icon

Bývam u manžela a chcem si vybudovať niečo vlastné

sida456
16. aug 2020

Dobrý deň. Mám 30 rokov, manžel 50 rokov, áno medzi nami taký veľký 20 ročný rozdiel. No čo už, rozumieme si, mame dve deti spolu. On má svoj dom, byvam tu u neho. Prečo nie naše? Lebo je to jeho, on ho staval, on ho ,,obýval” ja som do jeho života prišla až keď už vnom býval. On sa stále bráni že je jeho, a ja, ako 40 ročná nechcem ,,ostať na ulici” preto chcem si ,,vybudovať” niečo svoje. Ešte rok som na materskej a môžem začať. Myslite že som trápna ? A sebecka? Alebo si môžem vklude budovať niečo ,,svoje” ďakujem za názory.

puklica13
17. aug 2020

@mimkao este raz..svagrina jednoducho nemohla byt kolizny ..ale ok,moj majetok to nie, ked to jej nestalo za to abh zan bojovala, alebo aj teraz mne to moze byt fakt jedno

mimkao
17. aug 2020

@puklica13
je to 6 rokov stará záležitosť. Nepletiem si pojmy s dojmami. Mňa sa to netýkalo, takže som si to extra nezisťovala, čo sa v tom prípade dá robiť. a zvlášť nie potom, čo som videla, že sestra na ponúkanú pomoc ani nereaguje.

h2
17. aug 2020

@mimkao Ak bola Tvoja sestra vydatá, jej manžel zomrel a mali spolu 3 deti, tak určite musela byť ona a deti jeho dedičmi. Ak vlastnil polovicu domu a druhú vlastnila svokra, jeho polovicu museli zákonite zdediť deti a ona. Ak to tak nebolo, niekde sa stala nejaká strašná chyba.

puklica13
17. aug 2020

@mimkao pleties..posledny krat svagrina NEMOHLA byt koliznou opatrovnickou deti..

puklica13
17. aug 2020

@h2 musela ako musela..hypoteticky mohol zanechat zavet a manzelku z neho vynechat..ale nemoze vynechat deti ako neopomenutelnych dedicov..tym patri ak by aj urcil inak minimálne jedna polovica dedicstva ktorá by im pripadla podľa dedenia zo zákona...to by vsak znamenalo ze zanechal dobrovolne zavet kde sa takto rozhodol..zavet musi splnat iste nalezitosti a v podstate sa vzdy da skumat a napadnut jeho platnost, potom je na sude ako rozhodne ci alebo nieje platny....kazdopadne mimkao nic take nespominala, ze by bol zavet...preto v tom muselo byt este nieco ine

h2
17. aug 2020

@puklica13 Tiež si nemyslím, že by zanechal závet, ktorým manželku vydedí. Ale keby aj áno, vždy by mali deti tú jeho polovicu domu.
Ináč teda, nechápem dosť dobre konanie svokry, veď to bol jej syn, jej dieťa, kto zomrel. A ona sa takto zachová?!

lauriema
18. aug 2020

@sida456 Ahoj, no ak ste manželia tak to už nikdy nebude len tvoje.... Šetrí peniaze najlepšie čo môžeš dá sa to aj počas materskej ak nemáš veľké výdavky

manee
18. aug 2020

No tak zsinvestuj do nejakej chaty.....kup byť, ktorý budeš prenajímať.....

mimkao
18. aug 2020

@puklica13 prepáč, nechcem sa hádať o to, či mohla, alebo nemohla. Ale bola. Ako sa to stalo, to ja neviem. Ale bola.

mimkao
18. aug 2020

@h2 polovicu domu nadobudol ako majetok od svokry. Keďže to bol dar, sestre to nepatrilo.
Deťom áno. Tá jedna polovica.

majkeel
18. aug 2020

@puklica13 Je x sposobov. Ak on nie je blb, tak bude vo vlastnom zaujme podporovat manzelku pri jej nehnutelnosti. Ak sa rozvedu, tak bude mat kazdy aspon kam ist.
Moze si zalozit zivnost, tam sa ruci majetok, este jej rad podpise zuzenie BSM, ak by nahodou krachla v podnikani. ;)
Ked nechce nehnutelnost napisat na rodicov, nikto jej nebrani kazdy mesiac vybrat si svoje peniaze a dat ich (hotovost, nie prevod) rodicom do uschovy. Potom jej ich daruju a za dar od rodicov si uz moze kupit, co chce.
Neviem, ci maju aj ine dalsie hadky. Ale financie by som si zariadil po zvazeni moznosti co najlepsie a nenechal si nimi kazit kazdy den.
Tu je najlepsia moznost si kupit nieco vlastne. A byt nastvany na druheho preto, ze je o 20 rokov starsi a nieco ma a ja mladsi nie, je hlupost. Ten mladsi sa ma a moze tiez starat o nieco bud spolocne, alebo aspon svoje. Casu ma na to dost.

6mia6
18. aug 2020

@majkeel vybrat si svoje peniaze, takže cca 300€, som zvedavá koľko by autorka šetrila týmto spôsobom.

majkeel
18. aug 2020

@6mia6 Ale ved nebude na rodicaku do 60tky, resp. mozno su uz deti vacsie a pracuje, Ci? Resp. ako inak sa ma clovek dostat k byvaniu, ak nechodi do prace a nesplaca postupne hypo, (ak nema hotovost).
To bola aj otazka autorky, ako sa ma dopracovat k vlastnemu byvaniu. 1.Problem c1 - ako svoje byvanie napisat na seba 2. Problem c.2 - chodit do prace a zo mzdy pomaly odkladat/splacat, pripadne prenajimat a najomnici urychlia splatenie hypo.

6mia6
18. aug 2020

@majkeel problém je ze ona nemôže nič kúpiť ani na hypo kým sú manželia.

majkeel
18. aug 2020

@6mia6 Toto je priklad, ze BSM sa nemusi vzdy iba oplatit.
Ked v manzelstve jeden pracuje a splaca a druhy z nejakeho dovodu na to nie je, alebo nechce, patri vsetko co ma prvy, aj tomu druhemu.
V tomto pripade bude autorka pracovat, setrit, splacat a manzel, kedze uz ma vlastne byvanie, to uz nemusi, kedze tu fazu uz ma za sebou. A napriek tomu bude mat pravo na polovicu.
Mozu zuzit BSM, rozviest sa a zostat spolu, zaobstarat byvanie cez dar od rodiny, mozu sa dohodnut a napisat nehnutelnost na deti ...
Keby boli ludia slusni, kazdy si narokoval len to, o co sa naozaj pricinil vlastnymi rukami, tak by nebolo treba spekulovat a obavat sa. 🙂

gelifil
18. aug 2020

@mimkao To su teda poriadne svine :(. Ale vasa mama vam neporadila dobre. Ked clovek zazije takyto emocionalny sok, je vyradeny zvacsa, neuvazuje realne, mozog prestava fungovat, je proste mimo....ALE! prave vtedy treba cloveku pomoct a byt pri nom.Musi to urobit niekto, kto nie ej tak emocionalne zasiahnuty a dokaze racionalne uvazovat. Takze prave ze ste mali pri sestre stat a starat sa do toho. Vy ste chceli pokoj a takto ju osklbali. Keby svet fungoval na principe moralk aludskostiy, tak by protistrana konala v zaujme deti svojej vlastnej krvi. Lenze svetu vladne zakon vlčí. Žiaľ!!!

puklica13
18. aug 2020

@mimkao ani ja sa nechcem hadat, proste nemohla. Ak sj nieco vymyslela, narozpravala a vsetci ste jej slepo uverili a neoverili si skutocnosti a neriesili to to je uz druha vec, to sa samozrejme stat mohlo

6mia6
18. aug 2020

@majkeel preto je najlepšie keď majú obaja holý zadok. Lenže teraz je už neskoro a autorka tu ťahá za krátky koniec. Ona zase jemu dala najkrajšie roky, deti a predpokladám ze sa venuje aj tomu jeho bývaniu. Každý takýto majster sveta, ktory si myslí aký je vtipný keď používa otrepane frázy na svoju zenu: návšteva, pani co doma upratuje a podobne skončí nakoniec aj tak sám. Véd nemusí jej nič prepisovať, stačí keď prestane mat sprosté reči. Predpokladám že keby držal hubu autorku by nenapadlo hľadať zadné dvierka. Takto nevie na com je.

janush
18. aug 2020

@sida456 kúp si niečo, napíš trebárs na mamu a časom nech ti to daruje a bude to iba tvoje 😉

6mia6
18. aug 2020

@janush ja len tak od veci ale naozaj ma zaujíma, že keď tu viac báb radi nech si čosi kúpi ci všetky mate toľko € na účte alebo ako sa to dá? Už dlhšie ma láka predstava že by sme niečo kúpili ale nie je za čo 🤷‍♀️ asi nevieme šetriť.

ivana.natasha
18. aug 2020

@sida456 a nepodnika tvoj manžel náhodou? Tam by sa dalo rozdeliť bsm jednoduchšie a potom by si si mohla riešiť niečo svoje, keď sa vrátiš do prace. Skus si pozrieť na Google rozdelenie bsm počas manželstva

majkeel
18. aug 2020

@6mia6 Chciet mat vlastne co i male byvanie pri rozvodovosti 50% nie su ziadne zadne dvierka, ale normalna vec a pomaly nevyhnutnost. Neberiem to ani ako nedoveru, ale ako investiciu, myslienku na buducnost. A ked vztah vyjde, dalsie byvanie je vzdy dobra vec. Da sa predat, da sa nechat detom. Ked to nevyjde, viete sa v dobrom rozist a kazdy ma kde ist.

luccija
18. aug 2020

@6mia6 tiež sa vždy pousnejem, že tu ženy na RD idú kupovat byty, domy ako niekto rožky😉

6mia6
18. aug 2020

@majkeel áno ale nie keď ty už máš svoje a ja si ta vezmem keď mám napr. 25. Porodím, hypo mi už nikto nedá lebo ty musíš byť pri tom atď.
Stále sme pritom bud holý zadok alebo ak má jeden majetky nebrať sa. A budovať každý svoje. Mam teda tri deti, muž má 4x vyšší plat ako ja. Neviem z čoho by som si asi tak ten byt kúpila. Našťastie mame dom spolu. Bavíme sa o bežnej rodine kde je zivitel chlap. Baba vždy ťahá za kratší koniec.

dilino
18. aug 2020

Najprv by som si všetko do detailu premyslela a vždy niečo na tajno odložila aby som mala ked budeš nútne potrebovať. Ak by sa nedajbože stala situácia žeby dajme tomu náhle zomrel čo sa môže stať nech žije ale nikdy človek nevie dopredu čo sa stane na ulici neostaneš nakoľko v prvej dedičskej skupine dedia deti a manželka. On mal aj ine deti predtým a manželstvo. Teraz to máš ťažke ak máš možnosť zadovažiť si niečo svoje a však ked to už kúpiš počas manželstva davaj pozor aby s tebou nevybabral lebo to už môže byť spoločne ked je to kúpene počas manželstva ak sa mýlim tak sa ospravedlňujem a nech má opravia ostatne .To jej jeho byt /dom nakoľko asi ho už mal pred manželstvom ale ty ked si niečo kúpiš bývanie už to je počas manželstva daj si na to pozor porad sa s právnikom alebo tu v skupine na MK v pravnej poradni.A to je čo za chlapa debila že hovori svojej manželke ktora mu porodila dve deti že je na navšteve.Navšteva nevari, neperie, neupratuje a neposkytuje sex.Presne tak asi ťa drži v šachu že ty nič nemáš ON áno tak preto.V prípade rozvodu ked je taký debil tak povie že deti zveria jemu lebo ty nemáš nič ani s nimi kam ísť a ON bývanie má len ešte aby nebol taky debil a vybabral s tebou.Ja si myslim že ak by si chcela mať niečo svoje kúpila by som si určite po rozvode aby nedostal s toho nič to k tomu speje ako pišu tu viacere prispievateľky je to viac než zlá situácia ked by má vyhodil prvé čo by som riešila dočasný prenájom ,rozvod, deti a výživné a potom by som si zaobstarala bývanie sama pre seba a deti ak ti dajú úver ale už po rozvode aby nič ON nedostal aby to bolo len tvoje.Lebo môže povedať že ked si to kúpila počas manželstva tak mu s toho musíš dať podľa zákona. Nedaj sa obabrať a ked vydiš aka je momentálna situácia tak by som povedala navšteva sa chce s tebou rozviesť uvidš čo ti povie že nič nemáš tak ti deti neda to sú ty frajeri čo ženu považuju za nič.Ja by som navarila sebe deťom jemu nič s odpovedou navšteva nevari.Ja som v dlhoročnom vzťahu nie sme zobraty ale zabezpečila som si bývanie človek nikdy nevie ak by sme sa rozišli tak mám kam ísť a neriešim že zostanem na ulici ale v živote odkedy sme spolu a bývame v jeho dome na hypotéku nikdy som nepočula že som na navšteve alebo že mám odisť nikdy to nepovedal. To si len ty mysliš že žijete dobré ako to môže byť dobré ked ti toto vykrikuje čista úvaha čo ked si privedie ako ON hovori nejakú mladšiu od teba aj to sa môže stať a ty budeš musieť byť ticho lebo je to jeho a ON vedomi toho že nemáš kam ísť tak ti bude robiť zlé aby ťa za každu cenu vyštval.To čo robi a ako sa chová to nieje správanie 50 ročného muža.To aj na začiatku bol taký ked ste spolu začinali už by mi svietila kontrolka na hakabarkavo že toto nie a že do toho neidem. A ako je to s peniazmi dáva ti dosť či ti vydeľuje. A ešte by som mu povedala ja som na navšteve a odkedy navšteva ponúka sex no hlava mi to neberie toto.To sú veci ktore ste malý vyrozpravať na začiatku a nie ružové okuliare a potom po svatbe nastala realita.Aký bol predtým ked ste chodili a stretavali sa ked ste deti nemali.Ako sa k tebe správal to je dôležite ak zlé a aj napriek tomu si sa utešovala že to sa zlepši už to bolo zlé.Dobré to nie je tato situácia speje skôr k rozvodu ako k naprave.A k deťom má aký vzťah dobrý či zlý.Okrem toho že ti toto vykrikuje ako sa správa k tebe v bežných situáciach ked si odmysliš toto s bývanim.Nádava ti ,ponižuje ťa okrem toho bývania či ako sa chová neudrel ťa to sú veľmi dôležite veci.A najdôležitejšia vec ked mal už predtým manželstvo mal z neho deti to je dôležite ak by ho nútili deti s prvého manželstva podpisať niečo čo sa týka domu/ bytu na to treba davať veľky pozor lebo môžu ťa vyštvať z domu jeho deti ked im to prepiše na to pozor.Moja kamáratka na to tak veľmi doplatila ked sa s nim zoznamila ON bol vdovcom mal dve dcéry ked sa vzali opravili ten starši dom aj za jej peniaze a ON ako vdovec prepisal po oprave celý svoj dom na svoje dve dcéry sebe zabezpečil doživotne uživacie právo a jej nie takže sa ocitla zo dňa na deň na ulici horko ťažko jej vyplatil čo tam investovala na prerabku aj to pod hrozbou že ho dá na súd a mala všetky bločky, čo kúpovala, strechuu dala opravovať, tak vyplatil ale veľmi nerád. Oni deti spolu nemali ONA mala iba s prveho manželstva Držim veľmi palce.

majkeel
19. aug 2020

@6mia6 Tahat za kratsi koniec. Postav vedla seba 3 chlapov. Jeden zarobi 500 eur, druhy 2000 eur a treti je multimilionar. Vsetko vzdy zavisi od konkretneho cloveka, drajvu, snahy ako aj kusa stastia. Niekomu iba staci byt v pravom case na pravom mieste. Takisto daj vedla seba tri zeny a uvidis uplne, ale uplne to iste. Su zeny, co nikdy nevyjdu s peniazmi, s detmi aj bez a su zeny, co maju sa lepsie ako hociktora ina zena, ci muz.
Hypo na 120k, co staci na pekny bungalov sa splaca 550 eur na 20 rokov, alebo 150-200 eur na 40 rokov,....
Aj keby si bola cely cas sama, proste staci hocikedy v 20tke zobrat hypo, postavit domcek a kazdy mesiac pomaly splacat/dat nabok 150 eur plus energie dalsich 100-150 eur (nizkoenerget.domy). Ked sa zadari vyssi plat, splatit vacsie splatky, clovek tak byva cely zivot a postupne mu dlh klesa. Pripadne na zaciatku zit u rodicov, s frajerom, ale uz vtedy si povedat, ze dam 150 eur nabok ako keby som splacala hypo. 100-150 eur mesacne hociktora mlada baba minie na kozmetiku, obedy, fitko, bio jedlo, zbytocne kraviny,...

majkeel
Autor odpoveď zmazal
majkeel
19. aug 2020

@6mia6 Bratranec zije s partnerkou, nie su zobrati, maju male dieta, je na rodicovskej. Tiez sa kadejako motala, spravila si vysku, trocha asi zbytocne, lebo nikdy nerobila v odbore, nevedela, co chce, robila, co ju bavi. Obcas vsetko, obcas nic.
Ked sa v 30tke dali dokopy, tak sa dala dokopy aj ona. On kupil dom na hypo, tam ziju. Ona si kupila svoj byt na hypo, su tam studenti a splaca hypo z najmu. A nemusia sa o nic hadat, kazdy ma to svoje. Hadat sa o prepis dvoch NESPLATENYCH nehnutelnosti predsa nema vyznam. A su happy. Lebo toto maju vyriesene, kto, kedy, za kolko.
Bratranec pracuje, plati zivotne naklady, dalej doladuje dom, zahradu, aby zili v peknom. Byt si ona plati z najmu, rodicovsku ma ako vreckove. V klude sa moze venovat dietatu, aj sebe navzajom. Ked zacne zase pracovat, tak im pribudne dalsi prijem, z ktoreho moze potom obcas predcasnou splatkou znizit hypo, odkladat si. Ani nevies ako, prejde 10 rokov a byt napoly ci aj viac splateny.
Bratranec zarobi slusne, hospodari rozumne a zaroven neriesi kazdu blbost. Ona necaka s natiahnutou rukou, kto jej co da. Tiez sa snazi, tak im je fajn.
Tych co nic neriesia, tych neriesene veci potom dobehnu.

6mia6
19. aug 2020

@majkeel ja som v 20 plánovala budúcnosť so svojím mužom. 🤷‍♀️ Nieto niekam odkladať. Kupovali sme pozemok a postavili dom. Ja mam svoje peniaze ako vreckové ale radšej to vrátim do rodiny. Mam známu, ktorá si na šetrila balík peňazí len bohužiaľ zabudla, ze v manželstve ide všetko napoly.

majkeel
19. aug 2020

@6mia6 "Mam známu, ktorá si na šetrila balík peňazí len bohužiaľ zabudla, ze v manželstve ide všetko napoly." Toto je osud vacsiny muzov. 🙂 Ale sama vidis, znamu polutujes, u muzov sa to odfajkne, ze to je v poriadku, ked pracuje, setri, podporuje partnerku a na konci o to pride. Tvoja znama predpokladam mala dost rozumu, ze svojho muza k tomu este nezivila. Lebo to uz nastve, ze niekoho podporujes roky, zivis a potom si este zoberie polovicu z toho, co ostalo, vypyta si este aj vyzivne a zakyva bye bye. 🙂 A ked si prides po dieta na vikend, pusti na teba este psa. ;)
Ale rozumiem, som za ferove jednanie, je mi jedno, ci muz, ci zena. Na mieste tej znamej nastve to, ze si odtrhala dnes od ust preto, aby neskor nieco mala - pekny domcek,... A ten co sa flakal, rozhadzal velmi mudro priebezne svoje peniaze na seba a uzival si, jej to zoberie.