Bývanie - čo by ste robili na mojom mieste?
Prosim, co by ste robili na mojom mieste? Aktualne zijeme s partnerom u rodicov, ale je na case pohnut sa dalej. Otazka je zobrat si hypoteku alebo ist do prenajmu? Muz nema nasetrene viacmenej skoro nic, ja mam nasetrenych 20 tisic.. Hypoteku by som si brala ja. Ak zoberiem do uvahy, ze treba mat 20% z nehnutelnosti, tak mi to vychadza cca na 100 tis.nehnutelnost. Ano, viem, ze sa hypo posudzuje aj na zaklade prijmu a celkovej bonity. S tym by nemal byt problem. Akurat za tu sumu mi u nas nachadza v podstate len garzonky a 1izbaky. Nemam problem sa uskromnit, ale fuuu, ved to je kopec penazi a malo muziky za to 🙈 Ano ano.. viem aka je teraz doba a co sa deje.. Ale aj tak.. Riesit dofinancovanie spotrebakom asi prilis nechcem. Alebo ist jednoducho do prenajmu a hotovo? Co by ste robili na mojom mieste? Mne uz ide z toho hlava prasknut a nie a nie sa rozhodnut...
@pragmaticka
Už si sa strápnila tou svojou matikou dosť ty 200€ 😀 ideš tu radiť a ani základne % nevieš rátať, Kks
@katkami123 presne tak...nehnutelnosti ci bytov, pozemkov je stale malo.Blizko mna sa stavia novy projekt este nie je hotova strecha a zostali 2 volne byty
@katkami123 ja neviem aký mali fix a úrok. Boli minimálne úroky a teraz stúpli. Pri 10 ročných fixoch pod 3% nedostaneš. Neviem kde si vyhrabala 1,5 %. 😂 😂 😂 Chcem vidieť tú banku, ktorá ti dá úrok 1,5%. Joj dievča zlaté, čo v jaskyni žiješ. Samozrejme sa bavíme o hypotekach, ktoré sú brané na byt z BA za 200 000 e a viac a nie v hornom dolnom za 20 000 e.
@katkami123 prosím?? Akých 200e??ake %? Najskôr si precitaj komentár a potom odpisuj 😉
@pragmaticka na trhu nehnutelmosti ceny dole nepojdu najblizsie 2 roky podla analytikov
@sasa1310 mne je jedno koľko si si brala, nebrala. O tom sa tu nebavíme. Ty si ako z inej planéty. Porovnáš investičnú nehnuteľnosť financovanú z nízkych sadieb s nehnuteľnosťou v ktorej chce autorka bývať a brať hypotéku už s nejakými úrokmi navyše v čase inflácie a zdražovania, všetkého čo dá. Ide o to, aby autorke vyšla splátka a platby na ostatné výdavky.
Baby, kiež by ste mali pravdu, ze ceny neklesnu.
Co však keď úroky naďalej budú stúpať. Ľudia čo majú variabilné úrok. sadzby, nebudú môcť dovoliť platiť úver. Nehovoriac o rezijnych nákladoch (energie). Zrazu nastane situácia, ze sa budu vo veľkom predávať nehnuteľnosti. Tie ale nebude mať kto kupovať. Kôli vysokým úrokom + inflácia, kompletne oslabne kúpna sila. Ceny pôjdu dole... Obávam sa že tam smerujeme...
@sasa1310 Moja rada je, že ak jej to teraz ešte výjde tak má takú poslednú možnosť si ju vziať alebo potom nech počká. Ono je to veľký záväzok a ťarcha. Veľká otázka, či na to bude mať. Vyzerá, že jej príjem je do 1000 e v čistom.
Ale s jej situáciou by sa mala nad tým dosť zamyslieť. Manžel nemá ani cent (ako to ?) a či jej manžel bude ochotný splácať hypotéku na iba JEJ byt je otázne.
@pragmaticka podľa mňa isto ceny neklesnú a každý normálny človek okrese svoje výdavky tak, aby tu hypotéku vedel splácať, aj keď všetko stúpa, radšej zruší poistku, bude kupovať menej oblečenia, nepôjde na výlet, atď. Ľudí, ktorí nehnuteľnosti predajú bude málo, to len takí, čo prídu o prácu a nebudú mať finančnú rezervu. My napríklad splacame hypo úplne v pohode aj s 3 deťmi a s tým, že momentálne dostavujeme ďalšiu izbu k domu.
@pragmaticka posledných 5 rokov je to tak nadstavené, že nedávali hypotéky hocikomu. Je to prerátané tak, keby aj stúpla mesačná splátka kvôli vyššiemu úroku, malo by to každému vyjsť. Komu nevyšlo...ešte stále je tu rapídne nadhodnotenie hodnoty nehnuteľností. tzn. predá nehnuteľnosť, vyplatí hypotéku a ešte mu ostane pravdepodobne aj 5 ciferná čiastka.
Inak presne pre toto to NBS tak nadstavila, keby prišla kríza aby sme nedopadli takým scenárom ako si napísala.
@pragmaticka no to sa cakalo aj pri covide. Aj ked vojna zacala. Tazko povedat, za mna logicky mali ist ceny nehnutelnosti cez covid dole, a naopak isli velmi hore
@pragmaticka
Sorry malo byť @gemerka17 a tá jej chabá matika. Hádzať cifry len tak z brucha, na smiech. Lebo jeden pán povedal. Tak ti to vyratam, keď teda tvrdíš, ze pod 3% nedostaneš s tým, že im úrok navýšili napríklad o 2%, predtým mali napr. 1%, môže byť? Že ako sa tu strapňuješ. Pri navýšení 200€ na úrokoch s tým, ze sa im zvýšili o 2% by museli mat mesačnú splátku 10 000€. Naozaj sa potrebuješ naďalej tak strapovat, ty byt v Bratislave?
@sasa1310
Ona je z inej planéty 😀😀😀 ze 200€ rozdiel len na úrokoch. Hanba. Lebo nie každý je blbec, ze si nevie vyrátať ako hádže cifry. Aspoň môže autorka vidieť čo za “expertov” jej tu radí.
Hádže nereálne cifry len tak z brucha odôvodnené tým, ze jej to akýsi známy povedal, pritom matematicky to nesedí s tými jej úrokmi ani keby sme všetky oči privreli nielen v celej republike, ale aj Európe 😀
@pragmaticka
A kedy tam budeme smerovať? Lebo už sme mali pri kovide, aj pri vojne. Pokým sa neprepúšťa vo veľkom, ľudia stále budú splácať. Úroky si vyjednavaš vždy na dlhšie obdobie a múdry človek ma dokonca finančného poradcu, ktorý pomôže, poradí, keď je potrebne, vybehá. Dnes si mozes pri nepriaznivých podmienkach previesť hypo do druhej banky. Zas nerobme tu apokalypsu, keď sa nekoná.
@katkami123 dievca zlaté ty si sprosté až to boli. Matiku si nevidela ani z helikoptéry. Tak urob všetkým láskavosť a nájdi si hypo kalkulačku a zadaj parametre. Výška hypotéky nech je od 200 do 300 tisic a porovnaj to s úrokom 1 a 3 percentný (rozdiel mohol byť aj vacsi). Na 20 či 30 rokov. Splatka je hneď 200 a viac mesačne rozdiel. Najprv trieskaš od veci výšku úroku, lebo na veľkom plagáte máš napisene 1,5 % ( to ze je to fixácia na rok už previdis). Fix na 10 rokov a úrok 3,5 % a viac ti nič nehovorí a teraz si tu nevieš spočítať 2 plus 2 a hádžes tu nejaké čudné cifri vytiahnute z rukáva. Radšej sa k téme nevyjadruj, už dosť bolo tvojich skvostov.
@gemerka17
Daj mi tu tu kalkulačku 😀😀😀 budeš sa tu hádať do krvi, pritom zvysenie 200€ je nezmysel (iba na úrokoch) blba si akurát ty. A nevedieť si vyrátať percenta, si na smiech. Veď si len vyrataj 1% z 200 000€. Ani to nevieš. 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️ Najskôr to bol 200 000€ byt, teraz už je 300 000€ byt zrazu, ty sa len točíš, keď ti tu píšem, ze tliachaš. Za chvíľu aby ti to pasovalo aspoň z časti to bude aj 500 000€ nie? 😀
Pokým mi nevyrátaš 1%z tých 200 000 sa nemáme o čom baviť.
@katkami123 ale ona ma naozaj pravdu!!!! My sme brali úver na začiatku roka. Ak si teraz zadám do kalkulačky na Durchblicker.at moje parametre, splátka mi vychádza o 362e vyššia ako platíme a to len kôli výške úrokovej sadzby!!!!!! Úrok sa ti viaze na rok a celú výšku kreditu. So splátkou nič nemá,len ti ju samozrejme v konečnom dôsledku navýši!!
@gemerka17
@katkami123 dievča zlaté, čo to tu splietas. Kde máš zohladneny čas. Vieš vôbec aký je na to vzorec. Tvoje vedomosti sú katastrofalne. Tu máš kalkulačku, nech sa naučíš niečo nové https://openiazoch.zoznam.sk/hypoteky/hypotekar.... Priklad: výška hypotéky 200 000 e, doba splácania 20 rokov. Porovnaj úroky 1% a 3%, výsledok tadaa 200 eur mesačne. (Teraz už pri 10 ročnom fixe dokážeš mať urok aj 4,5 % v najdrahšiej banke, len aby si mala prehlad, vsade je uz nad 3). Chod doma šuchat nohami. To je už trapne, čo si tu predviedla.
@pragmaticka čo ti poviem, úroveň finančnej gramotnosti je u niektorých biedna. S tými 200 eura je to ešte mierne. Samozrejme verím, že tvoje parametre o 360 eur sú reálne. Holt tie úroky s časom sú zákerné. Ľudia zabudli rátať preplatenie, keď dlhodobo boli veľmi nízke úroky.
@gemerka17
Aha a koľko je to 1% z 200 000? 🙂 lebo onak ďalej s tebou nekomunikujem
@katkami123 urob všetkým láskavosť a obehni banky, aby ti vysvetli ako taká hypotéka a platby za ňu fungujú. Nevybaľuj na nich svoje číselka, nech sa nepočurajú od smiechu. 😂 Strápnila si sa už dosť. Máš to tu dané ako na tanieri a stále si ideš od veci.
@evamarek77
My hypotéku nemáme, takže preto som vždy rátala % priamo zo sumy.
@gemerka17 prečo si myslíš , že ľudia nemajú peniaze? Bella časť novostavb je predaná ešte pred oficiálnym predajom, mnoho bytov aj cashom
@katkami123 áno, to je pravda, analýzy na korona obdobie im nevyšli 🙂👍 a to nie sú moje predikcie, ale analýzy NBS, ja len vravím, že medzikvartálny nárast cien nehnuteľností nie je taký vysoký a autorka diskusie nemá vyriešený vzťah a uvažuje o kúpe spoločnej nehnuteľnosti a zbytočne sa ponáhľa
@pragmaticka esteze som tuto radu nepocuvla pred 5 rokmi a kupila si byt. Dnes je jeho cena viac ako dvojnasobna. A tiez mi to hovorili, lebo vtedy prave sprisnili hypoteky.

@katkami123 aha noo, dobre moja! Skoro 20r žijem v zahraničí. Aktuálne sama predávam nehnuteľnosť, tiež v zahraničí. S maklérom, co ma roky skúsenosť som v dennom kontakte 😉
Bodaj by si mala pravdu!!!