Býva niekto s dieťaťom/deťmi v prenájme?
Zaujíma ma to, lebo so snúbencom chceme dieťa, pre mňa už najvyšší čas (31) , ale váhame lebo žijeme v prenájme. Do budúcna by vlastné bolo. Išli by ste do toho? Prípadne je tu niekto kto takto žije? Sú docela veľké predsudky na Slovensku ohľadom tohto.
Tému viac nekomentujem. Ďakujem za každú slušnú odpoveď.
Autorka, s tých reakcií si nič nerob. Tu je to bežné.
Co sa týka vášho problému, určite je lepšie mať vlastné bývanie, ale ak vám hypo nedajú, tak nedajú. Nič s tým nenarobite. Kope živnostníkov hypo nedajú, pretože sú živnostníci. Iní ľudia majú zase príjem taky, ze im možno do vyšné neho bývania chyba 100E príjmu. Proste nevyjde.
Ako píšeš, ľudia žijú aj v prenajmoch a aj takto majú deti. Poznám jeden pár, ktorí majú dve deti. Sú celý život v prenájme. Nič im ale nechýba. Teda okrem vlastného. Hypo im nedali, lebo robili na živnosť a nemali zdokladovane príjmy. Čiže ako aj tak sa dá určite žiť a nie, nie je to hanba. Len musíte prebytočné peniaze dávať do investovania. Nie kupovať hlúposti. Aby ste na dôchodku mali nasetrene v investíciách aspoň tak aby vám to mimo dôchodku vykrylo nájomné. Aby ste neostali deťom na krku.
A čo sa týka tvojho veku, ženy ti tu píšu, že máš ešte čas. Ale pravdou je, že pôrodnici nemajú veľmi radi, keď im tam prídu prvorodicky 35+. Samá komplikácia to zvyčajne býva. Ak nejaká rodí bez komplikácií v takom veku, tam to je pomaly priam zázrak.
@jakubrianka VŠ nemá, ani my nemáme. Prácu sme mu nedohodli. Prácu si našiel sám
Ved tak chodte do zahranicia do prenajmu ked tam je to bezne a tu sa Vam tie "predsudky" nepacia.
@sasa1310 mladý a zdravý chlapec si dnes určite prácu nájde, veď na profesii je toľko pracovných ponúk , že treba vyberať , len dnes každý by chcel 2000€ a nič nevie, to je problém aj.
@silvike autorka už nekomentuje.
@jakubrianka za komunistov bolo lepšie ?? Ťažko 🙂)) možno tým , čo boli v strane, ti čo nepodpísali , nič nemali ani na školu nemohli ísť akú chceli. A že bolo veľa deti ? No oni si ich urobili hlavne pre robotu, nie pre radosť zo života.
@annamalaga tak tak. Dôležité je chcieť a ísť si za svojím cieľom
@jakubrianka to ja viem. My ju nemáme, ani sme nepotrebovali.
@jakubrianka ja mám 26, ja som vtedy ani nebola.🤣🤣🤣 A nie nemali to ani vtedy ľahké a za tým si stojím , ľahké to mali ti, ktorí súhlasili a boli v komunistickej strane ostatní určite nie.
@jakubrianka Mladí majú u nás problém sa zamestnať - len ak sú hlúpi, leniví a žijú na samote, odkiaľ je problém cestovať. Aj to sa dá dnes v čase homeoffice riešiť. A žijem v Žiline - tu si fakt prácu/brigádu nájde každý, kto chce. Aj študent. Aj žena s deťmi, len netreba mať veľké oči a čakať, že práca bude spĺňať všetky Tvoje predstavy a musí Ťa vždy nevyhnutne napĺňať-niekedy je to aj o tom prežití a zabezpečení sa. A každá práca sa dá časom zmeniť. Netreba ani utekať do zahraničia. Ak keď je dobre, že sa tam ísť môže.
A kapitalizmus nie je zlý, bol aj horší režim, každý má svoje pozitíva aj negatíva. Lenže toto, čo žijeme, aj tak nie je kapitalizmus. Štát je stále nastavený na zachraňovanie neschopného.
A pôrodnosť je u nás dobrá - už roky neklesá. Problém je možno v tom, že tí rozumní málokedy prekročia počet detí, ktoré zvládajú vychovať, zato niektorí rodia ako o preteky a potom majú ich deti problém zo zaradením sa do života.
Nie je to ideálna doba z mnohých dôvodov (ale ktorá je), zato mladí ľudia majú dnes také možnosti, o akých sa nám ani nesnívalo - študovať, cestovať, zarábať... Treba byť však cieľavedomý a dríč. Máme v rodine aj tých 20nikov a majú všetky možnosti, aby boli úspešní a šťastní. Rozhodne nepotrebujú nikde a pred ničím utekať.
@jakubrianka Tak prečo sa ten dokonalý systém rozpadol.
@heleninamama
Sorry, ale v tejto teme trocha prehanas s niektorymi vecami, a to ta vo vseobecnosti povazujem za mudru zenu.
Mysli prave to s detmi, a ze vyjdu ako bezdomovci atd... tak ja ti z mojej skusenosti mozem povedat, ze som cele detstvo prezila v biede, vo financom nedostatku, napriek tomu som vdacna za svoj zivot. Nedostala som ani prd a svojmu otcovi som musela prispiet aby mal na cestu na moju svadbu a roky ho dotovat, lebo nemal ani na zakladne potraviny. A vies co? Vsetko sa da zvladnut! Aj bieda. To co mi chybalo a co mi vzalo nadej, bola laskyplna rodina, kde sa rodicia lubia a pomahaju si, kde je harmonia. Skoncilo to rozvodom. Toto je to, co je podstatne - laska, podpora, dovera, domov... nech to znie akokolvek smiesne a trapne a ako klise, ak je toto, vsetko, teda vacsina problemov sa daju zvladnut, prejst cez tazke obdobia...
Ja som nepotrebovala byt od rodicov, dotacie na neviem co, peniaze... to som si dokazala zarobit, ja som potrebovala rodinu, kde sa rodicia lubia, a toto mi uz nikto neda.
A nie, nie som alkoholicka. S muzom uz mame 2 byty a nie, neplanujem darovat ziadny byt dietatu. Dieta chcem viest k tomu, aby sa vedelo postarat same o seba, aby islo do zivota s urcitou vybavou, odhodlanim, psychickym zdravim, aby si vazilo vzdelanie, pracu, makalo na sebe, cestovalo, budovalo svoj zivot a tiez robilo pracu, ktoru dieta bude bavit... ci to bude vrcholovy manazer za 20 listrov alebo cukrar za 800 v cistom je mi srdecne jedno - na tomto zivot a ludske stastie nestoji.
@lenkakravcova
Lenze dovod preco nedostali hypo, co ty spominas, bolo to, ze falsovali svoje prijmy a nepriznavali si ich. Robili tieto podvody vedome, takze si za to mozu sami
@lenkakravcova zatiaľ im nič nechýba. Chýbať im bude v dôchodku. Vlastné bývanie + dôstojný dôchodok. Keďže nepriznávajú celé príjmy. Odrbkavajú len so sebou.
@heleninamama Pises, ze byvas v Ziline. No plat ucitelka/zdravotna sestra v Ziline ci v Bratislave ma uplne ten isty. Ale v Bratislave kupis 1izbovy byt, co v Ziline 3izbovy byt. A nie kazdy ma takych uvedomelych rodicov, co detom daju financny zaklad do zivota. Mnohi pochadzaju z chudobnych rodin. Aj mne chceli rodicia kupit byt, chceli predat pozemok. Ale ja o to zaujem nemam, mam dobry prijem a bola by skoda nieco predavat a nebrat si hypoteku. Ano som teraz v podnajme, ale nehovori to nic o mojich kvalitach. Nie je to hanba. Ano, jasne, nie je to vyhra z hladiska financneho. Ale ja sa nebudem 2 roky tlacit v byte s muzom, co odmieta odist a vyvolava hadky.
@zmrzlinka2021 Ak pozorne čítaš, tak si jedno z mála detí, ktoré vyrastú v zlých podmienkach a niečo z nich je - lebo si dostala do vienka bystrý rozum a mala si aj kus šťastia na muža.
To má žiaľ v zlých sociálnych pomeroch s jednoduchými rodičmi máloktoré dieťa a ešte aj z toho mála nie každé dostane šancu rozvinúť svoj potenciál.
A ver mi, v rodinách, ktoré som ja zažila u seba v podnájme tej lásky fakt veľa nebolo - pri finančných problémoch sa rýchlo minie. To je také klišé, že chudobné rodiny sú dobré a súdržné a bohatšie nie a deti, ktoré rodičia dotujú, musia byť automaticky zlé a nevdačné.
A aj ten prípadný rozvod sa lepšie znáša, ak sú žena a deti zabezpečené.
Ja verím v opak - vyriešené existenčné problemy (napr. bývanie) dávajú priestor na rozvíjanie vzťahov a aj na rozvoj detí.
Keby ľudia rozmýšľali, nepísali by tu denne nestastnice, ktoré muž fackuje, týra a ony sa ho držia zubami - nechtami, lebo nemajú strechu nad hlavou. A rôzne psychicky labilní nestastnici, ktorí potom celý život spracúvajú nešťastné detstvo.
@dadis A kde ja píšem o normálne pracujúcich vzdelaných ľuďoch, ktorí sú v podnájme dočasne, kým vyriešia nejaký konkrétny problém?
Písala som ľuďoch, ktorí takto existujú celý život, nič nenadobudnú a vo finále sú potom naozaj tou chudobnou rodinou, ktorá nedokáže podporiť svoje deti v ničom, lebo nemá z čoho.
Hoci, keď sa zamyslím, ja chudobných ľudí vo veku 50,60,70rokov nahor, fakt nepoznám - všetci majú bývanie byty, domy, pozemky, dôchodky... Čo považujem za bežný štandard.
@heleninamama Keby to bolo take jednoduche, e bytmi by sa vyriesili vsetky problemy. Akoze mas velmi obmedzene videnie sveta.
@heleninamama
Lenze ja si nemyslim, ze chudobnejsia rodina znamena automaticky sudrznejsia a lepsia. Tym som chcela len povedat, ze ak je ten zaklad (laska, harmonia, podpora, otec a matka,...), tak aj ta bieda a rozlicne problemy sa daju prekonavat lahsie.
Tiez chudobnejsia rodina neznamena automaticky, ze ide o jednoduchych zaostalych ludi, co nevedia zratat pat plus pat. Su ludia, co maju povolania, ktore su proste slabsie platene (zdravotnici, farari, ucitelia,...), maju viac deti, a proste musia obracat kazdu mincu viackrat. Ale ak su vzdelani, vedia svojim detom aj po tejto stranke vela stepit a vela ich naucit a tie deti nekoncia ako socky, prirodzene sa rozvíjajú, pretoze funguju v takom prostredí.
Ja suhlasim s tebou, ze je dobre, ak clvoek ma poriesene existencne potreby, ale automaticky by som nehadzala tych, co to nemaju do jedneho vreca s lenivacami a analfabetmi, ktorých zaujíma jedine čučo a telka - fakt tie ludske osudy su vselijake.
@heleninamama Ano, aj moji rodicia si odkupili byt za 10tisic Sk

@heleninamama Pravda? Myslíš Tvoja pravda? Ja nikde nepíšem, že si si nakradla, ja na rozdiel od Teba nikoho neurážam ani neosočujem.