Babka nosí vnúčatám veľa darčekov
Ahojte, prosim poradte co by ste robili v mojej situacii. Moja mama nosi detom pri kazdom stretnuti (cca raz za dva mesiace) vela darcekov typu cukriky, sladkosti, dzusiky, ale hlavnym problemom su hracky. Deti sa samozrejme tesia vsetkemu, ale medzi mnou a muzom su kvoli tomu hadky. Muz sa stazuje, ze im dava zbytocnosti co zaberaju kopu miesta a v podstate ma pravdu. Deti maju aj bez toho velmi vela hraciek a hracky ktore nosi ona su v drvivej vacsine nekvalitne (auticka/vlaciky, ktore sa rozbiju po dvoch hrach), uplne zbytocnosti, alebo naozaj nadrozmerne nepotrebne hracky, s ktorymi sa deti parkrat chvilocku pohraju a potom len zavadzaju a povaluju sa v domacnosti.
Viem, ze mam byt rada, ze maju taku babku, ano, to samozrejme som, len je toho naozaj vela a zakazdym jej vravim, nech im uz nic nekupuje, len nech pride, ale ona aj tak stale nakupi a donesie mnozstvo veci, svoje vnucatka zboznuje, aj sa im pekne povenuje a to si cenim milionkrat viac ako tie materialne veci.
Ako sa k tomu postavit? Ona si asi neda povedat a muz je uz v nervoch ked vidi s akymi plnymi taskami k nam ide.
Svokra je presny opak, nekupi im nic ako je rok dlhy, nepride ich pozriet - musime len my k nej chodit a aj ked naslubuje ako sa s nimi bude hrat ked k nej pridu, tak sa cely cas ani zo sedacky nepostavi aj ked ju deti volaju sa hrat...
Mne sa vzdy paci, ako sa vsetci za toto dokazu do niekoho navazat. Mame podobnú situaciu doma, ale milion blbosti nosi manzelova mama, nie moja. Vsetkym starym rodicom bolo rovnako povedane, poziadane, aby vzdy doniesli max jednu hracku. Vsetci to pochopili, len svokra vzdy donesie aj 5 naraz. Ano, je to otravne, nemame to kde skladovat, vacsinou su to presne nekvalitne hracky, uplne zbytocnosti, takze sa ani nedajú nikomu posunut. Vo vacsine pripadov su aj absolutne nevhodne k veku. Ale ona ma potrebu to robit so vsetkym - nechceme aby nosili sladkosti, tak donesie ovocie, ale tolko kil rozneho, ze to proste nespotrebujeme. Silou mocou kupuje malemu oblecenie, z toho mnozstva bolo realne nositelne uplne minimum, malokedy trafi velkost. Velakrat sme jej vraveli, ked chce kupit oblecenie, nech zavola, aku velkost z akeho obchodu, aby to aj ponosil. Spravila to raz a zas nakupuje hlava- nehlava. Veci podla veku mu proste nesedia a vzdy donesie nieco male a skonci to tak, ze urazena povie, nech to teda niekomu posuniem, ked mu to nesedi. Lenze na to ja nemam nervy, nahadzovat veci na bazar, alebo otravovat niekoho, ci si tie veci nezoberie. Vzdy nas odbije slovami, ze to nie pre nas, ale pre vnuka priniesla, ked povieme, ze je toho vela, lenze takto z toho ani ten vnuk vela nema.
@dusankomoj je fajn, ze to vyslo tebe, to vsak neznamena, ze to klapne inde. U nas to bol vzdy prehraty boj. Nechodila svokra, lebo byvala daleko, no chodili baliky vacsinou nepouzitelnych veci - napriek x debatam, napriek tomu, ze sme jej povedali, ze vacsina tych veci ide rovno do kosa - hracky, sladkosti a oblecenie od Vietnamcov, ktore mali rovnake zlozenie, len iny tvar. Nikdy nezabudla povzdychat, ako sa im tazko zije, ale hluposti nakupit vedela napriek informacii, ze sa vyhodia. Ked sme jej raz v zufalstve navrhli, aby nam teda na dcerine narodky radsej dala peniaze, lebo jej kupime nieco, po com tuzi (bolo to 10 € podotykam, nebolo to teda o tom, ze si vec nemozeme dovolit, len sme nechceli zas vyhodit peniaze do kosa) dala peniaze a k tomu presne taky isty balik bludov. S niektorymi ludmi proste nepohnes.
Nachystať dve prasiatka na peniaze a povedať babi tu darčeky 😂
@lilope úplne ti rozumiem. Dva roky daná nevesta argumentovala (hračky, kilá sladkostí, absolútne rozmaznávanie a znižovanie autority rodičov dieťaťa..) Aj pred daným Mikulášom sa vyjadrila s prosbou, že stačí symbolická čoko figúrka Mikuláša, anjela a čerta... Prišli z igelitkou 🤔 Toto bolo vyvrcholenie. Keďže historku a výlevy babky počúvame už 10 rokov, opýtala som sa raz nevesty, prečo napr. sladkosti neodložila, nedarovala. Vyjadrila sa, že už sa nedokázala pretvarovať a prečo by vlastne mala. Keď nerešpektovali oni jej prosby, alebo nechceli nájsť vhodný dialóg, tak prečo by mala tolerovať a prispôsobovať sa správaniu s kt. nesúhlasí. Viem, možno si mnohé povedia, mala sa ovládať, ale ako som písala vyššie, kto by zažil, videl, pochopil by...
Inak.ked sú to nekvalitne hračky co sa zničia tak je to ešte ako tak ako, vyhodis
Podľa mňa je horšie keď au to drahé veci ktoré vám netreba.. ja mam nejakú babu za takmer 100eur smarenu na povale (dostala dcéra ako 10rocna). S bábikami sa nehrá roky...
@simca06022011 my sme svokre normalne vysvetlili, ze ani tie lacne plastove auta z cinaku nechceme. Serie ma prave ta ekologicka stopa.... pohra sac2x a ide do kosa, lebo sa zlomi. Uplne v pohode pochopila.
@dusankomoj ja viem, že je dcéra.. reagovala som na tvoju otázku, baby vy sa nerozprávate? babka, svokra...
Aj svokra je babka a treba s ňou komunikovať, bohužiaľ, niekedy sa hádže hrach o stenu 😄
Ty si sa dohodla 👍
@ukulela to tiez bohužiaľ :( ale už sa mi to do príspevku nechcelo.pisat. veľa starsich tie plastové haraburdy miluje. Plastové kvety, hračky, bábiky za 2eura otrasne vyzerajúce, smrdiace...
Aj ekonomická mňa vytáčanie, povie mi napr ze na výlet n3pojdu ze nekradne (babka), miesto toho ale do shoppingu kde nechá 200eur na haraburdy áno a ešte donesie na jedny navstevu sladkosti za 30eur a veci z papiernictvo za ďalších 30... len tak.
@simca06022011 máš pravdu. 300 g Milky a vedrá cukrovej vaty pôvodom (možno?) z Turecka, family pack Krowiek fakt nie je cukrovinka pre 2 ročné dieťa 🤦♀️ Vaši to pochopili, v prípade ako ja píšem je nevesta.... domysli si 🙄
@jamimo tak to už nie, znižovanie autority rodičov je cez, rozmaznávanie, pokiaľ to nie je extrém, je u starých rodičov tiež pochopiteľné. Ak to bolo už v takom štádiu, tak výbuch chápem, niekomu dopne až keď zažije takúto situáciu keď dohováranie nepomáha. No ja by som zase nechcela rozbroje v rodine kvôli takejto somarine, ak sú v ostatných otázkach starkí normálni, tak by som tie veci posúvala ako som už predtým spomenula. Lebo byť potom pohádaní a úplne sa odcudziť s časťou rodiny je pre mňa úplne nepochopiteľné. I keď, možno tej neveste, to práve tak vyhovuje a je rada, že má od nich pokoj. Ja to ale v rodine nepoznám, tak mi je to cudzie.
@jamimo ale ved ja som tiež za kravu :D ale nenosia :D teraz je to horšie dajú rovno dcére a ta to zožerie všetko naraz ... :D
Tam kde nie je poblém,vyrobím.Buď rada,že aspoň jedna z babiek má snahu im niečo priniesť,byť s nimi.Ja mám 2 vnučky aj ja ich rozmazlujem,nosím im hračky,dávam sladkosti.Chodíme na výlety, múzeá,hokej,jašíme sa.Len by mi to skúsili zakázať 😉.Babky sú tu na to.Moji to robia tak,že buď hračky posúvajú v rámci rodiny,známych alebo ich odložia na pol roka na rok na "húru".Keď ich znovu dajú dole,tak sa s nimi hrajú,ako s novými.
Tak keď bude mama volať a pýtať sa čo má priniesť,tak jej povedz presne čo si želáš, aké hračky pre detí, aké sladkostí,daj jej presný zoznam, čo chcete a budeš mať o finančný výdavok menej,lebo to kúpi babka a vy ušetríte peniaze...
U nás to takto funguje od narodenia detí,mame som vždy povedala čo má kúpiť,alebo som kúpila ja a len mi dala peniaze. .a mi ako rodičia sme ušetrili kopú peňazí, ktoré sme investovali radšej do výletov....lebo hračky, sladkostí sme nemuseli skoro vôbec kupovať....a obe strany spokojné.....
Aj teraz to tak funguje, keď sú detí dospelé, vždy sa s babkou dohodnú čo chcú na sviatok,Vianoce.....
Len na druhej strane, tiež musí byť babka prístupná takémuto riešeniu....
@mandarinka555 ale vsak ona ani nechce svojej dcere vyhoviet ked ju nepocuva a robi si po svojom. Je to ich domacnost a ked slusne povedia, ze si nezelaju mat zahlteny dom nekvalitnych hraciek, tak by mohla pocuvnut a ked tak velmi chce stale niecim potesit vnucata, moze sa predsa opytat co vy ich teda potesilo viac. Mozno by ich viac potesil zaplatit nejaky zazitok. Takze to je o vzajomnom pocuvani a vyhoveni si a nie ze dcera alebo nevesta je nevdacna.
Veď čo máte prebytok, vymeňte za niečo potrebné
https://www.modrykonik.sk/group/8935/
@simca06022011 keby len kravu 😄 To si dobre obišla, v Indii je posvätná 🙌
@autorka Ja mám presne toto isté doma.S mojou mamou sa stretávame raz do mesiaca a tiež pokupuje mojím deťom všetko možné.Priklad čokolády, sladkosti,džúsy,lizatka atď.Aj hračky,fixky,omaľovánky atď.Ona sa nestarala o mňa keď som bola ja dieťa a teraz si to vynahradzuje takto že kupuje mojim deťom.Manzel s tým nemá problém, sladkosti čo nezjedia deti zjeme my alebo darujem ďalej kamarátkam.
Ahoj, necitala som tuto diskusiu, ale ja som mala podobny problem. Potom som poprosila mamu aj svokru, aby nenosili sladkosti a hracky, ale ovocie, knizky, puzzle, nejaku logicku hru. Ked chcu sladkost tak nech donesu milkins alebo kinder tycinky cokoladu, kedze bol maly, vsetko chcel nacat, zahrizol sa, vacsinou mu to nechutilo a potom to slo do kosa, ale z tych coko tyciniek zjedol 1-2ks/den. Tak ako sa to zlepsilo, sem-tam neodolali, ale podstatu pochopili. A este som im aj poradila ze za 2-3 eura (v tom case) mali v draciku tie male zelezne auticka a ked chcu tak tie mal rad a zbieral ich, nech mu kupia to, lebo to vydrzi a to sa velmi tesil. Aj syn dostalval take tie umele auticka v ktorych bol cinsky tvrdy cukrik, auto sa po pol dna rozpadlo a cukrik vzdy isiel do kosa a tie veci u nas vtedy stali 5-7euro.
Nazakazuj jej kupu, lebo neodola a aj tak kupi, len ju usmerni co ma kupit.
@jamimo ano. Aj keď to tiež bolo dosť rečí okolo toho. Ale mám s mamou taký vzťah,že som jej mohla rovno povedať,že keď príde s blbosťami,tak jej vystrčím decko pred dvere a ani ju nepustím dnu.
@janinah ked je nieco co potrebuju, poviem jej nech kupi to, ale aj tak kupi okrem toho dalsie hluposti. no a kolkokrat naozaj nepotrebuju nic, aj to jej poviem, aj tak nakupi. Keby som jej povedala, ze nech da peniaze napr na detske topanky, tak da, ale kupi aj dalsie veci. Cize peniaze od nej vobec nechcem, aby davala. Ona chce deti obdarovat tak, aby videli, ze im to ona kupila.
@dupinka pekne si to napisala a uplne s tebou suhlasim, ale tieto dialogy zatial nikam neviedli. Zhorsuju sa kvoli tomuto problemu (ktory tu niektore uzivatelky vysmiali, ze problemom nie je) vztahy medzi muzom a babkou a aj celkovo.
@lilope no mam pocit, ze ona zakazdym uprednostni velkost a kvantitu hraciek namiesto kvality ☹️ mne je luto, ze na to zbytocne dava peniaze, ked to potom vobec nema osoh. Navyse okrem ekonomickej stranky ma mrzi aj ekologicka ktora z kupovania takychto nekvalitnych hraciek vyplyva. No a samozrejme sa obavam, ze deti si veci prestanu vazit, ked budu mat toho tolko...
@lilope vies co ona im tie ckuriky a cokolady hned pootvara, nech sa ponuknu, cize to neviem posunut dalej. Nieco sa postupne zje, ale ked je takto kopa veci otvorenych, tak to len obschne a potom leti do kosa.
@misinka0611 ano rozmyslame, ze tie vacsie hracky dame k nej, nech jej zavadzaju tam. Ale nemyslim si, ze to vyriesi podstatu problemu, ona bude kupovat stale.
@marrilyn no velmi podobna situacia ako u nas 😬
@elanor na bazar absolutne nemam cas a ani by to nik nekupil. Take haraburdy sa hanbim niekomu vobec darovat. Navyse ona by si isto vsimla, ze ich deti nemaju a uz by zistovala kde zmizli a urazila by sa, ze sme sa ich zbavili, ked ona to dala vnucatam a nie nam
@daniela2202 to urcite nie, peniaze od nej nebudem pytat
Ako moja svokra, plastove blbosti a oblecenie z cinaka o 3 cisla vacsie… neriesim to uz, deti veci zalozia, o par tyzdnov mesiacov to vyhodim darujem…

Hračky nech necháva u seba doma a keď tam prídu deti môžu sa s tým hrať. Uvidíš ako ich množstvo hneď zredukuje, lebo hneď uvidí aké je to milión hraciek skladovať a upratovať a keď to človek má doma ako tak upratané a nie ako päsť na oko, hneď k tomu boxy, úložné systémy kupovať.