Ako zvládnuť svokru a zachovať rodinný pokoj?
Nebudem vam vedieť všetko vysvetlit lebo to by bol veľmi dlhý článok na čítanie , skúsim to skrátiť , žijeme v Košiciach mame pol ročnú dcérku (prvé a jedine vnúča) , svokrovci žijú vo Zvolene tak asi viete že to nie je na skok. Od kedy som otehotnela jej preplo začala sa chovať ako by sa ona išla stať matkou , všetko čítala a učila sa ako keby na materstvo ako strihať nechty atď. Kontrolovala ma cez telefon ci mám ponožky na nohách lebo prechladnem. Nemajú žiadny život žiadne hobby len jediného syna a vnúča , každý deň by chceli volať, a čo mi vadí ešte viac že dosť často k nám chcú chodiť , teraz chcú prísť po 3 týždňoch … povedala som mužovi že ako si ich naučí tak ich bude mať , ak by od začiatku nastavil nejaké “pravidla” že každé 2 mesiace tak by mi to nerobilo problém ale oni pravidelne každý mesiac sa k nám dotrepú a mne to už lezie na nervy lebo viem že svokra nie je psychicky v poriadku a je narušená nonstop len že malej je určite zima , furt sa pýta či kakala , každý deň si neodpustí otázku “a kakuškala už?” A nonstop s tou zimou mi už tiež lezie na nervy , potom ten tón hlasu ako hovorí k nej , no proste je toho veľmi veľa ale nebudem to tu písať všetko to sa ani nedá , no naserie každý deň s niečim vždy plačem potom od nervov po telefonáte , rozhodena som z nej každý deň aj cez mobil , nechcem aby chodili k nám každý mesiac ale ja nemôžem povedať mužovi že nenavidim jeho matku tak ako to vyriešiť inak sa už obesim …. Potom aj muž nadáva že tiež sa neteší že prídu že tiež z toho nie je nadšený ale keď sa ho spýtajú či môžu tak povie “samozrejme kedykolvek môžte” namiesto toho aby povedal aby nechodili tak často , ide ma poraziť už naozaj
@lilitela 🙏🏻🙏🏻🙏🏻😂😂😂😂😂
Takže odkedy sa narodila boli u vás 6x po 1 noci a ty sa ideš z ich návštev už obesiť? 🙈😃 Dosť prehnané. Radšej obmedz telefonáty. Sú to mužovi rodičia nech volajú jemu. Nedvihaj atď. Nebudeš mať z nich nervy celý mesiac a potom už aj tá návšteva bude lepšia. Keď sa oteplí bude pekne aj malá väčšia nemusíte sedieť v byte, ale mám pocit že ty aj tak budeš nespokojná 😃
Myslela som, že chodia pomaly na týždeň nie jednu noc raz za mesiac 😁 keď ti to vadí tak zruš aj tú noc, Zvolen Košice sa dá otočiť za deň tam aj naspäť bez problémov. Ty si celkovo nejak precitlivena, čo aj chápem každodenné telefonáty o blbostiach by mi tiež liezli na nervy, nech im to vysvetlí muž alebo ty.
Autorka, viem Ťa pochopiť, ale vnímam aj potreby druhej strany. Keď sa mi narodilo prvé dieťa, bývali sme na chalupe svokrovcov. Brali to ako svoj dom, mali odtiaľ kľúče, tak sa hocikedy zjavili bez ohlásenia, bežne nám v sobotu ráno o pol siedmej šramotili kľúče vo dverách a odchádzali až večer za tmy...a občas sa na druhý deň ráno zjavili zas.... Malý, 1 a pol izbový domčúrik, kde sa nemáš kam utiahnuť a mať trošku súkromia. Keď som sa zavrela do izby, že idem, kojiť, svokra sa prišla pozerať, ak som šla na prechádzku s kočíkom, našla som preukladaný celý dom, veci na mieste, kam ich nedávam, spálené zamatové dupačky, ktoré šla iniciatívne žehliť, na linke vyloženú snáď polku kuchynských potrieb, sedačku zakrytú dekami, aby vydržala dlhšie... Keď som šla vešať prádlo, trhala mi ho z rúk, ak som to stihla pred svokriným príchodom, všetko prevešala podľa seba. Všetko komentovala, prečo mám dieťa v nosiči, urobím z neho mrzáka, prečo zase kojím, prečo nedám umelé, keď malá stále plače, asi je to mlieko slabé, ona ani jedno dieťa nekojila a tu sú. Stále len, sadni si, ľahni si, ale ak som si náhodou ľahla s malou, okamžite začala trieskať riadom v kuchyni alebo vylievať do wc špinavú vodu z vedra. Keď som si dala na sporák variť polievku, počas mojej neprítomnosti do nej nakydala, čo uznala za vhodné. Dvakrát v živote som jej dala kočík s malou, oba razy to bola katastrofa, absolútne nepočúvala, čo jej hovorím a urobila si po svojom. Hladné, vreštiace dieťa, čo malo dávno jesť, nosila po dedine ukazovať kamoškám. A druhý raz vybrala unavené dieťa z kočíka, keď malo spať, a na rukách mu spievala falošné pesničky a triasla hrkálkou pred očami. Ver mi, že toto bolo na obesenie, ja som dosť trpezlivý človek aj mám svokru rada, aj mám úctu k veku, ale vo mne tak vrelo, že sme sa po 3 mesiacoch odsťahovali. V záujme mojej psychickej pohody. Odvtedy chodievali už na návštevy k nám, ohlasovali sa a u nás aj ako-tak svokra začala rešpektovať určité hranice. Pochopila som, že ona nie je zlá ani zákerná, nikdy to nerobila preto, že by mi chcela uškodiť. Len je proste taká. Chcela byť tak strašne užitočná a potrebná, až bola otravná. Pravdepodobne ani tá Tvoja Ti nechce zle. Len ľúbi svoje vnúča a chce s Tebou prežívať každý jeho okamih a pokrok. 1 noc v mesiaci nie je katastrofa a Tvoja dcérka už nie je taká malá. Skús ich návštevu využiť vo svoj prospech. Naplánuj si ju na víkend, keď má Tvoj muž voľno a vyrazte si len tak na kávu, do kina, urobte si čas iba sami pre seba. Svokra bude v siedmom nebi, že si užila vnučku a Ty na chvíľku vypadneš zo stereotypu. Alebo si zbehni ku kaderníčke, na nákupy, proste rob veci, ktoré počas bežných dní s dieťaťom nemôžeš. Vieš, aj moja mamka mi vedela dávať nevyžiadané rady a kritiku, ktorá ma zabolela a ani nebola na mieste. Ale...mamka nečakane zomrela a teraz by som dala čokoľvek za to, aby tu pri mne sedela a kritizovala, čo má malý oblečené... Aj Ty raz budeš babka a možno budeš svojej neveste liezť na nervy svojimi názormi. Ale rovnako budeš túžiť vidieť svoje vnúčatá rásť. Tak skús trošku zmeniť optiku nazerania na svokru a možno nevidieť len to zlé.
Najskôr som to pochopila tak, že bývajú u vás vždy aspoň týždeň, teraz čítam, že 1 noc 🤔 Skús si to troška otočiť, predstav si, že ty si babka, máš jediné vnúča, nechcela by si s ním byť aspoň 1x do mesiaca?
Čo sa týka nevyžiadaných rád od svokry, tak áno, to stopni - slušne popros svokru nech nekomentuje oblečenie, potreby dieťaťa. Tým, že to napíšeš na koňa sa nič nezmení, komunikácia je základ. Tiež mam dieťa a so starými rodičmi (okrem jedného dedka, ktorý nemá o vzťah s vnučkou záujem) je tak často ako sa len dá.
@fajnova omg aka zloba 🙄 proste ju svokra uhána, a tlak vytvara protitlak… ja to nahodou chapem .. mne to robila mama, nevadi mi jej spolocnost, ale ked kazdu chvilu ze kam ideme s co ideme robit akoby sme boli dvojicky, tiez ma ide porazit …ked s tym prestala, nemam problem s nou byt kludne tak casto ako predtym, len uz viem ze nemusim!
je jasné, že nejaký režim musí nastaviť tvoj muž, ale ty, prosím ťa, prestaň hysterčiť, pretože ak svoje požiadavky naňho štekáš takým tónom, akým tu píšeš, vyvolá to v ňom len obrannú reakciu a postaví sa na stranu svojej matky
no myslim ze by si mala byt uprimna a porozpravat sa s so svokrou ak je to mozne a ak nie tak s muzom a ked nic neurobi mozno by som porozmyslala nad vztahom… asi tam je viac toho co ti vadi treba to riesit s chladnou hlavou
Uplne ta chapem do bodky. Mne toto robila svagrina a svokra. Byvali vedla nas ja som sa isla zblazdnit. Urcite musi manzel povedat to co di sama pisala, ze ma len jeden vykend volny a chcete si oddychnut. Nechcete take caste navstevy lebo sa potrebujete ako rodina sppznat a najst si vlastny rezim. Nikto, ale nikto nrma pravo znicit ti tvoj najdrahocennejsi cas s babom a manzelom . Nie ich potreby, ale tvoje su dolezite. Ty si mama je to tvoje dieta, tvoj manzel, tvoja rodina. Zablokuj svokru nech ti nevola ked nechce pochopit. Keby vam dali cas na zaciatkoch isto by to nedopadlo takto, ale si viem predstavit, ze si nemala ani cas predychat porod a uz boli tam.
Ďakujem že sa tu nájdu aj ženy ktoré ma chápu … vy viete ktoré ste to 🙏🏻🫶🏽
My ťa chápeme, ale aj ty pochop jednak aj svokru, že sa teší z vnučky a jednak aj to, že pokiaľ sa ty neozveš, tak nikto z nás ti nemá ako pomôcť. Musíte si to vydiskutovať vy s mužom a jeho rodičmi.
Keď neviete na rovinu povedať, tak povedzte, že muž je v robote. Ver či nie, za 3 roky nastúpis do práce a budeš celá happy keď bude môcť prísť svokra nie na 1 noc ale aspoň na 3 lebo budeš mať choré dieťa. Nedvíhaj jej telefón, vec vybavená.
ja by som to prenocovavanie v malom byte zrusila uplne
Vôbec s ňou nevolaj nie si povinná jej dvíhať telefón. A uvidíš ako sa ti úľavy keď toto dokážeš. A to ako často k vám budú chodiť je chyba tvojho muža keď aj jemu vadi, že chodia musí si otvoriť usta. Áno človek nemá to srdce sú to rodičia. Ale treba v prvom rade myslieť na vás 3. Tak muž nech naberie odvahu a utne to kým je čas. Lebo potom keď si zvyknú ešte viac už to nevysvetlí.
Neviem si predstaviť vidieť svoje jedine dieťa raz mesačne a niekomu to ešte príde príliš často. Detto vnúča. Nedá sa vám ísť k nim na otočku bez prespatia keď vám to bude vyhovovať?
Niektore si vobec neuvedomuju, ze raz budu v ulohe svokry. A ano, teraz mozete tvrdit, ze vy budete super svokry, lenze otazka je, ako to bude vidiet nevesta, resp. zat. Ale kludne si tu dalej na svokry nadavajte😉
Ako sa hovorí, všetko s mierou... No tu svorka zjavne zdravú mieru prekračuje, ty máš zase francuzsku výchovu, to znamená, že si príliš slušná na to, aby si jej nedvíhala telefón a rázne sa za seba postavila. Všetky sme si niečím podobným prešli, je jedno v akých rôznych situáciách. Keď som bola mladšia a mladá aj mne bolo ťažko s niekým jednať razantne. Veď čo ak budem v budúcnosti od toho človeka niečo neskôr potrebovať... Dnes som už múdrejšia. Rozmýšľam tak, že si predstavím, ako sa budem na danú situáciu pozerať neskôr, možno za niekoľko rokov. Aby som sa potom nemusela hnevať sama na seba aká som bola slabá a nechala si to... Je mi ľúto, že mnoho žien sa ako prvé pustilo do Teba aká si zlá. Myslím, že každá z nás, keď sme boli čerstvé maminky a manželky sme chceli dokázať, že to zvládneme a nechceli sme sa nechať komandovat, či už od matky alebo svokry. A myslím, že každá mladá matka ak bude chcieť poradiť, alebo pomôcť tak vie o to požiadať. Ži a nechaj žiť... A radu čo si chcela...to bolo viackrát povedané ak nedáš priamu konfrontáciu, čo by aj mne moc nevoňalo, tak pomalé pribrzďovanie tel. kontaktov - nepočula som, mala som prácu, nedalo sa, bola som v obchode, u lekára... Odvikat pani svokru, že si stále k dispozícii. Drž sa, viem ako sa cítiš a chápem Ťa (tiež mám svokru aj som svorka) 👍😆
@autorka, ja by som to na tvojom mieste riesila tak, ze by som dohodla, aby chodili na hotel, nech pridu povecme od stvrtku do soboty, s tym ze nedelu uz chcete mat spolocnu s muzom. Piatok by zobrali malu kocikovat, vy budete mat aj s muzom kusok klud. Sobotu mozete travit s nimi cely den a nedelu mate iba vy traja. Raz mesacne naozaj nieje vela.
Tiez by som sa na tvojom mieste porozpravala so svokrou, alebo povedala muzovi, aby sa s nou porozpraval. Ano, nieje to prijemne, ked denne clovek pocuje 100 nevyziadanych rad, otazok a komentarov, avsak ona to nemysli zle a ty by si si to nemala pripustat. Prve vnuca casto sposobi takuto senzaciu, vela z nas co porodili prve vnuca toto zazilo. Ja som porodila prve vnuca aj mame aj svokre.
Ja ti mozem z vlastnej skusenosti povedat, ze moje dieta ma svokrovcov neskutocne rado, ked potom v 2-3 rokoch uvidis, ako bezi starkym do naruce budes vediet, ze to stalo za to, udrziavat s nimi kontakt.
Tsk, v prvom rade by som chcela podotknuť, že každý človek je nastaveny inak. Čo jednemu, pride normalne, to druhemu može prísť úplne neakceptovatelne.Ja, osobne som vysokocitlivy introvert a každá návšteva ma vykoĺají a odrovná minim.na tyžden. Prespavačky v mojom osobnom priestore, by som už vobec"nedala". Aiutorka, úplne ťa chápem a sucitím s tebou.Najdoležitejši je rozhovor s tvojim partnerom a vyjadrenie svojich pocitov a potrieb. Nikto, ti predsa nemože narušať tvoje nastavenie a schopnosť fungovať s malym dieťaťom v mode premáhania sa a zapierania vlastnych pocitov.
@lubkovaandrejka to je ten problém,že je to svokra poznám to,mohla by napísať ako často volá a chodí mama
Co ti svitori? Akoze toto je vrchol ze raz za 2 mesiace kokos
Ja mam svokru blizko nas, a aj ked tie vztahy medzi nami sj vselijake, deti lubia a deti lubia ich, preco by som im mala odtrhat babku? Raz budes babka aj ty, mysli na to
Boze. Co ja by som dala za svokru, ktora by aspon trochu prejavila zaujem o mna a moje dieta.
Podla mna je skvele, ze sa zaujima. Ma jedineho syna a jedine vnuca.
Chapem, ze ti moze ist na nervy ak sa premaznava ked hovori s malou ale to si predsa dokazes odkomunikovat.
Nerozumiem ako ti moze vadit, ze ma o Vas zaujem.
Inak.. vela by ste vyriesili tym, keby ste sli vy k nim. Kazde tie 3-4 tyzdne na par hodin. Potom by nikto u nikoho nemusel prespavat. A ak muz ma volno niekedy cez tyzden a svokrovci su na dochodku, kludne aj cez tyzden. Potom mozete mat volne vikendy.
Aj toto je tvoja diskusia ze… tam ti svokrovci az tak casto chodit nechceli.. https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/ako-znizit-frekvenciu-navstev-svokrovcov/
A inak co vidim len u autorov diskusii, nikdy nie u komentujucich, su medzery medzi slovami a ciarkami, ci to vsetko nie je jedna osoba co vytvara tieto temy😁

Väčšinou sa pýtate na koľko dní prídu/chodia
Chodia k nám na 1 noc. Pred tým kým nebolo bábo chodili na cely víkend (2 noci) teraz 1 noc kým sa neupraví spánok malej lebo je to dosť divoké s ňou hlavne v noci a bývame v malom byte tak im muž povedal že 1 noc lebo nám to nie je prijemne ked plače pravidelne aj do 3 noci, ale mne aj ta 1 noc je hrozná