icon

Býva niekto s dieťaťom/deťmi v prenájme?

28. dec 2021

Zaujíma ma to, lebo so snúbencom chceme dieťa, pre mňa už najvyšší čas (31) , ale váhame lebo žijeme v prenájme. Do budúcna by vlastné bolo. Išli by ste do toho? Prípadne je tu niekto kto takto žije? Sú docela veľké predsudky na Slovensku ohľadom tohto.

nevenka
28. dec 2021

@sabinka022 my sme porovnavali so svagrovcami ceny v Prahe a v Banskej Bystrici a skoro nam zabehlo. V BB uz ceny ako v Prahe a predsa, tie pracovne prilezitosti su asi v Prahe lepsie. A to neporovnavame vobec centrum. V BB aj na takych Ponikach nezozenies lacnejsie. A led, tak stare 100 rocne polorozpadnute, vlhke bez dlazky a zaplesnute ☹. Aj svagrovci maju dieta a su zatial v podnajme.

zmrzlinka2021
28. dec 2021

@marcelo1111 Lenze u nas byvanie v podnajmoch vytvori dve skupiny ludi - mensiu, co bude prenajimat, zhodnocovat svoj majetok, nadobudat dalsi majetok a ten vacsi "zvysok", co im to bude platit 😉

dadis
28. dec 2021

@sasa1310 Nemyslim, ze to je jedno. Pretoze, neviem co je na tom pravda, ale vraj taky vseobecny aproximativny vzorec na hypoteku je - cisty prijem x 8 x12. Samozrejme, ze su dolezite aj aktualne zavazky atd...ale ak vychadzas z toho vypoctu, tak uz navysenie cisteho prijmu o 300 eur ti spravi zvysenie hypoteky o cca 28tisic eur. Nemyslim si, ze nasledujuci polrok pojde o take zvysenie cien, ze sa im neoplati "zamakat" na navyseni prijmu.

marcelo1111
28. dec 2021

@zmrzlinka2021 bezna realita v zahranici…v rakusku je bezne ak postavia bytovku priklad s 10bytmi tak z toho 6-8 bytov ide rovno do podnajmu co ludia skupuju iba na biznis ;) …

mikadooo
28. dec 2021

Čau nerieš predsudky, poznám pár rodín čo žijú v prenájme a pravdupovediac, okrem vás dvoch do toho nikoho nič... Je to väčšinou neštandardné, lebo splátka hypotéky vás vyjde plus mínus toľko čo nájomné, takže možno preto je (pre mňa) to neštandardné a ja by som sa radšej rozhodla vziať si hypo. Ale je to fakt len vaša vec.

zmrzlinka2021
28. dec 2021

@marcelo1111 lenze v rakusku je system statnych dotovanych bytov. A netreba sa porovnavat s inymi statmi, pretoze je sakra zaplatit najom 700 EUR s platmi dvoch udi 1500 a s platmi 4 tisicky

marcelo1111
28. dec 2021

@nevenka pozri si ceny bratislava a dajaky linz/salzburg zistis ze je lacnejsie kupit byt v rakusku 🙂 a teraz si znova pozri platy bratislava a linz …ja som kupil 4i byt v rakusku za cenu 15rocneho domu pri ZV (a ten dom mal len 3izby)

marcelo1111
28. dec 2021

@zmrzlinka2021 nebudme naivni 🙂 bezny plat vo fabrikach/skladoch v rakusku je 1100-1300€ v cistom (1zmena) ja som zacinal na 1600€ a to mam skolu v rakusku a pracujem v kancelarii (odborna praca)…ak clovek vie remeslo (elektrikar, murar) ano tam tie platy idu 2000€ ale treba prax a ratat ze tyzden ta neni, dalej naklady na zivot iba take poistenie auta zakladne je cca 70-120€/mesacne alebo oprava auta je tu u fusera taka draha ako v znackovom servise na slovensku 🙂 ….dalej ceny najomnych bytov sa za posledne 2-3roky prudko stlacili nahor…volakedy sme mali 2i najom fakt krasny za 550€ (komplet) dnes bezne700-800€ (+energie)…k statnym bytom ano su fakt lacne 3i platili kamosi tusim 400€ So vsetkym ALE to funguje nasledovne ty sa zahlasis ze chces a daju ta do poradovnika, uprednosteni su ludia s detmi atd…cize kludne sa moze stat ze cakas aj 3-4roky…v statnych bytov vacsinou byvaju taki slabsi ludia, cundzinci, utecenci 🙂 cize to tak aj vyzera cele potom 🙂 …potom si povies radsej doplatim a byvam v mensom ale peknom ;)

vikusjk
28. dec 2021

Dcerina spoluziacka (10r) byva odjakziva s rodicmi v podnajme. Jednoducho na svoje nemaju. Dievca je rovnako spokojne ako moja dcera.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
heleninamama
28. dec 2021

@vikusjk Dieťa tomu prd rozumie. 😂 Ale raz pochopí... Keď by mi syn priviedol domov dievča ktoré vyrástlo s rodičmi v podnájme, blikali by mi všetky kontrolky, že čo sú to za ľudia a akú výchovu asi dostala.
Z mojich skúsenosti s prenajímaním som zistila, že dlhodobo takto žijú len sociálne prípady, ktorým banka úver nedá - kvôli dlhom, exekúciám, osobným bankrotom... bez poriadnej práce, bez vzdelania. A toto je pre mňa spodina spoločnosti, nie že nízka vrstva. A navyše mladá raz bude mať na krku dvoch dôchodcov-bezdomovcov a nedajbože, ak ochorejú... To je teda pekná vízia budúcnosti pre dieťa. Hoci tu na koníku je takých dosť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
28. dec 2021

@heleninamama Spodina spoločnosti? Pretože nemajú vlastné bývanie? Nemám slov na Vás komentár.

dadis
28. dec 2021

@heleninamama Tak dakujem 😅

tomas115
Autor odpoveď zmazal
heleninamama
28. dec 2021

Hlavne kvôli dôvodom, pre ktoré prežije niekto celý život v podnájme, ktorý je absolútne nevýhodou alternativou bývania pre rodinu. 10 rokov dozadu dali totiž banky úver naozaj každému, kto splnil jednoduché podmienky - nemusel mať ani nič ušetrené, stačilo pracovať a nemať exekúcie. Teraz je to už síce náročnejšie, ale stále nie neriešiteľné.
Z mojej skúsenosti naozaj dlhodobo v podnájme žijú len rodiny, kde rodičia majú "za ušami." Sú tam dlhy, alkohol, gamblerstvo a podobne. A žiaľ, takíto ľudia vychovajú aj deti, ktoré pôjdu životom podobným štýlom - lebo od rodičov nedostanú nič - ani peniaze pre začiatok, ani rozum. Česť výnimkám, čo je tak 1 z 1000, kto sa v takýchto rodinách narodí s lepším rozumom.

autor
28. dec 2021

@heleninamama Toľko predsudkov som už dávno nečítala.

heleninamama
28. dec 2021

Ty to volaj predsudky, ja to zas volám skúsenosti s ľuďmi.

autor
28. dec 2021

@heleninamama To sú Vaše skúsenosti.

number19
28. dec 2021

@elizabet173 Ludia vyrastajuci v DD domovoch su uz socialne pripady, tam by mala spolocnost vypomoct. Ja si myslim, ze heleninamama pise o inych pripadoch.
@heleninamama

hindakus
28. dec 2021

Výhoda prenájmu je flexibilita v možnosti rýchleho presunu za lepšou prácou.

stela1996
28. dec 2021

A co je natom?? Ak nieco nezdedis alebo rodicia nekupia alebo to dieta nemas s borisom kolarom mas smolu..ano podnajom nieje bohvie co,ALE kym nespaltis poslednu splatku hypo nehnutelnost stale patri banke..pozor na to

tomas115
28. dec 2021

@stela1996 Uplne zle uvazovanie. Ked si aj na hypo kupis byt tak mas defakto "garantovanu splatku" a to ze ta odtial nikto nevyhodi kym neprestanes platit. Kym pred 10 rokmi stal byt 50tisic E, dnes stoji ten isty byt 120 000. Ak by si ho pred tymi 10rokmi kupila dnes stale splacas len 50tisic a ak sa nieco stane vies ho predat a mat z toho tych 75000 alebo prenajat .. Byvat v podnajme dlhodobo je nieco ako byt gambler. Znicis si zivot . Ak sa clovek rozkukava chvilu po nastupe do prace tak dajme tomu, ale inak prva vec v zivote co ma rozumny clovek spravit je kupit si nehnutelnost.

bagre
28. dec 2021

Boli sme 8 rokov...

autor
28. dec 2021

@tomas115 Nie každý má ale na to príjem. Sú ľudia čo pracujú a aj tak im hypo nedajú.

dadis
28. dec 2021

@autorka A inak aky mate prijem? Ludia bezne zamestnani dostavaju hypoteku. Treba to len poriesit, napr. zmenu zamestnania, prestahovanim sa alebo podobne. Najomby mal byt len docasne riesenie. Akoze jasne, treba aj zrealnit svoje ocakavania, ak robim predavacku, tak nepozeram novostavbu mezonet v centre mesta. Ale napr. byt na sidlisku alebo maly bungalov 30km od mesta je uz podla mna realny,

dadis
28. dec 2021

@autorka Este mi napadla jedna vec. Ak budes mat dieta v najme a nieco sa medzi vami manzelmi stane (ste manzelia?), tak budes znasat cely najom sama. Deti sa teraz najcastejsie davaju do striedavej starostlivosti, tak ostanes aj bez vyzivneho, A teda inak sa plati najom z dvoch prijmov a inak z jedneho prijmu. V pripade, ze pocas manzelstva nadobudnete nejaky majetok, mas narok na polovicu (ano aj na polovicu hypoteku 😀) a to sa uz potom lepsie po rozvode zacina, ak ste nejaky majetok uz nadobudli.

vivi76
28. dec 2021

My sme bývali rok,boli sme spokojní a potom sa nám podarilo kúpiť byt cez hypotéku.Predsa len tie nájmy sú už také drahé,že keď už platiť mesačne, to už radšej investovať do vlastného.Je pravda,že sme mali šťastie a pomerne rýchlo sme našli byť na prenájom, pretože rodín s deťmi ste cca pred dvoma rokmi,neviem,ako je to teraz nechceli prenajímať.Bol to problém.Radsej si najskôr prenajať byt ako pár a potom až tak mať dieťa

simina127
28. dec 2021

Ak si zila spôsobom ruka hore pred 10 rokmi co cakas...

Ja som odišla zo sk v 18tke v 19tke som kúpila svoj prvý pozemok za 10tisis ... Neskôr som ho predala získala 4 násobný profit a kúpila starší dom, ten som ako 26 ročná dokončila stal ma asi 180 tisíc ale ma hodnotu cca 230 teraz.. Cize kto vie ako tak všetko sa da

autor
28. dec 2021

@simina127 Tak nie každý každý je ako Ty, niekto porobí hlúposti, dlhšie sa hľadá..