icon

Ako zvládnuť zajakávanie detí v škole?

28. máj 2024

Maminky, syn sa uz asi rok zajakava, do skoly ide az za rok.
Chcem sa spytat maminiek zajakavajucich sa deti, ako sa s tym zmierili, ako to deti zvladaju v skole, pripadne co vam okrem logopeda/psychologa pomohlo. Hlavne co sa tyka ich socializacie, ci nebola nejaka sikana..

Strana
z2
basulaak
28. máj 2024

Ked dieta trochu povyrastie zober ho na hypnoterapiu. Ja aj manzel mame obaja neliecene zajakavanie so selektivnym mutizmom. Je to tazky boj co clovek zvadza cely zivot. Takze sa spolieham aj ja na tuto hypnoterapiu kde sa vie odhalit a odstranit povodna pricina. Obaja s muzom sa zhodujeme ze zakladna a stredna skola pre nas bolo peklo (po recovej stranke) aj ked u mna o tom nik nevedel, lebo som sa to naucila dokonale maskovat, ale ten stres a paniku co som denne zazivala, priserne. Zacalo to u mna zajakavanim v rannom veku a rodicia na to nereagovali najlepsie az to preslo do mutizmu.

kiki68
28. máj 2024

Moj bratranec sa zajakava cely zivot a ma zenu, dieta a vysoku skolu

momusik
28. máj 2024

Poznam veduceho fabriky co sa zajakava, a nie malo, denne komunikuje s x ludmi zo zahranicia po nemecky aj so svk, nikto to neriesi

richelina
29. máj 2024

Moja dcéra sa začala zajakávať práve v tomto veku. Bolo to ťažké nakoľko niekedy nevedela ani súvislú vetu povedať. Pomohli jej melodické riekanky, básničky, spev, dychové cvičenia, ukľudniť sa. Teraz má 11 rokov, nie je to už také hrozné ale občas sa zakokce. Takisto to má aj jej otec - tiež od detstva až do dospelosti.

ivana11155
29. máj 2024

@luxus10 suhlasim mali sme to takisto v tomto veku a preslo to. Logopedicka vyslovene hovorila nenapominat,neopravovat atd. je to naozaj ked dieta rychlejsie rozmysla ako hovori.
Autorka som prekvapena,ze si taka negativna - zmierit sa s tym? Skor verit ze to prejde.

misskkaa
31. máj 2024

@martul presne toto mam aj ja, syn má 14 rokov, 4 roky chodil logopedom , psychológom a nič stále sa zajakáva, takže vôbec mu nepomohli. Aj som sa sním doma učila, cvičila pomaly rozprávať ale nepomohlo. Takže u mňa títo doktory 0 bodov. Teraz keď ma 14 už chápe ze musí pomalšie rozprávať, predsa už je sebestačny a musí si už nejaké veci vybavovať aj sám.

maickamf
31. máj 2024

Moja kamarátka sa v detstve začala zajakávať po veľkom prelaknutí. Celú ZŠ si ju pamätám, ako koktala, ale vyrástla z toho. Časom to prešlo a určite nechodila na logo, vtedy sa to tak neriešilo.
Takže daj synčekovi čas, možno sa to časom zlepší

salije
31. máj 2024

Prepacte nemam vlastnu skusenost, no aj homeopatika su na to, skuste vyhladat a informovat sa.
Inak, Mali sme farara zajakaval sa niekdy takmer vobec celu omsu a niekedy dost, cim je starsi dokaze stym ako tak pracovat a psychicka pohoda je dolezita

mojmacik
31. máj 2024

Môj ma 15 rokov a zajakava sa furt.. V prvej triede sa to zlepšilo lebo pekne pomaly čítali ale potom.... V triede akceptujú, nikto sa mu nikdy neposmieval.. On mal aj dysfaziu reči za tri roky logopedicka neurobila toľko, co škola za 3 mesiace!!!!!!. Keď som jej povedala ze do školy ide, ze aj testy v pohode, len reč uviazla.. Skoro ju tam výstrelov.. Viac sme sa u nej neukázali. A dnes... je prijatý na gymnazium.. Ja som odmietla deliť deti, keďže sme trojicky a k tomu je ešte je Adhd teda resp. ADD... Baby veru nie raz poslúžili ako tlmocnicky

katusap
31. máj 2024

U nas velmi pomohlo neopravovat a naučiť malu spravne dýchať pri rozprávaní. Neskakat do reci, nechať dopovedat aj ked to trva, musíte sa s tym aj vy vyrovnať. Vzdy ked isla nieco povedat som jej povedala,aby sa zhlboka nadychla a zacala pomaly rozprávať. A odporučila by som navštíviť aj ORL,ci dobre pocuje. Mojej museli prepichovat bubienky. Vraj aj to moze byť problem pri zajakavani.

daniela_m
31. máj 2024

Obidve dcéry keď boli v MŠ sa istý čas zajakavali, s oboma som vtedy začala chodiť na kone, vraj to pomáha

michbel
31. máj 2024

Moj syn ma 12 rokov a, aj ked isiel na rozne vysetrenia (chody na matematicke gymnazium a tam potrebovali dokaz o nadanosti) a tiez k logopedicke, nikto si nic nevsimol.
Ale ja si vsimam ze obcas opakuje poslednu slabiku vo vete.
Citala som ze dovod moze byt aj to ze je bilingualne dieta, v podstate trilingualne od narodenia.

Inak som mala suseda ktory sa zajakaval a v zivote bol velmi uspesny. Proste pouzil inteligenciu aby ten svoj problem zamaskoval.

hors
31. máj 2024

Neskúšala si alebo nechceš ho dat do školy s narušenou komunikáciou? Tam by mu pomohli veľmi

basska_b
31. máj 2024

Moja dcerka zacala koktat, ked mala necele 3 roky, teraz ma skoro 4.5 a uz to pomaly vymizlo, ale ked znervoznie, alebo ked je stresove obdobie, tak sa to niekedy zas objavi... citala som aj spominanu knizku a naozaj vela vie spravit rodic tym, ze dieta pocuva, neopravuje ho, neni nervozny... dava mu sebadoveru a vela vela ho chvali. Vela sa s nim rozprava. Pomaha aj spev, pri speve deti nekoktaju. Ja viem, lahko sa to povie, ale teda sama mam take dieta a viem, aky je to pocit. Lebo ta zajakavost je uzko spojena s nervozitou a mamina vie na dieta nervozitu preniest.

Ja proste dcerke verim, ze to zvladne. V knihe bola aj statistika. U 10% deti sa to objavi a len u 1% to pretrvava aj po 6. Narodkach. Urcite si knihu precitaj este raz, je trochu zlozitejsia, pisali to Nemci, no pisu tam aj, ze 6rocne dieta sa vie samo naucit (alebo s odbornikom) techniky modelovania reci. Vie spomalit... vyslabikovat... preformulovat. A to brutalne pomaha.

lilitela
31. máj 2024

Uz sa to tu spomenulo. Vraj pomaha spievat, vtedy sa clovek nezajakava, pocula som kdesi. Kedze u nas nikto nekokta, neviem potvrdit. A samozrejme nebudete niekomu spievat, ked mu budete chciet nieco povedat, ale vela ludi hovori, akokeby spievali melodiu, lieta im hlas, takze sa to mozno da tak skryte maskovat, ze akoze spev. Melodia sa da vymyslat a nemusi mat "hlavu a pätu". Skuste

kikadzi
31. máj 2024

Pribeh z praxe moj gynekolog sa zajakava a je tu je doktor ma zenu a deti. Da sa s tym asi zit. Aj ked osobnu skusenost nemam iba touto som ti chcela ukazat ze nieje vsetko cierne 🙂

mysulkamysulka
1. jún 2024

@luxus10 no uplne bezne poznam dospelych, ktori sa nadalej zajakavaju.Radsej nech to riesi, kamaratka strasne kokta este aj v 38 rokoch.

zuzanacoci
1. jún 2024

@basulaak prosím kam chodíte na hypnoterapiu? Mam 9r.syna s ktorým by som to chcela skúsiť

zuzanacoci
1. jún 2024

Mam 9r. syna,ktorý sa zajakáva od 5r. , skúsili sme všetko môžné, a najviac sa nám osvedčilo nechať to tak, nevšímať si a dodržiavať komunikačné stratégie ( nechať viac času na vyjadrenie ,nestresovať, atď.. ak chceš, môžme si zavolať, máme za sebou veľa, len sa mi to nechce písať 😀

juliet86
1. jún 2024

@mojmacik prosim mozes mi napisat viac add. kedy vzniklo podozrenie. kto si to vsimol v akom veku kto to stanovil a hlavne priznaky? dakujem

liduska12
1. jún 2024

Presne viem ako sa citis, moj prostredny syn ma tento problem od 4,5roka. Niekedy je to horsie, niekedy lepsie. Teraz ma 6 rokov a dokonca sme ho dali skor do skoly (je oktobrovy) a super. Ja som sa s tym naucila zit, riesime to cez to IDR (institut detskej reci) v BA a mame aj tu spominanu knizku, ale ja som ju este necitala, nemala som na to guraz akosi. Manzel sa zucastnil aj rodicovskych sedeni, s malym tam pracuju tak, ze on to uz ani nevnima ako problem a je z neho sebavedomy a sikovny chalanisko, ktory funguje v kolektive bez problemov. Mozno ja sama ako matka som s tym mala v konecnom dosledku vacsi problem ako to problemom realne je. Bola som z toho miestami dost nad dne. Keby ho raz volakto za to sikanoval tak to budeme riesit, ale tak sikana je v dnesnej dobe mozna uz za akukolvek somarinu, zavisi od daneho kolektivu/deti co si na cloveka najdu. U mojho syna je to niekedy lepsie, niekedy horsie, ale tak je to tam stale, ten problem nezmizol a asi ani nezmizne. Rozprava ale celkom cisto, co je pri zajakavani plus, lebo ked dieta este aj susle a rackuje do toho, tak to je des. Mne sa na tom IDR paci to, ze s tymi deti pracuju po tej psychologickej stranke, aby z nich kvoli nejakej recovej vade neboli ustrachane a bojazlive deti ale naopak vyrovnane a sikovne deti. To je asi taky zaklad pri kazdom probleme, ktoremu clovek v zivote musi celit.

basulaak
1. jún 2024

@zuzanacoci ja som si vyhladala martina kominka.

mojmacik
2. jún 2024

@juliet86 kedze mal dysfaziu reci ,boli sme este ako cca 4rocny aj na psychiatrii aj na neurologii na EEG (tak sa to vola ?) ,,,tam mu to vyslo. ADHD ADD je vlastne to iste len pri jednom je to spojenene s hyperaktivitou napr, v skole nevydzi dieta dlhsie sediet v lavici...to moj nerobil,v skole pokojny, ale ak mal robit ulohy...ooo moj boze 3 ciarky na cely riadok a dost ....postup riesenia v matike ? ...nacooo...buch vysledok.....proste ani ciarka ani pismeno naviac. to iste pri nejakej cinnosti nevie,co kde daaa,nechal aj byt otvoreny, dokoran dvere (Ako 14 rocny),len nam sused volal...proste nepozorny,kolko ten pravitok ,pier ,ceruziek polamal,postracal ..katastrofa..o dazdnikoch nehovoriac...ale napr. veci ,ktore ho zaujmu tak to bude sledovat,pocuvat....bavi ho geografia, v matike bol vyborny,no zial buch vysledok funguje len do istej urovne 🙂...ale ma 2 ,takze v pohode,hrava florbal,no kondicne ignoruje..ved nacoooo mu to je,ale tak nejde o vrcholovy sport,hlavne ze niekam chodi.napr.tema 2.svetova vojna ho velmi zaujima 9.rocnik dejepis),boli teraz zo skoly v Oswiencime...a teda vsetci traja povedali ,ze raz vidiet stacilo,....napriek tomu,ze ulohy zbucha pri najlepsej voli o polnoci alebo vobec nie,tak znamky ma dobre.....kvoli reci ma vsak papier a je integrovany,ze napr. nemusi citat nahlas ,odpovedat ustne, recitovat...ale na tej recitacii ja trvam a zatial veru odrecitoval vsetky basnicky co sa mali ucit,hoci mu to robi problem (nie naucit ale predniest),no a trieda bez toho aby tym detom niekto kazal mu vzdy zatlieskala. Teraz akurat prvykrat siel rovno za ucitelkou ci moze v predstihu povedat (siel na celoslovensky turnaj vo florbale ako hrac) Otcovu roľu len jej, akceptovala,v piatok ho pred triedou pochvalila,bez jeho pritomnosti, to mi baby povedali...asi tolko.....zhrniem...zacala som to vnimat skolou,ked prisli povinnosti...prislo sa na to medicinsky skor ale len kvoli tej reci ,keby bolo mozno vsetko OK ,tak to neviem dodnes,brala by som ho ako zbrkleho.

mojmacik
2. jún 2024

@juliet86 este dodam, ze aj spanok je jeden zo signalov...ak je problem zo zaspavanim...nepokojny spanok tiez...ale u mojho to neplati ale pravdou je,ze spava malo,,lebo vsak ulohy o polnoci 🙂 a rano staci povedat vtavat a je na nohach, ale stane sa,ze 1-2krat do tyzdna ho unava premoze a poobede si schrupne ....

michaelllka
2. jún 2024

Ahoj, aj moja dcérka (5,5roka) sa zajakava, môžeš mi napísať spravu.

terez333
3. jún 2024

@nelka2121 Opýtam sa, náhodou tú knihu nemáte na predaj ?

simca06022011
3. jún 2024

nezmierila, pracovala som na tom, dostala som od logopedicky manual a postupovala podla toho. Preslo to uplne. Polovicka s tym ma problem do dospelosti, lebo sa to neriesilo - ved "to je normlane", nenechala by som to tak...

Strana
z2