Bez výčitiek svedomia a bez manžela na dovolenku
Mala som celkom ťažkú pubertu , nechcela sa mi učiť a teda skončila som na trojročnej učňovke ako krajčírka. Aj prostredie sociálne u nás bolo zlé , otec pil, bil mamu a neustále nás vyháňal z domu . Potom som sa zamestnala a šila vo firme asi dva roky, kedy som sa rozhodla že si večerne urobím maturitu . Dorobila som si maturitu a šila ešte rok . Prihlásila som sa na vysokú školu - pedagogická a dennou formou som ju vyštudovala, že to bolo pre mňa veľmi náročné čo sa týka aj financií aj základov ktoré som mala ani nehovorím . Momentálne učím na základnej škole druhý stupeň . Vydala som sa , porodila dve deti , postavili sme s manželom dom , keď asi na to dva roky mal manžel ťažký úraz , spadlo lešenie na ktorom pracoval a následky z toho má dodnes. Je na plnom ID a môže vykonávať len ľahké práce. Manžela to psychicky veľmi zlomilo , obzvlášť to že nám nemôže dopriať to čo ostatní muži v jeho okolí , napriek tomu robí všetko čo je v jeho silách .Máme veľký pozemok , kde doslovne za tie roky urobil nádhernú úžitkovú záhradu, jar leto jeseň je stále v nej a potom v letnej kuchyni kde zavára, sterilizuje , necháva kvasiť .Do toho si pridal chov zajacov , kačíc a sliepok . Sám si urobil pivnicu kde skladuje na zimu všetko čo vypestoval a čo sa dá skladovať. Takto to vyzerá že je pri sile ale verte že nie je , chodí o palici, lebo v nohe má viac titánu ako vlastných kostí , má poúrazovú epilepsiu a bolesti hlavy. Pracovať na 8 hodín nemôže , skušal si niečo nájsť na skrátený úväzok , asi 5 rokov robil vrátnika ale firmu potom rozkradli a zavreli . Podarilo sa mi našetriť na dovolenku s deťmi , chcem ísť s nimi k moru , bolo by to druhýkrát .Raz sme boli aj s manželom , cesta autom do Chorvátska , ale bolo to pre neho utrpenie, noha ho bolela , záchvat mi dostal v aute , dovolenka bola taká nijaká . Teraz s nami nechce ísť , mám ísť sama . Boli sme však na rodinnej oslave , kde sme to bohužiaľ spomenuli (nemali sme ) a zdvihla sa voči mne teda vlna odporu ako zo strany svokry ako aj mamy, sestier aj švagriny. Že ako môžem ja ísť na dovolenku a muža nechať doma , že či mi to svedomie dovolí . Muž mlčal , nič nepovedal . Doma mi len povedal že " ako teda chceš " , nepovedal mi choď a uži si s deťmi . Som rozhodnutá s deťmi ísť. Vy by ste išli ? Na dovolenku som doslovne naškrábala.
Ahoj, chcem ti vyjadrit obdiv. Si velka inspiracia ako sikovne si sa vymotala zo sraciek mladosti a z ucnovky dokoncila aj vysoku skolu. Paci sa mi kazdy jeden tvoj argument v tejto diskusii. Vidim to ako ty, ano dovolenku si zasluzis aj ty aj deti. Raz za rok par dni bez prisposobovania sa. a trosku myslim, ze par dni bez manzela tebe aj jemu dobre padnu. Stastlivo ;)
@anonym_autor Ja by som hľadala možností,kde sa dá ísť spolu. Ale to som ja.Možno nejaký pekný Wellness pobyt, kúpele a k moru by som silou mocou nešla. Možno neskôr.Mne by bolo muža ľúto,že ostane sám doma..Keby toto všetko pre mňa urobil, cítila by som sa zle.Chcela by som aby sme šli niekde spolu ako rodina. Ale to je len môj názor.Je úplne jasné, že sa nemôžete obmedzovať. My sme kedysi nechodili na dovolenky spolu nikdy nikde.Muz podnikal, ja som pracovala s ním a náhradu za seba sme nemali. Prvých 8 rokov vzťahu nikde okrem max.vikendu alebo na jednu noc a výlety. Mňa ani nepadlo ist bez neho zo synom.
ty nepotrebujes citat co by ina urobila, neurobila, ty potrebujes urobit nieco pre seba, co potrebujes ty, frustracia bude narastat a to konci rozne
@anonym_autor ja asi tomu nerozumiem, ale prvú dovolenku šoféroval, nezvládal to. Druhú dovolenku idete teda ako, keď chceš ísť bez manžela? Ak ty nešoféruješ a ideš verejnou dopravou, aký je problém, že by išiel aj manžel? Čo on môže chodiť, len keď bude robiť šoféra? Nechápem a nepochopím. Ja by som bez manžela nikam ani nešla, ale tak každý to máme nastavené inak.
Na 100 percent y som sla a bez vycitiek.
@anonym_autor ja asi tomu nerozumiem, ale prvú dovolenku šoféroval, nezvládal to. Druhú dovolenku idete teda ako, keď chceš ísť bez manžela? Ak ty nešoféruješ a ideš verejnou dopravou, aký je problém, že by išiel aj manžel? Čo on môže chodiť, len keď bude robiť šoféra? Nechápem a nepochopím. Ja by som bez manžela nikam ani nešla, ale tak každý to máme nastavené inak.
@anonym_fd2340 kde citas, ze prvu dovolenku soferoval? Pisala, ze manzel kvoli epilepsii nema VP a nesoferuje.
Tiez som chcela povodne napisat, ze vlak by bol ok. Ale teraz citam, ze vlastne on nechce nikam a vy sa mate prisposobit jemu. V tomto pripade by som mu este raz ponukla mozne alternativy a ak nie, tak chod s detmi sama, nemozete vsetci trpiiet preto, ze on je vlastne len zatrpknuty. Moznost, aby isiel je - aj doma sedi, lezi, chodi - to moze vo vlaku kedykolvek, nebude priputany a obmedzeny v pohybe v pripade bolesti - takze zatrpknutost. A dovolenka by jeho psychike veru pomohla.
Ja ti poviem tak - cokolvek urobis, vzdy to niekto bude kritizovat. VZDY. Je to cisto len vasa vec, vy sa musite dohodnut. Na rodinu a ich nazory sa vykasli. Poucenie do buducna - nevesat nikomu nic na nos. Mam podobne skusenosti, ale poviem ti podla seba - nauc sa stat za svojimi rozhodnutiami. Ty vies, co a preco robis. Ostatni si mozu mysliet, co chcu. Nie je to jednoduche, lebo clovek sa citi vinny, ze robi nieco zle. Mna takisto rodina ohovorila za urcite rozhodnutia a vies co? Naucila som sa mat na haku, aspon sa maju o com rozpravat, doprajem im. Takze ak ste s tym obaja s manzelom ok, ze jednoducho pojdes ty s detmi, chod a neries nazory inych, nemusis obhajovat svoje rozhodnutia pred nikym, koho sa to priamo netyka.
@pettom19 do bodky súhlasím 👍👍👍👍👍
@anonym_autor Ja by som hľadala možností,kde sa dá ísť spolu. Ale to som ja.Možno nejaký pekný Wellness pobyt, kúpele a k moru by som silou mocou nešla. Možno neskôr.Mne by bolo muža ľúto,že ostane sám doma..Keby toto všetko pre mňa urobil, cítila by som sa zle.Chcela by som aby sme šli niekde spolu ako rodina. Ale to je len môj názor.Je úplne jasné, že sa nemôžete obmedzovať. My sme kedysi nechodili na dovolenky spolu nikdy nikde.Muz podnikal, ja som pracovala s ním a náhradu za seba sme nemali. Prvých 8 rokov vzťahu nikde okrem max.vikendu alebo na jednu noc a výlety. Mňa ani nepadlo ist bez neho zo synom.
@cukroska ale on nechce ist absolutne nikam a nijak, on chce byt doma na zahrade ,vybavené
ano poznám mužov čo bežne radi chodili niekam a teraz ako je to staršie tak proste doma a vybavené .. dôvod ani srnky netušia , xy kombinacii a možnosti nie...
Pokiaľ by som to mala vykomunikovane s manželom a podporil by ma s deťmi v tomto rozhodnutí, tak samozrejme, že išla. Na ostatných absolútne nezáleží.
Jediné co by ma zneisťovalo, aby dal niekto naňho doma pozor. Nech nedostane záchvat, neodpadne v čase keď budete na dovolenke.. toto jediné by som si potom strašne vyčítala...
uprimne nedaj sa zatiahnut do vzorca kultúrnej tradície, že matka je v rodine nezištnou služobníčkou a obetuje svoje potreby i túžby pre dobro ostatných. Je to tak zvykom, preberá sa to nejak podvedome stále aj ked sa o tom začina hovoriť ...
aj ty si človek ktorý má nárok na svoje sny, na splnené sny, na oddych, na more , na hviezdy ....
Autorka, ja ti svojim spôsobom rozumiem. Ale strašne z teba cítiť frustrácie a komplexy. Že si vykričala mužovi aké si mala hrozné detstvo a dospievanie, náročné štúdium - toto ak máš potrebu, tak konfrontuj tvoju mamu. Aj to len raz a naposledy, nech to zo seba dáš von, lebo očividne ťa táto skúsenosť stále ovplyvňuje.
Nie je sebecké chcieť si oddýchnuť, ale napríklad ja keď mám pocit, že som na dovolenku naškriabala doslova ako píšeš, tak by som nikam nešla. Kvôli týždňu či dvom pri mori sa nebudem predsa pol roka finančne spamätávať.
Aké staré máte deti? Skúsila by som mužovi vysvetliť, že chceš aby mali deti pekné leto, že to robíš pre ne. Ale ak by som videla, že je frustrovaný, tak by som nešla. Najmä ak má zdravotný stav s tými záchvatmi. A povedať mu, že doprajete si nejaký wellness, kúpele a možno aj on príde na iné myšlienky. S tým, že možno o rok sa vyde cítiť lepšie a možno lekár povolí ísť lietadlom. Urobiť gesto a nenápadne ultimátum zároveň. Ono preňho to musí byť tiež hrozné, ale chápem, že ty chceš ísť. Ale u teba je to taká kompenzácia za to detstvo najmä. Vtedy som sa mala hrozne, tak to bude inak. Chápem ťa a veľmi ti držím palce. Len niekdy je to naozaj o kompromise. A on očividne nie je ok s tým, že pôjdete. A čo taký kompromis, napriklad Balaton? Určite to nie je more ale isto to je menej hodín cesty. Pekná dovolenka a zážitky sú o pocite, nie o mieste. Pre mňa najkrajšie leto je záhrada, bazén a kniha. Žiadny stres z cestovania, ale naozaj oddych. A to mám cestovanie rada.
Choď. Nemaj výčitky. On sám nebude...má mamu, má tvoju mamu, má sestry či švagrine...nech prídu k nemu a robia mu spoločnosť.. nie si sebecká...zaslúžiš si oddych a peknú dovolenku...už ju máš kupenú? ak nie...urob to čím skôr, nepremýšľaj...
jasne chod bez vycitiek aj ty aj deti so potrebujete oddychnut
@anonym_autor rodina nech sa stará o seba. Ja by som deťom dopriala keď som nasetrila.
A kupele pre neho nie su vhodne? Tie by som pre jeho zdravie uprednostnila pred morom.
Čiže ako si to tvoja rodina predstavuje? Tvoj muž cestovať nesmie a asi vlastne ani nechce.. teraz už navždy nebudete chodiť nikam? To by vašim deťom dopriali?
Samozrejme že choďte na dovolenku, vypnite.. potrebuješ aj ty zmenu aby si všetko psychicky ďalej zvládala.. nemáš predsa easy život bez starosti, tak si zaslúžis vydýchnuť a užiť si dovolenku.. užite si ju a oddýchnite si..
A teda nedá sa mi nespomenúť moje detstvo.. už som to tu urcite písala ale aj tak mi to pripomenulo to čo som zažila ja.. môj otec dostal mozgovu porážku keď bol mladý a ja som mala vtedy 8r.. celú rodinu to položilo, finančne úplne zle, sme 4ria súrodenci.(Sú ale starší ako ja) mama robila čo mohla aby zvládala starostlivosť o domácnost, o manžela, deti a už jedno aj vnúča.. nikto jej zo sirsej rodiny nepomáhal, mali vždy len kopu reči čo by mala, čo by nemala, ale pomoc ziadna..
A keď som mala 11r naskrabala podobne na dovolenku pri mori - mala proste sen že mi ukáže more.. ja som bola z toho doslova šťastná, premna to bola nezabudnuteľná dovolenka, hoci mama si vypočula od mnohých hnusne reči ako si to moze dovolit.. pritom chápete že nikto jej nepomáhal jedine jej deti.. neviem ako na to zobrala, dodnes nechapem ako niekedy vedela čarovať, lebo sa snažila aby mi nič nechýbalo.. boli sme v Bibione a tento rok som sa rozhodla že tam pôjdeme s detmi a ukážem im miesto na ktoré mám pekne spomienky.. moia mama sa mojich detí nedozila, ale rada im o nej rozprávam.. tak sa tešia že uvidia Mesto ktoré poznajú z rozprávania..
@cukroska ale on nechce ist absolutne nikam a nijak, on chce byt doma na zahrade ,vybavené
ano poznám mužov čo bežne radi chodili niekam a teraz ako je to staršie tak proste doma a vybavené .. dôvod ani srnky netušia , xy kombinacii a možnosti nie...
@sara07 to nie je pravda, do kupelov by isiel… a zjavne aj velmi potreboval
@sara07 to nie je pravda, do kupelov by isiel… a zjavne aj velmi potreboval
@liv1 on by ale potreboval ked tak na mesiac ist s jeho dg, na 3-5 dni môžeme my íst sa zregenerovat krátkodobo, autorka by potrebovala spon 7-14 dni vypnut
a deti čo budú v takých kupeloch robit, ked na sk nie je dovolené okrem rajeckých alebo sklenných teplíc aby boli deti vo vode a čo tam budú inak tie deti robit ?
kupele čo su pre deti kovačova, smrdaky a pod to zase pre zdrave deti na to aby si to užili nie je ..neviem či si bola niekedy v takých zariadeniach
toto sme riešili ked sme chceli skombinovat kupele a deti , proste deti na sk nie sú vítané
a v spomenutých kupeloch zase nemáš procedury vhodne pre jeho/ naše dg ,teda pre babu ano ,neskutočne slaba ponuka
aj v sklenených sa rozčulovala určita čast že ako je to možné, podotýkam že deti neskakali, nekričali, nevrieskali boli pod dozorom neustálym lebo bola pre ne hlboka voda ..
ak nechá deti doma , zase to nebude aj tak spoločná dovolenka ,uplne spoločná dovolenka
a ešte jedna vec pozri si kolko stojí 5 dni v kupeloch pre jedného , ju v pohode vyjde more na 6 dní pre seba a deti a to neberiem nejak drahé hotely, ale tie procedury proste začinaju od 30-80 € za jednu... ako samoplatca je to brutus proste a prevencia sa na sk nenosí ...
Urcite by som isla ked je s tym ok. Ja som bola v oktobri tiez len s dcerou. Muz ist nechcel, problem u neho je letecky. Chodte, uzite si. Teraz sme boli v tatrach, v auguste mame chorvatsko spolu a zasa pojdem s dcerou do egypta. Nie je to o sebectve.
@liv1 on by ale potreboval ked tak na mesiac ist s jeho dg, na 3-5 dni môžeme my íst sa zregenerovat krátkodobo, autorka by potrebovala spon 7-14 dni vypnut
a deti čo budú v takých kupeloch robit, ked na sk nie je dovolené okrem rajeckých alebo sklenných teplíc aby boli deti vo vode a čo tam budú inak tie deti robit ?
kupele čo su pre deti kovačova, smrdaky a pod to zase pre zdrave deti na to aby si to užili nie je ..neviem či si bola niekedy v takých zariadeniach
toto sme riešili ked sme chceli skombinovat kupele a deti , proste deti na sk nie sú vítané
a v spomenutých kupeloch zase nemáš procedury vhodne pre jeho/ naše dg ,teda pre babu ano ,neskutočne slaba ponuka
aj v sklenených sa rozčulovala určita čast že ako je to možné, podotýkam že deti neskakali, nekričali, nevrieskali boli pod dozorom neustálym lebo bola pre ne hlboka voda ..
ak nechá deti doma , zase to nebude aj tak spoločná dovolenka ,uplne spoločná dovolenka
a ešte jedna vec pozri si kolko stojí 5 dni v kupeloch pre jedného , ju v pohode vyjde more na 6 dní pre seba a deti a to neberiem nejak drahé hotely, ale tie procedury proste začinaju od 30-80 € za jednu... ako samoplatca je to brutus proste a prevencia sa na sk nenosí ...
@sara07 nevedela som, ze je to na niektorych miestach pre deti take nevhodne. Ci sa tyka ceny, on moze dostat odporucane od lekara a ona moze u zamestnavatela pouzit ten poukaz nie? Za mna by bola najlepsia kombinacia potom, ze dopriat jemu aj detom. A napr. v takych Trencianskych Tepliciach maju deti co robit. Ono vsetko sa da ked sa chce.
@sara07 nevedela som, ze je to na niektorych miestach pre deti take nevhodne. Ci sa tyka ceny, on moze dostat odporucane od lekara a ona moze u zamestnavatela pouzit ten poukaz nie? Za mna by bola najlepsia kombinacia potom, ze dopriat jemu aj detom. A napr. v takych Trencianskych Tepliciach maju deti co robit. Ono vsetko sa da ked sa chce.
@liv1 čo budú robiť deti v Trenc Tepliciach? Prechádzať sa a bicyklovať po parku?
@anonym_autor vsetko by bolo ok,len tie vyjadrenia:"na dovolenku som naskrabala",.."podarilo sa mi nasetrit na dovolenku"..nezabudni ze peniaze v manzelstve su spolocne bez ohladu na to ci je muz ID
Mozno v tom je problem,ze si ich prisvojujes a rozhodnutia robis za seba,nie spolocne?
@anonym_d602fe podľa mna ms isto pani ťažký život a uz klobúk dolu ,ze to takto zvláda.Stoji prinom v dobrom aj zlom robi prevažne viac a všetko...Ja osobne si myslím,ze si tu dovolenku zaslúžia starať sa ešte o muža na Rd no ja neviem...Dosť ze musi o deti...
@liv1 ty si si kedy naposledy pozrela cennik tych kupelov? 🤣 vyslo by ich to 3x tolko, co dovolenka pri mori. A k tomu rekreacnemu - vies o tom, ze sa to tyka zamestnani, kde je viac ako 50 zamestnancov a tym padom, vacsina skol na slovensku do toho nespada. Mimochodom, keby muz mal narok ist na liecenie cez poistovnu, tak to by musel zacat riesit zaciatkom roka, aby sa tam dostal.. v kazdom pripade, autorka s detmi chcu ist k moru, nie do kupelov.
@anonym_autor šla by som sama s detmi. Vies preco? Pretoze na vasich zivotoch tiez zalezi! Nemozete nezit a nezazivat nic radostné len preto ze ON, jemu sa stalo, ini sa hnevaju, ini vycitaju.... vsak nech s nim idu oni raz pre zmenu. Vase zivoty sa jeho nehodou nekoncia. Ani jeho sa neskoncil, skomplikoval, to ano. Ale mate pravo od toho na par dni vypnut! Zvlast ked je takmer vsetko na tvojich pleciach!
@liv1 myslíš jeden bazen grand kde môžu ist od 3 rokov, uprimne rýchlo ti vysvetlí okolie čo si mysli o detoch , mimochodom do temálnych bazenov je zakazané brat nafukovačky, kolesa a podobné veci aspon nás hned ked sme sa informovali upozornoval personal ,
tak od 13 rokov by sa našli kupele nejaky kompromis,
pri mori si s detmi na jednom mieste všetci , aspon my
epileptici maju určite obmedzenia na kupelnu liečbu , a aj keby patril do skupiny A že mu všetko preplatia , tak budú každy v inej izbe, ak chceš byt sám tak si priplatiíš a deti dáš kde, to su dvojpostelky všetko
čiže každy sám v inej izbe + každy zalezený v inom bazene alebo v inej časti kupelov a možno sa stretnu v jednej jedalni,
@liv1 no tak tieto kupele môžeme rovno vylučit , screen z ich stránky

Ja ti poviem tak - cokolvek urobis, vzdy to niekto bude kritizovat. VZDY. Je to cisto len vasa vec, vy sa musite dohodnut. Na rodinu a ich nazory sa vykasli. Poucenie do buducna - nevesat nikomu nic na nos. Mam podobne skusenosti, ale poviem ti podla seba - nauc sa stat za svojimi rozhodnutiami. Ty vies, co a preco robis. Ostatni si mozu mysliet, co chcu. Nie je to jednoduche, lebo clovek sa citi vinny, ze robi nieco zle. Mna takisto rodina ohovorila za urcite rozhodnutia a vies co? Naucila som sa mat na haku, aspon sa maju o com rozpravat, doprajem im. Takze ak ste s tym obaja s manzelom ok, ze jednoducho pojdes ty s detmi, chod a neries nazory inych, nemusis obhajovat svoje rozhodnutia pred nikym, koho sa to priamo netyka.