Aký to bude mať vplyv na náš život?
Potrebujem sa možno iba vyliat a mozno sama mam obavy . Okrem toho že je tato korona to neako vsetko pada . Manzel ma dvoch bratoch je najmladsi obaja slobodny mladenci a vyzera to tak že skoncia u nas . Su styria surodenci s toho dvaja slobodny a najstarsi nema zaujem povedal aj mojmu muzovi že ich brat co chce ist k nam byvat je toxicky clovek a mame si davat pozor ako ja to chapem vsetko ale mam ho nechat na ulici . Je to clovek ktory bol a je na vysej pozicii dobre zarabal-zaraba nabral uvery a ostal s holym zadkom nema nic a predpokladame ze je zavisly na tipovany kedze ma kopu uverov ktore nevladze platit a ma holu rit byva v podnajme teda vladze ale neostava mu na nic ine co si uvedomuje . Na 6 rokov potrebuje niekde byvat aby nieco splatil kedze cely jeho plat na to ide . A tak poziadal ci moze u nas byvat . Lenze budme realisty ma 43 rokov za par rokov ma 50 .Aj s muzom sme sa rozprali ze raz nam deti odijdu a toto je decko ktore si budeme tahat do konca zivota . Manzel sa rozpraval aj s otcom otec ma jednoizbovy byt a teda ma svoje roky on ho tam zobrat nechce nemoze keby vedel co povedal jeho syn asik by uz davno mal infarkt povedal že keby umrel a bude dedit jeho situacia sa vyriesi . Moj muz aj plakal jasne ziadne peniaze nemozu nahradit cloveka a aj tak sa jedna a jeden byt ktory ked predaju na sumu su 4 takze to bude max 10 tisic nic zavratne ale jasne dal by na uver a mohol dychat , Dalsia vec je podnajom plati 320 eur za jednoizbovy byt ked odijde za taku sumu uz nenajde nic ale ked nema ani nato . No a dalsi slobodny po korone zatial s nasledkami s tiez hypotekou na krku a uvermi bude u nas asik tiez . Dufam ze sa da aspon on dokopy . A teraz k veci strastne sa bojim ako to ovplyvni nas chod domanocti ci uz jeden alebo dvaja ludia roky nauceny samy na seba zrazu v dome kde su tri deti . Predsa len aj my s muzom sa pohadame sme nervozny a tak dalej . Dom je velky bude mat svoju izbu chodi do prace ale aj tak ved pozname to kazdy mame svoje nalady .Manzel si s nim chce sadnut svokor mu kazal ze nech dava aspon sto eur nech ho tu nenechame byvat zadarmo a nech si da podmienky aby to klapalo vsetko .Jasne tiez mame hypoteku ktoru v case korony tahame rukami nohami a tri deti . Uprimne bojim sa aj o muza velmi je to po psychickej stranke narocne taketo nieco riesit a ja uz ani neviem ako pri nom stat a co mu poradit aby som chranila aj nasu rodinu aj jeho a by to ustalo aj nase manzelstvo . Keby som bola ako svagrina mala by som povedat kasli na nich su dospely nech si robia co chcu my sme samostatna rodina ale pre mojho chlapa nieje krv voda a nedokazal by to nechat len tak .
Inak keď si to ešte rozobereš na drobné - keby vaša domácnosť sa rozšírila o dvoch dospelých ľudí, tak to je sakra cítiť - na jedle, na energiách, na opotrebovaní spotrebičov. Svokor hovorí, že ale aby vám platili aspoň 100€. Vás by to v konečnom dôsledku vyšlo omnoho viac. Takže vlastne ochudobňuješ svoje deti. A ešte ma strašne zarazilo, že ten syn povedal keby otec zomrel aspoň by dedil. Fuuuha ☹ Inak toto je ďalšia vec čo by ste mali riešiť. Podľa mňa by mal otec byt napísať na Tvojho muža s podmienkou, že tí dvaja nešťastníci by tam mohli doživotne bývať pokiaľ si budú platiť náklady. Lebo to by bol už najväčší gól keby zdedil byt a prelajdakal by aj ten 😖
Ja by som si ich teda do baraku netahala, je to síce smutné rodina a tak ale každý si môže za svoje činy sám, naberuu hypotéky vyhodia ich a sú v... Nechápem toto "zmýšľanie" keď na niečo nemám nekupujem to....
Ani omylom sa nenechaj do toho zatiahnut..budeš nakoniec obskakovat 2 neschopakov, znici to tvoju rodinu..nech idú spolu bývať.. bárs aj do jednoizbový.. ..ja som tak raz brata prichytila.. tiež dlhy, no katastrofa to bola , čakal ze budem variť a upratovať aj na neho, pomoc okolo domu nula, radšej pil pivo na terase..par mesiacov a vysťahovali som ho na ubytovňu.. fakt sa nedalo, brat nebrat
Chorého brata by som zobrala, postarala sa oňho, kým bude sebestačný. Potom už sám, v dome, alebo si kúpi niečo malé blízko vás, kvôli pomoci.
Ale gamblera si neberte! Máme takýto prípad v rodine. Manželka spáchala samovraždu, už to nedala, ťahala všetko sama, 4 deti. A on sa potom prizivoval na deťoch. Prišli o byt aj o sociálny byt. Deti si nesú toto so sebou, všetci ušli do zahraničia. On teraz bezdomovec.
Takýto toxický človek zničí i vás. Vycicia vás, negatívny príklad pre vaše deti,...
Pomôcť mu jedine tak, nech posiela výplatu na nejaký novozriadeny váš účet. Vy mu poplatite dlžoby, nájom, dať vreckové na stravu, oblečenie... Ak čosi ostane, odložiť bokom. Ak nesúhlasí s takouto pomocou, on to sám nikdy nedá. A naviažete si ho na seba, potom na vaše deti?
To, čo vy zvazujete, nie je pomoc pre gamblera, ale ho tým budete ešte podporovať. Veď mu všetko ponúkate zadarmo! Podaj prst...
este tvojmu muzovi daj od nas ako tvojich kamaratiek precitat toto: prosim ta, si dobry chlap, ale ked si do domu das niekoho kto je zavisly a ma uz teraz z toho problemy, znicis si svoju rodinu a jemu nepomozes!! on musi sa sam naucit stat na svojich nohach, inac bude v tom pokracovat. stiahne vas dolu! zisti ako sa pomaha zavislym a v ramci tej pomoci mu pomoz!!
@slavomira1980 tvoj prispevok je uplne podla mojho nazoru.
Ano pomôcť, ale neniest za nich zodpovednosť.
Švagor zo zdravotnym problémom - pomôcť, podporiť, a ak nebude zvládať dom, zdravie obmedzené, tak vymenit dom za ine byvanie a bližšie.
Švagor s holou ritou- nemáte sice potvrdene gamblovanie, ale take horibilne dlhy má, ze 6 rokov potrebuje aby zaplatil iba to najhorsie. To si myslí ze všetko co zarobí dá na splátky a ostatné potreby že vy ho budete 100%dotovat?
A to 6 rokov ?! Poradit nasmerovat ano, ale domov nie. Padla tu suma 100e . vam sa zvysia naklady na vsetky energie, elektro plyn voda, lebo on si potrebuje umyť telo, holit, wc, oprat oblecenie ale aj posteľné pradlo, to sa ani nezdá.bude si kupovat svoje hygienické potreby ?
chladnicka na jeho jedlo - bude mat svoju poličku a vobec nebude ujedat z vašho ? Rano o 6.00 odide a 22.00 pride, iba sklonit hlavu ? Hygiena a pohyb v dome 10 minút a potom o nom neviete do rána ? Ale viete - pocitite jeho osobu aj za dverami.rok dva 6....
mate 2 wc a 2 kúpeľne ? Vy ako rodinná bunka máte svoje fungovanie aj s intimitou pri hygiene, vyjdes iba v osuske hocikedy cez den, alebo pri menzes ale s nim stale sa budes obzerat či je vzduch čistý...
Bezna hadka s mužom a on svedok. Trápne.
On oddelene jedlo ok. budete mat navarene no neponukni ho a nech si uvari sam na tvojom sporaku ?ci nech zuzle suchu salamu.ako sa budete citit. A to 6rokov.
Bude si prat pradlo sám a kde ?alebo v tvojej pracke.alebo ty ?
Budete mat podelene aj domace práce ? On bude mat sluzbu 1x do tyzdna a vygruntuje ? A to aj po tebe a vašich 3 deťoch ? Alebo opat ty ?tvoj muz ?
Alebo ti bude platit ako jeho gazdinej ? Niektore dni nebude pracovat(vikend, sviatok, choroba) bude zavrety v izbe, drať vase zariadenie, a budete ho obskakovat ? Ano choremu pomôžem.ale. To nie je dovolenka a návšteva na par dní, výpomoc na mesiac.ale pravdepodobne par rokov.
Tu je obrovske mnozstvo premennych ktore je tazko dat do nejakeho systemu.
Rusivy element na roky. Nikdy neviete co bude o par týždňov, rokov(to nevieš ano o muzovi a detoch, muz o tebe ale vy si to poriesite vo svojej bunke). On je mimo tej vasej mikro bunky.
Jeho pritomnost moze byt aj ok, ale nie dlhodobo. Naruší váš rodinny život a to poriadne.
Velmi zvážte svoje rozhodnutie. Môžete ho odmietnut úplne, ved len vy viete aky je, mozete zvolat rodinnu malu či velku rodinnu poradu a navzajom hladat moznosti. Ale že ho zobrat k vam s perspektivou na 6 rokov uvazuj max 1%.ano iba 1%.
Stastne rozhodnutie, ktore musis zvazit iba ty autorka, my tu na MK mozeme iba poradit, ukázať aj iny pohľad.
@slavomira1980 ako mame velky dom mohol by mat vlastnu kupelnu pracku si donesie tiez svoju takze si bude prat tiez sam v nej a ano peniaze navrhol svokor on si myslel ze si tu bude byvat zadarmo asik lebo potrebuje usetrit . Este si s nim musi svokor a muz sadnut a porozpravat sa takze este cakam ze mozno cuvne aj sam kedze by si musel uznat chybu a vyvedu ho s omylu ze nebude si tu ziť zadarmo ako kral .
ja ti napisem skusenost, ze isli sme k dobrym znamym do zahranicia na 2 tyzdne, je to daleko na americkom kontinente a hoci velmi dobri ludia to boli, velmi tazko byvat u niekoho, lebo ja som prala cez den lebo decko nemalo druhu bundu, hostitelke sa to nepacilo, ze oni su zvyknuti v noci prat na lacny prud a to ja som zvlast varila a stale nieco bolo co bol iny nazor na pracu v domacnosti, tolko veci co budete musiet riesit, uz len ako svagor zareaguje na tvoje dieta, ked bude nejaky problem, tam tolko vztahov vznikne a dost co rodina sama riesi, ze pohadas sa a potom rozmyslate, takto aj on bude sucast rodiny, no ja ti poviem ze na 6 rokov je neuveritelne dlho. aspon to skrat, ale mozno ze on od vas nebude chciet ist, tak podpiste pisomnu dohodu.
Určite nie. Pomôž chorému bratovi, a ten čo má dlhy to je jeho problém , že ich má nie tvoj. Nech si ich sám platí a zháňa bývanie kde chce!!! To nieje tvoj problém. Ty máš deti, máš pre koho žiť nie sa ešte o brata gemblera starať. Tvoj muž musí byť dobrák od kosti. Nápomocný veľmi , a práve takých ľudí dosť často radi zneužívajú všetci včetne vašej rodiny asi. A navyše kebyže sa nedajbože Vám dačo prihodí,deti ochorejú, chlap ti umrie?? Pomôhol by ti ten brat??? Ja silno pochybujem. A ešte niečo tvoji bratia majú slušne a veľmi dobre ohodnotené práce. Musia sa naučiť hospodáriť. Pochybujem ani jeden určite nerobil za 500€. To že žijú nad rámec svojich možnosti je už ich problém. Za mňa určite nie!!!
@stanulienkat to s tym obedom pisala, lebo ja som autorke pisala, ze ked chce pomoct choremu nech mu vozi obed a ten druhy nech byva tam, ale som nevedela ze tak daleko...potom s tym chorym je to fakt blbe..
@lilke dúfam, že sa deťom v zahraničí darí. Nech sa všetci postavia na vlastné nohy. Držím im palce. Museli mať hrozné dectvo. Toto by som otcovi ani ja neodpustila.
A ty si preco s nim nesadne ale svokor? Ty predsa žiješ v tom dome,ty budeš obmedzovana, svokor ho nechce a tebe ho súrne,ved si žena postaraj sa..
@slavomira1980 trochu som sa rozbehla, ale to aj preto ze som sa vžila do tohto pribehu aby som lepsie pochopila situaciu a perspektívu. A uz to išlo.netusila som ze z toho bude taky dlhy sloh.
Aj ked sa zeny kamosky rozpravaju osobne, tak rozpitvaju vsetky aspekty, aby sa to v hlave lepsie utriedilo. Tak som trochu chcela prakticky otvorit scenu v dome.
Želám správne zváženie a rozhodnutie🍀🍀🍀
Na tvojom mieste by som to radšej riešila tak nech sa bratia zložia na spoločný nájom každý mesiac kým sa nepostavia na nohy, keď tak by ste im dačo prispeli. Mal by to na starosti napr muž aby náhodou tie peniaze neprefľákal ten závislí na hazardné ale reálne z toho bol nájom zaplatený. Isto by som na 6 rokov k sebe nikoho nenasúkala ešte zadarmo 🤦
@slavomira1980 to s tym rozpisom prac asi nebude fungovat, gambler dobrovolne domace prace? 🙂 davam tomu tak 1% ze by si plnil co slubi.
@slavomira1980 ale ani tak nie. Vyhovorky ako nema cas lebo zaraba na dlhy.
Srala by som aj na 3 pracky.voda a elektrika moja. Oprate sa susi u mňa.
A svokor co do riti riesi vasu domacnost.on nechce vlastného syna v byte ale vam by ho nasupoval okamzite. Ty si hlava rodiny s mužom.vám sa naruší všetko. A ten geroj ani len nepoziadal o nejaku slusnu dohodu, ani neponukol € co by prispieval.
To sa k vam nastahujem aj ja, pracku svoju, aj kupelku a izbu si budem gruntovat.a 2x tyzdenne vygruntujem spolocne priestory a platit budem 300e bez stravy..........
Presne nedaj sa opit rozkom. Tvoj dom tvoj hrad.nie noclaharen pre nezodpovedneho svagra.
Svokor nechce vlastne decko hoc do 1izboveho bytu, kde by mu mohol syn pomoct s varenim, upratovanim, pranim a robil by mu spolocnost ako dochodcovi... asi ten syn nebude zlaticko, ked ho neznesie otec doma, hoci jeho argument bude, ze vy mate velky dom, ale je to vas dom.
Ak uz by ste chceli prichylit toho “gamblera” dala by som si vypracovat najomnu zmluvu s urcenymi povinnostami, pravami a sumou, ktoru ma platit. Vies, to ze si bude prat sam je rozkosne aj to ze by mohol mat vlastnu kupelnu ale ide tu o to, ze kuchyna bude spolocna, to by som tiez oserila v zmluve, ty mu budes varit? On si bude varit? On bude robit nakup pre seba, kde bude skladovat potraviny? Vy budete nakupovat potraviny aj pre neho?
Mate velky dom, asi aj velku zahradu, vy budete kosik, opravovat, okopavat a on bude sediet doma, behat po kamosoch alebo vam bude pomahat? Ak si nieco dopestujete a on nepohne ani prstom a budes varit spolocne pre vsetkych pride ti fer, ze budes krmit stareho somara?
Xy rokov som byvala v podnajme, na vyske na intrakoch a neskor v podnajme, aj v zahranici som bola a tiez v podnajme takze som vycvicena a spolubyvajuci boli vzdy vacsinou v pohode ale ... uz mam svoj vek, rodinu a neviem si predstavit prisposobovat sa vo vlastnom novemu jedincovi, hoc svagrovi.
Pochopila som, ze on pocital s tym, ze si donesie pracku a inak bude zit zadarmo, nie? Tak takto som nikdy nezila, musela som platit a mala som povinnosti i prava.
Uz tu pisali, ze pridete o sukromie, budete ho mozno zivit a to vsetko na 6 rokov, conje velmi vela. Tvoj manzel moze byt dobrak, ale v prvom rade, nech ponukne synovi polocnu ruku otec, ktoremu by asi viac pomohlo keby s niekym zil ako vy.
Za dalsie, on nebude 6 rokov nic platit povedzme a za tych 6 rokov chce posplacat dlhy, keby splacal dlhy mesacne vo vyske 600 eur, ak mu to jeho vyplata dovoli tak za 6 rokov zaplati 44 tisic. Naozaj chce tvoj manzel a ty pomahat dospelemu cloveku, ktory za 40 rokov nema ziadne uspory a narobil si take dlzoby? Mozno ma regulernu zavislost, ale z takej sa musi dostat odbornou pomocou, lebo on nie je schopny uvazovat ako normalny clovek. Ak bude mat peniaze tak ich zas niekde obucha.
Nech byva s otcom, alebo mensi a lacnejsi byt alebo nech ide na ubytovnu, usetri, moze splacat dlhy a vy aspon uvidite, aky je zodpovedny.
@taminy Ja nechápem prečo si ich chceš nasťahovať k sebe do domu. Véd to môže mať fatalnenasledkyna tvoje manželstvo a rodinu. Vy nieste povinní sa o nich starať, ale áno treba pomôcť. A osobný bankrot neuvažovali?
Len ma tak napadlo, pises, ze on konkretne bol na vyssej a dobre platenej pozicii... nema nic... z racionalneho hladiska on mal byt ten zabezpeceny, v jeho veku mohol mat posplacanu vacsiu cast hypoteky napriklad a zije z ruky do ust asi. Nejde o to, dat mu priucku ak by siel na ubytovnu, alebo ze cy ste zli ak ho neprichylite, ide o to, aby sa spamatal. Bude mat o par rokov 50 a co myslis, ako a kde zacne? Alebo spohodlnie u vas a nic z neho nebude.
Samozrejme, ty a manzel ho poznate, viete aky je asi za tie roky. Rodine sa ma pomoct, ale nie na ukor vlastnej rodiny, stastia a spokojnosti. Zas sa zipakujem, nech mu skusi pomoct otec, preco ho lifruje vam?

Ak muz na teba akokolvek tlaci (priamo/nepriamo) ty mu musis vysvetlit, ze vasou prioritou su vase deti a nie dospeli bratia. Vase deti si zasluzia kompletnu, funkcnu rodinu, tak ako do teraz a bez akychkolvek hazardov a riskov (nastahovanim si niekoho do domu). Ak ani tvoj svokor nechce s tym 1izb bytom pomoct vlastnemu synovi (ktory by mimochodom uvital smrt vlastneho otca ako riesenie jeho nezodpovednosti), tak neviem preco by ste vy mali.