icon

Bohaté mladé rodiny

2. sep 2021

Prepáčte za moju úvahu, v posledných rokoch si všímam zaujímavú vec, ktorá mi nejde do hlavy a to sú mladé bohaté rodiny, ktoré žijú v bungalovoch, na dvore dve SUV s nosičom na bycikle, potomok nalozeny v kočíku Stokke, doma všetky možné elektrospotrebice a roboty na uľahčenie života, v garáži elektobicykle, dovolenky z zahraničí, lyžovačky v Alpách, na nohe Vansy..na dvore krytý bazén...nechápem ako sa dopracovať k tomuto slovenskému štandardu..môj príspevok neprameni zo závisti, len uvažujem kde my s mužom robíme chyby.

martinka13
2. sep 2021

Kto vie ten vie. Niekto zarobil, niekto podedil, niekto možno nakradol...V každom prípade sú šikovní. V dnešnej dobe "ležia" peniaze na chodníku. Keď vidím koľko sa toho točí len na TIK TOKU tak sa mi rozum zastavuje. A ver, že veľa ľudí tam ledva do 5 narata. Ale maju podnikavého ducha 😀.

slecnalemonova
2. sep 2021

Nuž ono treba makat makat a makat. Ak je adekvátne vzdelanie, ktore trh prace vyžaduje a k tomu dobrá práca tak potom ma clovek aj vyšší príjem a moze si viac dovolit. Teraz myslim normalne zamestnanie a nie kadejaké blogerky a ine kreatúry. Aj ked obdivujem šikovnosť z nicoho spravit nieco😊Ked niekto sedí x rokov na podpore, natahuje ruky za každým prispevkom, rozmýšľa ako by materskú poberala este aj babka s dedkom a nevidi zmysel vobec nieco urobit navyše, potom sa zamýšľa, ako to tí “bohatí” robia. Ale nevidi to, ze ten “bohatí” ma mesačne odrobených 300 hodin, ze taha 24-tky, vikendy a sviatky. Nevidi, ze ma mozno v praci obrovsku zodpovednosť a dovolenka na tyzden k moru je pre neho ako liek a reset. Moj svagor uz 10 rozmýšľa ako odrbat systém, ako dostat plny ID kvoli ničomu, jeho motto je, ze on štátu nebude davat nic. A potom pride niekam na navstevu a nejde mu do hlavy kde dotyční nabrali na nové auto…nuž pracovali.

elizabet173
2. sep 2021

@acrobaleno tiež sa na tom bavím, že ak majú všetkého dostatok, tak nie sú šťastní. Myslím, že je to skôr utešovanie tých menej úspešných, pretože to ani nemajú ako vedieť.

hederamonstera
2. sep 2021

Mame obidvaja dobru pracu, nevyhadzujeme peniaze na hluposti, setrime, neporobili sme si kopec deti, ked sme este nemali dobru pracu, na PN alebo urade prace sme este raz neboli (ja teda 2 tyzdne na pn ked som potratila), nepodliehame konzumu (vsetko co kupime je sice drahsie, ale o to kvalitnejsie a naozaj sa to vyuziva), nekupujeme si veci, aby sme niekoho ohurili
A stastni sme ako psi 😊

anja27
2. sep 2021

Mozno niektori na to naozaj maju ale na ukor svojho casu lebo vsetok travia pracou aby na to mali. Ja to tiez akosi nechapem ci ide fakt len o to vytahovat sa pred inymi aby videli ze na to mam..a dalsi ziju na dlh ako uz bolo spomenute. Mame takych v rodine ani spotrebic si nekupia za hotove vsetko na splatky dve drahe auta ktore menia casto..okrem toho a bytu dokopy nic nemaju a nechapem kde davaju vsetky peniaze a to im este aj rodicia pomahali vela..divne no ale hlavne nech druhi vidia a asi aj zavidia idealne. Mne to pride ze vacsina z tycb ludi naozaj spokojna nie je a hlada v tych veciach uspokojenie a cim viac maju tym su viac hamizni. Ja som ina. Mozeme si dovolot viac ale ja si radsej aj nieco odlozim aj si teraz doprajem rozumne a nekupim si napr nejaku blbost za stovky eur ked mi to ani netreba len aby bolo a aby navsteva videla..nevidim v tom zmysel ale tak uz kazdy nech si zije podla seba. Len je vtipne ze vela takychto rodin si zije az velmi dobre a predsa je im stale malo a stale sa stazuju lebo ten ci onen ma viac ako oni..nevedia sa tesit z toho co maju a uzivat si to. Teda aspon ti ktorych poznam ja

raduskale
2. sep 2021

Vo väčšine prípadov takí ľudia žijú na dlh. Mám kolegyňu, každý deň sa chváli s novým domom, všetko najlepšie najkrajšie najdokonalejšie, avšak hypotéka na dom + navýšenie hypo na úpravu záhrady + leasing na auto. Keď sme sa niečo bavili o dome a som spomenula, že to spravíme až neskôr kvôli financiám, záhradu budeme robiť až neskôr, tak len vyrývala ako oni za 1 rok stihli všetko dom+ záhrada upravená a aj auto kúpili. Tiež som si najprv myslela, že zjavne jej chlap dobre zarobí. Len potom sa preriekla ako navyšuje hypotéky plus raz na wecku som započula ako s kýmsi volala, že na účte má 0€. My síce budeme dokončovať dlhšie, ale na účte si držíme rezervu a momentálne počas stavby by sme sa nezadĺžili ešte aj kúpou nového auta na leasing.

lilope
2. sep 2021

@malinoismum nie, len si policajtka a zarábaš oproti ostatným málo. My sme tiež s mužom 5 rokov v štátnej správe s príjmom obaja 1.000€ v čistom a teda nemáme ani bungalov, anielektrobicykle, ani vansy 😂 zato máme byt na hypotéku a jedno nové auto na leasing, popritom šetríme, ale na ten dom asi nikdy nebudeme mať.

lilope
2. sep 2021

@ajka0207 bungalov je vyšší štandard ak sa chce obytnou plochou rovnať poschodovému domu, pretože naň potrebuješ oveľa väčší pozemok ak nechceš aby ti zostali po obdvode domu dva metre.

zuzanockamt
2. sep 2021

Závisí od toho, v akom odvetví, oblasti pracujú. Ja mám prácu za "štátne", čiže neočakávam horibilné sumy, no som spokojná. Máme to, čo potrebujeme, aj mini rezervu. A nezakladám si na materiálnych veciach, značkách a pod. Na to treba ale dozrieť a mať takú výchovu od rodičov. Proste nie sme rozdrapení, ale je to aj tým, že nepatríme medzi terajšiu mladú generáciu, ktorá žije inak a má iné priority. My sme boli inak vychovaní a som za to vďačná.

malinoismum
2. sep 2021

@lilope ja mám - chvalabohu, šťastie že dom mi naši nechali, a oni - za svoje doslova” mozole “si postavili ten bungalov, bez hypo, bez úverov ale trvalo to viac ako 20r. A možno dnes by sa im to už nepodarilo…. 🙂)) A v ostatnom máš 1000% pravdu 👍🏼👍🏼😊🚔🙈

lilope
2. sep 2021

@malinoismum niekdy mám pocit, ako niektoré spomínajú vyššie a očividne majú nadštandardný príjem, že žijú mimo realitu. Opisovať, že nemáš dom, nové auto, luxusnú elektroniku, lebo nerobíš sviatky, piatky alebo dokonca že sedíš doma na podpore, inak by si to všetko mala. Haló, nie každý tu zarobí 1.500 - 2.000€ v čistom, priemerný plat na Slovensku je 1.100€, ale v hrubom! To je priemer, väčšina pracujúcich Slovákov však zarába hlboko pod priemer.

malinoismum
2. sep 2021

@lilope Presne tak… mne stačí naše zdravie - nemusíme mat všetko, aby nám nič nechýbalo 🙏🏽♥️😊 Takto to prajem každému 😊

simca06022011
2. sep 2021

Bud je jeden maximalne dobre zarabajuci, v dobrej oblasti alebo su obaja dobre zarabajuci :D ano aj taki su, naozaj, tiez sme si kupovali mercedes pred 30tkou a kratko na to dom, proste stastie v podnikani a kopa prace, samozrejem to co bolo predtym, ze sme boli 18h denne v praci to sused neuvidi :D
ALEBO co ja vidim castejsie: nejaky spekulat, kopa uverov, vsetko co sa da je pisane na firmu, na kamarata dedka tetku. Tvari sa pred ludmi ktorym ma zaplatit ako keby nemal cent vo vrecku a cely svet mu krivdi, ale potom na FB zavesi fotky z Kuby :DDD Keby realne spisali aktiva/pasiva su v minuse. Ale takto im to ide.
Tiez som sa nad tym pozastavovala, lebo ked niekto pracuje, tak mi to je jasne, ale kavickari v meste? slecny cely den na nechtikoch a vlaskoch a obedikoch s kamoskami, to kedy davaju? Ja som niekedy minulu jesen stretla v aute (viezli sme sa partia) s takym typkom s obtiahnutych riflickach, cca 45r. Ten je viac v kaviarni ako inde, ani netusim kde robi.. ale jemu nic ine ako co si kedy s frajerkou kupili a ake dary za tisice (to boli fakt tisice!) si davaju na vianoce z ust neslo. Ja som sa zasmiala, ze no, my teda si dame ponozky (co samozrejme, hned kamos zaklincoval, ze no vy milionari si nepotrpite na dary). No nie je to divne? Ja som ok s parfumom, ktory si vyberiem, a kvetmi na narodky a slecna co sa vozi v pozicanom suvcku na nakup o 2 panelaky dalej nakupuje neviem za co, taketo dary chalpovi. A za co? MOja sestra je na tom podobne, ale tam je to jasne, chlapa ma starsieho co ma/mal uspory, ten je tiez viac doma ako inde, lebo mu frci "kseft", myslim ze ani euro dan nikdy nezaplatil,ale tak do toho zase nevidim tak velmi :DD Tiez jej stacilo sa sem tam zdut a mala 500eur na nocnom stoliku rano... a tak sa dobre ide na nakupy, nie? :D Plus eset je jedna super vec a to zdedeni alebo davnejsie kupeny byt. To je teraz hotovy majetok. Predali byt, stary, 70rocny a kupili dom.. a este im aj ostalo :D

dskjhfdlkdjhl
2. sep 2021

@renab najlepsie je vsak neporovnavat sa s nikym a zit si svoj zivot, najlepsie ako vies. Navod na zivot Ti neda nikto, kazdy ma trochu ine podmienky, iny odrazovy mostik.

kaktus87
2. sep 2021

@lilope úplný súhlas, väčšina ľudí na SK proste drie 8-10h denne a za mizerný plat, to sa týka aj VS a tu ti napíšu, že keď nemáš na toto všetko tak si lenivá, nevzdelana a s nízkym IQ

hederamonstera
2. sep 2021

@kaktus87
@lilope dievcata, neviem, kde tu niekto napisal nieco take🙄 samozrejme, ze nie vsetci tak zarabaju, ale tu sa autorka pytala, ze ako to robia ti, co tak zarabaju…a odpoved je prevazne v tom, ze makaju…

Kolko ja som mala spoluziakov (SS, VS) co si uzivali skolsky zivot a ja som drela po brigadach…asi tak 80% z nich nerobilo pocas skoly. Kto si lahsie nasiel dobru pracu? Samozrejme ja, ktora mala uz min.5-6 rokov prac.skusenosti….a uz sa to len nabalovalo a nabalovalo….takze ano, mozem ich nazvat lenivymi. Ale netvrdim, ze su taki vsetci. Ako by tu mohli ostatne prestat tvrdit, ze vsetci co maju peniaze su aj tak nestastni.(co moze byt pravda). Vzdy su aj taki aj taki v kazdej skupine

17alexis
2. sep 2021

@ajka0207 mas predstavu, kolko taky bungalov stoji? Je totiz rozdiel, aky velky je. My staviame 13x13 a vyjde nas viac ako bude stat kamaratov poschodovy. U nas si za holodom minipidi bungalovu a uplne mini pozemku pytaju uz takmer 300 000€. My, nastastie, az k takej sume nepojdeme. Podarilo sa nam dobre kupit pozemok a este aj cenu zjednat.

petulda333
2. sep 2021

@lilope preco mimo realitu? Ja mam v okoli dost ludi co ritou nepohnu, len sa stazuju, ze nic nemaju. My sme tiez dlho zili z mala. Ledva sme nasporili a nieco sa vyskytlo. Lenze zit sme tak nechceli, muz zariskoval a vyplatilo sa. Kazdy nech zije ako chce a moze. Mne pride smiesne ako tu niektore pisu, ze bud zdedili alebo na ukor rodiny. Preco? Muz si riadi pracovnu dobu ako chce, mame sa dobre vo vsetkych smeroch a sme aj stastna rodina a prajem to kazdemu

kaktus87
2. sep 2021

@hederamonstera samozrejme s tým súhlasím, tiež som pracovala popri VŠ v jednej firme celých 5r. Aj to, že či je človek šťastný nesúvisí s materiálnymi statkami.

simca06022011
2. sep 2021

@kaktus87 no ja neviem, mam okolo seba ludi co robia za 700-800eur v cistom, 8h denne, ale zeby prave dreli sa neda povedat. Prave naopak. Preto ked sa diskutuje napr. o zvysovani platov, tak nie je o com diskutovat a ak je niekto nespokojny, skor ho vymenia. Proste nat o aby niekto naozaj zarabal, musi byt vidno, ze ten clovek za tie peniaze stoji, ak je zamestnanec, tak napr. tie peniaze zamestnavatelovi zarobi. Ak si niekto zase mysli, aky jesuper sikovny, moze to risknut a zalozit si svoji firmu (a ako clovek co od mala je medzi podnikatelmi, mozem povedat, ze vtedy ruzove okuliare idu dole a viac rodin som videla, ze to polozi, pretoze si casto myslia, ze som podnikatel, hura, mam prve faktury vystavene a ide sa nakupy, dovolenka a potom to pride, ucty platit). A potom samozrejem su ludia, ktori proste nemaju na to aby robili nieco extra, alebo radsej su spokojni a maju klud za isti aj ked nizsi plat ak najdu stabilnu firmu, kde neprepustaju ludi v skusobnej dobe, len aby mali menej starosti.

mikadooo
2. sep 2021

Ja neviem, ale nepoznám veľa takých rodín... Jasné že keby že sa idem prechádzať na kolibu v Bratislave tak nájdem, ale myslím si že podľa tohto nemôžem posudzovať všetky mladé rodiny 😁. Takže pravdepodobne sa pohybuješ v podobnej štvrti a môže sa ti zdať že "všetci". Ja žijem v paneláku a zdá sa mi že všetci žijú v troj- štvorizbákoch, majú jedno alebo dve autá a to je tak všetko 🤷 🙂

marca12
2. sep 2021

@mikadooo presne si to vystihla,zalezi,v akych kruhoch sa clovek pohybuje

annamalaga
2. sep 2021

Vieš to je taká úvaha no. Tak nato majú. No nič s tým neurobíš. A neje makanie v práci ako makanie hej. To musí byt skôr špecifická robota, na ktorú potrebuješ mať špecifickú kvalifikáciu žiaľ no. Tam sa možno lepšie zarobí a možno práve toto robia tvoji susedia. Pracujú v perspektívnom odvetví. Ale zase ja obdivujem , take rodiny , kde zarobia obydvaja aj žena aj muž . Sú si rovnocenní. U nás čo v okoli si ale všímam , tak len chlapi robia buď v zahraničí alebo po stavbách a tak a baby majú lepší život. Sedia si aj 8 rokov na materskej a chvália sa, čo majú. Aj mne sa jedna tak chválila. Ja som si len pomyslela, že čo bude robiť , keď sa chlapovi niečo stane. To už take terno nebude. A navyše take baby častokrát nemajú adekvátne vzdelanie a zamestnajú sa hocikde, ale základný príjem je aj tak chlapov. No ja sa radšej spolieham sama na seba. Ale to som ja. A nech majú aj dva bungalovi , mne to je jedno. Keď vidím , že makaju aj vedia robiť , tak nech majú.

janickacrazy
2. sep 2021

@annamalaga no čo by robili, nájdu si iného sponzora, to sú také typy, že s tým nemajú problém

h2
2. sep 2021

Ja ani neviem, čo sú to "Vansy". Asi by som sa mala nad sebou zamyslieť. 🤔😁

tanuuulka
2. sep 2021

veľmi zvláštna diskusia. my síce bazén nemáme, ale preto, lebo ho nechceme. ja mám 30, muž 32, máme 2 deti, máme svoj byt, postavili sme veľký dom, máme aj autá, máme aj bicykle (ale obyčajné, lebo elektrobicykle nechceme), máme aj kadejaké spotrebiče a keď deti podrastú, vezmeme ich aj na dovolenku. nikto nám nepomáha, nikto za nás neplatí účty. obaja sme študovaní, už počas školy sme začali makať, pracujeme ako živnostníci z domu, obaja sa staráme o deti, obaja sa o domácnosť staráme. máme vyšší životný štandard, ale treba pozerať aj na druhú stránku. veľa vecí si musíme odrieknuť, nemáme voľno a dni dovolenky, ako iní zamestnanci; keď deti spia, pracujeme, navzájom si pomáhame. a nevymenila by som to za nič na svete, hoci si neraz spolu aj dva týždne večer nesadneme k telke, lebo dom sa sám neuprace, ani nám nikto nenavarí, ani nikto za nás nezaplatí hypotéku a účty. a ráno vstanú deti, takže začína iný kolobeh, až dokým nejdú spať. a potom zase práca atď. 🙂

mandarinka555
2. sep 2021

@marsmykkok Úplne si mi to zobrala z úst....len by som dodala, že väčšinou žena tlačí na chlapa, aby makal jak vôl a ona na materskej 15 rokov....česť výnimkám.

banderaska29
2. sep 2021

dobre som sa zasmiala 😀 že rodiny, ktoré to takto majú, žijú na dlh... ďakujem za pobavedie.
No, ja si takto žijem a som sama sebe pani a samoživiteľka- prečo? pretože som študovala, veľa študovala, makala, nechodila na žúrky za tých čias. nebudem písať, čo mám a čo nemám ,lebo to nemám za potrebu. zarábam k tomu aj cez sociálne siete a mám vlastne dva platy. no, čo už... recept je easy - nerevem do vankúša a nepozerám cez plot ku susedovi.. 🙂 využívam svoje znalosti, všetko čo viem a čo neviem, sa učím.. nemám možno čas na vínko s kamoškami, ale pocit, že si môžem kúpiť, čo len chcem a deťom tiež, je na nezaplatenie...

takže dievčatká - nezávidieť susedom, postaviť sa na nohy a makať. a nie plakať že ona to má a ja nie..

a teraz komenty, ako vy neplačete a je vám to vlastne jedno len ste chceli poukázať na to a to o 3,2,1.... 😀 peace

zuzanockamt
2. sep 2021

@banderaska29 a myslíš, že my, čo žijeme skromnejšie a nemôžeme si kúpiť na čo prstom ukážeme, sme nemakali, neštudovali atď.? Nie sú len dva pohľady.

banderaska29
2. sep 2021

@zuzanockamt ja som reagovala na to, že ak takto niekto žije nad pomery, je to na dlh ..
neboj sa, ja som si prežila biedu, viem odkiaľ pochádzam a vážim si všetko, čím som si v živote prešla... boli zlé časy. niesom povrchná, ale neznášam, keď niekto súdi ľudí, čo peniaze majú, že to je určite pozlátko a za tým dlhy...