icon

Ako zvládnuť vianočný zhon a stres

14. dec 2023

Ahojte..každý rok si hovorím ze tento rok už sa nebudem stresovať, pripravím všetko postupne dopredu, lebo neznášam stres, zhon, naháňanie, v obchodoch milióny ľudí..ale ako každý rok to proste niečo skomplikuje,muž bol vyše mesiaca brutálne chorý, potom náročné bábätko pri ktorom stíham ledva základné veci, nikdy žiadna pomoc, rodinu mam ďaleko, staršia dcéra s ktorou sa treba učiť a pod...a to nehovorím o fungovaní na 4 prerusovanych hodinách spanku..a každý sa mi len smeje ze si vymýšľam ze ako môžem byť unavená a nestíhat, vsak kolke aj pracujú aj majú viac detí, a majú už nakúpené darčeky pobalene, napecene, doma poriadok, chodia si na večerné prechádzky a ja proste nič...na prechádzke som nebola ani nepamätám, neviem kedy mam baliť,kedy mám ísť na nákup keďže nesoferujem a obchody sú ďaleko, z netu som niečo objednala ale milión krát som len mala nervy ze tovar je iný ako na obrázku, alebo to nesedí a pod.. viem ze sú väčšie problémy, aj tých mam dosť ale teraz mi je toto ľúto ze nič nestíham, dcéra chce už 2 týždne robiť medovnicky ale nemám kedy ani to cesto spraviť..nemám vôbec vianočnú náladu, len chcem aby už bolo po nich..len som sa chcela vykecat, nechápem ako to väčšina žien všetko stíha, obdivujem..

klementinka58
14. dec 2023

cesto na medovniky kupujem, nakolko maly tiez chce piect medovniky a popri praci a zhone si kolace objednane, len vyzdvihnut. Poriadok nerobim, upratujem priebezne, darceky riesim online alebo si vezmem jeden den na shoping a maleho strazi manzel. Tiež idem do Milana zajtra na vianocne trhy na vikend a s malym bude manzel. Ked potrebujem relax, oddychnut si tak manzel je s dietatom a ja mam chvilu pre seba
Treba len rozdelit povinnosti aby bol priestor na oddych a reset

marcellka32
14. dec 2023

@h2 preto píšem Priority....hlavne zdravie
Prach za gaucom nás počká a netrha mi žily...
Ja som mala tento rok zdravotne zlý...skoro celý...takže az vtedy si človek uvedomuje že vlastne nič nechce/nepotrebuje

karolinakr
14. dec 2023

Teraz robia vo velkom Tescu akcie na kolačiky od vanilkovych rožkov až po neviem čo...Na velky nakup sa oplati ist autom do Kauflandu, vyzdoba - ozdobit stromček ti pomôže dcerka a balenie darčekov to si nechavam na poslednu chvilu
Na upratovanie si nenajmeš nejaku gazdinku na pomoc -umyvanie okien, atd...možno by ti aj ten nakup velky spravila
Neviem, ako ste na tom s peniazmi.Inak to neni zly napad

bosorkabb
14. dec 2023

Vekom som si uvedomila ze štedrý deň je úplne rovnaký deň ako iný. Nepeciem, objednávam, neupratujem o život, darčeky riešim online a začínam v septembri /októbri. Stromček už stojí a to je všetko. 23.12 muž urobí šalát ja kapustnicu, 24.12 rezne a vybavené. Všetci spokojný. A to mám 3 deti.

moonlight1210
14. dec 2023

Ked sme mali babatka, tak v ten rok som urobila minimalny zaklad. Kapustnicu, rezne (v pocte 6 ks), uvarila udene maso a urobila salat. Tym padom tri druhy jedal vybavene (styri vratane oplatok) a stacilo.
Kolace som kupila v obchode (take tie balenia kremovych a zelatinovych po sest kusov, hotove keksy a hotove medovniky). Aj to len par kusov (beztak nas na navstevach vzdy stare mamy napakovali kolacmi od nich). K tomu oplatky, no a ovocie a daku vodu (plus do mrazaku chleba, rozky, syry, salamy na tie tri dni). Vybavene.

Upratane bolo skor iba na oko, ziadne umyvanie okien (co odvtedy ani uz nerobim, umyje sa v septembri a dovidenia mozno az v maji), ziadne vysavanie zapadnutych kutov za nabytkom, umyvanie hornych polic skriniek, krystalu. Ani omylom.

Stromcek ozdobeny striedmo.

Bolo to sice iba tak zbuchane, ale v podstate to stacilo, lebo zakladne poziadavky Vianoc to splnalo. Vlastne napokon nic take nechybalo.

A robila som to tak, ze kazdy den nieco z toho.
Jeden den nakupit jedlo a veci do mrazaku. Dalsi umyt kupelnu, dalsi utriet prach v obyvacke, povysavat hlavne popri stenach a vytriet gauc utierkami na kozu (lebo je velky, takze je taka dominanta), dalsi len prebehnut dvierka na linke spredu, aby vyzerali ciste, ...
Vsetko prace, od ktorych sa da obiehat za detmi a zas sa k nim v priebehu dna vratit.
Vzdy som si zvolila to, co bola taka hlavna vec v miestnosti, ktora bola najviditelnejsia a robila miestnost upratanu a tomu som sa povenovala dokladnejsie.
Takze v dany den len bezne cinnosti a tu jednu robotu navyse, ziadnu inu. A snazit sa ju urobit, aby sa to potom nepresuvalo do dalsich dni.

Na medovniky si kup hotove cesto a len povykrajujte a upecte. Zdobit mozete farbami z tubiciek.

Ale fakt je, ze darceky kupujem priebezne cely rok. Takze zvycajne v oktobri uz mam per kazdeho nieco. No nebalim, davam do tasiek.

ivik4
14. dec 2023

Ako sa mozes skrz Vianoce stresovat prosim Ta 😁. Ja nestiham momentalne ani varit a žit, nie ze sa s Vianocami babrať. Darceky nakupene 95% cez net, stromcek postaveny jednu sobotu kym muz doobeda varil, nalepky na okne nalepene hned za tym, poriadok spravim uplne rovnaky ako robim kazdu sobotu ci nedelu komplet vsetko. Mama vie ze nemam cas vypekat , aj som chora uz 3ti tyzden plus pracujem, tak mi napiekla medovnicky lebo tie jedine zjeme, na velky nakup pojdeme tiez rovnako ako iny den a to je vsetko.So synom sa tiez ucim denne.
Okrem postaveneho stromceka nevidim vobec ziadny rozdiel v tom ci sa chystam na Vianoce alebo na iny den ked chcem mat poriadne upratane a navarene.
MOOOOZNO spravim 1 kolac ,ak sa mi bude chciet. Aj tak vsade na navsteve bude na jedenie to iste a po par dnoch by to zas len krkom liezlo

karolinakr
14. dec 2023
domak2
14. dec 2023

Problém vidím v tom, že "kazdy" sa ti smeje ze nestíhaš. Kto to akože je? Lebo môžeš každému povedať, že normálny človek sa smiať nebude, skôr pomôže, keď už ti len to blbé cesto doniesť hotové.

misinka0611
14. dec 2023

Nemusíš mať dokonalú domácnosť. Ja som nikdy neupratovala špeciálne pred Vianocami. Príde Ježiško a nie kontrola z hygieny. Navyše môžeš upratat ale aj tak si v ten deň zašpiníš linku s večerou, aj tak deti natrúsia, aj tak všade sa bude povaľovať baliaci papier.

Ja sa odmietam zúčastňovať toho zhonu, takže darčeky mám už od októbra, napečené mám, už mu ostáva len krémové, rezne, ryba, majonéza, vaječný likér.. atď. som nakupovala priebezne štýlom som na nákupe, vidím v akcii likér, rybu, zemiaky, oriešky tak to k tomu nakupu prihodím. A pekne krásne už len pre pečivo, ovocie a také veci čo sa dopredu nekupujú.

Od septembra tiež choroby, viem že to človeka zbrzdí. Nemáš muža? Pošli ho na ten nákup, nech tie darčeky zabalí. A reči ako nemôžeš stíhať si nevšímaj. Ináč existuje sluzba online nákup Tesco prinesú až k dveram a len si naklikas čo chceš. Ak by som bola v tvojej situacii na cele upratovanie by som sa vyprdla s prepáčením.

mandzula
14. dec 2023

@autor povedzme si pravdu, vacsinu zhonu okolo Vianoc si zeny v hlave nastavia samy, takze je na tebe, aby si sa postupne "prestelovala".

misinka0611
14. dec 2023

Ináč ja si ako mala tiež pamätám zhon, musí byt toto , hento stromcek rýchlo zdobiť Vianoce ešte aj 24 stres. Som si povedala že ja toto nebudem robiť aby si deti pamätali mamu ktorá ťahala jazyk po žení cez sviatky. Veľakrát čítam ako sa niekto smeje že už v októbri darčeky. Radšej darčeky v októbri ako čakať na kuriera a riešiť či stihne darček. Radšej jedlo nakúpené v novembri a v komore ako sa predierat s plnym košom v Lidli cez uličky a bedákať že uz nieje majonéza.

minenkak
14. dec 2023

Prečo stres v čom sú tieto dni iné,však stromček spraví muž s deckom 23tieho,idú na nákup a spolu 24teho spolu niečo uvaríme,na čo máme chuť a Vianoce sú za nami

titla
14. dec 2023

Zmen nastavenie. Co extra potrebujes na Vianoce upratovat? U nas doma sa nikdy nerobilo velke upratovanie akurat pred Vianocami alebo Velkou nocou a ja som si to prevzala do svojej domacnosti. Doma udrziavam cisto pocas celeho roka. 23.12. si upracem rovnako ako kazdy tyzden. Kto kedy ocenil pri stedrovecernom stole, ze je upratane aj za prackou...?
Napecene? Kolko druhov kolacov potrebujes? Najdi si cas urobit tie medivniky s dcerou a zvysok kup.
Darceky som ja asi vsetky nakupila cez internet a splnili moje ocakavania, cize v tomto Ti neporadim.

A aby som Ta posmelila, ze nie vsade budu idealne Vianoce ako z katalogu opisem Ti situaciu u nas doma:
Pred 3 dnami sme sa nastahovali do noveho. Prerabka este nie je uplne dokoncena, nemame este poriadne nabytok, stale nie je upratane od stavebneho prachu podla mojich predstav a kedze nie je hotovo, ani sa ho tak skoro nezbavime. Som mesiac po operacii este v rekonvalescencii s pohybovymi obmedzeniami, mam zapal dutin, doma chore dieta, do toho pracujem z domu na HO. Zdroj mojho stastia je ze mam funkcnu kuchynu a kupelnu. Ak do Vianoc bude obyvacka v stave, ze tam postavime stromcek budem spokojna.

deti95060810
14. dec 2023

tak ja darčeky mám - už len pre seba a jednej dcére jeden darček - zabalím aj večer ,
len nemám ani jedno okno umyté a napečené tiež nič... pečiem až 20 .12 - to úplne stačí,
4 koláče stačia - deti nemusia byť po sviatkoch ako prasiatka...
manž. mi hovorí že okná nerobia sviatky....
prečo si koláče neobjednala? veľa maminiek to robí , nie každý má čas na pečenie ....

cecilia29
14. dec 2023

Máš to zle nastavene. O čom sú Vianoce ? Keď si veriaca o narodení Krista, ak si neveriaca sviatky radosti, čas kedy si treba užiť rodinu, obdarovať sa. Nie o dokonalom poriadku, dokonalých koláčoch a drahých daroch. Nikto ti nebude čumiet za gauč ci máš povysavane , ani odťahovať chladničku, či kontrolovať závesy co su oprate. Ak deti dostanú miliardu darčekov a doma majú ďalšiu miliardu hraciek, tak to co im dáš sa im v rukách ohreje 5 minút a zabudnu.... sústrediť sa treba na to co pre TEBA Vianoce sú. A určite nie sú sviatky dokonalosti.

Ak ťa poteší, nenam napeceny ani jeden kolac, ale mam v plane aspoň medovníky s deťmi. Velke upratovanie neplánujem a deti majú darčeky v hodnote 10-15 eur. A presne také co ich potešia. S manželom si nekupujeme nič.
A chceme aby to boli pre nás pokojne a pohodove dní a aby sme sa sústredili na pointu Vianoc - Pre nás ako pre Veriacich ľudí je to špinavá maštaľ a v nej Ježiš. Nenarodil sa do žiadneho paláca ale do pokojného svätého náručia svojej Matky a priniesol Pokoj .

sunflower87
14. dec 2023

Upratujem počas celého roka,tak na čo nejaké besnenie sa....
Výzdobu som si robila postupne...
Okná tento rok prebehnem iba zvnútra...
Koláče sme si objednali, budúci týždeň urobíme s deťmi len nejaké suché a nie na kilá....
Darčeky sme skoro všetky objednali cez internet, baliť budem niektorý večer....
Vôbec sa nestresujem, večer si s mužom niečo pustíme, zasvietime stromček....
Určite sa neporovnavaj s inými.... urob si tak, aby si bola spokojná 😉

minenkak
14. dec 2023

A toto všetko budeš mať čas keď deti budú veľké a nie teraz pri malých, však ži a uži si deň,kde kde kedy povedal ,že všetko musí byť tip top 😱

katkajaromer
14. dec 2023

A proč si to neuděláte takový, aby to bylo fajn? Já třeba uklízím průběžně, takže nic extra navíc nebude. Dárky už mám, objednávám na netu vlastně průběžně celý rok. Cukroví objednáno, domácí výroba od jedné paní, zrovna zítra ho jedeme vyzvednout a po cestě domů koupíme stromeček. V neděli upeču s mým patnáctiletým puberťákem akorát rohlíčky, vyjádřil se, že by rád. Kapra koupíme v Lidlu, tam ho mají naporcovanyho, jen pak obalit a usmažit. Takže příští týden zabalím dárky, uděláme klasickej týdenní nákup a 23. udělám bramborový salát. To je vše. Jedinou starost jsem měla, kam pojedeme s manželem o víkendu na vánoční trhy ( jsme o víkendu bez dětí ) a to už jsme vyřešili, takže pohoda klídek 😊💪

marca12
14. dec 2023

Ani ja nestiham a mam v pazi. My mame taky zhon v praci,ze uz ani neviem,kde mi hlava stoji. Nejako porobim,nebudem sa stresovat. Co bude,to bude. Vianoce su o pohode a nie pocte druhov kolacov.

mima1988m
14. dec 2023

Od kedy sme zistili,ze syn je autik zrusili sme zhon. 90% ma do Decembra darceky kupene. Potom len sem tam cosi.
Zistila som, ze jedine dolezite aby sme boli stastny.. stastna mama - stastne deti.
Co treba? Par darcekov, stromcek a pritomnost.
Jasne ludia si myslia, ze je to lahke. Hlavne ked zena je uplne sama na domacnost a deti je to vycerpavajuce. Nechaj manzelovi babo, ked bude doma. Chod zakamoskou, alebo do vane, nieco. Alebo nez on uroby s malou ulohy, musis si oddychnut.
Ano chodi do prace,bol chory.. ale znies vyhorene. Ja som tak skoncila pred 3r. az v nemocnici. Mysli na seba.
Aj moj starsi chce piect pernicky, ale nemyslim ze stiham. Pernicky aj zdobenie sa da kupit. Ja ich mam predkupene a len ozdobime farebne. Urobte si zabavu. Mne tak zdobili cez leto piskotky chalani, potrebovala som ich zabavit.
Nastevy podla moznosti.. hlavne pomene, aby boli deti ok.
Nadych a urob to aby si mala klud. Spis co treba, oznac nutne a urob si pohodu. Venuj svoju pozornost sebe, detom.. zapriahni ostatnych doma v neodbytnych veciach a uzivaj si deti. Rastu velmi rychlo.
Nepocuvaj mudrovanie ostatnych o tom co vsetko stihaju atd.. ty toho nahovoria.
Pekne sviatky prajem 💙

pinkmink
14. dec 2023

Daktore dobre ze na liekoch tu niesu koly vianociam,a načo???
Od kedy je sneh chodime na lyže,skialp. Darčeky mam 4 a to už jeden odovzdany,stromček sa ozdobil večer pri filme ked sa nam chcelo. Kolace netreba dame si jablko. 23 daco uvarime a 24skoro rano odchod na skialp a vratime sa vecer najeme sa,dame darcek pozrieme rozpravku/film a ide sa spat.
A mame to s usmevom a ziadne zrutenie😉

autor
14. dec 2023

Ďakujem vám veľmi všetkým za komentáre! Nedokážem každej odpísať ale veľmi ste ma potešili a povzbudili s tým ako to mate vy a ja to v podstate viem len niekedy to človek mozno pptrebuje počuť od inych..je to všetko o prioritách, kašlem na stres,zabudla som napísat ze bábätko je tiež choré idú mu 4 zuby takže večne na rukách, preto nestíham ani základne upratovanie žiadne okná ani nič podobné som nemala v plane...ale stromček mame,tie medovniky upečieme snáď cez víkend nejako, darčeky snáď nejako postupne zabalím a na ostatné kašlem, hlavne nech sme zdraví, lebo na mne sa to už tiež podpisuje hlavne ten spánok ..no bude dobre, ďakujem vám 🥰

babulkomale
14. dec 2023

@heln toto ma zaujalo, ze hotove cesto - ved zamiesat cesto je nejmenej a z cerstvych surovin chuti lepsie ako nejake chladene ci mrazene. Najvacsia praca je valkat a vykrajovat na doske a piect, byt pri tom aby nezhorelo, nie? Aspon ja to tak vnimam.
Peciem rada, nevadi mi to, ale teda kupovane cesto by mi nepomohlo, to je to najmenej.

saxana000
14. dec 2023

Ja.sa vobec nestresujem.co.stihnem.bude a.co nestihnem.spravim.aj.medzi.sviatkami nie raz.som umyvala okna na stedry den. upracem v sobotu tak ako vzdy prach podlahy zachod kupelna ozdobim stromcek zarobim salat a nalozim rybu. napiekli sme akurat medovniky a tie sme uz zvacsa aj pojedli a linecke som vcera polepila konecne.uplna pohoda neriesim ani.mestresujem
co nestihnem jednoducho nebude.nemozem.byt aj v robote aj v obchode aj v kuchyni aj na parapetach vylezena.a moj muz to velmi dobre vie a akceptuje.nebudem.si.brat dovolenku na to aby som doma vylizovala byt.toto.presne robila kedysi moja mama lebo muselo.byt vsetkk.sklo vypulirovane a cela obyvacka nadiavovana..
Nakup tak postupne do kazdeho som nieco prihodila raz rybu raz udene raz majonezu hrasok.ved pol svine snad nezjeme ak tal behame po babkach rodine.darceky.riesom.postupne od oktobra my s muzom po jednom plus ponozky.spodary.a.kozmetika
Dcere zhanam aj za babky.to.mi.trva dlhsie.ale uz.su zabalene a odvezene tam kde si ich najde.

babulkomale
14. dec 2023

Mna pustili pred par rokmi 24.12. z porodnice 😃
Svokra mi vsetko nachystala, cestou z porodnice sme to vzali, prisli domov, dva tyzdne som nebola doma, muz so starsim urobili stromcek, co bolo, bolo a co nebolo nam nevadilo. Polozili sme babo pod stromcek a boli sme radi, ze nase predcasniatko dobre dopadlo.

nairobi
14. dec 2023

Kvoli tomuto ideme tento rok s mužom na týždeň do V.Tatier a užiť si to tam... to co dame za nakup darčekov, potravín a cas strávený v rade pri pokladnici sme to tento rok prvýkrát vyskúšali štýlom inym,,, zaplatili sme si to uz v septembri, čiže teraz sa valame na gauči a už len pobalime kufre

minenkak
14. dec 2023

@babulkomale a presne o tomto sú Vianoce užiť si ten čas s rodinou 👍

elmivelmi
14. dec 2023

nauc sa nakupovat cez internet ,kupis tak krajsie a lepsie veci len musis investovat aj do znacky.

mooonika1975
14. dec 2023

No však do práce nechodiš, si len doma s malou, staršia v škole, nepišeš že upratuješ, takže to môžeme opomenúť. To najhlavnejšie , napriklad tie medovniky, to je robota pripraviť cesto na pol hodiny max. Potom sa môžete baviť. Skôr ťa možno ubija len ten pocit, že to chceš mať a čo by si mohla mať. Ale každý robi len to, čo zvládne. Takže len to rob, čo sa chce tebe a čo dáš. Tie krásne načančané domčeky, s usmiatymi rodinkami a vyupratovaným domom a s napečenými 200 druhmi koláčov, to ti zrejme nepridáva na nálade. To je len na fotku.
A určite si so staršou upeč koláčiky. Ja som tiež málo spávala pri deťoch, človek si na deficit spánku zvykne. Každú polhodinu som bola hore , celú noc, skoro dva roky.

bolarazjedna
14. dec 2023

@tilly znie to veľmi idylicky a mnohé ti tu závidíme, či naopak, inšpirujeme sa ☺️ problém je, že nie všetci to môžu finančné dovoliť, aby v pomaly najdrahsej sezóne (najdrahšia je silvester) v roku vypadli celá rodina na niekoľko dní do 4* hotela s plnou penziou.
Ale čoraz viac ľudí tuto možnosť vyhľadáva, a tak sa chcem ak spýtať, že či sa niečo zmenilo za tých 14 rokov, stále sú poloprázdne svahy, sauny, hotely, alebo je už všade plnka na vianoce?