Babka zomiera
Ahojte chcela by som poradiť
Otec mi pred chvíľkou volal že babka je na tom zle a už len leží skrátka sa blíži jej koniec
Neviem ako sa zachovat je to jediny stary rodič ktorého mam
Navštevujem ju malo, ked som bola dieta bola velmi protivna zla ale zmenila sa a vychádzam s ňou normalne
Nemali sme nikdy nejaký blizky vzťah ale aj napriek tomu je mi to ľúto a aj keď neni ako ta druha zosnula babka stale ju mam istým sposobom rada, minuly rok som chodila trosku castejsie k nej aj jej napiekla, strávila u nej vikend ( vtedy ma teta požiadala nech zostanem lebo isla na vylet a nemal kto s nou ostat)
Ona sama uz poriadne nechodila
Coby som mala urobit?
Keby zomrie mrzelo by ma ze som sa nerozlucila a mala by som výčitky
OK, téma je nahlásená adminovi. Nemá zmysel tu ďalej písať príspevky.
@paulinam99 nikto ta nenúti reagovať a urážať
choď k otcovi, vezmi si kľúče od bytu a choď k babke na taxíku.. mňa by v takom prípade nič nezastavilo 🤷🏻♀️
teda ak sa bavíme o verzii, že za ňou chceš ísť.....
Keď bola moja kamarátka pred dvoma rokmi , keď ju prepustili z nemocnice, krátko pred finále onko, písala mi, že si nepraje žiadne rozlúčky na posteli, netúži dávať "poslednú bodku", chcela len plynulo prejsť v spánku ku koncu, bez rozcitliivenia príbuzných.
Častokrát je umierajúci aj 3-5 dní v milosrdnom komatóznom spánku, či pod vplyvom opiátov a okolie už nevníma, rozlúčka má v takom prípade význam len pre preživších , aj to nie pre všetkých - niektorí si radšej chcú v spomienkach uchovať spomienky naň, kým žil.
Ludia v tom veku su uz davno vysporiadani so smrtou a chceli by mat pri nej okolo seba svojich milych. Kazdy clovek v nemocnici sa potesi navsteve. Neries, ako zoberie tvoju navstevu, ale chod za nou, ak to tak citis.
Či babka zomiera alebo nie, v takomto stave môže byť ešte týždne alebo mesiace, môže a jej ešte polepšiť, veď nie je na tom tak hrozne, keď ju teta necháva cely čas, keď je v práci zamknutú samu doma. Tvrdíš, ze bez kľúča sa tam nemôžeš dostať. Ide o to, že ty vôbec polemizuješ o tom, či by si mala navštíviť babku alebo nie. Cítiš, že by si mala, lebo by sa to patrilo, ale hľadáš výhovorky, prečo by si nemusela. Opýtaj sa tety, či ťa babka spomína, či by sa potešila. Podľa mňa áno. Som zvedavá ako sa rozhodneš.
Myslím , že autorka nehľadá výhovorky. Predstavujem si, že chcela situáciu prebrať s ľuďmi čo to uz zažili. Ako sa správali, ako to prežívali. Utriedit si myšlienky, pocity. Nezaslúži si za to agresiu, posudzovanie a výčitky. Na to asi MK nie je.
Autorka, zájdite za ňou a rozlúčkte sa s ňou v duchu. Pohlaďte jej ruku, nehovorte, že sa lúčite. Nikto nevie, či sa vidíte naposledy.
Ahoj. Moja babka zomrela min.rok. 3.3.2022. mala som s ňou úžasný vzťah a veľa času sme spolu strávili. Keď už bola slabá a len ležala, tak som bola pri nej, a spomínala som na strávený čas, a to vtedy ožila. A podľa mňa ju to potešilo, počúvala. Len ľudia takto pred koncom sú citliví na vône, tak pozor na parfém a podobne. A tiež som videla že jej nebolo príjemné, keď niektorí prišli, plakali, začali pred ňou riešiť veci typu nákup plienok a starostlivosť o ňu a podobne. A začali ju objímať a nasilu chytať za ruky. Pozor môže to byť pre ňu nepríjemné a bolestivé. A ani nie je dobré byť dlho, už je unavená, treba rešpektovať a ja som sa pravidelne pýtala: babka nechám ťa teraz oddýchnuť a prídem neskôr? A keď povedala že áno tak som ju naozaj nechala. A ešte mala rada, keď sa v izbe vetralo, cítiť čerstvý vzduch. A ja som ešte vykopala snežienky z jej záhradky a doniesla jej ukázať. Aj tomu sa potešila. A hlavne, nesnažiť sa pretvarovať, a zrazu budovať vzťah na konci. Skôr spomínať na to pekné. A ak je ležiaca, pozor na preležaniny, my sme to zo začiatku podcenili, lebo nikto nás na to neupozornil a ono to išlo tak rýchlo všetko. Ak chceš kľudne mi napíš súkromnú správu. Drž sa a veľa síl.
prepac - keby mam kluce, uz som tam - ved s nou hadam niekto byva, snad nie je v dome zamknuta sama...popros otca, nech ide s tebou...prajem vela sil
Ja som len pri jednej babke bola, ked uz bola na tom zle...uz si ma aj plietla. Inak som nebola, lebo niekedy je to nahle. Rob ako citis. Nasilu ist to nema vyznam. Ked vie, ze je jej cas, tak ona bude hovorit. Ja som pri chorych tiez nevedela co hovorit, ale oni sami hovorili.
Moka babka ktora zije daleko nas opustila pred par tyzdnami.Bola dlho vysporiadana so smrtou a Bohom a mna doteraz mrzi,ze som s nou dlhsie nejola a nestihla sa rozlucit.Zdravotne na tom nebola dobre aj tak to prislo velmi nahle.Urcite chod,hocijako a hned.
Ak je toto pravda a babku ste nechali v takom stave samu,tak sa môžete hanbiť,všetci koľko vás tam je.Otrasne toto.
@janinah ja a otec s ňou nebývame
ak s nou otec nebyva - predpokôdam, ze nie je sama - tak su vam kluce nanic, hadam sa dohodnete s clovekom, ktory s nou byva....
No a čo,že nebyvate? Tebe to fakt nedochádza.??.? Ale otec dediť bude,to už bude v poriadku, že? To už sa odtahovat nebudete...
@janinah otec nebude dedit len teta ktora s nou byva a ma sa o nu starat, cely dom je na ňu a ona to vie
cela tema je len hladanie vyhovorky ako sa to neda...
@janinah je možné,že autorka je v Tom ozaj nevinne.
Bohužiaľ,nie každý berie smrť rodiča tak vážne.
@birika tak si vymeňte somnou miesto a situaciu a zistite
Normálne zavolaj tete a dovodni s ňou,že chces ísť za babkou. Urob všetko,čo urobiť vieš.
A ostatné už nechaj na osud....
ja uz som si takym presla - stari rodicia, aj rodicia. mamicka zomrela 6 tyzdnov po tom, co som porodila, lekar ma odmietal pustit za nou do nemocnice - ale nie je sila, ktora by cloveka zastavila ak nico chce urobit...za ten cas, co tu vypisujete ste uz mohli objimat babku
@terezka1947 ako nevinne? Stačí len sa zachovať ako človek...idem preč,uz sa mi dvíha tlak....Co by som ja dala za to,keby mi bolo dopriate sa s otcom rozlúčiť, ale nedalo sa,zomrel v nemocnici cez najväčší covid.Ja takych ľudí nepochopím.
@birika veru tak,niet tej sily,kt.by mi zabránila byť s umierajucim rodicom. Tiež som si tým prešla.
V ten moment je všetko nepodstatné.
Vsak už sa vám zlepšili vzťahy, ona sa zmenila a viac si už chodila ku nej. Tak čo riešiš? Jasne že sa rozluc, choď za ňou... Mne by nenapadlo nad tým rozmýšľať.
@janinah si zdravotník,tak vieš najlepšie aki sú mnohí ľudia,keď im blízky človek zomiera. Nie každý to berie tak vážne. A mnohí zase vezmú kvôli dedičstvu rodičov k sebe a nepustia nikoho. Všelijaké prípady sú,preto ťažko súdiť autorku.
Mrzí ma,že si sa nemohla rozlúčiť s otcom.
Ja som mala tú možnosť. Otec mi zomrel v rukách,keď zomierala mamka,tak som mala minibabatko,manžel zobral voľno a ja som bola nonstop pri nej 3posl.dni,priamo v nemocnici. Doteraz neviem ako mi to vtedy primár dovolil. No do konca života mu za to budem vďačná.
Určite chod. Mne zomrela starka bola to moja druhá mama. A bola som s nou a aj tak sa s tým neviem zmieriť. A ver tomu ze to cíti ze odchádza. Mne týždeň pred smrťou starká povedala. Lucka ja zomriem už. Ja som jej odpovedala starká co ja budem robiť bez teba. Vies co mi povedala. Žiť Lucka žiť ďalej. 😭😭😭😭Nikdy na ňu nezabudnem a nič viac si neprajem ako aby tu bola znova somnou
smrt je sucastou zivota,hoc sa tato doba akokolvek snazi ju ignorovat,clovek,ktory zomiera,vie,ze zomeria a hlavne asi ocakava pri sebe svojich najblizsich...
prides,popytas sa co to,povies jej nejake mile slova,nic viac,nic menej
uplne jednoduche-my nemame problem s tym,ktory zomiera,povacsine je to o tom,ze je to neprijemne nam
Zatial kazdy kto mi zomrel, svoju smrt predpovedal dost presne.Takže babka asi tuši, dokonca aj ja som mala tušaka, ze tento človek isty vek neprejde..Proste ked sa chce, da sa rozlucit určite, netreba hovorit nič, som rada, že ta vidim, prepač ak som ti niekedy ubližila atď..druha strana vačšinou komunikuje očami.Pamätam si este, že za babku sme sa pomodlili a boli za ňou v nemocnici..
Určite tam choď, nemysli na seba, ale nato, ako sa cíti zomierajúci, každý túži pri sebe niekoho mať, ľahšie sa mu odchádza 👍👉

@paulinam99 je reálna ,nezabavam sa
A s babkou byva teta a ta je v robote a otec neni povinny sa starať nebýva s ňou
To je tvoj hlúpy názor, teba zrejme bavi rypat
Ja sa normálne pytam a ty si z toho robis posmech a robis výčitky