Brat očakáva, že mu na Vianoce pomôžem s domácimi prácami
Pred štyrmi rokmi som sa rozviedla a odvtedy žijem single. Som s tým v pohode, len na Vianoce je to trošku problém, keďže ich nemám s kým stráviť. Môj brat ma minule Vianoce, a aj tie predým, pozval k sebe, čo ma celkom potešilo. Strávil som u neho 4-5 dní, potom som sa vrátila naspäť do mesta, kde žijem a pracujem. Čo sa mi ale nepozdáva je, že očakáva odo mňa pomoc v domácnosti. Minule Vianoce som im pomáhala vysávať a mopovať celý dom a tiež som pomáhala pri príprave vianočnej večere. OK, môžete povedať, že veď som u nich bývala zadarmo. Ale pravda je taká, že ja mám svoj vlastný byt, len som nechcela byť na Vianoce sama. A druhá vec je, že bratova manželka sa na domácich prácach vôbec nepodieľala. Ona je celý čas zavretá v izbe a väčšinu času medituje a afirmuje. Vraj aby sa celej rodine dobre darilo. Ona síce hovorí, že vo svojej izbe aj pracuje, ale ja ju stále vidím online na facebooku. Kedykoľvek sa prihlásim, ona tam stále svieti zelená. Minule Vianoce mala naškrabať zemiaky na obed a opýtala sa ma, či to nechcem spraviť ja. Ona chodí na ajurvédne pobyty, minulý rok bola napríklad v Indii. Chodí pravidelne naženské kruhy. Je dlhodobo nezamestnaná, snažila sa získať invalidný dôchodok. Stále mi hovorí koľko má veľa práce, a že ja to zvládnem, lebo som od nej o 10 rokov mladšia. Obed pritom pripravuje brat so synom a tiež upratujú.
Popravde, nechcem byť na Vianoce sama, ale na druhej strane, chcem si tých pár dní oddýchnuť, a nie upratovať niekomu dom. Mám namáhavú prácu, často robím aj nadčasy.
Švagriná nikdy poriadne nepracovala, len občas pár hodín denne. Ja ju nechcem hodnotiť, len som sa rozhodla, že tieto Vianoce pôjdem radšej navštíviť kamarátku do Budapešti. Ubytovanie si zaplatím, len neviem, či tam budú otvorené nejaké reštiky, kde by som sa najedla.
Čo si o tom myslíte?
@anonym_autor Rodičov už nemáš? Pokiaľ nie,urobila by som sviatky sama pre seba, kúpila stromček maličký, celý byt nazdobila, objednala krabicu koláčikov,uvarila stedrovecernu večeru,kapustnicu, šalát ,rybu, makové obálky a všetko to čo k vianociam patrí aj fľaša dobrého vínka, pozerala telku, vianočné seriály, išla aj sama na vianočnú omšu a hlavne si oddýchla.Ked nedokážeš byť sama so sebou ísť na pobyt do hôr, Veď to nie je koniec sveta.Ked to má byť tak ako píšeš,tak nie, ďakujem.Prajem Ti pekné sviatky
@anonym_autor tak ty tam prídeš na vianoce a ešte máš upratovať? Ved to už má mať dávno poupratané pred tým, kto to videl upratovať cez vianoce. A ona si tam bude ešte meditovať, no vys.ala by som sa nato. Ja by som k nim ani nešla.
@anonym_autor Choďte s bratom na pobyt. Napr do tatier. Vy dvaja. Realita je taka, ze z hinduizmu casom zacina prepínať viacerým. Odpoja sa od reality. To, co robi švagrina, je výsledkom toho, čomu sa venuje. Na bratovom mieste, by som s nou zatriasla a z domu jej vs3ťko vyhodila. Musi sa prebrať k životu, a zacat makať. Inak ju vasa netykavost , hlavne bratova bude nadalej podporovať v jej agonii odpojenej od reality.
@anonym_autor mne by sa to nechcelo. Keby som bola singl isla by som niekde prec, ci do tepla alebo do hôr. Využila by som svoje volne na nieco zaujimave ako upratovat niekomu dom, chystat ako blazon, kvoli jednej večeri. Zaplatila si hotel, kde normalne spravia Vianocne menu, vacsinou je to spojene aj s nejakou zábavou. Pripadne vyhladala nejake cestovateľské partie a pridala sa k nim. Je ich plny facebook. Darceky bratovej rodine by som vybavila pred alebo po Vianociach. Ak by som na to nemala financie, kludne strávim 24 sama doma, zabalená v deke a pri netflixe. Navstevy by som vybavila 25.12. s krátkou návštevou.
Pôjdem nakoniec do tej Budapešti. 🙂
@jana_eyre_2 Aj ja si myslím. Len sa bojím, že tam bude všetko zavreté
@anonym_autor chod do hotela, tam bude pod jednou strechou aj stredrovecerna večera a zďaleka tam nebudeš sama.
Uz som dala vediet aj svagrinej, ona to privitala. Len neviem co na to brat, lebo tieto Vianoce sa jeho syn rozhodol travit s priatelkou, takže nebude doma. Minule brat chcel aby som im matrace pomohla prenasat, ale manzelke na dvere nezaklope ani za nic. Lebo vie, ze ona odmietne. Takze bude mat tieto Vianoce o zábavu postarané. :D
Chcem si voči nim nastaviť hranice aj v budúcnosti. Len to nechcem bratovi povedať na drzovku, že mňa využíva a svoju rodinu maximálne šetrí. Používa dvojitý meter. Mne vyčíta, že som ako timedzerka nepomáhala, ale ani jeho dcéra nepomáha,
@anonym_autor otázne, či kamarátka má záujem o tvoju návštevu.... Mať doma osobu ako si ty, by ma jenblo
@anonym_autor ak som pozvaná k niekomu na Vianoce tak keď tak pomôžem s večerou , ale u nás je to tak že každý si robíme svoje a keď dôjdem na návštevu som na návšteve určite neupratujem a keby som bola na tvojom mieste tak priateľku vyzeniem z izby však meditovať môže aj pri vysavani či umývaní podlahy
@andrejka1974 ty si normálna? Ona akým právom má vyhadzovať a rozkazovat majiteľke domu?
@andrejka1974 ty si normálna? Ona akým právom má vyhadzovať a rozkazovat majiteľke domu?
@katarinka963 jasne , že som prečo by som ha mala upratovať v jeho byte a jeho žena nie kľudne by som jej to povedala
@katarinka963 jasne , že som prečo by som ha mala upratovať v jeho byte a jeho žena nie kľudne by som jej to povedala
@andrejka1974 lebo je tam 5 dni ... Najskôr si prečítaj celé a poriadne. V cudzom dome, nemáš žiadne právo niekomu rozkazovat
@anonym_autor jednoducho ma manželku na prd ja by som to povedala bratovi , že pokiaľ nezačne aj ona upratovať tak budeš chodiť až 24.12. pred večerou
@andrejka1974 nie celkom vhodné - bratovi to vyhovuje, ked si nevie ženu upratať, alebo je slaboch. ale podmieňovať to kedy prídem alebo že bude makať aj jeho žena, to mi nepríde celkom OK.
Keby ma pozvali, len kľudne poviem , ak chcem ísť a cítim že som vítaná , že z pracovných dôvodov prídem až napr. 24. 12. dopoludnia, alebo popoludní, aby ma neťahali gruntovať ich domácnosť. Znova opakujem- nemám problém pomôcť aj keby som na návšteve, nesedím iba na riti a nenechám sa iba obsluhovať, ale ak má niektorý člen domácej rodiny na háku upratovanie a chystanie, neprídem tam ako popoluška makať a upratovať lemravému okolo jeho riti u neho doma.
A keby mi brat mal vyčítať niečo, tak presne vtedy a len vtedy sa ozvem, keby mal ataky voči mne a doma si rodinu neupratal.
@andrejka1974 lebo je tam 5 dni ... Najskôr si prečítaj celé a poriadne. V cudzom dome, nemáš žiadne právo niekomu rozkazovat
@katarinka963 ale myslím, že je odpoved nesmerovala niekomu rozkazovať, teda švagrinej či neteri, ale ako reakcia na bratove prehnané požiadavky, aby sestra makala u nich v domácnosti pričom manželka a dcéra sa flákajú a doma ani prstom nepohnú.
Ozvala by som sa na priame slová od brata, keby odo mňa požadoval robiť to čo mohli doma urobiť už dávno, sami pre seba a nie mňa ťahať makať za niekoho kto si váľa šunky. Nie som Popluška ani nijaká iná slúžka pre brata, ktorý si nevie upratať ženu a dcéru.
radšej sama. kúpim tresku s feferonmi, pol chleba, tonic a Vianoce môžu začať.
@anonym_58a805 👏 moj človek
@anonym_autor hej tak od teba chce, aby si robila to, co ma robit jeho zena, a co ma strach jej povedat, naj si robi svoje povinnosti? No mna by pototo, aby moj chlap varil v kuchyni na vianoce a robil aj sdetmi to co mam robit ja. To je MOJA kuchyna, moje kráľovstvo ... to co tu tie moderne zeny robia z chlapov... akoze chlap samozrejme moze varit, ale az tak, ze on je doma zenou?? A este z teba si zrobit otroka a nie sa starat o teba a o tvoj komfort... mna by velmi tesilo, keby si trebars bola s.muzom a s detmi, zatial co ja pripravim vsetko jedlo na vianoce, vsak ja som gazdina nie? A co sa tyce pratania? Ja si robim vsetko najradsej sama, ked tak chlap s detmi pomozu s menšími prácami. Proste tak, ja mam ucenie starej skoly, mama je doma kralovna. Hahaha
@katarinka963 ale myslím, že je odpoved nesmerovala niekomu rozkazovať, teda švagrinej či neteri, ale ako reakcia na bratove prehnané požiadavky, aby sestra makala u nich v domácnosti pričom manželka a dcéra sa flákajú a doma ani prstom nepohnú.
Ozvala by som sa na priame slová od brata, keby odo mňa požadoval robiť to čo mohli doma urobiť už dávno, sami pre seba a nie mňa ťahať makať za niekoho kto si váľa šunky. Nie som Popluška ani nijaká iná slúžka pre brata, ktorý si nevie upratať ženu a dcéru.
@cacianka tak nech tu niektoré nepíšu, že priateľku, pričom je to manželka, vytiahli z izby a prinútili ich upratovať. Autorka, mi zrovna nepríde ako najmilšia osoba. Urobí lepšie keď bude na Vianoce sama so sebou
@katarinka963 neboj sa čítam a ja nemám problém povedať komukoľvek čokoľvek keď si brat nevie povedať tak jej to poviem do oči a nech sa odzneli koľko chce a jednoducho nabudúce by som tam doska len 24 alebo vôbec proste často treba ľudom učí otvoriť však je to jej švagriná tak je to rodina a keď brat je slepý tak jej to poviem ja
ak bratovi vyhovuje takáto žena, tak je to jeho problém. Ak tam chceš ísť, tak chod iba 24 na večeru, alebo 25. Neupratuj a nepripravuj večeru, hosť má sedieť a nechať sa obsakovať a nie že ty budeš variť a pani domáca bude meditovať
@anonym_autor
@alex49 otázka je, či aj oni chodia k nej. A ona sa o nich ako hostiteľ stará.
Alebo ich celý rok nezavolá a potom sa čuduje. Brat obskakuje ženu, musí aj sestru.... ?
@cacianka tak nech tu niektoré nepíšu, že priateľku, pričom je to manželka, vytiahli z izby a prinútili ich upratovať. Autorka, mi zrovna nepríde ako najmilšia osoba. Urobí lepšie keď bude na Vianoce sama so sebou
@katarinka963 ja som čítala pozorne, ale mne nikde nevypichlo oči, že autorka nie je milá, normálna žena. Hlavne že v iných témach ženy píšu, že predsa návšteva nemá ani prstom pomaly pohnúť, práve preto že je návšteva a je neprístojné sa hrabať niekomu po kuchyni či v kúpelke, že to je niečo ako intímna zóna pani domácej
@anonym_autor
@alex49 otázka je, či aj oni chodia k nej. A ona sa o nich ako hostiteľ stará.
Alebo ich celý rok nezavolá a potom sa čuduje. Brat obskakuje ženu, musí aj sestru.... ?
@bambulka224 nie je jedno keď obsluhujú autorku, ako ked má ona obsluhovať 4 ľudí
@katarinka963 neboj sa čítam a ja nemám problém povedať komukoľvek čokoľvek keď si brat nevie povedať tak jej to poviem do oči a nech sa odzneli koľko chce a jednoducho nabudúce by som tam doska len 24 alebo vôbec proste často treba ľudom učí otvoriť však je to jej švagriná tak je to rodina a keď brat je slepý tak jej to poviem ja
@andrejka1974 nech autorka radšej zostane sama so sebou a bude mať pokoj. Evidentne ani rodičia nemajú oňu záujem
@katarinka963 ja som čítala pozorne, ale mne nikde nevypichlo oči, že autorka nie je milá, normálna žena. Hlavne že v iných témach ženy píšu, že predsa návšteva nemá ani prstom pomaly pohnúť, práve preto že je návšteva a je neprístojné sa hrabať niekomu po kuchyni či v kúpelke, že to je niečo ako intímna zóna pani domácej
@cacianka tu to je podľa toho o koho sa to týka.
Pôjdem nakoniec do tej Budapešti. 🙂
@anonym_autor super. Inak hned by som isla. Ja uz len cakam, kedy budu deti vacsie, lebo este tie Vianoce tak prežívajú. Ale hned ako budu vacsie, na sviatky ideme prec 👍. Mna to nebavi, dookola to iste na Vianoce. Tiez by som sa radsej nechala niekde obsluhovať v hotely.
@anonym_autor mne sa zdá, že 4 až 5 dní je na návštevu dosť. Aj k nám sa večne natrepala mužova sestra, ktorá má po 50 a nemá ani muža ani deti, je nezamestnaná a často sme jej ešte aj vlak a všetko museli hradiť. Pojedla čo sa dalo a zdržala sa tri dni. Mala som jej plné zuby, vždy vyvolala konflikt a pokazila mi sviatky... Tieto sviatky po x rokoch ju u nás nechcem a hotovo. Teším sa na pokojné Vianoce s mojimi deťmi a mužom. Možno pani domácej lezieš na nervy a takto ti to dáva najavo....
@andrejka1974 nech autorka radšej zostane sama so sebou a bude mať pokoj. Evidentne ani rodičia nemajú oňu záujem
@katarinka963 Teba napadlo, že rodičia možno už nežijú? To by si ale musela mať aspoň kúsok dôvtipu a empatie.
@anonym_autor mne sa zdá, že 4 až 5 dní je na návštevu dosť. Aj k nám sa večne natrepala mužova sestra, ktorá má po 50 a nemá ani muža ani deti, je nezamestnaná a často sme jej ešte aj vlak a všetko museli hradiť. Pojedla čo sa dalo a zdržala sa tri dni. Mala som jej plné zuby, vždy vyvolala konflikt a pokazila mi sviatky... Tieto sviatky po x rokoch ju u nás nechcem a hotovo. Teším sa na pokojné Vianoce s mojimi deťmi a mužom. Možno pani domácej lezieš na nervy a takto ti to dáva najavo....
@anonym_10a9bd Aj vám pripravila večeru a upratala byt? Ako to bolo v mojom prípade?
@katarinka963 Teba napadlo, že rodičia možno už nežijú? To by si ale musela mať aspoň kúsok dôvtipu a empatie.
@anonym_autor no ani sa nečudujem, že to pri tebe nedali. Dúfam, že tento rok, brat bide mať rozum a takú kravu si na Vianoce volať nebude
@anonym_autor no ani sa nečudujem, že to pri tebe nedali. Dúfam, že tento rok, brat bide mať rozum a takú kravu si na Vianoce volať nebude
@katarinka963 si v poriadku ?! úbohá si a poriadne

@anonym_autor skúste kamarátku pozvať na Vianoce k sebe. Nemusíte chodiť vy.