Akých podnájomníkov si vybrať do bytu?
Ahojte baby, od oktobra by sme chceli prenajať byt v ba, ale máme dilemu, komu ho prenajať. Už sme tam po minulé roky mali študentky, to bolo celkom ok, potom aj stavebných robotníkom, čo sa skončilo katastrofou, byt po 3/4 roku totálne zdevastovany, zničené okna, dvere, linka atď.... byt sme zrekonštruovali a teraz si chceme nájsť podnajomnikov. Aké máte reálne skúsenosti z pohľadu prenajímateľa, prenajať rodine, studentkam ? Ďakujem za odpoveď
@luludia nechapem preco pozor na tych co sa chcu stahovat hned a rezervovat. Ved aj to sa da poistit a rezervovat za istu sumu.
My sme tak hladali kazde byvanie hned /dohodou. A to sme boli studaci a padlo nam ubytko. Neskor som narychlo dostala pracu v uplne inom meste,a uz ako rodina sme sa tiez narychlostahovali lebo byty myzli den po zadani inzeratu a cas utekal.
Urcite neprenajmem byt robotnikom, ktorych osobnenepoznam.
Naj je pracujuci parik max. jedno dieta.
@jana500 veď to... My sme sa úplne spoliehali na to, že keď tam majú malé dieťa, tak nebudú humusáci... Veď ja to stále tak beriem, že keď máš malé dieťa, tak sa snažíš mať ho v čistote (rozhádzané hračky pre mňa nie sú bordel, ale znamenie, že sa dieťa hrá). Našťastie to nebolo až tak hrozné ako u vás, ale vaňa a wc bolo na zgrcanie sa, všade v okolí kuchynskej linky pripálený tuk, smrad z cigariet, popol a ohorky po celom byte,... Potom nám po nejakej dobe hovorili susedia, že tam s nimi bývalá ešte aj svokra a tá, že si ľúbila vypiť a bežne ju našli pocikanú (a nielen to) spať vnútri vo vchode pri schránkach... Sme im hovorili, že nám mohli volať, ale oni, že nechceli robiť konflikty.
Ja som bolo tiež v podnájme na výške, ale my sme sa o ten byt starali ako o vlastný... Vždy sme mali upratané, tí čo fajčili, nikdy nefajčili vnútri, atď. Neverila som, že sa takto môže niekto správať v cudzom, kým som to nevidela na vlastné oči
Zas ja sa nebojím prenajať byt ani rodíne s viacerými detmi, nikdy som nemala zle skusenosti. Mala som rodinu s troma malinkými detmi do 5 rokov, stavali dom a teda platili presne načas a byt bok úplnej pohode.
@jana500 no veľa závisí aj od ľudí, my napr. ako rodina sme mali problém si nájsť podnájom, lebo nikde nechcú deti, bývali sme cca 5rokov v byte, ktorý bol pôvodný, ale nikdy s nami neboli problemy co sa tyka cistoty alebo zeby sa niekto stazoval na hluk, ani platby a nakoniec sme obstali tak ze som sa s dvoma maloletymi detmi musela za 2 tyzdne vystahovat lebo sa majitelka rozhodla byt predat a ty co ho sli kupit tak aj zo dna na den ze nech nas vyhodi, aj prenajimatelia vedia bit svine. A bola som na vsetko sama lebo muz pracuje vonku. Na margo toho ze su aj slusne rodiny s detmi, ktore si vedia vazit aj cudzi byt 🙂
Keď to tu tak čítam, som rada že na vš sme nemali problém nájsť si podnájom aj v plnom meste. V poslednom 4 izb. sme bývali 7 báb (mix sestričky a učiteľky)
Nie každý počas štúdia chľastá a pozýva si pánske návštevy. V našich odboroch sme boli rady že sme sa popri učení stihli ako tak vyspať. Právničky a študentky verejného zdravotníctva nápodobne .
Ahoj. Moje nazory su z pohladu cloveka, ktory byval 10 rokov v podnajomoch, viackrat hladal spolubývajúcich so podnájmu a momentalne sam prenajima izbu vo vlastnom byte.
Ak si das inzerat na FB, jednoznacne si preklepni profily vsetkych, co ti napisu. Ak nechceš ísť do realitky, ktora ti bude hladat najomnikov, FB odporucam, lebo hned vidis, s kym mas do cinenia. Ludia si neuvedomuju, co vsetko o nich povie to, co si vesaju na socialne siete. Takto sme vyselektovali 75% podivinov (hole hlavy, fotky z chlastaciek, vymlete pipiny, divoki "umelci"). Vela tiež napovie, ako s tebou clovek komunikuje, ci je vobec schopný zosmolit aku-taku slusnu spravu.
Z mojich skúseností odporucam do 4i bytu vysokoskolakov/pracujucich - prenajmi to napr. pariku, a nech si najdu oni spolubývajúcich. My sme si takto prenajali 3i, dodatocne sme hladali potom este 1 cloveka. Ak sa ti parik zda normalny, je sanca, ze idiotov si k sebe nenastahuju a pravdepodobne do toho pojdu a nejakymi im podobnymi kamaratmi.
Dalsia možnosť su - ako ti pisali - ludia so psom. My sme boli vdacni, ze nas vobec zobrali do podnajmu, nas pes vyrastal v panelaku, nic nenicil, neboli s nim problémy. O kazdy byt, kde sme boli, sme sa vzorne starali, lebo sme vedeli, ze najst rýchlo iny by bol problem. Samozrejme, najlepsie by bolo, keby ti ho aspon ukazali na fotke, nech vies, ze tam nebudu byvat s nevyburenym vlciakom🙂
Zaklad je samozrejme zmluva - minimalne 1 najom vopred, supis veci, ktore su v byte, urobit si fotky bytu pred odovzdanim, dohodnut sa s nimi, ze napr. raz za 3-6 mesiacov prides pozriet stav, ze v pripade velkeho opotrebovania veci sa strhava posledny najom atd. Urcite si daj zmluvu urobit pravnikom.
@jana500 pozor so studentkami :D mala som spolubyvajucu, ktora studovala HYGIENU - pod postelov mala plesnive zemiaky, cibulu, na okne kolac od JANUARA do JUNA!!!! rovnako uhorky - zavarene otvorene...sprchovala sa 1x tyzdenne 5 min, - a to sa neholila nikde + nohy mala ako orangutan 🙂 ako uplne vazne...teraz je vydata a ma 6 deti...viem ze sa pocas vysky liecila aj na psychiatrii...takze aj take mozu byt studentky...inak fajn baba ale toto bolo priserne
Ja si myslím ze je najrôznejšie dat si inzerát a vybrať si z ľudí čo sa prídu na byt pozrieť. Dat na intuíciu, prvý dojem, opýtať sa na prácu, referencie od bývalých prenajimatelov...
. Ľudia sú rôzny a neda sa dopredu povedať ze študentky sú super ale rodina s deťmi nie. Ja som vždy hľadala podnájom ale o malej dcérke som nepovedala, až pri podpise zmluvy. Hnusne ale na slobodnú matku s dieťaťom každý pozerá ako na nejaký mor, pritom som mala slušnú prácu, platila načas nájom a dieťa nebolo žiaden demolator. Keby ju nezatajujem tak by som mohla bývať akurát tak pod mostom.
Prenajímame byty. Zasadne nie single rodičom, stačí si dat rozhovor a už to ide v duchu, nemohla by som platiť 2x do mesiaca, nemohla by sa splátka dať posunúť atď. skratka , v tomto prípade treba zabudnúť na charitu a nerobiť si zbytočne problémy a ani neskúšať zobrať takúto osobu
@lujza123 ak by si pri podpise zmluvy vyrukovala s dcérou tak tu zmluvu jednoducho nepodpíšem, ak pridem na to, že niekto klamal v dotazníku alebo počas interview ten človek u mna končí.
Všetci nájomníci, ktorí budú žiť v byte musia byt v zmluve napísaní, nezapísane osoby sú navstevy tie max na jeden týždeň, žiadne dlhodobé kvasenie a tvarenie sa ako návšteva
Okrem rodín s detmi (vždy nieco zničia) v žiadnom prípade neberieme ľudí so zvieratami a už vonkoncom nie psy (ten smrad sa odtiaľ nedá dostať), v byte je zákaz fajčiť, pri sťažnostiach susedov na hluk zmluva vypovedaná, námatkové ohlásené pravidelne kontroly, nech viem ako sa zaobchádza s mojim majetkom...
zatiaľ sa nám osvedčili staršie pary (už na dôchodku) byt odovzdali ešte v lepšom stave, než sme im dávali, babka všetko vyleštila tak, žeby sa zo zeme aj v kúpeľni dalo najesť a potom mladé profesionálne pary, ktoré nemajú deti a väčšinu času trávia v práci a mimo bytu.
Veľa dávame na inštinkt (ked sa nám niekto nepozdáva, hneď vylúčený z výberu) + referencie z predchádzajúcich nájmov. Zmluva vždy uzavretá na dobu určitú, jej predĺženie tiež na dobu určitú, len po vzájomnej dohode. Zatiaľ sa nemozme sťažovať ...
@jana500 my prenajimame byt cca 5 rokov.najdolezitejsie je mat zmluvu podlanoveho zakona,ktory chrani vas ako prenajimatela - t.j zmluvu o kratkodobom prenajme max na 12 mesiacov,ta sa da potom niekolkokrat predlzit.podla tohto zakona nemusite nikomu hladat potom nahradne byvanie ani nic podobne...plus vsetky dolezite body dat do zmluvy vypovednu lehotu,pri neplateni vystahovanie a pod...ak to tam neuvediete budu sa tieto veci riadit obcianskym zakonnikom a ten je nakloneny skor najomnikom.my prenajimame iba parikom alebo mensej rodinke.ziadne psy a macky.zla skusenost.najomca si doviedol psa len na den a total nam znicil gauc.chodime raz mesacne osobne pre najom ,skontrolovat spotrebu vody plus stav bytu,vopred sa vzdy dohodneme na termine.davam na prvy dojem,prelustrujem si dotycnych na fb plus ked uz byvaju pokecam so susedmi ci su neni problemovy...zatial vsetci odisli az ked si zohnali vlastne byvanie,vychadzam im maximalne v ustrety,ak chcu aj po pol roku neni problem.iba jednych sme museli po dohode vystahovat bo prestali platit.kedze sme mali depozit akurat sa to z toho doplatilo.
@sisaka mne je úplne jasné že priznať dieťa až neskôr nieje moc fér, ale zohnať podnájom s dieťaťom bolo úplne nemožné, to mi hneď položili telefón keď som povedala ze matka s dieťaťom.
Ja som mala našťastie vynikajúce referencie od predošlých prenajímateľov, dostatok financií aj na 2 x depozit, prácu na TPP a celkom slušnú vyplatu (na obhliadku som všetko doniesla k nahliadnutiu) a pôsobila som asi dosť normálne takže ani raz mi podnájom nezrusili koli decku. Ale mala som aspoň šancu dokázať že slobodná matka neznamená automaticky problém, lebo ako som písala keď som malú spomenula v telefóne tak to bolo hned nie ani na obhliadku som sa nedostala.
@jana500 Airbnb
@jovka Iba na rok zmluvu dávame, pre istotu, lebo nikdy neviete.
Peniaze na ruku, raz za mesiac prídem, ohlásené vedia ktoré plus mínus dni... Bolo to vopred dohodnuté, takéto "návštevy" ...
popravde nám sa ešte nestalo, že by niekto ukončil skôr zmluvu.
Ake známej áno, a tá vrátila depozit, v posledný deň 😊 ...
My si riadne vyberáme, ale ako vravím, hlavne pracujúcich partnerov vyspelých, nefajčiarov kľudne so psíkom (malým) ... 🌼
@jovka Ako vravím my sme verní "riadnemu výberu" už pri obhliadke bytu. Väčšinou ťah, Že i pár dní potom počkám, lebo mam "ešte zopár" záujemcov na obhliadku 😊 ... Pretože niekedy sú ozaj záujemcovia neni, ale to nik potrebovať nemusí.
Čiže za mňa iba páriky bez detí, kde skôr počujem, že chcú bývať spolu, tymto pádom si to skúsia spolu, financie, spolunažívanie, starostlivosť o psíka. . takí sa chovaju ako doma🍀🌼
Panabeka niektori su tu dolezity ako hovno na lopate
Matky vylucujem, zvierata ziadne, navstevy ziadne vecierka od 20.00 do 8.00
Okamzite zmluvy vypovedam...atd
.Ako fakt a kde maju tie mamicky byvat? A kde ma ten psik byvat? Kde maju tie deti byvat?Nemoze sa omeskat so splatkou, lebo robis charitu?
Ja som tiez raz meskala so splatkou lanlord si isiel vybavovat karbobrusku, aby zamok odpilil.Vy ste kompletni debili a z celeho srdca vam prajem, aby aj vam meskala splatka skoncili ste na ulici..
Byt som neprenajimala , ale byvala vo vela podnajmoch tak mam predstavy, ake osadenstvo tam asi funguje, podmienky su velmi prisne ale bohuzial zivot nie je vzdy pericko a byt ustretoyi a pomoct najomnikom ja nepovazujdm za hriech
Ak niekto nici majetok samozrejme tam lutost nie je potrebna
Tiež mám dobrú skúsenosť študenti, páry bez detí... po pár rokoch odídu aj sami do lepšieho. Alebo ísť cez známych. Keď je to už také, že je to známeho známy, tak je trochu preverený, že je slušný. Je to o ľuďoch všetko. Len často si ľudia nevážia podnájom tak, akoby to bolo ich vlastne. Zničia niečo a povedia si sak čo. Sak platím dosť peňazí mesačne.
@jana500 skúste si do zmluvy dať napr. dvojmesačné nájomné dopredu ako depozit a po ukončení nájmu im bude odrátaný alebo vrátený, ak bude všetko v poriadku, tiež by som v zmluve uviedla, čo všetko sa v byte nachádza, čo sa týka zariadenia a v akom stave. alebo možno prenajať cez realitku.
@karolinakr keď raz budeš mat svoj majetok môžeš si s ním narábať ako len budeš chcieť. Prenajať za ďakujem, nasťahovať si tam matku s 10 detmi, či psi útulok a kľudne ho nechať rozobrať do posledného šróbu.
U nás prenajímajú aj veľké firmy, ktoré vlastnia celé bloky obytných domov, takže prenajímať si môžu rizikové skupiny od nich, tam majú iné páky, ja sa nehodlám s nikým vláčiť po sudoch ani bojovať o vlastný byt, komu to nevadí ale môže do toho kľudne ísť.
Našťastie žijem v slobodnej krajine, takze mi nikto nemôže diktovať komu byt prenajmem.
A mimochodom agresívnych nájomníkov tiež neberiem 😙
Prenajímam byť, mam tam rozvedenu babu s troma deťmi a platí na sekundu presne. Pred ňou tam boli študentky a teda ďakujem. Beriem radšej osamelé matky...
@vroni tak asi každý ako má skúsenosti , ja prenajímam obidvom skupinám a aj rodinám s deťmi a neviem či to len ja mám také šťastie ale ja som nikdy s nikým problém nemala.
Kolegyňa prenajíma v Nitre rómskej rodine s 3 deťmi , povedala že lepších nájomníkov doteraz nemala, platia načas a majú tak čisto ako mnohé iné rodiny nie.

@maminuska mozno ano. Teraz sa na to pozeram z pohlady byvaleh studentky.