icon

Bola teta neslušná pri upozornení na jedlo?

26. apr 2026

Boli sme na navstveve u mojej sesternici kupila si novy byt. Dokopy asi 8 ludi z mojej rodiny. Bolo to take trochu narychlo a sesternica pripravila mensie pohostenie zopar jednohubiek. Manzelovi velmi chutili zjedol ich asi 5. Moja teta ho upozornila, ze treba nechat aj ostatnym. Na co sa on uplne zamrazil a ostal ako obareny. Neskor odisiel, bolo vidno ze sa ho to dotklo. Bolo to podla vas neslusne z jej strany ho.na to upozornit nahlas pred vsetkymi?

markusrasford
27. apr 2026
@vkatush

Bola to na rýchlo návšteva, sesternica nemala veci, tak len malé pohostenie. Tak jasné, že sa ovládam, keď urobí jednohubky z napr dvoch rožkov a nás je tam jak v minibuse. (Alebo ak ste sa na rýchlo nanominovali, mali ste doniesť aj niečo pod zub).

Nedávno sme boli na návšteve. Hostiteľka urobila 3 veľké taniere jednohubiek (plus ďalšie veci, ale tie jednohubky🤩). Bolo nás cez 10. No a jeden nenažranec si zobral celý jeden tanier jednohubiek, zožral ho a prišiel ešte po ďalší a z neho ujedol tak polovicu. Tak hanba nehanba, povedali sme mu, nech si dá vodu a mal sa najesť doma, keď nemá dno.

Alebo som robila pohostenie, bolo to deň pred pôstom, takže som spravila tak akurát, aby na ďalší deň nič nebolo (zväčša urobím tak, aby nám ešte ostalo). Prišla rodina, medzi nimi aj presne takí traja nenažratí chlapi a ja som rovno povedala. Mám len to, čo je na stole, viac nebude, rozdeliť sa, aby bolo pre všetkých (👀 silný očný kontakt na nich troch). Čuduj sa svete, naložili si tak, aby ostalo aj pre ostatných 😂

@vkatush ked urobím napríklad pre osem ľudí z dvoch rožkov tak radšej neurobím ani kus. Tomu sa hovorí to si komu urobila? Lakomec je ten kto nevie pohostit svoju návštevu a ešte väčší ten kto sleduje kto koľko zjedol a vypil. Na návštevu sa chodí aby clovek sa porozprával, poklebetil aby sa dobre cítil a nie sledovať kto co zjedol. Už to ked niektoré tu napíšu ZOŽRAL vypovedá o ich mentálnom svete.

anonym_85b06a
27. apr 2026

Viem si predstaviť okolnosti za ktorých bolo tetino správanie cez čiaru ale aj také kde sa tvoj muž nezachoval úplne správne. Takže normálne sa k tomuto nedá vyjadriť

anonym_85b06a
27. apr 2026

A ďalšia vec zvážila by som aká je teta. Ak je to typ človeka, ktorý do každého len rýpe a kritizuje tak možno jej reakcia nebola oprávnená, neriešila by som to ale vedela by som že som nespravila nič zlé. Ale ak je to pokojný a mierny človek a teraz zrazu niečo povedala tak by som sa zamyslela že som to asi ozaj prepískla keď sa už ONA ozvala

vkatush
27. apr 2026
@markusrasford

@vkatush ked urobím napríklad pre osem ľudí z dvoch rožkov tak radšej neurobím ani kus. Tomu sa hovorí to si komu urobila? Lakomec je ten kto nevie pohostit svoju návštevu a ešte väčší ten kto sleduje kto koľko zjedol a vypil. Na návštevu sa chodí aby clovek sa porozprával, poklebetil aby sa dobre cítil a nie sledovať kto co zjedol. Už to ked niektoré tu napíšu ZOŽRAL vypovedá o ich mentálnom svete.

@markusrasford áno, použila som slovo zožral, lebo som sedela vedľa neho a pchal do seba akoby týždeň nejedol. Doslova celú tácku/tanier zobral k sebe a len tlačil do seba, kým ostatní rozprávali, ujedali, správali sa slušne.

Ja keď robím, robím vo veľkom a som nadšená, keď ľuďom chutí. Ale nejaký chochmes a kultúra stolovania musí byť.

Autorka napísala, že to bola rýchla návšteva, na ktorú nebola sesternica pripravená, takže doma zrejme nemala z čoho prichystať pohostenie, ale chcela aspoň niečo. Za mňa sa snaha cení, aj keby len suchý rožok a čaj dala. A vravím, ak idem na nečakanú prepadovku, tak donesiem niečo so sebou.
Ale všetci sme nejakí a inak vychovaní.

markusrasford
27. apr 2026
@anonym_85b06a

A ďalšia vec zvážila by som aká je teta. Ak je to typ človeka, ktorý do každého len rýpe a kritizuje tak možno jej reakcia nebola oprávnená, neriešila by som to ale vedela by som že som nespravila nič zlé. Ale ak je to pokojný a mierny človek a teraz zrazu niečo povedala tak by som sa zamyslela že som to asi ozaj prepískla keď sa už ONA ozvala

@anonym_85b06a ked je fakt pravda ze zjedol 5 jedno hubiek a upozorniť nato tak tu je niekde velky problém. Keby zjedol 50 ks. Ôk taktne ho upozorniť ale takto. Dá sa to aj galantne urobiť zavolám si ho nabok a poviem mu prosím ta je nas veľa a jednohubiek malo. Takto verejne ho napomenut je podľa mňa cez čiaru. Ked je pre jedného muža 5 jednohubiek ze už dost tak potom ženy môžu len 3 ks. To pani domáca robila jednohubky s 5 rožkov?

markusrasford
27. apr 2026
@vkatush

@markusrasford áno, použila som slovo zožral, lebo som sedela vedľa neho a pchal do seba akoby týždeň nejedol. Doslova celú tácku/tanier zobral k sebe a len tlačil do seba, kým ostatní rozprávali, ujedali, správali sa slušne.

Ja keď robím, robím vo veľkom a som nadšená, keď ľuďom chutí. Ale nejaký chochmes a kultúra stolovania musí byť.

Autorka napísala, že to bola rýchla návšteva, na ktorú nebola sesternica pripravená, takže doma zrejme nemala z čoho prichystať pohostenie, ale chcela aspoň niečo. Za mňa sa snaha cení, aj keby len suchý rožok a čaj dala. A vravím, ak idem na nečakanú prepadovku, tak donesiem niečo so sebou.
Ale všetci sme nejakí a inak vychovaní.

@vkatush vies ked už da sa aj objednat ako tu niekto spomenul. To vážne ked ideš na návštevu nosíš si so sebou krabičku a ked pani domáca nemá nič doma tak to vyložis na stól a pohostiš sa? Na návštevu sa nosí fľaša, dezert poprípade kvet ked ma pani domáca rada kvety. To ze si ty sedela vedľa neho nič neznamená. Mala si prepadnúť aby si nepočítali koľko zjedol.

markusrasford
27. apr 2026
@markusrasford

@vkatush vies ked už da sa aj objednat ako tu niekto spomenul. To vážne ked ideš na návštevu nosíš si so sebou krabičku a ked pani domáca nemá nič doma tak to vyložis na stól a pohostiš sa? Na návštevu sa nosí fľaša, dezert poprípade kvet ked ma pani domáca rada kvety. To ze si ty sedela vedľa neho nič neznamená. Mala si prepadnúť aby si nepočítali koľko zjedol.

@markusrasford oprava *presadnúť

autor
27. apr 2026
@biba_18

@kris988 no ale my nevieme koľko ich bolo 🤷‍♀️

@biba_18 ja neviem asi 20...

anonym_845e8c
27. apr 2026
@anonym_a66fc0

Manžeľ asi lúbi veľa papať, že 😀 Tiež som mal raz takého na návšteve a tiež sa pustil do chlebíčkov ako keby bol sám. Ale to bol kamoš, takže tomu som to povedal pekne otvorene to čo tá teta. Či sa zarazil, ani neviem, je mi to jedno. Keď je nás tam viacej, nemôžem pojesť všetko. Inak som bol s tým kamošom aj na dovolenke- poznávačke, to bolo to isté. On stále riešil len jedlo. To som si inak všimol, že obéznejší ľudia stále riešia jedlo. To bolo samé: kedy ideme na raňajky?, čo bude na raňajky?, kedy dáme obed?, a kde dobre varia?, kuknem recenzie, kde majú dobrú zmrzlinu, kedy dáme zmrzlinu?, kedy dáme kavu a zakusok? No konec.

@anonym_a66fc0 tvoja štatistika nevychádza
Ja nemám nadvahu a môj den sa točí okolo jedla
Su aj ľudia ktorí majú zdravotný problém a tiež musia myslieť na jedlo aby im nebolo zle ked presvihnu cas
Nie len obézni su "nenazrani"
Ja ked robím posedenie vždy je jedla vela a najradšej som ked sa to zje a je mi jedno kto koľko coho zjedol 😄

mysicka36
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Mal s úsmevom povedať, že to preto, lebo sú také výborné. Viac už nieje? 😀
No bože, teta si mohla odpustiť poznámku. Asi málo nachystali. Keď prídu chlapi, treba mať vždy viac nachystané, alebo aspoň pripravené v chladničke pre prípad. 😎

anonym_2de5f7
27. apr 2026

Akože prepáčte, ale ja keď už robím pohostenie, tak sa snažím vždy spraviť dostatok, do toho vždy mám zásoby, aby som dorobila, keď sa zje a absolútne je mi jedno kto zje koľko, ani to nesledujem, naopak som rada, že sa zje a ľudom chutí. Neviem si predstaviť, že by som niekoho upozorňovala na množstvo, ktoré konzumuje a už vôbec nie, že by som dopredu upozornila hostí, že to čo je na stole je všetko, čo mám a viac nebude, nech si šanujú a delia :D Veď je absolútne prirodzené, že niekto zje viac, niekto menej, niekto sa možno hanbí ponúknuť, niekto naopak nie, ale aby som robila policajta nad pohostením a dostávala hostí do trápnych situácií, tak to naozaj nie.

anonym_aa1495
27. apr 2026

@anonym_autor Cize prisli ste akoze na kolaudaciu? Lebo ak tam prislo 8 ludi, tak to mi nepride tak ze len nahodou isli okolo a ze teda idu pozriet ten novy byt. V takom pripade, ak by dala na stol len nejake chipsy, tak ok, nemohla vediet. Ale aspon ja mam taku skusenost, ze ked sa ide na kolaudaciu, tak vzdy hostitel pripravil nejake pohostenie a nebolo to 20 jednohubiek pre 8 ludi, a vacsinou ludia aj prinesu nejaku flasu a dezert, takze kludne by som aj ten otvorila. Chyba bola podla mna na oboch stranach. Teta urcite nemala upozornovat, to skor hostitelka sa malaskocitit trapne za take pohostenie a zas manzel pokial videl tych par kuskov na tanieri, mohlo mu dopnut, ze si ma vziat tak 2 kusky aby sa uslo kazdemu. Ja by som si ani nevzala. Teta bola matka hostitelky? Mohla kludne priniest ona nejaky kolac alebo chlebicky, ak dcera nestihala, ved pozyvali svoju rodinu.

biba_18
27. apr 2026

20 jednohubiek, to fakt akože 1 rožok pre 8 ľudí ... fuuch ...
každopádne, ja by som sa asi muža zastala, máme dobré vzťahy v rodine a obrátila by som to na srandu... ale moja mama je napr. tiež fest netaktná, ja to pripisujem veku, už má 80 na fakt nevidí nič zlé na tom, že povie 10-ročnej že je tučná 😒

0kristina0
27. apr 2026

Najvavsiu chybu spravila hostitelka, pozve si 8 ludi a spravi 20 jednohubiek? To je na hanbi. Tetka sa tiez nezachovala spravne, okrikovat si moze vo svojom. A tvoj muz je male dieta, ze sa uraza?

anonym_29c8a2
27. apr 2026

Jednohubky su preto jednohubky, lebo je to pohostenie skor “na chut”, a nie regulérne jedlo na zaplnenie žalúdka. Na to asi manzel nemyslel. Mala si mu dat doma poriadny segedín a na návštevu prist najedený a nie pažgravy. Ani ja nemusim pažravých, ale ani lakomych. Ale pažraví mi vadia asi viac. Mala si ty dohliadnuť, aby tvoj muz nešiel na návštevu s poloprázdnym bruchom, a ked vies, ze mas prostoreku tetku, tym viac.

anonym_ac01b6
27. apr 2026
@anonym_845e8c

@anonym_a66fc0 tvoja štatistika nevychádza
Ja nemám nadvahu a môj den sa točí okolo jedla
Su aj ľudia ktorí majú zdravotný problém a tiež musia myslieť na jedlo aby im nebolo zle ked presvihnu cas
Nie len obézni su "nenazrani"
Ja ked robím posedenie vždy je jedla vela a najradšej som ked sa to zje a je mi jedno kto koľko coho zjedol 😄

@anonym_845e8c presne. Ja ma chronickú gastritidu a ked kazdu hodku dve nedám nieco aspon malicke do zaludka tak mam strasne krce.

markusrasford
Autor odpoveď zmazal
anonym_284fed
27. apr 2026

@anonym_autor mňa prišla pozrieť kamarátka so snúbencom. Keďže som vedela, že prídu spravila som z 1 balenia veky obložené chlebíčky, zopár očiek , koláč som napiekla. Boli sme 3 dospelé osoby a moje v tom čase malé deti (do 5 rokov). Ten jej nový zjedol všetky chlebíčky, aj očká ;) Taktiež som sa nad tým pozastavila, otázka je ako to podľa etikety má byť?
Ja osobne som u nikoho na návšteve nezjedla všetko čo som videla, ale možno je to pre niekoho bežné

markusrasford
27. apr 2026
@anonym_284fed

@anonym_autor mňa prišla pozrieť kamarátka so snúbencom. Keďže som vedela, že prídu spravila som z 1 balenia veky obložené chlebíčky, zopár očiek , koláč som napiekla. Boli sme 3 dospelé osoby a moje v tom čase malé deti (do 5 rokov). Ten jej nový zjedol všetky chlebíčky, aj očká ;) Taktiež som sa nad tým pozastavila, otázka je ako to podľa etikety má byť?
Ja osobne som u nikoho na návšteve nezjedla všetko čo som videla, ale možno je to pre niekoho bežné

@anonym_284fed a vy dve ste sa pozerali na neho ako je? Pripravila si to pre nich? Tak. Zas je rozdiel tvoje pohostenie a tento 5 jednohubkovy prípad. Sto ľudí 100 chuti

jaroe
27. apr 2026

@anonym_autor ako hostiteľ by som pre 8 ľudí pripravila viac jednohubiek ako 20 (prípadne iné jedlo k tomu), ako hosť by som určite nezjedla 5 kusov pri tomto pomere jedla a hostí a ako teta by som držala hubu a myslela si svoje.

anonym_c24990
27. apr 2026

Poväčšine ja sama muza upozorním nech všetko nezožerie 😅keď vidím, že mu moc chutí ...obaja sa zasmejem, že nemôže za to ,ze je to také výborne a mam sa to naučiť robiť 🤣🤣

evazhoufova
27. apr 2026

Nájdu sa ľudia čo budú považovať manžela za pazravca, tetu za tlčhubu, sesternicu za zlu gazdinú…neva. Manžel by mal nabuduce tete povedať niečo aby z toho nemal koprivku. Bez ´urazenia druhých: usmev, fakt mi chutia . Čo je to za pomazanka?

anonym_8c70b3
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor 20 jednohubiek pre 8 ľudí? To nebol trápny tvoj muz ale hostitelka

anonym_4b96a8
27. apr 2026

Mne sa stala taká nepríjemná vec, aj keď hanbiť by sa mala skôr hostiteľka - moja švagriná. Po jej svadbe nás aj so svokrovcami pozvala 1x k nim domov. Na nedeľný obed. Klasický slepačí vývar. Rezance nechala v kompótovej mištičke. Keď ich doniesla, mištičku položila pred môj tanier a spýtala sa, či bude dosť. Moja dcéra mala vtedy rok a pol, tak som prikývla, že určite áno, že sa s ňou rozdelím. Švagriná stále niečo donášala na stôl a mne ani nenapadlo, že tie rezance v kompótovej mištičke sú pre všetkých pri stole (6 dospelých a 1 dieťa). Ona už doma iné nemala, takže zvyšní stravníci iba vychlipkali vývar s mrkvou 😛 Pohľady padali na mňa. Cítila som sa veľmi nepríjemne, aj keď si stále myslím, že to bola jej chyba.

anonym_9bcd78
27. apr 2026

Bolo toho málo, ale otázka neznela, či mala hostiteľka viac spraviť, ale či bola teta neslušná.
Teta neslušne reagovala, ale reagovala na neslušnosť autorkinho manžela. Akcia vyvoláva reakciu, keby pán manžel vedel rátať do 20 a dokázal deliť, tak by vedel, kedy prestať jesť, teta ho zastavila po tom, čo zjedol štvrtinu pohostenia, keby niečo nepovie, tak si spokojne “papká” ďalej, kým by nesprášil všetko.
Pán manžel nech sa naučí spravať a potom ho nik nebude musieť či už taktne alebo netaktne upozorňovať.

anonym_bcf297
27. apr 2026

Všetci ste neslušní. Manžel, lebo nevedel vyhodnotiť situáciu a vypočítať si, že keď zjem, druhým neostane. Teta tiež zareagovala nie veľmi asertívne. No a sesternica? Asi je to jej prvý byt a prvá návšteva, že? Je slušné už keď niekoho pozvem a rozhodnem sa spraviť občerstvenie, tak ho spravím dosť. Tak aby neuviedla hostí do takýchto blbých situácií. A nie, že nakrájam tri rožky pre 8 ľudí. To radšej nech nič nechystá. Ale asi ešte nemá skúsenosti, i keď stačil by aj sedliacky rozum. A sesternica alebo teta mohli zareagovať štýlom "zbehnem do obchodu a dorobím jednohubky, keď vám tak chutí". A manžel mohol na to zareagovať "netreba, ja už nechám druhým. Alebo vybehnem do obchodu ja?" Skrátka - neasertívna rodina 😎

zuzubb007
27. apr 2026

Teta nemala radšej nikoho pozývať s 20timi jednohubkami 8 ľudí však to radšej nerobím nič, a otvorím slané tyčinky, ja keby vidím muža, že sa pustil do toho sama mu poviem nechaj aj ostatným nevidím na tom nič hrozné, keby ho nezastavila pán manžel zje možno cely tanier jednohubiek a vôbec ho netankuje či bude mať ak druhý, sú také typy ľudí

anonym_aa1495
27. apr 2026
@anonym_284fed

@anonym_284fed Kamaratkin snubenec je podla etikety proste buran. Ked sa bude vydavat, hosti treba dopredu upozornit, ze si maju v krabickach doniest jedlo lebo ked zenich zbada bufetove stoly, hrozi, ze sa z nich nikomu nic neujde 🙈 Kamaratke to nebolo trapne ako sa spraval?

zuzubb007
27. apr 2026
@biba_18

20 jednohubiek, to fakt akože 1 rožok pre 8 ľudí ... fuuch ...
každopádne, ja by som sa asi muža zastala, máme dobré vzťahy v rodine a obrátila by som to na srandu... ale moja mama je napr. tiež fest netaktná, ja to pripisujem veku, už má 80 na fakt nevidí nič zlé na tom, že povie 10-ročnej že je tučná 😒

@biba_18 akože dieťaťu by to mama nemusela povedať, ale dcére teda áno, niektorí rodičia naozaj nevidia, že ich deti majú nadváhu 20 kilo a zhadzujú to na všetko iné len na to, že za tie kilá môže rodič to si neprizná, poznám z rodiny, že dieťa zje 5 koláčov na posedenie a rodič, ja neviem z čoho priberá 🙈

biba_18
27. apr 2026

@zuzubb007 a zas, čo by sa stalo, ak by teta tie 3 jednohubky ani nemala 😏 to tak do jedného zuba…