icon

Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca

sensen12
7. aug 2016

Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?

sensen12
autor
7. aug 2016

@kale13 no ja viem,ze som rozsirila lebo na margo inych zien z inych krajin som zacala uvazovat,ze ci mat xxx deti a teda ostat dlho doma alebo mat menej deti a ist pracovat,proste kvalita,rozhodnutie co je lepsie pre zenu ako taku,ale aj individualne,proste nakolko poznam fskt fakt schopne zeny,co vystudovali x skol a nakoniec su uz teraz desat rokov doma tak mi napadla tema,ze co potom atd atd a celkovo vsak to ma kopu suvislosti,ale pacia sa mi nazory,ze pol na pol,a ze kto sa ako citi,nakolko u nas family ma kazdy predstavu ze budeme mat kazda zena v rodine aspon tri styri deti a jaksik nechceme ist do toho...a potom mi skrsa myslienka ze ci nie je este stale daka stigma,ze mat vela deti si kvalitnejsia zena...niekedy mam ten dojem totizto...hmmm

kale13
7. aug 2016

@sensen12 v mojom okoli taka stigma urcite nie je, skor je vynimocne mat 4 deti a ak sa taka zena ci rodina dostane do problemov, tak je okolie velmi kriticke.. ale tak urcite v inych castiach Slovenska, kde tradicne mavaju vacsie rodiny to mozu vnimat inak

sandria
7. aug 2016

neexistuje univerzálna odpoved na tvoju otazku, mozeme povedat kazdá iba za seba a to je xy názorov z toho si jednozančnú odpoveď nevyberieš. Tiež neexistuje žiadny všeobecný názor, že čím viac detí tým kvalitnejšia žena. Je to len o tom čo si dáš do hlavy, ako sa nastavíš a vôbec nebrať ohľad na to, kto si čo myslí alebo akú má predstavu o tvojom živote. Je to len o tebe aký život ty chceš mať, čo tebe vyhovuje. Dám príklad za seba, rozhodla som sa mať dieťa, nedarilo sa, nevzdala som to a nasledovali 4 dlhé roky kým som otehotnela. Rozhodla som sa ostať doma plné 3 roky a vrátiť sa do práce. Žiaľ musela som ísť kvôli chorobnosti môjho dieťata na predĺženú materskú a ostala som doma 5 rokov. Rozhodla som sa, že stačilo a že to zvládnem už aj popri práci, bolo to ťažké ale nevzdala som to, nevedela som čo budem robiť, ale každý vecer som si lihala do postele s tým, ze si nájdem prácu ktorá ma bude baviť, kde zarobim a budem moct byt aj doma ked bude dieta choré. Nevzdavala som to a mám ju, dá sa to, ide to super. A nakoniec som sa rozhodla, že chcem len jedno dieťa, lebo mi stačí a nemusím nikomu nič vysvetľovať. Chápeš čo chcem povedat ?

sensen12
autor
7. aug 2016

@sandria jasne dskujem za tsketo odpovede,pretoze praveze v mojom blizkom okoli sa pohybuju prevazne len mnohopocetne rodiny a potom to chtiac nechtiac vplyva na neho

sharmana
7. aug 2016

@sensen12 poslanie ženy mať deti neznamená, že si ich musí robiť 10. Hlavne v dnešnej dobe. Potom nech sa nečuduje, že je frustrovaná, nešťastná, zakomplexovaná.
Zbytočne porovnávať ženy z tretích krajín. Ako tam žijú? Narodia sa do hlinenej izby, kde už rodičia bez vzdelania, riadia sa kmenovými pravidlami a najlepšie ako sa zbaviť dcéry je ju vydať. Vydatá žena musí rodiť. Nikto tam nerieši následky a ako to býva, vysoká politika len podporuje takúto nevzdelanosť, lebo sa lepšie vládne nad takýmto stádom.
Inak si neviem predstaviť, že by niekto na SK rodil 10 detí, pokial nerátam nejaké socky.
Byť dlho na materskej. Môj názor, totálne to otupuje mozog byť na materskej dlho.Nehovoriac o ženách, čo rovno zo strednej sú len doma. Ćistá katastrofa. To sú chúdence závislé na svojom partnerovi, ktoré si všade dokazujú, ako je dôležité pre nich materstvo a venovanie sa deťom do aleluja. Ako čo iné majú tvrdiť keď nič iné v živote nedokázali nerobili ? 🙂 Venovať deťom sa dá aj popri práci. Chce to dobrú organizáciu a zároven to rozširuje matke obzory, nie je taká závislá na partnerovi, čo sa počíta hlave pri rôznych nečakaných tragických udalostiach a hlavne nie je frustrovaná z neustáleho behania okolo malých detí a bez sebarealizácie. Poznám mamičku 3 detí a ked viem, ako svojim deťom hreší, lebo je nervná zo všetkého, a v kuse na materskej. No ďakujem. Myslím že toto neobohacuje nikoho.

sandria
7. aug 2016

@sensen12 chápem ta, je super, ze si taká zodpovedná a myslíš dopredu určite sa nenechaj ovplyvnit a rob si po svojom 😉

mircalla
8. aug 2016

@sensen12 Ja som za kompromis. Ak je zena uspesna a ma karieru, tak rozumne - nie byt jej otrokom. Materske ano, nie retazove, odstup medzi detmi, doma tak do 2 rokov - nie 3 a viac. Kazda zena je ina, take co ani nemaju dobru pracu sa im az tak necudujem, ze do prace chodit nechcu a su s detmi doma. Mna je by to bol ale neprijmeny pocit byt stale 100%ne zavisla od muza.

monikaparson
8. aug 2016

Ja za seba, dieťa som nechcela, ako si písala, nemalo pre mňa zmysel mať dieťa. Ja som si žila, neriešila nič, flákala som sa, ten život mi len tak plynul bez nejakého cieľa. Potom sa stalo pár zásadných vecí a život sa mi akosi otočiť. Stále som však fungovala na princípe - užívam si, zajtra tu byť nemusím. Ako mi klaplo pred 30tkou som začala uvažovať a potom to prišlo. Mala som muža, s ktorým som si sadla a chceli sme dieťa a teraz ho mám. Dcéra má cez 2 roky, ja budem mať 32. Život je pre mňa iný, je ozaj šťastný, má pre mňa zmysel, už nemám pocit, že blúdim bezcielne a stále niečo hľadám. Áno, stále hľadám to, čo by ma naplnilo, pracovne a pod., ale to skutočne šťastie už mám a hej, našla som ho v svojej dcére. Neviem to definovať, neviem to vysvetliť, ale som ozaj za ňu šťastná. Viem, že ak by sa stalo čokoľvek, mám ju. Pre mňa to dostalo úplne iný rozmer a hlavne mám pocit, že som dospela, úplne. 😀 Hej, smiešne, po 30tke dospieť, ale už sa na to pozerám ináč. Mám ciele, mám sny, ktoré si chcem plniť, má to pre mňa zmysel. Pred tým mi to bolo jedno, čo bude, ako bude. S tým dieťaťom pre mňa prišla aj zodpovednosť a hlavne som si mala možnosť utriedieť, čo by som chcela. Už len mať silu a financie to realizovať.
Podľa môjho, každá žena na to musí prísť sama, ale v zásade, nie som za dlhodobé materstvá, rsp. materské. Vypadne sa z kolektívu, ťažko sa začleňuje a pod. Už teraz chápem ten zmysel, mať deti skôr. Máme kamarátov v našom veku, decká odrastené, viac si toho môžu dovoliť, cestovať a iné, ale ...

emilia25
8. aug 2016

pre mna boli deti ako prva tema pre mojho muza ja som uz na strednej vedela kolko ich chcem mat a snivala som sen o mojom princovy.par mesiacov po skole som ho nasla teda on nasiel mna pocet deti aj v tom sme sa zhodli takze ked prisiel vhodny cas zili sme spolu mali spolocnu domacnost ja pracu takze som vedela ze narok na matersku bude.to bolo pred 10timi rokmi dnes mam 30r 4 krasne zdrave deti uzasneho muza ktoreho proste neskutocne milujem a on mna urobil by pre mna mozne aj nemozne.za mna ja si zijem svoj raj na zemi.a co sa tyka prace no kariera sa da budovat vzdy aj v neskorsom veku od 32 do 60 je vela vela rokov takze sa clovek na robi este dost.a co sa tyka mam retazove materske mam sice vyhodu ze mam vyssi rodicak ako tu v sk ale nevyhoda ze mna by nik aby na pol uvezku nezobral.kedze sa to nikomu neoplati mi posielat odvody do cr a mat tak somnou vyse prace.vsade to mam zlozitejsie kedze ci vybavovacky medzi 2 statmi ci lekarov kedze aj zdravotku mam v cr a ja byvam v sr.

ciernypes
8. aug 2016

@sensen12 no neviem ale teraz uz maju ludia max 2.3 deti a to preto .lebo si viacej mozu.nechcu dovolit? a pri 2 detoch stihnes aj karieru.

terezka1947
8. aug 2016

@sensen12 vies,co?podla mna aj vela zalezi od toho,ci zena pred materskou pracovala,co a ako si predstavuje po,pocas,neskor....ci uz ma co to splnene zo svojich kariernych ambicii
ja som po 10 odpracovanych rokoch isla rodit svojho prveho syna....nechcela som sa velmi vratit hned od prace-ano,peniaze a ten pocit nezavislosti je super,no chcela som aj druhe dieta a jednak vek uz popohanal k druhemu,jednak som nechcela velky rozostuo deti a co moze clovek planovat,druhe tehotenstvo sa ndarilo....tak rychlo ako som si predstavovala...no a teraz?
mladsi nema este ani 2r.,uz ma niekedy mrle zeru,psychika odchadza,lebo chce nieco ine zazit,atd.....lenze,v nasej situacii je vyhodnejsie pockat mi s detmi doma a poriesit veci,kt.sme uz dlho planovali a asi by sme ich s malymi detmi a sucastne v praci obaja s manzelom tazko zvladli
nie kazda zena na materskej sa musi iba nudit,nemusi byt frustrovana,nemusi chodit iba po kavickach,lenosit na lavicke-tej istej kazdy den....
ano,obcas naozaj cloveka premkne tuzba po niecom,co bolo...po tom,ake to bolo ked deti neboli....ale ono to rychlo odoznie...ved,dospievame,dozreivame....chceme ist v zivote dalej,no a to niekedy znamena obetovat nieco pre dieta a dietatu-v konecnom dosledku rodine,domovu....deti stale malicke nebudu...ked budu samostatnjsie,este si sny splnime...a mozno aj nase sny dospeju a dozreju
ja napr.sice tuzim nastupit do povodnej prace,ale uz nie na veduce postavenie...aspon kym mam male deti...mozno je to len tym,ze nie su uz ziadne babky,dedkovia,co by mi pomohli,na opatrovatelku sme daleko,resp.ani nie km daleko,ale nebudem sa kvoli par rokom stahovat do bytu,kt.mi nie je velmi po voli...a potom,ked deti budu vacsie opat menit domov...skratka si myslim,ze niektore obdobia zivota treba s uctou prezit...robit,co je potrebne a snazit sa pracovat na sebe-a to sa da aj na materskej
niektore zienky maju pracu,kt.si vedia urobit aj z domova,pri detickach....su zeny,kt.si vedia strazenie zabezpecit-ci uz rodinou,ci blizkostou opatrovateliek
a je to vlastne aj uplne jedno...pretoze ide o to,ci je zena-matka stastna a to jej stastie vobec nezavisi ad toho,ci je doma,ci je aj doma ,aj v praci...a ci je od proodu v praci...je to o nej samej

jana_eyre
8. aug 2016

@mircalla aky je rozdiel medzi "Materske ano, nie retazove, odstup medzi detmi, doma tak do 2 rokov - nie 3 a viac" - co znamena napr. 2 deti, t. j. dokopy 4roky mimo prace aj ked nie posebe a medzi tym, ked mas napr. 3 deti po roku po sebe - doma si do 2ch rokov posledneho dietata teda tiez 4 roky, len neprerusovane?

clovek mozno ked nema dobry vztah berie to ako byt zavisla od muza, ja a moj muz to ale napr. berieme tak, ze je to NASA rodina, NASE deti - ja sa o ne staram a on zabezpecuje peniaze.. tym, ze sa staram o deti nemusim financovat niekoho dalsieho na staranie sa o deti..

vies, nechap ma zle, ale prave takto formulovane vety ma vedia trocha nahnevat - ty si za to, aby zeny mali 2 deti, s vacsim vekovym odsutom, nema ich byt viac a neboli dlhsie ako 2 roky s nimi doma.. ked to tebe tak vyhovuje, to je super, nie kazdy je ale rovnaky, preto treba brat v uvahu, ze sa taketo vseobecne vyslovenia mozu niekoho dotknut..

aj ked teda ja viem, ze nie kazdeho mrzi ak sa druheho dotkne, mna to ale mrzi vzdy aj ked to urobim nechtiac..

vroni
8. aug 2016

podla mna je univerzalne pre kazdu zenu najvacsia hroza, ked sa SPOLOCNOST (okolie, komunita ci nedajboh zakon) v mene jej dobra rozhodnu, co je spravne, aby chcela.
Ak zena chce mat 18 deti a stravit zivot pri sporaku a plienkach - nech ho tak stravi. Statu i spolocnosti doda mladu krv, vychova novych danovych poplatnikov a postara sa o udrzanie populacie (socky nechajme bokom. Tie nemaju x deti preto, lebo je to ich zivotna napln, ale preto, lebo je to jednoduchsie a vynosnejsie nez pracovat)
Ak zena deti nechce a jej zivotnym poslanim je byt riaditelkou zemegule - tak nech sa o to snazi a buduje si karieru. Na daniach zaplati statu kus statneho rozpoctu a to co za zivota nazhrna, prepadne do ruk chamtiveho statu (alebo rovnako chamtivych pribuznych)
Ak chce nieco medzi tym - zase je to jej volba. Ale nehrajme sa na bozstvo a netvorme predpisy pre nejaku imaginarnu vseobecnu zenu, ktora sa vtrepe do nasich tabuliek a bude podla nich stastna. Dajme jednoducho moznost vyberu a ten vyber akceptujme, viac netreba. A naucme zeny rozhodovat sa. Tie africke ale aj tie doma.

libka1
8. aug 2016

@sensen12 ja mam 3 deti, pre mna je to akurat, som spokojna vo vsetkych smeroch na ktore sa pytas (rodina, praca, manzel,...) . Ale nie som xxx rokov doma, presnejsie povedane som, ale zarabam, zavratnu karieru nemam, ani o nu nestojim. Financne sa mam vynikajuco. Garantovat ti ze ked budes mat 3 deti aj ty ze budes rovnako spokojna ako ja ti zial neviem 😀 toto je kus od kusu, kazdy to mame trochu inak. Jo, a 3 deti su pre mna zahul, niekto to zvlada lavou zadnou, ja som niekedy na pokraji sialenstva, ale rychlo ma to vzdy prejde 😀 Matky co sa rozhodnu z vlastnej vole mat viac ako 3 deti velmi obdivujem (nie tie co sa chcu vdaka detom ulievat z pracovneho procesu, ale tie skutocne matky s velkym M). Viac ako tie, co maju zavratnu karieru.

sense
8. aug 2016

Je to individualne, nemam vysku ale ovladam tri jazyky obchodnu akademiu plus spravenu skolu v krajine kde zijem a pracu co mam rada...a mam aj dieta...osobne si neviem predtavit byt zenou v domacnosti ale ak to niekoho naplna prosim...a ci ma zena jedno al 10deti je mi suma fuk hlavne.ked.to vyhovuje jej a.manzelovi

mircalla
8. aug 2016

@jana_eyre pracujem...nemam cas odpovedat

margarita
8. aug 2016

@jana_eyre
tiez si myslim,z e je kazdej osobna vec, ci ma deti po sebe, alebo aj troch jedinackov v priebehu 20 rokov, ako komu vyhovuje.
napr. ja som "trapka" 😉 uz na 4.materskej po sebe, a pride mi to viac fer, ako nastupit spat do prace a o polroka ist na rizikove tehu, kedze vsetky moje tehu boli rizikove. takto aspon zamestnavatel vie, ze so mnou dlhodobo nemusi ratat, a prijme nahradu.

mimikas
8. aug 2016

@sensen12 miesto zeny je tam kde si ho ona predstavuje. Kazda sme ina, kazda mame ine potreby, sny a city. Keby sme boli kaxda ina a kazda chceli to iste boli by sme vsetky rovnake. Poznam baby co su doma s viac detmi, nezalezi im ma kariere, naplna ich byt doma a ak to vyhovuje im a muzovi a su vsetci spokojni tak nech ziju tak. Su zeny co chcu sklbit pracu a materstvo a su zeny co maju karieru. Kazda by mala robit to co jej vyhovuje, naplna ju a vyhovuje to aj jej rodine. Dolezite je aby boli deti milovane a zili v harmonickej rodine

celasapremenim
8. aug 2016

@margarita ale prosim ta aka trapka
najdolezitejsia vec na svete, mat deti, vidiet ich vyrastat a byt spokojna
este sa narobis v zivote dost a teda kariera, viete, nieco clovek dosiahne, tesi sa z toho, naozaj je to terno, byt v niecom dobry a skutocne uspiet, lenze kym nerobis na svojom, nepodnikas, tak si kazdemu u riti a ked vystupas na plate, lebo jednoducho ti patri, tak uz si nebezpecna nakladovo a v podstate postupne ti aj tak hrozi vylev z dovodu znizovania nakladov, su limity, kde nie je dolezita ani skusenost, ani erudovanost zamestnanca, ani rovno na vyssej funkcii a dostava sa do vyssich cisiel, kde ho nechcu vidiet...z urcitej urovne si uz rovnaku nenajdes potom...takze ak, radsej podnikat a robit na seba, na svoju rodinu, ako sa zodrat a byt dlho v robote kvoli kariere
kariera je precenovana

ale uplne abstrahujem od zamestnankyn, ktore svoju poziciu ziskali kvoli konexiam ich rodin, tie mozu mat bezpecne stabilne dobre platene miesta aj na velmi dlho...dokial maju svoju skupinu na mieste vo fy

mne sa osvedcil model jednej kariery v rodine, jednoducho karieru robi manzel, ja sa staram o deti, tri, momentalne na materskej po 6 rokoch prace medzitym, predtym tiez zopar rokov prace, pracovat budem aj po tejto, ale na pohodovom mieste, s flexibilkou, nech si mozem casovo zastresit rodinu, deti ....ked bude potrebne
teda ako mam pravdaze vs, prax, aj dobre miesto, kde na mna cakaju

mircalla
8. aug 2016

@jana_eyre Ale inak neviem, co ta na tom podrazilo, napisala som svoj recept na to ako zladit deti a pracu/karieru. Co sa tyka financiu som zasadne proti financnej zavislosti na chlapovi po dlhe roky bez ohladu na kvalitu vztahu. Dovod je jednoduchy, nikdy nevies, co sa moze stat - rozvod/rozchod, choroba, dlhodoba pnka, strata zamestnania atd. tiez mam rada vlastne peniaze, predstava ze si mam pytat na novu suknu je pre mna neprijatelna

celasapremenim
8. aug 2016

@mircalla my s manzelom sme isli do svojho vztahu po hlave, rovno po paty a vobec neriesime financie, aby boli oddelene, vobec nepripustame, zeby sme sli inak od seba, ako kvoli smrti
a preto sme slobodni spolu a nemame strach zit

celasapremenim
8. aug 2016

druha vec, rozhodnut sa clovek musi podla seba, co jemu a jeho partnerstvu vyhovuje, ludia okolo a ich pohlad na vec je absolutne ovplyvneny tym, co povazuju za spravne urobit oni sami a velmi malo ludi vie rozmyslat alternativne, alebo nebodaj, ze co vyhovuje mne, nemusi inemu cloveku
zivot je rozmanity aj sam o sebe, nie este v tychto drobnostiach, kazdy mame na vec rozny nazor a iba my vieme, preco
ja sa snazim dobre pocuvat starsich ludi, ale teda tych rozumnych, nie nejaku zavistlivu kravu trciacu z okna na dedine, ohovarajucu vsetkych pod kostolnou lavicou

mom311
8. aug 2016

@celasapremenim vieš kolko takých tu uz písalo ako ich manžel opustil, podviedol... A tiež tvrdili,že mne sa to stat nemôže,lebo mám dokonaleho muža (nechcem tým urazit a spochybnit šikovnost a vernost tvojho manžela). A ešte,čo ak vás ťa smrť rozdelí skôr ako si ty planujes? Čo potom? Kto bude platiť hypotéku,nájom,nákupy,.....? A čo urobia ženy,ktoré prídu do dôchodkového veku a zistia,že im s prepacenim ostala "holá rit",lebo manžel uz vonia fialky,lebo sa ustval,aby uživil rodinu,lebo dokonalá žena je doma pri deťoch,vari,upratuje,pecie... a ona dostane dôchodok,ktorý sa ani k almuzne neda prirovnat? Ja som tiež názoru,že každého osobná vec ako si urobí a zariadi,ale treba mat aj trochu zdravého, sedliackeho rozumu a pozerať aspoň trosku do budúcnosti.
Bolo tu spomenuté (nie tebou),že muži by mali zarábať toľko,aby uživili rodinu? To je veľmi divne zmyslanie. Uz teraz sa robia rozdiely a ženy musia makat x-krát viac,aby dokázali,že sú schopné a my mužom zvysime platy,aby sme tu priepast ešte viac zvacsili? Zabúda sa tu na ženy,ktoré robia na iných pozíciách ako učiteľka,mzdarka,predavacka,sekretarka,upratovacka a ina klasika (nikoho neznevazujem a nechcem urazit,vsetky povolania sú dôležité). Nie je to len o kariére a nahanani sa za peniazmi,ale aj o tom,že ak sa do určitého času do prace nevrátis,tak prídes o licenciu a tým pádom o prácu. A argument,že robotu si nájdes inú, napíše len ta,ktorú praca nebaví,obtazuje a majú len na prisun nevyhnutneho -peňazí. Keby sme vsetky zmyslanie rovnako,tak nemáme pilotky,vedkyne,pravnicky, lebo veď žena má byt doma pri deťoch. Taká pilotka,ked má dlhy let a nie je doma 3 dni je zlá mama? Alebo ide deťom príkladom,že je vzdelana,zcestovana a vedie ich k podobným hodnotám? Ja si to nemyslím. Skôr si nebudem vážiť ženu,čo je doma 3 roky a vysedava s dieťaťom po kaviarniach a nákupných centrách. Ťa aký vzor dáva deťom. Osem nezabudnem poznamenal,že netreba vsetky hádzať do jedného vreca.
@sensen12

celasapremenim
8. aug 2016

@mom311 ved to, ze ja sa neporovnavam, jednoducho presne viem, koho som si vzala a nas vztah je zdravy kvoli tomu, ako sa k sebe chovame a ze si obaja vazime, co mame :D
takze bu bu bu na nas neplati, sme spokojni a stastni.... treba si oddychnut a ist na dovcu ked sa da, najlepsie aktivnu, odporucam
moj manzel nie je ustvany, ani ja som nebola, ked som pri dvoch detoch, ked boli uz v skolach, do roboty chodila, nejak sme to vzdy s prehladom spolu stihali
pozicky nemame, lebo sme si ich splatili, detom odkladame peniaze na studium momentalne, vsetkym trom
druhu cast tvojho prispevku ani neberiem, zeby si pisala voci mne, to uz je iny chaos :D a k tomu teda som ja nic nepisala, ani nemienim, lebo ma to ani len nezaujima
jedine snad....v nasom sirokom okoli nie je ziadna zena, co vysedava tri roky s detmi v kaviarnach :D my sme sa napr. vcera vratili z nizkych tatier a este vcera nase deti sedeli na splave na hrone, vyletovali sme, predtym sme boli pri mori a dnes mila moja, mrazim fazulove struky a periem po dovolenke a uz som stihla aj navarit, aj sme boli na bikoch hodinku :D
ak mas skusenosti, ze zeny na materskej kavickuju :D holt, inak aj na kave som uz parkrat sedela s kocikom :D s kamoskou a strasne rada :D ale urcite nie celych prvych sest rokov, co som bola na materskych, a ani tieto dva, co som zatial
haha

mom311
8. aug 2016

@celasapremenim vidíš a presno toho som sa bola,že sa urazis. Ja vôbec nepochybujem o vás dvoch a to som aj napísala(všimla si si?) len som reagovala na vyjadrenie a chcela som tým poznamenat,že stat sa môže hocičo. A taktiež som napísala,že netreba hádzať vsetky do jedného vreca. Ta druha časť bola všeobecne pre všetkých,kedže som uz písala,tak som zhrnula aj iné moje názory a komenty. Ale všade som poznamenala,že tým nechcem nikoho urazit. A to,že ty si sikovna a určite nepatris k vysedavackam,tak o tom ja vôbec nepochybujem. Len netreba hneď prchko všetko citat a hľadať v tom útok na seba. Mna by mrzelo,keby sme sa tu teraz pochytili,lebo v konečnom dôsledku mame na vec rovnaký názor a to,že je to každého osobná vec ako sa rozhodne a čo mu najlepšie vyhovuje.

margarita
8. aug 2016

@celasapremenim
ja teraz pri 4 detoch cez prazdniny obcas ani vobec nesedim, nieto este ze na kave a v nakupnom centre 😀

a trapka som myslela ironicky, preto aj tie uvodzovky a emotikon, ze to niektorym tak moze pripadat, ale ti nezivia ani mna ani nase deti a nech sa kazdy zariadi ako chce.
tiez nezijem s pocitom, ze co ak ma opusti...to keby som cele dni riesila co ak co ak, radsej ani z postele nevstanem, co ak sa zabijem po ceste dolu schodmi...

suhlasim s tebou v mnohych veciach 😉

ciernypes
8. aug 2016

@mom311 ja bu som zasa nesla na ukor deti do prace.deti si treba vychutnat ked su male a dat im co treba.a ked uz je ta materska.tak si ju treba naplno vychutnat.to moze aj ta vedkyna.ved od badania ju nic neodradza a aj taka pilotka...ale utekat do lrace na ukor deti mi pride troska egoisticke....ved zena sa v zivote narobi este dost do dochodku.tak lreco tych par rokov nevenovat detom?? a potom kazda zena musi vedjet ci dieta alevo kariera...netreba odsudzovat ani jedno ani druhe.

mom311
8. aug 2016

Dievčatá nikto tu netvrdi,že mamičky,čo sú doma 3 a možno aj viac rokov sedia len na káve. Ja som uviedla príklad ženy,čo je v práci a teda sa "nevenuje" dieťaťu a ženy,čo je síce doma,ale ako keby ani nebola. To neznamená že,tým píšem o všetkých mamickach. Netreba to brat az tak osobne. Väčšina,čo tu diskutuje je aj tak ten príklad mám,čo maka na 100%. Akurát,že každá po svojom. A nikto nemôže povedať,že len to jeho je to správne.
@margarita a to že pri 4 deťoch nesedis,tak o tom fak nikto nepochybuje. Skôr by bolo divne keby to bolo naopak.

mom311
8. aug 2016

@ciernypes no nie je to take jednoduché ako si myslíš,že potom ešte môže robiť. Nie ak stratí licenciu napriklad. Je to ovela komplikovanejsie ako to vyzera. Ale to sa ťažko vysvetľuje niekomu kto v tej situácii nie je. To by bolo na dlho.

jana_eyre
8. aug 2016

@mircalla to je v pohode, od nikoho necakam, ze mi odpise hned - ja som tiez na nete len v urcitych casoch dna, ked mozem..

neviem, ako som uz pisala formulacia vety mi neprisla tak, ze to vidis ako najvhodnejsie pre teba, ale skor akoby islo o jedinu spravnu cestu akou by sa mali zeny s detmi vybrat a vsetky ostatne cesty su zle.. ale ok, mozno som to len ja zle pochopila, v tom pripade sa ospravedlnujem za reakciu..

a teda je jasne, ze nikto nevie dopredu co sa moze stat (ja som uz take zazila este pri rodicoch) - to ale ze je niekto s detmi dlhsie ako dva roky neznamena, ze v pripade nejakej tragedie sa nedokaze postavit na vlastne nohy.. a nikdy som si od muza na suknu pytat nemusela - peniaze su nase spolocne, jednoducho sme rodina..