontakt…
no, neviem ako z toho von, proste tak ju vychovala. neviem si to ani predstaviť aby som sa s dieťaťom denne hádala 😏
@lili177 Mamicka by si mala najst konicky, priatela. Je zavisla na dcere a tej to vadi.
Vacsina mladych ludi sa chce odstahovat a brzdi ich nedostatok financii.
no, neviem ako z toho von, proste tak ju vychovala. neviem si to ani predstaviť aby som sa s dieťaťom denne hádala 😏
@biba_18 presne tak,nechcem aby sa pohádali a prerušili kontakt,chcem aby odišla od mamy hoci aj do podnájmu,no dcéra je pohodlna vie že jej veľa na život neostane po zaplatení podnájmu,matku však vyslovene terorizuje...
@biba_18 presne tak,nechcem aby sa pohádali a prerušili kontakt,chcem aby odišla od mamy hoci aj do podnájmu,no dcéra je pohodlna vie že jej veľa na život neostane po zaplatení podnájmu,matku však vyslovene terorizuje...
@lili177 tak len ako som písala vyššie, nastaviť pravidlá. Matka si je asi sama na vine, ak to nezmení, bude ešte horšie.
Mama musi zacat mysliet sama na seba... svoje pohodlie, svoj klud, svoje zazemie... deti su podnajomnici na urcity cas... ked dcera chce zostat, musia sa dohodnut, ale v klude... ze je dcera vybusna je jedna vec, ale tomu rozhovoru sa nevyhnu....
@lili177 tak len ako som písala vyššie, nastaviť pravidlá. Matka si je asi sama na vine, ak to nezmení, bude ešte horšie.
@lukbe áno máte pravdu,mám však pocit že dnešné deti si z nás robia otrokov,resp my im to umožňujeme,len aby sa učili,nič nerobia,desiatu,vysávanie a podobne...správajú sa k nám drzejsie ako my k našim rodičom...tento trend je viditeľný desaťročiami . Ja som napr priviedla deti k domácim prácam už len preto ,že nerobili nič a ešte ústa otvárali,pochopila som že práca šľachti a zvykli si niečo do týždňa urobiť,dala som to však časovo hodinku či dve...ale keď chcem zmeniť a navýšiť časovú dotáciu prác ako rastú...vypočujem si že som Sebecka,že potrebujem aby oni robili aby som ja mohla sedieť....tak to vnímajú .
@lukbe áno máte pravdu,mám však pocit že dnešné deti si z nás robia otrokov,resp my im to umožňujeme,len aby sa učili,nič nerobia,desiatu,vysávanie a podobne...správajú sa k nám drzejsie ako my k našim rodičom...tento trend je viditeľný desaťročiami . Ja som napr priviedla deti k domácim prácam už len preto ,že nerobili nič a ešte ústa otvárali,pochopila som že práca šľachti a zvykli si niečo do týždňa urobiť,dala som to však časovo hodinku či dve...ale keď chcem zmeniť a navýšiť časovú dotáciu prác ako rastú...vypočujem si že som Sebecka,že potrebujem aby oni robili aby som ja mohla sedieť....tak to vnímajú .
@lili177 sama vidíš, ze je to na každom z nas. Ako si kto zariadi, tak má. Nikomu nepadaju pecene holuby do úst. Deti treba viesť od mala nielen k výhodám, ale aj povinnostiam.
@lili177 Takáto dcéra, keď odíde, nech kamarátka oslavuje a teší sa. Pár rokov bude mať od nej pokoj a dosť možné, že mladá sa potom bude chcieť vrátiť s bruchom alebo s deckom. Život ju naučí to, v čom matka zlyhala. Matke skáče po hlave, má ju za slúžku, ale normálny muž si to nenechá.
@lili177 ale veď sa stav svojej domácnosti a jej pravidiel si zodpovedna ty sama, nikto iný.
kto ma vlastne problem? mama s tym, ze dieta odide? alebo mama s tym, ze dieta tam je ale nie je podla jej predstav? k prvej verzii- kamoska nech zije svoje zivot, dieta ma uz dost velke..... k druhej- ak teda chce pokracovat v nezmyselnom pute aj pri 24 rocnej a nie je podla jej predstav, treba nastavit pravidla.. aj ked uprimne neviem, kde bola 24 rokov...
@lili177 ty aj známa žnete čo ste zasiali. Dobre vychované dieťa sa nebude denne hádať s matkou keď jej tá poskytuje bývanie. Dobre vychované dieťa si nedovolí matku nazvať sebeckou kvôli pár minútam domácich prác. Ostáva jej už len nastaviť hranice a keď ich prekročí pekne ju vyšikovať do sveta. Je len na matke či chce radšej trpieť len aby "neostala sama".
@lili177 matka chce mať dcéru pri sebe do smrti?
@lili177 čo si si vychovala,to máš
Nechá doma bordel a odíde? Všetok jej bordel špinave riady špinavé oblečenie by som jej odniesla do jej izby. Kľudne aj každý deň. A či sa nehanbí. A nech kľudne pozve aj toho priateľa aby videl ako sa v domácnosti správa 😃 a pýtať na nájom peniaze. Nech s ňou jedná už ako s dospelou. A ona nech si nájde nejaké záujmy, nech žije
@lili177 ty aj známa žnete čo ste zasiali. Dobre vychované dieťa sa nebude denne hádať s matkou keď jej tá poskytuje bývanie. Dobre vychované dieťa si nedovolí matku nazvať sebeckou kvôli pár minútam domácich prác. Ostáva jej už len nastaviť hranice a keď ich prekročí pekne ju vyšikovať do sveta. Je len na matke či chce radšej trpieť len aby "neostala sama".
@januska12323 praveze to, ze sa deti zacinaju burit rodicom, pritom spravia, co maju, povazujem za prirodzeny vyvin dietata A to, ze pivedia mame, ze je sebecka, akysi pocit bezpecia a dovery, ze mozu vyjadrit, co citia. A rodic ma na com stavat, moze korigovat spravanie rastucich deti
@januska12323 praveze to, ze sa deti zacinaju burit rodicom, pritom spravia, co maju, povazujem za prirodzeny vyvin dietata A to, ze pivedia mame, ze je sebecka, akysi pocit bezpecia a dovery, ze mozu vyjadrit, co citia. A rodic ma na com stavat, moze korigovat spravanie rastucich deti
@anonym_31dfd7 burenie sa dieťaťa je ok v puberte, nie v 24 rokoch.
@lili177 radsej by som ostala sama ako s nevďačným dietatom. Niektore deti pochopia ako sa mali pri rodicoch dobre az ked od nich odisli. Ak je tam opicia laska matky, bude len horsie a horsie. Matka keby mala slobodu od svojho dietata, mozno by uz mala noveho partnera a pekne by si zila.
@anonym_31dfd7 burenie sa dieťaťa je ok v puberte, nie v 24 rokoch.
@letfenixa ano, uplne suhlasim
Zo slov autorky mi vyslo, ze pisala o svojich detoch, mne prislo, ze su v tinedzerskom veku
@lili177 no ale ty tu píšeš že sa bojíš aby mama ostala sama.....to čo je za uvažovanie že radšej bude trpieť vo vlastnom byte namiesto toho aby dvere ukázala kde je sever?tvoja otázka skôr mala byť ako vysvetliť matke že si musí nastaviť hranice nie že bojím sa aby sa nepohadsli.pohadaju sa a určite....ale dcére nič iné nepomôže.nech matka šatne zuby a po prvý krát v živote určí slečne kde sú hranice ....

Na výchovu je pozde. Dala by som ultimátum - buď bude v mojom byte žit podla mojich pravidel, alebo pojde.
Ty sa ta matka?