icon

Auto verzus byt

4. nov 2020

Ahojte, už dlhšiu dobu mame ja spolocne s manželom výmenu názorov so svokrovcami u ktorých momentálne bývame. Mame už dieťa a samozrejme ako každá mladá rodina potrebujeme auto.. problém je v tom že svokra stále vykrikuje že manželovi ho nedovoli kúpiť, že najskôr si mame zabezpečiť vlastne bývanie (čo by som veľmi rada ale hypo si teraz nemozme brat a nájom sú vyhodené peniaze). Mne príde logické že pokial mame kde bývať, zatiaľ si kúpime auto aby sme neboli odkázaný na spoje alebo niekoho iného keď sa konečne osamostatnime (aj teraz). Aký názor máte vy? Najskôr vlastne bývanie alebo auto?

cervenaruza123
4. nov 2020

No z toho co pises dalej, by som byvanie riesila hned 😀 . Svokra chce, aby ste tam byvali, este vas psychicky bude vydierat, ze by neprezila, keby ste odisli, ale na druhej strane vas chce riadit a rozkazovat vam co mozte ci nemozte kupovat. To je nadhera a toto "zboznujem", ked rodic akoze velkoryso pomoze, priam nanuti pomoc a potom pomaly vypocitavo za to nieco chce alebo sa chce starat mladym do zivota. Alebo najlepsie, ked to spatne vycita, ze "ja som ti tak pomohol a ty ma teraz nechces pocuvnut nevdacnik jeden" a takymto sposobom donuti mladych nakoniec zit iny zivot, akoby chceli a mali. A ked si toto nechate, tak budu velke problemy. Cim skor prec a zit sami

fokuska
4. nov 2020

A suhlasim s tym, ze auto by stacilo za par stovak - sice je tam vysoka pravdepodobnost ze sa nanom bude zaradom vsetko mozne kazit a do oprav bude treba vrazat velke peniaze, ale ak budete mat stastie, tak sa nemusi kazit hned.

Neviem ci uvazujete o novom aute v cene porovnatelnej s byvanim, alebo preco je tam taka dilema auto vs byvanie. Lebo ak mam nasetrenych niekolko desiatok tisic, tak urcite riesim byvanie a neminiem to na auto.
Ak mam nasetrenych 1000 eur, tak to je akurat tak 2 mesacny depozit na byt v prenajme.

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
petulda333
4. nov 2020

@strapatapupava prepac musim sa smiat 😀😀 zboznujem ludi co si radi domyslaju 🙄 ja respektujem nazory inych ale nie ked niekoho sudia bezdovodne. Co si ty urobila hned. Nie kazdy ma moznost vziat hypo a zit osamote aj ked by chcel. Nie kazdy moze chodit do dvoch prac. Nie kazdy moze robit na poziciach kde sa zaraba nadstandardne. A nie kazdy sa vyhovara. Poznam dost ludi co tak ziju a keby mohli zili by inak. No nie vsetko je take ako chceme. Ale oznacovat ich za nezodpovednych a ze by nemali mat ani rodinu, je dost silne , nie?

kassandra25
4. nov 2020

My sme mali najskor vlastne byvanie , a az daleko potom auto. Existuju firemne autobusy, ina doprava, doprava s kolegami.... muzovi vobec nevadilo, ze nemame auto. Svokra zrejme uz chce, aby ste sa cim skor odstahovali

20erika07
4. nov 2020

Určite bývanie. Aj keď je citit ze chcete viac auto. Aj my sme 3r byvali u svokrovcov. Chceli oni, ze naco si budeme zhanat ked maju velky dom. Nie su zlí ludia. Ale 3r stacilo. Bolo to s muzom na rozchod, nakoniec zistil, ze by sa uz nevratil, nevedel by uz zit pri rodičoch

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
petulda333
4. nov 2020

@strapatapupava clovek sa obcas potrebuje aj vykecat. A mozno nema komu tak voli net. Aj to pomaha

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
petulda333
4. nov 2020

@strapatapupava a ja by som chcela strwtnut 😀 aspon by som im jednu vlepila 😁 lebo niektore tu si fakt toto zasluzia

majkeel
4. nov 2020

Starsie spolahlive auto medzi 4-7 tis eur kupene za hotovost by bolo kompromisom. Kupit nove auto a na uver je blbost, uroky plus auto za 3 roky strati polovicu hodnoty.

leuchtturm
4. nov 2020

a to auto by ti bolo naco? Ak by si ho potrebovala na cestu do prace, tak auto. Inak ma svokra pravdu, radsej setrit na byvanie.

nikiki29
4. nov 2020

Záleží ako veľmi auto potrebujete. Bývate v meste či na dedine? Máte pravidelné a časté autobusové spoje? Kam tak nutne autom potrebujete ísť? Ja osobne by som auto neriešila ak bývate v meste alebo máte celkovo dobrú dostupnosť aj autobusom. Dá sa urobiť aj kompromis a kúpiť staré lacnejšie auto, ktoré plánovanie vlastného bývania tak nezaťaží.
My sme v trošku podobnej situácii, riešime či kúpiť nové auto alebo väčší byt. Oboje teraz finančne nezvládneme, tak uvidím ako to vymyslíme... no už nebývame s rodičmi.
Čo ma ešte zarazilo - prečo sa svokra vyjadruje k tomu kde vy ako rodina míňate peniaze? 🤔 A prečo sa jej na to vôbec niekto pýtal? My sme tiež bývali u svokry, ale vzťahy vyzerali trochu inak a ona nás podporovala. Ak by sa takto vyjadrovala na adresu nášho bývania určite ideme čo najskôr preč.

patka06
4. nov 2020

určite by som riešila bývanie a to či najrýchlejšie ...aj keby to mal byť podnájom

vamajka
4. nov 2020

urcite byvanie hlavne ked vas do toho tlaci svokra u ktorej byvate🙂

liesik
4. nov 2020

Osobne by som poriešila najskôr bývanie. To je si myslím, že dôležitejšie ako auto, v tom musím s tvojou svokrou prepáč, ale súhlasiť. Uvidíš, že sa vám moc uľaví

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
oblecenie99
4. nov 2020

No ja by som išla do toho bývania.A nájom nie sú vyhodené peniaze. Byvali sme s mužom 4 roky v nájme a ani raz som to nebrala ako vyhodené peniaze.A nemali sme vtedy ešte auto.Ta sloboda od rodičov za to stala (a stojí,teraz už s hypo).Nás rodičia ani svokrovci neposielali preč,nemáme nejaké extra zlé vzťahy,iba štandardné "nechapacky" ako asi aj inde,napriek tomu som si nevedela predstaviť,že by som mala bývať s nimi a mať namiesto vlastného pohodlia a súkromia radšej auto...?Aj svokrovci, aj naši pritom zostali od nás 120 km ďalej v dvojgeneračnom dome,ale neľutujú ani oni.Naopak,sú radi,že sme sa osamostatnili,a najmä,tiež už chcú mať svoj POKOJ.My sme mali s mužom,vtedy ešte s priateľom, najprv nájom,potom vlastný byt na hypo,svadbu a až tak sme riešili auto,podotýkam,nie drahe (je pravda,že pri deťoch je to nevyhnutnosť,s tým súhlasím).ALE,ak ste to doteraz dali bez auta,napriek tomu,že už dieťa máte,myslím si,že ešte asi viete čakať,či..?Ak by ste vyskúšali bývanie vo vlastnom,hoci aj v nájme,zistili by ste,že ta sloboda za to stojí.Ja by som ako úplnú výhodu brala už aj to,že do mňa svokra nehuci,aby sme išli preč.Ste vo vlastnom,robíte,čo chcete,nikto nerieši..ak chces,zostaneš v pyžame celú nedeľu,a nikto to nebude komentovať..môžeš sa pohádať s mužom 😁 vážne výhoda,nikto nepočúva,nerieši,nestresuje sa,prečo ste sa pochytili,a vy si to viete normálne vydiskutovať a nie tŕpnuť,kto to počuje.To súkromie je na nezaplatenie.Ja by som to na vašom.mieste vyskúšala a potom uvidíte.

dee01
4. nov 2020

@777januska777 v dnešnej dobe auto nie je luxus 😀, nežite v dobe kamennej, nemôžete porovnávať, čo bolo kedysi a teraz. Teraz kúpite funkčné auto nejakú škodovku alebo hocičo aj za tisicku, či dve, pred 30timi rokmi to bola veľká investícia, nebol taký výber. Nie všade sú super spoje, ja sa bez auta nedostanem ani do práce, takže nechapem ľudí, čo v rodine nemaju ani jedno auto...
Autorke článku...aké auto chcete? pokiaľ je to pár tisícová záležitosť, tak si ho kupte, ved o tom rozhodujete vy s manželom. Bývanie ale tiež čo najskôr poriešiť

iinuska
4. nov 2020

Staršie auto sa dá kúpiť aj za menej.A určite by som aj bývanie riešila

petulda333
4. nov 2020

@strapatapupava och boze 😀

mandarinka555
4. nov 2020

Prečo si nemôžete brať hypotéku?

janedoe
4. nov 2020

My sme byvali u svokrovcov, aby sme si nasetrili na stavbu domu co najviac, nech berieme co najmensiu hypo. Auto sme riesili, az ked sme byvali. Takze aj za mna byvanie. Auto je fajn, ale nie je to nevyhnutnost. Vlastne byvanie je na nezaplatenie a to hovorim, aj ked mam fakt uzasnych svokrovcov.

andreatytler
4. nov 2020

Konecne mudra svokra ktora posiela deti byvat prec... doteraz to bolo vacsinou tak ze sa snazi udrzat deti doma.
Urcite pocuvajte svokru a kupte byt... je uplne jedno co sa tebe zda ako logicke... byvate u nej a ona vas posiela prec... to nemozete ignorovat.
Auto casom straca na cene... su to vzdy stratene peniaze. Ak kupite byt je aspon nejaka sanca ze sa jeho hodnota zvysi.
Auto bude len pre teba... to je fakt zla investicia.

lenka_da
4. nov 2020

Ono, ak vás svokra prehovarala, že máte u nich ostať, aby ste si mohli nasporiť na bývanie, zrejme tým myslela, že budete naozaj sporiť na bývanie a nie míňať peniaze napríklad na auto... predpokladám, že vám chcela pomôcť ale zas nie navždy... 😉

sasa1310
4. nov 2020

a teba nenapadlo, že aj svokra chce súkromie, a preto chce, aby ste si najskôr byt kúpili. Okrem toho auto je spotrebná vec, nie ako byt, ktorý na hodnote len stúpa. Ale nad týmto rozmýšľať či kúpiť byt alebo auto, vedia len finančne negramotní ľudia

777januska777
4. nov 2020

@dee01 ale prosím vás, auto je stále luxus, máme najlepšiu medzimestsku a mestskú sieť dopravy v Európe. Auto by nám vôbec nebolo treba, len ľudia sú pohodlní a s autom je všetko ľahšie. Akože nedostanete? Vždy sa dá dostať, len to možno trvá dlhšie alebo človek musí ísť skôr. Ak šetria na bývanie, tak kupovať auto aj za 1000 je dosť, lebo to je tak dva platy.

mandarinka555
4. nov 2020

@sasa1310 Lenže autorka to auto chce....a chce.....a chce.....bývanie predsa počká...ju ani netankuje, že svokra sa už nevie dočkať, kedy vypadnú😝

lucia147852
4. nov 2020

No vy nemáte kde bývať. Svokra vás síce trpí ale očividne vás tam nechce. Takze jednoznačne byt a auto poriešiť z bazara. Nepotrebujete nové a neviem ako luxusne. Si uvedom že ste vydaní na milosť svokre. Keď povie aby ste sa spakovali a odišli tak bude zas zlá svokra. 🤦🏽‍♀️