Ako zvládnuť sviatky, keď je muž preč?
Baby ako by ste reagovali ak by bol vás muž každý rok celý december preč? Môj pracuje v medzinárodnej firme kde kvôli biznisu cestujú niekoľkokrát do roka do ďalekej cudziny. V priemere je preč každý každý treti mesiac na približne 3-3,5 týždňa. Je to dobre platená robota, ale časovo e náročná a každý rok je od 1.12. do .1.1. preč. Kým sme boli slobodní, dalo sa to. Vhodila som s kamoškami na lyžovačky, brala som vianočné služby a tak. Teraz máme dve deti a je to dosť citeľne, že s nami nieje doma 🙁
Ja by som si to otočila ako pozitívnu vec - Vianoce môžete vďaka tomu mať každý rok dvakrát a to je predsa super! Aj deťom sa to bude páčiť, keď trošku podrastú 🙂 prvé Vianoce u babičky a druhé Vianoce o dva týždeň neskôr s tatinom doma. To skutočne nemá každé dieťa, moja 5 ročná by z toho bola vo vytrzeni 😁
Ber to tak, ako to je. My s mužom tiež netravime Vianoce spolu, niekedy ani Silvestra ani pravoslávne sviatky lebo práca. Kým sme nemali deti, brala som vtedy prácu aj ja a teraz som s mojimi rodičmi a sviatočné menu podľa jeho gusta máme, keď vyjde na to deň. Darčeky tiež na viackrát.
Deti ešte nechodia do školy tak nemajú prázdniny, nemusíte byť spolu presne 24.12. a darčeky si môžete dať kedykoľvek. Urobiť si rodinnú pohodu kedy si vy naplánujete a nie podľa dátumu v kalendári.
Aj Tatry mimo top sezóny budú trochu lacnejšie.
Akoze co chces od nas pocut?
Aktualny stav - Robi pre zahranicnu firmu a koniec roka vzdy travi v azii kde vianoce nemaju. Holt zvykli ste si na velmi vysoky standard, na sk nic podobne nenajde.
moznosti - prijmi to ako fakt a zite tak. Aj deckam sa daju veci vysvetlit. O par rokov budu vacsi alety zvladnu. Alebo nech si najde nieco tu, prestahujte sa do niecoho na co budete mat € a budete spolu denne ako bezne ine rodiny.
Popravde, na vianociach nestoji cely zivot a cele detstvo. Urcite na tebadolieha splin, ze je teraz prec, ale v roku je dalsich 340 rovnako dolezitych a zaujimavych dni.
@mikadooo presne to ma napadlo po argumentácii autorky. Ved deti nevedia kolkateho je.
no tak teraz je proste situacia taka, aka je.
ako by sme reagovali - sa pytas - no zmierila by som sa s tym, citelne/necitelne, detom vysvetli, ze ocko je v praci a zaraba peniaze a vianoce si posunte na januar, vybavene
(alebo ai spravte dvoje vianoce, ty s detmi u rodicov a potom neskor ty, deti a muz, decka sa len potesia)
Pises,ze si na rodicaku. Teda si doma. Deti su male,do skoly nechodia. Ja by som sla s manzelom na ten mesiac s nim. Nie sama s detmi,ale s nim. Boli by ste 2 na deti. A necestovala by si sama. Urcite by ste to spolu zvladli.
Aký je problém spraviť si vianoce 6 januára na troch kráĺov ?
moj pohlad je,ze by som odmietala pravidelne travit Vianoce bez manzela,bud bude s nami doma alebo ja tam pojdem s detmi,aj cesta sa da zvladnut a zrejme si doma na RD a mas deti male,takze tam mozes byt cely mesiac
myslim,ze nie je ok,ze nie je doma kazde Vianoce,ja by som to nedala
@vanilkovazmrzka presne toto ma napadlo.
Uha, to je fakt daleko... Skoda, lebo by to bolo super riesenie ist tam za nim. No co sa da robit... Asi to tak neries, ber to ako cas straveny so sirsou rodinou... A mozete si potom urobit spolu rusnacke vianoce 6.1.☺️
Prečo manžel nenavrhne že namiesto decembra tam strávi napr. január alebo november? Lebo aj manažment veľkých nadnárodných aj ázijských a neviem akých spoločnosti vie, že v Európe sú 24.12.vianoce. Možno manžel nikdy nežiadal o presun termínu ale len plní príkazy nejakého nadriadeného. Toto sa mi nezdá. Ja viem, že Ázia vtedy robí ale oni vedia že inde sú Vianoce. To jeho nadriadených ani nenapadlo takto nato pozerať, že doma chyba? To ktorý Američan by každý rok obetoval deň vďakyvzdania a nebol s rodinou? Chápeš? Toto sami nechce veriť, že v nadnárodnéj spoločnosti tomu nikto nerozumie.
Len sa s tým zmier. Deti, keďže zažívajú Vianoce bez tata od narodenia, to berú a budú brať ako niečo normálne. Teš sa, že si s rodinou. Viac smutno je asi manželovi, než vám. A možno sa to časom zmení a on už bude Vianoce tráviť doma. S nami muž nechodí na dovolenky. Ja som si na to zvykla a deti tiež. A ja mu za to nenadavam, nehnevám sa, proste to beriem ako fakt.
V takejto situácii ti neostáva zatiaľ nič iné, ako vydržať. Časom nájde určite aj inde prácu, deti zas budú väčšie, bude to iné ako cestovať s batoľaťom, ja by som to nedala tiež a chápem ťa, tiež som si v minulosti užívala len 4-hodinove cesty autom a už som to stopla pokým deti nebudú staršie, lebo ma to stalo len kopu nervov a bola som na konci so silami v hlave mi dunelo z ich ziapotu. Buďte radi, ze máte z čoho vyplatiť hypo, odložiť si bokom, časom pôjdeš aj ty do prace, nebudete odkázaní iba na manzelov príjem, zas to bude iné, môže si nájsť aj niečo na Slovensku.
Mne napriklad by nevadilo, ze je to cez Vianoce, ja nemam nijaky vztah ku Vianociam. Skor by mi tazko bolo bez manzela mesiac, ale chapala by som, ze je to nutne z pohladu prace. Osobne by som sa velmi tesila na to, ze ked budu decka vacsie, pojdeme na mesiac v decembri na super vylet, chapem, ze s krpcami sa to neda, ale ked budu vacsie, uzijete si to. A ja by som osobne mala cele Vianoce na salame, ale ak by som bola typ, co preziva Vianoce, tak by som ich oslavovala s pravoslavnymi veriacimi. Drz sa
Ja mam len jedno dieta, par letov som absolvovala s nim. Ano, je to hrozne oproti cestovaniu osamote. Ale teda u mna by asi nic ine neostavalo, ak by som si mala vybrat medzi mesiacom doma sama na dve deti, alebo 20timi hodinami na letiskach, vyhral by ten jeden den galeji. 😄
Pokial zacnes zit tym, ze budes nestastna preto co nemas (tvoj miz 24/12 posadeny pri veceri) tak sa ti preleje cez prsty to co mas a nebudes mat z toho radost. Tak si 24/12 sama s detmi - mas este rodicov? Tak sup ku nim a oslavit vianoce tak ako ked si bola ty dieta - uplne, ze prezit znova s tvojimi detmi to co si prezivala ty s tvojimi rodicmi (za predpokladu, ze su to stastne spomienky), potes rodicov, pomoz mame vo vianocnom zhone. Ak mas partiu kamosov s ktorymi dokazete ist aj s detmi na nejaku chatu tak aj na to by som sa dala - pokial to nie su vsetko slobodni a bezdetni, ale s viacerymi detmi a parmi, s ktorymi mas dobry vztah tak preco nie a 1/1 ked pride tatko domov tak oslavit vase rodinne vianoce. Vytvor si nove “tradicie” a koli detom vytvor prijemnu armosferu, nielen plakanie nad tym, ze tatinko tu nie je a co budeme robit sami
Ja len premýšľam čo také neodkladné rieši tvoj manžel celý mesiac niekde v tramtárii čo sa na vysokej pozícii nedá poriešiť aj z domu, prípadne stráviť tam max 2 týždne. Zbiera ručne bio banány či kieho ďasa? 🤷 Aspoň napíš čo to tam mesiac robí lebo dnes od zvedavosti hádam nezaspím. 🙏😅
Chceš v podstate len názor, takže za mňa osobne....bola by som už určite naštvaná a podráždená.
Ak sa s tým nedá absolútne nič robiť a ani vy neviete vycestovať, tak Vianoce si urobte na troch kráľov a máte vybavené. Čo iné? 💁🏻♀️🎄
@evaachesa tak ak pracuje pre nejaku cinsku alebo indsku spolocnost kde ma v zmluve ze na konci roku musi byt v headquarters a volakde v indii maju na haku, ze v europe su nejake vianoce tak mi to nepripada divne. Kebyze je asi niekde na 3-4h letu tak sa dostavi ale 15-16h letu s tym trafficom co je cez tieto datumy tak si asi neodskoci z azie do europy na veceru a vrati sa tak aby bol v pondelok naspat
Ty nehladas moznosti ako sa nieco da, ale len dovody, ako sa neda. Vianoce nechces posunut, manzel nemoze zmenit pracu, s inymi a ani sama oslavovat nechces, cestovat tiez nie...... Ak by si chcela, presla by si s 2 detmi aj do tramtarie- len bohuzial, kde nie je vola, nie je cesta. A ano, viem, co to obnasa cestovat take streky nielen s 2, ale aj so 4 detmi.🙄🙄
@prasiatko30 veď preto sa pýtam či autorka neprezradí...fakt ma to zaujíma. 😃
@evaachesa tak asi o tom nechce hovorit. To nie je podstatne na to aby si jej poradila🤔
@prasiatko30 ale veď ona nežiada rady, chce počuť len náš názor a ten som už vyjadrila. 😉
Tak ak xy rokov nebol na vianoce doma, tak ocividne je bud pre firmu nenahraditelny, alebo mu to proste vyhovuje.
S detmi sa cestovat da, ale je pravda, ze nie kazdy to chce a zvlada. Ty nechces / nezvladas, tvoj muz nemoze/ nechce byt na sviatky doma s rodinou, tak holt mate co ste si vybrali.
Ja tiez pracujem pre medzinarodnu firmu, tiez sa u nas vela cestuje po celom svete (a nie len muzi, aj my zeny-matky, takze mne ozaj tazko budes argumentovat ako sa neda) ale su limity, za ktore zamestnanci jednoducho nepojdu a vedenie sa moze aj poskladat do kocky. Ak tvoj muz robi taku vysoko specificku pracu, ktoru nevie zanho spravit nikto iny, tak urcite mu radi vyjdu v ustrety aby ho nestratili. A velmi sa cudujem, ze teda plat ma standardny pri takej dolezitosti… sorry, stale mi z toho vychadza, ze bud on nechce byt s vami a vyhovori sa na pracu, alebo je extremne submisivny a nechava zo seba robit s prepacenim blbca, co nevie povedat nie a ani ohodnotit sa nevie…
Ja by som toto urcite nezvladla...
Nechcem do teba rypat, ale ked manzel dlhsie pracuje v zahranici, musi aj dobre zarobit, a nieco by ste mali mat nasetrene, tak skusit zmenit pracu aj za nizsi plat a hladat nieco lepsie popri.. ale 1500e no to je asi naozaj malo z jeho skusenostami. V dnesnej dobe by som povedala prave ti manualne pracujuci zarobia viac...
Áno Vianoce sú vianoce, ale stále je to len dátum. Dátum, ktorý mame spojený s niečím dôležitým, ale nestojí na tom náš život. Keď prestaneme tak veľmi riešiť dátum bude nám lepšie. Ako už bolo povedané posunte si Vianoce na deň keď bude doma.
Žiaľ nemôžeme mať všetko. Nepostrehla som vek detí ale ak vám ide o vianoce ako rodina, tak si ich spravte 02.01 keď sa muž vráti, keďže mensi plat à vianoce doma a ani let a dvoma deťmi za ním nepripadá do úvahy.
@ema22270 veru, opisuje tu jeho pracu, akokeby zarabal aspon 3000 mesacne a bol riaditelom neviemcoho
pritom plat uplny priemer, 1500? clovek sediaci v kancelarii za pc, faktury/administrativa tolko zarobi

Nuž bola by som s tým zmierená. Žijeme predsa z peňazí a veľa ľudí sa preto musí prispôsobiť. Tak zatlač viac na muža nech si nájde prácu, ktorá nebude vyžadovať cestovanie tak ďaleko. Nech ostane trebárs len v Európe. Hľadajte spolu riešenia a dovtedy to musíš vydržať.