Bratova žena náhodou rozbila mojej dcére nový mobil
Dobrý deň,dnes sme boli pri bratovy opekať aj s dcérou.Nedávno sme jej kúpili dost drahý telefón.Dnes pri opekačke sa bratovej žene nepáčilo že naša dcéra bola na mobile,preto jej telefón zobrala a chcela ho položiť na taky menší stôl ktorý bol za ňou.Nevidela na ňho a mobil jej spadol na kamene a rozbil sa,ma mozno tak mesiac a bol dost drahý.Čo by ste robili vy?Dali by ste jej ho zaplatiť?
Určite by som decku nekúpila dosť drahý mobil ale každého osobná vec...
Koľko rokov má dcéra?
@slimstar Cize keby malo dieta stary alebo lacny mobil, tak by sa uz nemuselo riesit, ze ho svagrina znicila a nenavrhla, ze to zaplati?
Tu ide o princip - ak nieco niekomu poskodim, tak skodu nahradim bez ohladu na to, ci mu zlomim pero za 1 euro, alebo ci mu naburam auto za 40 000.
@h_petra Tak nech sa pani zlatá, ktorá moralizuje neter zachová správne a kúpi nový mobil. Malo ju to samú hneď napadnúť a ponúknuť takéto riešenie. Keď ona ide poúčať ako sa správne chovať, tak nech ide príkladom.
15r puboska a 700e 📱 🙈
@veronikastrickova tak to máš super keď ti tak funguje so všetkým. Ja som zatiaľ lepší ako iPhone nenasla a to môžem povedať že mi už rukami prešlo všeličo. Každý pre svoj život a pracu potrebuje niečo iné. A kým nevieme na čo to ten druhy používa, mame tendencie považovať to za zbytočné. My napríklad mame iPhony celá firma a o všetky zariadenia sa stará centrálne IT, a niektoré špeciálne veci na androidoch proste nejdu. A keď prídem na pobočku do Londýna alebo do Berlina viem, ze všetko mi bude fungovať ako ma. Takže preto.
Decko môže mať sto dôvodov prečo mu rodičia kúpili iphone za 700€ a nie je to naša vec. Ja napríklad keď môj syn bude mať 15 a bude robiť fotoknihy pre celú rodinu ako teraz robím ja, kľudne mu ten nadupany telefón kúpim. Lebo zrkadlovku so sebou nenosis 24/7 a kvalita fotiek z Iphonu mi úplne postačuje do fotoknihy aj veľkosťou na A4. Fotky z iných telefónov sú o poznanie horšej kvality keď sa vytlačia. A keď náhodou fotka ma dostacujucu kvalitu...tak je to.potom z telefónu, ktorý stojí pomaly toľko čo iPhone takže z 200€ telefónu naše fotoknihy nespravím...
Každý má zrejme dosť dôvodov prečo sa rozhodol pre tú alebo onú značku telefónu, telky...chladničky...auta. A NIE je to naša vec. Kazdy kto ma svoje peniaze a každý svojprávny sa predsa môže rozhodnúť čo s nimi urobí.
Otázka bola čo so situáciou keď svagrina rozbila dcére mobil. Odpoveď je jasná a dana aj zákonom predsa...každý kto spôsobil škodu, je povinný ju nahradiť. A tak ďalej...
Keby sa to napríklad stalo mne...ja mam dosť dobré poistenie zodpovednosti za škodu, a šlo by to väčšinovo z mojej poistky...ale keď niekomu niečo pokazím, musím mu to nahradiť. Ak to bola nová vec, kúpiť novú vec alebo zaplatiť adekvátnu opravu po dohode s vlastníkom veci.
@veronikastrickova a este sama konspirujes o tom co urcite nespravila a co spravila. 😀 Ake pravidla prosim ta? A dostat po riti na opekacke kvoli telefonu? 😀 Co je opekacka nejake konzilium, kde sa musi sediet a pocuvat? Riesite tu kazda druha absolutne somariny. Od ceny telefonu, ktora moze byt kazdej uplne ukradnuta az po nejaku fiktivnu nutenu vychovu dietata, za to, ze si pozeralo veci na telefone.
@slimstar a preco by som mala? Pisem, ze ju nerozmaznavam, nekupujeme drahe hracky ani oblecenie a tak to budeme robit aj v buducnosti. Urcite nedostane vsetko na zlatom podnose, ani vsetko, po com zatuzi. Vieme, ze decko chce jeden den barbie so zlatymi vlasmi a o tyzden uz ju omrzi a bude chciet ine. A ani jej v 10 rokoch nekupim najnovsi mobil, alebo kazdy mesiac kabelku MK. Ale ja sama som od 14 brigadova, vsetko si kupovala sama, vysku som si platila sama a nechcem, aby to tak malo aj moje dieta. Ano, k zodpovednosti ju budem viezt, ale chcem, aby sa venovala skole, kruzkom, aby pomahala doma. A ak to tak bude, nevidim dovod, preco by som jej nemohla raz za rok kupit, po com tuzi. Ak si to budem moct dovolit a bude to v zasade s mojim presvedcenim. A samozrejme az vo veku, ked uz bude chapat hodnotu veci. Ako som uz pisala pred tym, 2- 3 rocnym sa kupuju darceky za stovky eur, ale 15 rocne si nezasluzi? Ano, stacil by jej aj za 200 alebo podedeny. Ale tu kazdy pise, ze ked ma mobil za 700, musi to byt rozmaznane decko, co nevie co so sebou. A mozno je to jednotkarka, ktora tuzi ist na medicinu, chodi vencit psov do utulku, kazdy den pomaha mame varit, upratovat, ale predsudky su predsudky a kazde decko, ktore je z lepsie situovanej rodiny a ma drahsie veci musi byt rozmaznane, nevdacne, nezodpovedne
@amelie2017 vascinou to tak byva, zial, ...tie deti su take vychovavane a ani si to neuvedomuju...nepoznaju iny svet, myslsia, ze to vsetci tak, rsp. kto nie, je clovek druhej kategorie, menejcenny, bez hodnoty, nehodny pozdravu
@amelie2017 btw. nepoznam take, ktore by nebolo...je to proste v nich, cely zivot su tak vedene.....a jednotkarka, medicka moze byt aj z jednoduchych pomerov a nebude si narokovat mobil za 700 eur
@solange7 presne, prd je každej do toho, načo je babe 700€ mobil, ale tak keď nemajú ony nech nemá nikto však 😀 ale keď si tu matka kúpi pre dieťa kočík za 700 lebo je to in, to už je v pohode.
@vedorka moje slová
@gelifil tak su aj take, ale pravidlo to nie je. Navyse tu maminka pise, ze je to darcek za cely rok, uz nedostane nic na Vianoce ani meniny ani iny sviatok. Tak si pravdepodobne vsetci uvedomuju jeho hodnotu. Keby to tak nebolo, kupili by jej drahy telefon len tak, na meniny ipad a pod stromcek napr. snowboard, znackove handry,...za par mesiacov tu bude predbiehacka, koho decka toho dostali viac, mne sa niekedy az oci prevracaju, ked vidim, ake dary sa kupuju. U nas plati jedna vacsia vec a potom max knihy, omalovanky a pod. A tak to bude aj do buducnosti.
@vedorka
Ja dietatu na prvom stupni tak okolo stovky.. pubertiakovi uz okolo 200e. viac by som za telefon uricte nedala, ani sebe!
Presne tak to ucim svoje deti.. Ja sama mam mobil tak okolo 150E. Detto muz..Nepotrebujeme drahsi. K tejto skromnosti a "vyberovej narocnosti" (vyberam si, co chcem kvalitne, co niekedy znamena aj drahsie, napr. potraviny) vediem aj svoje deti..
Mam pocit, ze vela dnesnych deti si uz nic nevazi a vsetko berie ako samozrejmost,, su znudene zivotom, a to ho ani nezacali zit.. :(
@amelie2017 takým prístupom, bude nezodpovedná a rozmaznana , tvoje dieťa sa nebude chovať podľa tvojich predstáv, ono má vlastnú cestu a zväčša takým počínaním sa dosiahne opačný efekt. Ty si si sama svojim úsilím zabezpečila, čo bolo treba a preto si si to aj vazila a dotiahla si to aj do konca. Chválim tvojich rodičov aj teba, vychovali z teba samostatného, zodpovedného človeka, ktorý všetko dotiahne do konca a vie riešiť problémy, ktoré sa naskytnú, ani 700 eurovy mobil si nepotrebovala, aby sa z teba taký človek stal.
@gelifil neviem, ale ja som vypozorovala, ze prave deti z chudobnejsich rodin viac baziruju na super mobiloch a podobnych veciach, akoby si potrebovali dokazat, ze na nieco maju.
@slimstar preco nezodpovedna a rozmaznana? Za to, ze dostane raz za rok, po com tuzi a mne to neznici rozpocet?? Ty nekupujes detom darceky, ktore si zela? Napisu si pod stromcek, ze chcu tatrovku, lego policia a bicykel a ty im kupis napriklad sveter? Alebo ak sa zaujima o tvorenie a zela si sadu na tvorenie, kupis mu knihu? Ja nepisem kupovat kazdu chvilu co si zmysli, ale aspon raz za rok splnenie priania nie je nic zle. Ty si budes zelat na narodeniny nausnice a dostanes vysavac. Nebudes sklamana? Si preto rozmaznana?
@amelie2017 prečo by som mala dostať vysávač, ja ako dospelá osoba, čo som si sama zarobila, si kupujem po celý rok, čo potrebujem. Na Vianoce ani inokedy, nic z toho nepotrebujem, ani netúžim, už som presýtena z toho.. samozrejme že malému kúpim tatrovky za 16 e, alebo knižku, alebo tvorivú sadu, ale nie mobil za 700 euro, to keď bude chcieť, tak si bude musieť zarobiť, môj zlatý, na toto som hakliva a mám odlišný názor..keď si môj brat vedel zarobiť v 17 r na vodičák a má všetky oprávnenia, aj ja som si zarobila na všetko čo som chcela, takto a týmto smerom ho budem viesť.. nečudujem sa, že synovia sa cítia nepotrebný a žijú v mamahotele, nie sú schopný prevziať zodpovednosť, lebo rodičia ich to nenaucili
@slimstar Cize ked ti niekto nieco poskodi, tak za to mozes ty, lebo mas vec, ktora sa lahko rozbije?
To snad ani nemyslis vazne, ved tu nejde o to, ze dcera znicila mobil a pyta novy. Dcera sa o neho asi dobre stara, ked sa mu par mesiacov nic nestalo. Rozbila ho svagrina a rovnako tak mohla rozbit aj lacny mobil.
@slimstar nie sme bohati, mame na slusny zivot, sem tam vecera vonku, dovolenka raz do roka a nieco odlozime, ale ak o 13/15 rokov uvidim, ze sa pripravuje do skoly, von ide, az ked si poriadi, ak splni, co jej necham pripravene, napr. ist na nakup, oskrabat zemiaky, uvarit cestoviny, ako to robila mamina nam, tak jej na ten vytuzeny darcek nasporim. Ak sa bude flakat, nepocuvat, moja pekna zarob si a potom si kupuj.
No, idem variť, asi lepšie urobím 👍😂

@amelie2017 takýmto prístupom, práve z nej vychovas alkoholika, drogistu, alebo vecneho potizistu, namysleneho sebeckého egoistu, pretože maminka zariadi, maminka všetko kúpi a to sa ti pekne vypomstí do budúcna 😉 príklady máme všade okolo, nič nové.. ti čo všetko dostali pod nos, sú len neschopaci, zväčša starý mládenci, čo čakajú aj v 80 na svoju maminku 🤗