icon

Bili vás rodičia v detstve?

10. feb 2023

Uvazujem tak nad tym. Ze som bola dost casto aj s bratom bita. Rodicia sa nam nesnažili vysvetľovať, proste rovno bitka budes počúvať a hotoovo. Potom sa mama čudovala ze ju neobjimem alebo nechytím za ruku ked tou rukou som dostávala výprask.boli ste aj vy bití v detstve alebo nie? Zanechalo to vo vas stopy?

elizita
10. feb 2023

Neviem či by som to nazvala bitkou. Dostala som a vždy som vedela za čo. Skôr si to pamätám tak,že som sa potom prebrala,že čo to robím. Bol to taký budíček 🙂

nykkushka
10. feb 2023

@petedea bože toto je úplne hrozné, normálne mi je mega smutno z tvojho príbehu 😒😥 ja to nepochopím, ako môže toto niekto robiť dieťaťu 😥😒 načo majú takí ľudia deti, kde je vtedy sociálna, kriste to si nikto na tebe nevšimol, že si týrana 🤬

katkati
10. feb 2023

@petedea Plačem. Takýto ľudia by mali sedieť v base.

janulka1802
10. feb 2023

Bože... až mi zle ostalo pri niektorých opisoch, čo tu pridávate baby. To sú hrozne smutné a bolestivé veci, ktoré ste prežili. 😔

0silvia0
10. feb 2023

@elizita co take strasne a neakceptovatelne si robila, ze sa to nedalo vykomunikovat slovne?

nykkushka
10. feb 2023

Neviem či ma bili, ja si fakt z detstva pamätám málo 🤯🥴🤷‍♀️.
Ale aj tak som názoru, že násilie nie je normálne, aj keď v našej spoločnosti úplne bežne tolerovane (stačí si prečítať nejaké diskusie tu, agresívne reakcie, komentáre na Fb IG...).
Ja často čítam názory, že deťom treba aspoň jedna výchovná, by sa naučili, lebo dnešné deti.... A bla bla.. Lenže sa treba zamyslieť, kto tie dnešné deti vychováva. Generácia ľudí, ktorí bežné dostávali "výchovné po riti rukách a pod". Čiže až taká bez následkov ta výchova asi nie je, keď niekto považuje za úplne normálne "bitie" detí a ešte za to kriste pane poďakuje 🤦🏼‍♀️🥴
"Ďakujem mami, že si mi čapla po riti, vôbec sa za to necítim blbo, určite som si to zaslúžila a nedalo sa to vyriešiť ináč..." wtf 🤦🏼‍♀️🤷‍♀️
A úplne ma odvalil koment - dostala som, lebo som nechcela ísť do kostola 🥴🤯🤷‍♀️whaaaat strašni kresťania a mlatia svoje decko, to kde sa také káže v biblii:" A Boh povedal - bite deti svoje keď nechcú ísť do chrámu môjho 🤷‍♀️🤦🏼‍♀️"

melly90
10. feb 2023

Áno bila najviac som bola bita bratia nie iba občas to boli jej milačikovia doteraz ..a preto s mamou nemám žiaden vzťah a ani som nemala je to medzi nami chladne..

leto232
10. feb 2023

@0silvia0 Áno, bolo to hrozné. Raz som dostala preto, že som sa hrala s dcérou susedy, s ktorou sa rodičia hnevali. Mala som 7. Brat dostal za to, že odtrhol na fare dve jablká zo stromu. Otec ho sotil a keď padol ho kopal. Mal 11 rokov a ja som s plačom prosila mamu aby mu pomohla. A k tomu keď ti mama s otcom nadávajú do p.., k..Hrozné spomienky. Určite pôjdem ďakovať.

elizita
10. feb 2023

@0silvia0 to si nepamätám.. skôr si pamätám na to,že to bol preberak..že fakt,toto si prehnala... Raz ma mama chcela ucapat,ale teda už som jej nedala šancu.. lebo ten jediný krát si doteraz pamätám aj presne za čo to malo byť a keď sa k tomu spätne vrátim tak si myslím,že naozaj nebol dôvod,ale bol to mamin skrat.. a to na to jedine si spomínam ako na krivdu hoci sa je nepodarilo mi na zadok dat

0silvia0
10. feb 2023

@elizita som myslela ze si to pamatas ked pises ze si vedela za co.

1gabriela13
10. feb 2023

Dospelá osoba (rodič) nemá čo bit dieťa ,ktoré sa nevie brániť. Ak sa dospelému niečo nepáči a inak nevie riešiť problémy,nech sa púšťa do rovnocenných osôb . Ľahšie je dať dieťaťu po zadku,ktoré sa neubráni ako dospelému rovnocennému človeku. Skúsme to teda otočiť,ak sa niekomu niečo nepáči v práci napríklad od kolegu či kolegyne,dajte mu po zadku,po hlave,či rovno facku. To by sme teda žili v šťastnom svete 🤣napriek tomu,že môj otec mi dal facku ako 18rocnej,lebo som prišla o 15minut neskôr domov ,neuznávam fyzické tresty,a svoje dieťa som nikdy nebila ( ani po zadku) a nikdy ani nebudem. Má také isté právo byť nasrate na čokoľvek na svete,ako ja . A keď som nasratá,alebo neposlúcham podľa tých zázračných noriem ktoré sú odomna očakávané ,si neželám aby ma kvôli tomu niekto fyzicky udrel. Tot vsjo

berry266
10. feb 2023

Áno a neodpustila som.Otec si vybijal frustraciu na mne od útleho detstva až kym som bola takmer dospelá.Bezdôvodne ma napadol tolko krát že to tažko spočítať.Škrtil, zlomil ruku, ničil oblečenie a kopec kopec inych vecí .Nadaval,kopal a bil tym čo prišlo prvé pod ruku.Takú nenávisť v očiach som ešte nevidela nikdy.
Keby mohol tak ma zabije to viem. Neodpustila som nikdy, to nejde to peklo čo som prežila pri ňom nejde odpustiť. Zničil mi dospievanie, sebaúctu, pohľad na seba ako človeka,ženu. Dnes mám sama dieta a som rada že sa toho nedožil.
Nikdy som na dcéru nezdvihla ruku. Je taká maličká a bezbranná.

autor
10. feb 2023

Boze ludia. Precitala som si poriadne kazdy jeden komentár. Nieje v mojich silách momentalne odpovedať na kazdy jeden. Strasne ma to štve co sa dialo vo vašich rodinách a ze to bolo tolerované a považované za správne. Totálne zvrátene. Kolko takych potom beha po svete co su utýrane osobnosti a nevedia sa inak prejaviť ako len zas ďalšou nenávisťou.😟🥹🥹najradsej by som sa stretla s vami všetkými ktorí ste si prešli podobnou traumou v detstve Aby sme si to vydiskutovali podporili sa…malo by sa o tom viac zacat hovorit si myslim.. nedusit to v sebe.najlepsie ako moja mama povie ze: hrozná doba je, hrozná.. títo dnešní mladi…pritom kto vychoval dnešných mladých?ja som syna udrela ozaj len v afékte par krat ho hned sme si to vydiskutovali. Meviem ako to bude dalej s nim je este maly ale kedykolvek pride za mnou ze mamka velmi velmi Ta lubim a objime ma. Moja mama vzdy čakala ze ja jej to poviem, ale od nej samotnej som to nikdy nepočula. Proste ja jej mam vyznávať lasku a Ja jej mam ďakovať za zivot. Pritom ja som sa na svet nepytala. Ach strasne na dlho to je…..

annm81
10. feb 2023

Máš pravdu. Len by som dodala, že ich prejavy nie sú len o nenávisti. To sú ženy bez akéhokoľvek sebavedomia, čo sa nechajú týrať mužom a ešte ho ospravedlňujú. To sú stovky tisíc závislých na alkohole. Väčšina z nich nemá problém sadnúť za volant ožratá. Ešte aj tí, čo ožratí nie sú, jazdia ako hulváti. Schopnosť konštruktívne rešiť konflikty je medzi Slovákmi tragická... ale hlavne, že každý druhý povie, že mu facky a na zadok nijako neuškodili.

autor
10. feb 2023

@annm81 Super napisane. Do bodky súhlasím. Česť výnimkám

mamatroch
10. feb 2023

Mama ano. Vyrastali sme bez otca, ja a brat s mamou u starej mamy v jednoizbovom dome. Na jednej strane je pravda, ze sme sa vedeli rozdivocit, na druhej az tolko casu sa nam nebolo potrebne venovat, ako vacsina deti na dedine v tych rokoch, sme boli skoro cele dni vonku... Doteraz si pamatam ako nas mama nahanala v kuchyni okolo stola s varechou... A po niekolkych kolieckach mi jej zacalo byt luto, ze nas nema sancu chytit, tak som naschval spomalila aj ked som vedela, ze dostanem... Neskor som prisla na to, cim bitku zastavit: "Mama, nebi nas uz... Ja viem, ze sme najhorsie deti na svete..." Cele detstvo som si myslela, ze nas po tej vete prestala bit, lebo to bola pravda a chcela, aby sme si to uvedomili... Az ako mama som si uvedomila, ze jej to asi vtedy vzdy prislo luto... A ze to aj sama nemala lahke... Jej otec bol alkoholik a ked sa vratila po rozvode ku svojej mame, ktora k nam vsetkym bola vzdy laskava, mrzelo ju, ze staru mamu rusime beznymi detskými sarvatkami a hlukom (lebo ved v 1-izbovom dome pri 4 ludoch sme o detskej izbe mohli iba snivat)
...a klasika, klacanie v kute sme si zazili tiez nejedenkrat...
...alebo neskor ked sme uz byvali v meste len mama, ja a brat a ked on "neposluchal" (asi tiez len bezne veci... Nepamatam si nejake dramaticke spravanie), mama vybrala zo skrine kufor a ze nech sa ide pobalit, ze ona sa s nim jedovala 9 rokov, zvysnych 9 (do dospelosti) sa s nim ma jedovat otec (ktory sa o nas vobec nezaujimal)... Uf, mohli sme byt pohadani s bratom akokolvek, vzdy som za neho s placom orodovala...
Alebo si spominam ako sme ju raz koncom jesene nahnevali a povedala nam, ze to si teda ani na vianoce nemusime dat darceky... A naozaj sme vtedy nedostali nic, ani balik cukrikov. Bola som vtedy asi siestacka, brat asi druhak...? V skole ked sa deti po prazdninach rozpravali o darcekoch a pytali sa mna, iba som otravene na nich zahucala "Nic!" Nikto okrem mojej jedinej kamaratky nevedel, ze to je pravda...
Nasledky... Myslim, ze ano... I ked v detstve toho bolo viac a tazko povedat, co bolo nasledkom coho... No mam nizke sebavedomie, ziskat si moju doveru je tazke... V skole som bola niekolko rokov sikanovana... A nikto si to za cely ten cas nevsimol, nikto mi nepomohol...
A dnes... Mam tri deti a snazim sa ich vychovavat s laskou, snazim sa, aby vedeli, ze su milovane... Snazim sa s nimi vela rozpravat a vysvetlovat... No stava sa, ze obcas po zadku dam... Nie je to casto, raz za niekolko tyzdnov... ale nechcem to robit, vzdy ma to mrzi. Ked som este nemala deti, vzdy som hovorila, ze to je normalne a ze deti vychovavane "moderne" bez bitky su nevychovane. No hned ked som sa v porodnici pozrela na svoju prvorodenu, vedela som, ze to bol zly nazor. A odvtedy bitku vzdy vnimam ako zlyhanie a nezvladnutie situacie rodicom. A aj o tomto sa so svojimi starsimi otvorene rozpravam... Aby vedeli, ze konanie v dospelosti je aj nasledkom chybnych vzorcov vychovy... A ze uvedomenie si toho nema byt vyhovorkou, ale odrazovym mostikom na ceste byt lepsim rodicom. Snazim sa byt pre deti tou najlepsou verziou seba ako v danej chvili dokazem, ale nie vzdy sa mi to podari. No nemam problem prist za detmi a ospravedlnit sa ja im. A verim tomu, ze moje deti budu este lepsimi rodicmi, nez sme dokazali byt my...

torrente
10. feb 2023

Pravdaže. Mlátili nás jak žito.

mamamasama
10. feb 2023

Bila ma mamina, tatino nikdy. Stopy to zanechalo. S maminou mame fajn vztah, ale nikdy som nemala taku tu potrebu pritulit sa k nej, pomaznat sa. Moje deti som v zivote neudrela. Ak mi obcas prasknu nervy tak skriknem a uz aj pri kriku vidim, ako to drobcom ublizuje. Pracujem aj na tom.

marca12
10. feb 2023

Ano,mama nas mlatila ako zito. Zanechalo to nasledky. Nemame blizky vztah velmi dlho som sa jej bala aj v dospelosti. Nemala som sa komu zdoverit a nevedela som rozlisovat dobre od zleho. Proste chaos v hlave ak citoch.

negymama
10. feb 2023

@petedea kriste az mi slzy vyhrkli. to neboli rodicia ale sadisti. v zivote by som "toto" otcom matkou nenazvala.

negymama
10. feb 2023

@nykkushka toto bitie deti pri kostole som videla uplne bezne. My sme s detmi takmer vzdy stali vonku, nech si deti aj pochodia, pohraju sa. A priklad tam nejake dieta vnutri "neposluchalo" vrtelo sa, ci zaplakalo, rodic vysiel von s tym dietatom, napraskal mu a opat dnu sa "modlit" 😲

andreatytler
10. feb 2023

@slovenka753 Priserne, ale uplna pravda. Rodic je prvy. Tiez si myslim ze generacia nasich rodicov prebrala toto spravanie aj ked doba to uz vobec nevyzadovala.
Ja som videla dokument o Afrike a prisli na navstevu do chudobnej rodiny... Mali asi 7 deti. Otec ich doviedol do miestnosti kde nebol ziadny nabytok, postele alebo matrace a otec vravi: Tu spia moje najmladsie deti. Potom isli do druhej miestnoti a tam na udupanej zemi spinave matrace a on vravi: Tu spia moje starsie deti. Potom vosli do tretej miestnosti kde bola postel s plachtami a nad nou siet na komare a on vravi: Tu spim ja so svojou zenou. Sanka mi spadla ale pochopila som ze umrtnost tych najmladsich deti je tak vysoka, ze sa neoplati investovat do niecoho co mozno ani neprezije. Az starsie deti, ktore prekonaju tie detske choroby su niecoho hodne a samozreme ze rodicia su najdolezitejsi, lebo bez nich umru vsetky tie deti. Myslim ze ti ludia v minulosti si naschval ani nevytvarali vztah k tym detom, lebo ved aj tak asi umru.

katariinam
10. feb 2023

Mna mama zbila bez problemov ked sa mi podarilo vyliat caj, rozbit kvetinac.
Ja to svojim detom nerobim.

negymama
10. feb 2023

Nas rodicia na tu dobu 70te roky bili velmi zriedkavo a slabo. Mozno aj tym ze mamke rok pred narodenim mna a dvojcata, zomrel pri tazkom porode bracek.
My sme boli nedonosene dvojcatka s chorymi klbami, chude blede, drobnucke, 7rocna som mala 15 kil.

Dalsia sestra bola od nas 1,5roka a ked nas vynimocne mama chcela niektoru udriet, ostatne sa tak zufalo rozplakali, ze s tym prestala

torrente
10. feb 2023

Už to nejako vyšlo z módy... Preto teraz deti skáču rodičom po hlave. Sú drzé a dovolujú si.

nelusiatko
10. feb 2023

Áno, ale len mama. Otec nikdy, ale ten zas mlátil mamu 😥 no to je na inú tému. Stále sa tak pýtam, v čom bola tá doba iná, keď sa takto mlátili deti, dnes už je výchova založená na iných princípoch, našťastie. Ja dcéru nebijem, ale naša generácia bola veru mlátená ako žito, počúvam to zo všetkých strán...

zadarmo1
10. feb 2023

@torrente moje dieťa som nikdy nebila vždy vysvetlím a zadám jasné hranice ......za to synovec dostane vždy pár po zadku. Hádaj ktoré z nich je drzé, skáče rodičom a všetkým po hlave a dovoľuje si ?

zadarmo1
10. feb 2023

Áno dostala som veľa krát po zadku (nikdy nie len tak hlava nehlava). Niekto by povedal že som bola hrozné dieťa ktoré minútu neobsedí a "zaslúžila si" ale ja to vnímam ako veľkú krivdu pretože ja som mala len iný pohľad na veci. Naše dieťa nebijeme a dôrazne som to prízvukovala obom stranám rodiny že žiadne fyzické tresty moje dieťa nebude zažívať a ani psychické (nedáš pusu budem plakať 🤦‍♀️). Som na to doslova alergická keď stará generácia si ide svoje naučené vzorce. Našťastie starý rodičia vidia aký je mega rodiel v našej výchove keď porovnajú vnúčatá a že to ide aj inak len sem tam tie ich staré vzorce sa ukážu a je to smutné ako sa vychovávalo 😭

andreatytler
10. feb 2023

Dakujem ze ste sa podelili o svoje bolesti. Placem pri nich a trasiem sa zlostou.
Niektorych vasich pseudorodicov (oznacenie rodic si nezasluzia) by som bez mihnutia oka teraz nahlasila na policiu. Zasluzili bi si basu na niekolko rokov.

0silvia0
10. feb 2023

@nelusiatko neviem aka si ty generacia, ale ja ked som bola dieta nasa generacia plosne mlatena nebola. Ani jedna moja kamaratka taketo zazitky nespominala a ja som v zivote telesny trest nepoznala. Skor som negativne vnimala telesne tresty v skole, to som bola sokovana, ale niektori ucitelia fackovali deti este v rokoch 80tych.