icon

Boj o majetok

18. jan 2023

Radšej pridávam príspevok anonymne,len sa chcem poradiť ,možno i vyžalovať,pred pár týždňami som sa navždy rozlúčila s mne veľmi blízkym človekom,mojim deduškom,ktorí bol veľmi cenným priateľom,rodičom ,starym rodičom v mojom živote i mojim deťom .Neviem vôbec spracovať tento odchod,vždy keď sa pozriem na jeho veci ,je mi do plaču,zažili sme toľko nádherný ch chvíľ,mal porozumenie pre moje šťastné u menej šťastné dni a vzdy mi rozumné poradil-takéhoto láskavého človeka stretnete možno raz za život.
No a ďalšia vec ,že krátko po jeho smrti sa začal boj o majetok,nie celá rodina len časť,väčšina mi za vďaku ,že som ho doopatrovala (robila by som to,i keby nič nemal) ,chcela darovať domcek v ktorom sme spolu žili,i preto ,že počas spoločného bývania som investovala do tejto nehnuteľnosti ,i preto,že keď som ostala po rozvode sama s deťmi,nemala som inú možnosť i jednak preto aby deduško dožil vo svojom a veľa veci pomohlo aj jemu,napríklad výmena kúrenia,mal len priecku na tuhé palivo,tzv latrínu sme vymenili za vnútorné wc vm.Dedko nenapísal dom len na mňa,chcel byť spravodlivý voči všetkým deťom avšak dúfal,že budú rozumný,nakoniec dom sa dedil celé pokolenia na toho kto doopatroval posledného člena,ktorý dožil v tomto dome.Avsak teraz s tým mám i problémy...nemala suma na vyplácanie a neberie sa ohľad na investície,vraj neboli potrebné,a nemám doklady ,na koľko veľa veci sme si robili svojpomocne s rodinou.
Prečo sa takto ľudia chovajú ?Je to bežný trend?
A po akej dobe ste spracovali odchod blízkeho človeka,mňa nebaví žiť,dní len prežívam ,snažím sa kvôli deťom ,ale v podstate nemám chuť na nič ....

autor
18. jan 2023

Deti mám vo veku 11,8 a 5 , rodičia majú zdravotné problémi ,nemôžem sa akosi spoliehať ,že nám pomôžu...teda z časti sa snažia 🙂

monalisa1111
18. jan 2023

@zuzanka.zuzu ďakujem.

syslik81
18. jan 2023

sud bude zaujimat na kolko je dom ohodnoteny to rozdeli na 5 casti a jeho vyplatis len z tej jeho -nemoze ziadat viac .. a tolko to asi nebude ...

dzulli1980
18. jan 2023

Sa mohli všetci podieľať na jeho doopatrovaní, to by bolo spravodlivé ... či to nie ... hrať mŕtveho chrobáka ale čo sa týka majetku všetci ako supy ... ach, je mi to ľúto, si v nezávideniahodnej situácii, veľa síl prajem ❤

kate211
18. jan 2023

Uprimnu sustrast, je mi to luto. Na druhu stranu, prepac, ale nemozes chciet celu nehnutelnost len za doopatrovanie. Ano, urcite si dedkovi velmi pomohla. Ale urcite aj dedko pomohl tebe, ked ti poskytol ubytovanie aj trom detom. Nadobudnut nehnutelnost je velmi tazke, neni to len o energiach ci rekonstrukcii. Budes musiet vyplatit zvysnych dedicov. Viem, s troma detmi to je tazke, ale deti ma zivit aj ich otec. Byvanie sa zohladnuje vo vyzivnom, ako naklad deti. Skusit poziadat o zvysenie vyzivneho by ti mohlo pomoct. Drz sa.

januska12323
18. jan 2023

Čiže ten jeden má 1/5 zo starého domu? To nebude veľká suma.

kaktusik007
18. jan 2023

no ak ty vlastnis 4/5, on 1/5 - ostava ti jedine... navrhnut mu pisomne ze ten podiel odkupis, a potom sa jedine obratit na sud ohladne vyporiadania...

ten posudok bol v trhovej cene? ziada vyrazne viac?

este je moznost dom predat a rozdelit peniaze.... za ten tvoj podiel si vies kupit nieco?

zuzinka888
18. jan 2023

Uprimnu sustrast. Bohuzial ludia su uz taky- pomoct doopatrovat nechcu - ale zhrabli by vsetko. Tak ci tak na dedicstvo maju pravo. Skoda, že si si neodlizila blocky. Takto si investovala do cudzieho majetku. Zvysila si jeho trhovu cenu a nakoniec budes musiet vyplatit aj vlastne investicie.

autor
18. jan 2023

@kak nie neviem za to kúpiť nic dom bol ohodnotený na 45.000€ ,realitným maklérov,zvýšila som jeho hodnotu ,dedko mal nízky dôchodok ,ani sám by z penzie nevyzil,písomne sme navrhli ,čiastku po odrátaní čiastočných nákladov ...už 3 písomne návrhy boli poslane

kaktusik007
18. jan 2023

a ujo chce aby si mu vyplatila kolko?

autor
18. jan 2023

@kaktusik007 to sa nevyjadril ,v podstate sa ani nezaujíma o cenu na koľko bol ohodnotený,vraj príde so svojím odhadcom i o polnoci,len to naťahuje,posledná navrhovana suma bola 6.000€

judit47
18. jan 2023

@autor preco led bol ohodnoteny na 45 mu nenavrhnes 9 000€?🧐

kaktusik007
18. jan 2023

tak ale 1/5 zo 45 tisic je 9 tisic eur, nie 6 🤷🏼‍♀️

autor
18. jan 2023

pretože to navrhli zvyšný majitelia ...je to o peniazoch...ostatné ide bokom,snažila som sa vysvetliť ,že som mala iný ľudský vzťah ,ale aj cez vaše príspevky začínam rozumieť ako sa dnes ľudia pozerajú na život a ludi

judit47
18. jan 2023

@autor pockat tak si to zhrnme deti stravili v tom dome kolko 20-25 r ty si bola a doopatrovala ho(aj ako protihodnotu za byvanie)kolko 5-10r. Ak to dedko chcel dat tebe mal ti to dat. Ak si do toho nieco dala tak urcite v podiele od 3 surodencov(otca neratam)sa ti to vratilo.

V com je problem vyplatit toho jedneho? A neda mi pises ze si pyta ako za palac v Ba-za 45 000 tu kupis tak mozno dve parkovacie statia alebo garaz🧐

Uprimne tebe neprinalezi hodnotit ako sa jeden surodenec choval k otcovi nevies ake tam boli cely zivot vztahy a bolo to len medzi nimi.Ty si si mala riesit byvanie v prvom rsde pre seba a pre deti tak prosim sa neohanaj ze vsetci su zly.

Ak maju surodenci deti ako k tomu pride ina vnucka-ze vsetko po dedkovi dostanes ty?Byvala si zadarmo a este aj dom dostanes?mozno ten surodenec chce dat svojim detom-to nikto nevie.

karolinakr
18. jan 2023

ale 6000 neni tak vela, myslela som, že to pojde do desiatok..to sa na požičku nejako spravi...

liljana
18. jan 2023

No neviem, za 6 tis. eur budes mat vlastny dom a este sa stazujes. To ze si sa starala o dedka uz ti zohladnili ostatni, ze sa vzdali svojho podielu. Myslim, ze si este dobre dopadla. Dohodnite si splatkovy kalendar a po troche mu to splatis.

kaktusik007
18. jan 2023

ale ake ze zvysni majitelia navrhli...... ved TY si uz ten zvysny majitel!!!! tak mu proste vyplat co mu patri a maj cely dom pre seba. a bud spokojna a stastna ze ta stal iba 10 tisic eur.

nerozumiem kde je problem?

to sa chces pre par drobnych natahovat a sudit roky?

autor
18. jan 2023

@judit47 nie strávili tam menej , ,keď dedko prišiel doopatrovat svojich rodičov,možno tak 10-13 rokov,potom sa rozpŕchli a dedko s babkou tam ostali žiť ,nakoniec len dedko tam dožil

karolinakr
18. jan 2023

@kaktusik007 par drobných 🙂

autor
18. jan 2023

@liljana čítaj spätne,nesúhlasi s tou sumou

kaktusik007
18. jan 2023

@karolinakr chceli vyplatit 6 tisic eur, podla posudku je podiel 9 ----- rozdiel v cene su 3 tisicky - pri cene nehnutelnosti 45 tisic eur to JE par drobnych

luuubik
18. jan 2023

Panecku, dom za 45 000 Eur, cozeee? Neuveritelne... To je cena ako za garaz...

liv1
18. jan 2023

V prvom rade ti vyjadrujem uprimnu sustrast. Si skvela, ze si sa o dedka postarala, vezmi si z toho to naj co mozes, co ti do zivota dal.
V tom druhom. Myslela som, ze hovoris tak o 400 tisicovom dome, kedze ani za 400 tisic v bratislave dom uz pomaly nenajdes… nepriec sa a zaplat mu ciastku ktora mu patri. Nemozes ho vinit za to, ze nechce prijat ponuku. Jeho sa to nemusi tykat ze ostatni sa svojho podielu vzdali.
Casto krat byva problem ludi ktori doopatruju stareho cloveka, ze si jeho nehnutelnost narokuju. Ale tak to proste nefunguje. Malokedy sa najde rodina, kde suhlasia vsetci, kde sa vsetci na vsetkom zhodnu. Casto ma pocit zvacsa ten jeden, ze urobil viac, dal viac, postaral sa viac. Odosobni sa od toho. Tych par tisic nestoji za to aby sa rodina rozhadala. Chapem ze nie si v jednoduchej situacii, ale deti snad maju otca, ten ti nicim neprispieva? Napis mi spravu ak potrebujes nejake veci, mam kopec chlapcenskych na vek 5-6 rokov a milion hraciek..

kaktusik007
18. jan 2023

vies, pisala si ze tu sumu uz 3x zvysovali... ak po tretom zvyseni je vo vyske 6 tisic, absolutne sa nedivim ze ten ujo sa uz s vami nebavi, ved to je vysmech.

a vazne nerozumiem, co sa do toho staraju dedicia ktori sa vzdali svojho podielu ---/ toto si s tym jednym ujom mas riesit iba a iba TY.

a mas mat na panati - ze to ty tam chces byvat a ty sa chces dohodnut ---- a mas byt ferova. cize ponuknut adekvatne peniaze.

autor
18. jan 2023

@kaktusik007 moja posledná výplata bola necelých 500€ ,výživné mám necelých 100€+pridavky,preboha kto mi dá pôžičku a ako to mám pri dnešných cenách splacat

karolinakr
18. jan 2023

dom sa neda predať? nemate tam niečo v tej cene na okoli po odpočitani 6000? alebo byt?

karolinakr
18. jan 2023

ked to nejde cez požičku, ine vychodisko nevidim, ujko sa podielu nevzda a ak ti partner alebo niekto nepožiča, tak nemaš ako to riešiť

autor
18. jan 2023

@liv1 ďakujem ale áno,tak sa dostáva ten jeden člen navh bol 5.000,5.500 a posledne 6.000,avšak oni sa vážne vyjadrili ,že pol 15 nepôjdu,takže sa vidíme na súde....to je ich odkaz...zle ,veď to oni robia prieky...,silou mocou

dianka555
18. jan 2023

Ešte šťastie že starký nemal viac vnučiek a vnukov rozvedených aj s deťmi, koľko by vás v tom dome bolo? Starala by si sa aj o starkeho keby že otec alebo otcovia tvojich detí tá finančné zabezpečí že by si mala vlastný dom? Tak jedná vnučka nech všetko dostanete a ostatné sesternice a bratranci?