icon

Ako zvládnuť život bez vodičského preukazu?

11. jún 2025

Ahojte, poraďte, čo mám robiť, som úplne zúfalá a v koncoch. Prešla som na červenú na železničnom priecestí, vôbec som si ju nevšimla, ani zvukové znamenie tam nebolo žiadne. Oslňovalo ma Slnko oproti, proste som si červenú nevšimla. Navše auto 50 metrov predo mnou ešte prešlo, tak ma to nejak nenapadlo, že môže naskočiť červená a tak. Hneď za prvou zákrutou ma zastavili policajti a zadržali mi vodičský preukaz. Dali mi papier, na základe ktorého môžem ešte max. 15 dní šoférovať resp. dovtedy, kým mi nepríde poštou oznam o zadržaní vodičáku. Keď som sa spýtala policajta, na ako dlho mi zadržia vodičák, povedal že "asi rok". Skoro som doslova odpadla, normálne som si musela sadnúť 😕 Na auto som odkázaná, rozvážam deti do školy a na krúžky, bývam na predmesti BA mimo dosahu MHD. Ako to mám zvládnuť? Mám normálne nutkanie odísť z domu a niečo si urobiť, aby som ukončila toto trápenie. Ako ste vy alebo vaši partneri zvládli odobratie vodičáku? Dá sa zvyknúť na život bez auta, keď ste dovtedy denne šoférovali? Manžel šoférovať nemôže, začiatkom roka si roztrhol achilovku a nemá to ešte dobre, nemôže šoférovať, robí z domu.

zuzi0911
Autor odpoveď zmazal
doriiis
12. jún 2025

Nuž autorka,budeš sa presúvať ako milióny ďalších,čo vodičak nemajú.Peso,na bicykli,busom,vlakom,taxíkom,atď.
Ako chápem tvoju frustráciu.Tiez som bola chvíľu nešťastná,keď som mala nehodu a prišla som o auto.Ale keď nejde o život,tak nejde o nič.

iwesska
12. jún 2025

Tak zaplatte susede,nech Vas hodi do mesta,ak tam ide tiez. Naspat sa uz tak ponahlat nemusite.

1sally12
12. jún 2025

To myslíš vážne s tou ubytovňou? 🤦‍♀️ boze akokeby ste to mali 100 km🙄 ja chodim denne hodinu a pol do práce, keď je meškanie aj dve a tu panička pohodlná nemôže cestovať pár mesiacov s busom

sisaka
12. jún 2025
@1sally12

To myslíš vážne s tou ubytovňou? 🤦‍♀️ boze akokeby ste to mali 100 km🙄 ja chodim denne hodinu a pol do práce, keď je meškanie aj dve a tu panička pohodlná nemôže cestovať pár mesiacov s busom

@1sally12 najlepšie na tom je, že ona sa nerúca z toho, že prešla na červenú na železničnom priecestí a že ju (a možno aj jej deti) to mohlo stáť život, ale chce spáchať samovraždu, lebo bude musieť dochádzať autobusom 🤦‍♀️

ahhola
12. jún 2025

V Samorine nemate ZS? Vsak sa ti nic nestalo a mohlo sa 🚂💥nie je koniec sveta cestovat vlakom😅

ahhola
12. jún 2025

Aha, v Starom meste pracujes... Hod na fb poziadavku🚘na vozenie, poznam ludi z Kalimkova, co brnkaju Kal. - BA

princezna_bosorka
12. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub hm, mohla sposobit nehodu vlaku, zabit seba a aj inych, spachat materialne skody. ale mas pravdu, o nic neslo, v podstate je to neodvovodnena buzeracia, ze jej vzali vodicak.

martin96321
13. jún 2025
@princezna_bosorka

@mirokub hm, mohla sposobit nehodu vlaku, zabit seba a aj inych, spachat materialne skody. ale mas pravdu, o nic neslo, v podstate je to neodvovodnena buzeracia, ze jej vzali vodicak.

@princezna_bosorka Neodvovodnena buzeracia ked niekto prejde na cervenu? Uz si videla taku moznost,ze ked svieti cervena na semafore a nic nejde tak mozes spokojne ist?

margotka17
13. jún 2025

No skôr ako vetranie sa by ti prospela studená sprcha a potom dobrou palicou 25 na zadok. V aute je clona, tu treba používať. Buď rada, že nešiel vlak, že ťa nezmietol z koľajiska a žiješ. Veľa ľudí nemá auto a áno cestujú MHD, busom, vlakom. Sprav zoznam, kedy a ako v najkratšom čase prekonala trasu s deťmi. Čochvíľa sú prázdniny, budú doma. Po prázdninách to bude na určitú dobu na manželovi, aspoň zistí, aké to je. A neblázni, nič si nerob, stávajú sa aj horšie veci v živote.

1sally12
13. jún 2025
@sisaka

@1sally12 najlepšie na tom je, že ona sa nerúca z toho, že prešla na červenú na železničnom priecestí a že ju (a možno aj jej deti) to mohlo stáť život, ale chce spáchať samovraždu, lebo bude musieť dochádzať autobusom 🤦‍♀️

@sisaka veď to.ja som myslela že je to len prvotný šok keď zistila čo ju teraz čaká za cestovanie, ale ona to omiela v každom príspevku o tej doprave🤦‍♀️ čo tam po tom že sa mohla zraziť s vlakom

dada236
13. jún 2025

Buď vďačná, že si živá a zdravá. Radšej dochádzať 1,5 hod ako ostať niekde nevladna a odkázaná na pomoc druhých. Všetko zlé sa raz skončí.

autor
13. jún 2025

Tak som bola u psychiatra, dal mi Sertralin a Trittico. V pondelok zájdem na dotyčný policajný inšpektorát a potom sa tu "pochválim", ako som dopadla, príp. sem hodím fotku vyjadrenia, ak mi nejaké dajú.

lucitta9
13. jún 2025

Ahoj, nejdem ti tu nakladat, iba poznamenam, ze na vodicaku svet/zivot nestoji. Skus sa ukludnit a hladat riesenia.
Ja som isty cas nesoferovala (trauma po nehode) a vsetko som riesila MHD alebo taxikmi. Deti vozil manzel do/zo skoly. Na kruzky som sa dohodla s inymi rodicmi.
Nevie pomoct niekto z rodiny - stari rodicia? Prip. nemate v susedstve spoluziakov deti, ktori by odviezli aspon starsie dieta do skoly? A mozno buduci skolsky rok uz bude manzel moct soferovat, tak fakt potrebujes pokryt len teraz par dni. Dovolenku v lete neviem ako ste planovali, mozno budete musiet zmenut plany ale kvoli tomu sa svet nezruti.
Ziadna kasa sa neje taka horuca ako sa navari 😉 Verim, ze najdete riesenie. Drzim palce 🙂

natalka13
13. jún 2025

Dobry psychiater a nejaka kamka co ta prefacka to vyriesia.

misanthropicdann
13. jún 2025

Z tvojich komentárov odporúčam aby si poprosila manžela nech ta odvezie na psychiatriu a psychiatrovi ukaz svoje komentáre v tejto diskusii.

martin96321
13. jún 2025

Pomahas si zo vsetkych sil.......vieš,ze koli zlemu psychyckemu stavu Ti mozu odobrat vodicak? A koli samovrazednym napadom nakoniec aj deti?

doriiis
13. jún 2025

Autorka.Takymto štýlom ten vodičák naspäť nedostaneš.Psychotesty zvládneš?

enmery
13. jún 2025
@martin96321

Pomahas si zo vsetkych sil.......vieš,ze koli zlemu psychyckemu stavu Ti mozu odobrat vodicak? A koli samovrazednym napadom nakoniec aj deti?

@martin96321 Odobrať deti kvôli samovražedných nápadom?Deti, ktoré majú otca? A jemu čo povedia, že odoberáme vám deti kvôli samovražedných nápadom matky?🤦‍♀️

maciatkolulu
13. jún 2025

To ako vážne? Si dostala takýto termín k psychiatrovi,zo dňa na deň pomaly? Lebo si bola akútna pacientka? Nie tu,čo prišli o blízkych,alebo tak,nieee,ty si sklonmi k sebebrazde ,lebo si prišla o vodičák vlastnou sprostostou a Bohu vďaka si si decká nezaniká,alebo niekoho iného,nespôsobila traumu rušňovodičovi a iným ľuďom. Akože pardon,ale na takéhoto človeka reálne traumy treba,aby pochopil,že keď nejde o život ...a tebe išlo,len sa nerucas z toho. Takže niekde je chyba v programe a ten psychiater je fajn.

martin96321
13. jún 2025
@enmery

@martin96321 Odobrať deti kvôli samovražedných nápadom?Deti, ktoré majú otca? A jemu čo povedia, že odoberáme vám deti kvôli samovražedných nápadom matky?🤦‍♀️

@enmery To si robim len srandu,kebo toto je nonsens. Lebo to si viem predstavit len jednu diagnozu...《》

lauricka
13. jún 2025

Toto sa ti stalo a hneď si ideš niečo urobiť? Pritom máš deti? No wow. Je koniec školského roka, cez prázdniny ich toľko voziť nemusíš a do septembra si to nejako nastavíte s zorganizujete. Možno v septembri aj tá mužova achilovka nude lepšia.

motylik2559
13. jún 2025

Zenska a ty si normalna alebo rozmaznana???!!!! Byvas v Samorine a kvoli vodicaku si zufala,ze tu trepes o brani si zivota absolutne bez rozmyslu,ked mas deti kvoli vodicaku???Sorry, ale väcsi vtip som za posledny tyzden nezazila! Bezne takto cestuju vlakom/busom do BA ludi co poznam a ked si najdes rano ten spravny vlak/bus, tak hodinu aj pol cestovat rozhodne nebudes. Dokonca aj decka zo Samorina chodia do BA s rodicom do skoly/prace. Nakupy? v Samorine mas obchody ako vsade inde a je to dost male mesto. Ako to riesia ludia, ktory nemaju auto a ziju tam, hm? Alebo si nakup v Ba skor ako pojdes nazad domov. To vazne dokazes byt takto zufala za takuto vec?? Ked sa nedajboze prihodi nieco ovela horsie v zivote (co ti samozrejme neprajem) tak co budes robit? iny ludia chodia v Ba na vozickoch v mhd z jednej strany mesta na druhu a to mas hodinu a pol, alebo chory ludia hore na kramare ked idu z opacneho konca a nemaju auto a nemaju zakazdym peniaze na taxiky? hmmm? Krista zamysli sa nad sebou aj situaciou a bud vdacna za to, ze si nemala deti v aute ked ta slnko oslepilo a nesiel prave vlak! alebo si nenaburala do stlpu! mozes byt vdacna,ze to vobec dopadlo takto a bez ujmy na zdravi! Verim,ze je to pre teba šok, ALE sa spamätaj a nepis tu chujoviny o vzati si zivota...alebo by si bola radsej keby sa ti vtedy nieco stane rovno lebo ti vezmu vodicak a nechas tu deti? Prepac, ale ty si fakt kus vadnej zeny! a to som typ, co niekoho urazi len ked uz ozaj vidim takuto tupost. Fakt sa nad sebou zamysli.

58jozef
13. jún 2025
@maris5

Trosku sa zamyslime, ako vedeli, ze si presla na cervenu? Ukazali ti nejaky dokaz? Maju fotku?
Prechod na cervenu mi nepride ako dostatocny dovod na odobratie VP. Ten sa odobera pri zavaznych skutkoch. Zober zakon, nastuduj ako to je. Alebo vyhladaj pravnika.
Rozumiem, ze cesta zo Samorina do BA je masaker plus 2 deti...
Zacni riesit ci mali pravo na odobratie VP.

@maris5 ona sa priznala ze šla na červenú niet co dokazovat. Oni sa jej pytali viete ze bola cervena ? Ano ale ma Slnko ospilo som ju nevidela a ked som bola na kolajišti som poslala decko podvihnut zavoru aby som odtial vyšla. No a potom im ukazala ako ako uviazla v medzi -avorami na telefone nahrala video. Tak aké dvokazy ? No a polisi si pozreli nahrafku na fejzbuku. No museli ju zastavit. Aj cestujuci z vlaku to nahrali a posielali na socialne siete ako sa tesne minuli. No tak poliši to museli vyšetrit.

marcella84
14. jún 2025

Neviem, mne osobne to príde mi to ako dosť tvrdý trest, odobratie VP za prejazd na červenú na žel. priecestí, keď vlak išiel až o 3 min. Áno, je to závažné porušenie pravidiel CP, to bez debaty. No predsa, keď počúvam v správach, ako cestný pirát na drahom luxusnom BMW alebo Mercedese výrazne prekročil rýchlosť: jazdil na diaľnici šialenou rýchlosťou 240, alebo po dedine 120kou, ale takým už VP neodoberú, dostanú len 800 éčok pokutu a môžu rýchlo a zbesilo jazdiť ďalej a taktiež ohrozovať mnohých ďalších účastníkov CP. Takže v tomto prípade je tá krivda z nespravodlivosti na mieste. Ešte by som pochopil nejakú mastnejsiu pokutu a zápis, ale odobratie VP vie naozaj významne skomplikovať život, zvlášť pri deťoch, ktoré tr3ba aj voziť. V tomto podľa mňa fakt mohli mať trocha súcit...

alyson29
Autor odpoveď zmazal
alyson29
14. jún 2025

Ahoj, to, že ti policajti zadržali vodičský preukaz po prejdení na červenú na železničnom priecestí, je podľa zákona úplne možné a oprávnené. Aj keď sa nič nestalo, je to považované za veľmi vážny priestupok, pretože ide o bezpečnosť pri vlakoch – tam sa tresty sprísňujú. Momentálne ti vodičák len predbežne zadržali a čakáš na rozhodnutie z dopravného inšpektorátu – až keď ho dostaneš, vtedy sa môžeš odvolať – máš na to zvyčajne 15 dní. Do odvolania môžeš napísať, že si to neurobila úmyselne, že ťa oslepilo slnko, nebola tam zvuková signalizácia, že si nikdy nemala priestupky, a že máš rodinné dôvody – deti, manžel nemôže šoférovať a podobne. Môžeš poprosiť o miernejší trest, napr. len pokutu namiesto zákazu šoférovania. V niektorých prípadoch to prešlo. Zmena rozhodnutia trvá pár týždňov, väčšinou mesiac.

mirkam3
14. jún 2025
@marcella84

Neviem, mne osobne to príde mi to ako dosť tvrdý trest, odobratie VP za prejazd na červenú na žel. priecestí, keď vlak išiel až o 3 min. Áno, je to závažné porušenie pravidiel CP, to bez debaty. No predsa, keď počúvam v správach, ako cestný pirát na drahom luxusnom BMW alebo Mercedese výrazne prekročil rýchlosť: jazdil na diaľnici šialenou rýchlosťou 240, alebo po dedine 120kou, ale takým už VP neodoberú, dostanú len 800 éčok pokutu a môžu rýchlo a zbesilo jazdiť ďalej a taktiež ohrozovať mnohých ďalších účastníkov CP. Takže v tomto prípade je tá krivda z nespravodlivosti na mieste. Ešte by som pochopil nejakú mastnejsiu pokutu a zápis, ale odobratie VP vie naozaj významne skomplikovať život, zvlášť pri deťoch, ktoré tr3ba aj voziť. V tomto podľa mňa fakt mohli mať trocha súcit...

@marcella84 Len tak zo zaujímavosti: a keby autorka napísala, že to priecestie prešla na najnovšej Audi-ne alebo Tesle, stále by platilo, čo píšeš?

marcella84
14. jún 2025
@mirkam3

@marcella84 Len tak zo zaujímavosti: a keby autorka napísala, že to priecestie prešla na najnovšej Audi-ne alebo Tesle, stále by platilo, čo píšeš?

@mirkam3 mne išlo hlavne o ten princíp a "spravodlivosť". Jasné, to že je niekto za volantom magor, nezáleží, či šoféruje najmodernejšie vozidlo alebo starý "vrak". Narážala som však na to, že cestný pirát, ktorý jazdí šialenou rýchlosťou, alebo riskantne predbieha pred zákrutou, dostane "len" 800 éčok pokutu, vodičák mu nezoberú a môže jazdiť ďalej. Pričom však mnohonásobne viac ohrozuje svojou riskantnou jazdou okolie, ako dotyčná pani, ktorá nechtiac a nešťastne vošla na priecestie pri začínajúcej červenej. Môže sa to stať predsa každému, pokiaľ vyslovene "nemá deň". Keďže má aj deti a je predpoklad, že svojou jazdou okolie ohrozovať nebude, v tomto podľa mňa mohli mať policajti trošičku súcit.

abbey1
14. jún 2025
@marcella84

@mirkam3 mne išlo hlavne o ten princíp a "spravodlivosť". Jasné, to že je niekto za volantom magor, nezáleží, či šoféruje najmodernejšie vozidlo alebo starý "vrak". Narážala som však na to, že cestný pirát, ktorý jazdí šialenou rýchlosťou, alebo riskantne predbieha pred zákrutou, dostane "len" 800 éčok pokutu, vodičák mu nezoberú a môže jazdiť ďalej. Pričom však mnohonásobne viac ohrozuje svojou riskantnou jazdou okolie, ako dotyčná pani, ktorá nechtiac a nešťastne vošla na priecestie pri začínajúcej červenej. Môže sa to stať predsa každému, pokiaľ vyslovene "nemá deň". Keďže má aj deti a je predpoklad, že svojou jazdou okolie ohrozovať nebude, v tomto podľa mňa mohli mať policajti trošičku súcit.

@marcella84 Neviem, či by si takto hovorila, ak by vďaka dotyčnej k tej zrážke s vlakom došlo. Neohrozil len seba, ohrozila všetkých cestujúcich vo vlaku.
Na jednej strane voláme po prísnych posfihich, na druhej strane, keď už k tomu príde, snažíme sa obhájiť vinníka poukazovanín na fakt, že aj iný porušujú predpisy.