icon

Bývanie s rodičmi a konflikty

barbara001
1. jún 2021

Ahojte, byvame spolu s mojimy rodičmi v rodinnom dome, my hore , oni dole, v poslednom čase sa stale hadam s mamou ☹ neviem s nou rady, naozaj sa uraža na všeličom, všetky peniaze investujeme do domu, ale niekedy by som najradšej odsťahovala sa ☹ napríklad aj včera som jej povedala aby nehadzala psovi na zamkovu jedlo,lebo tam necha stopu, má svoje miesto kde treba davať no a dnes sa zo mnou už ani nerozprava, naozaj robime dom vždy krajším ale oni si to vôbec neocenia :-/ nedavaju na nič pozor, chceme zateplovať aj dom ale ja už ani neviem či ma vyznam, im je všetko jedno či sa niečo vyleje alebo niečo kopne do steny a urobí fľak :-/ achhhhhh je to snimi tažke, už by som nikdy nebyvala s rodičmi aj vzťah by sme mali lepší ☹ A to ešte nehovorím že mám 2 deti a stale ich rozmaznava a môžu robiť čo chcu ☹ naozaj už mám toho dosť ☹

Strana
z2
pribinak
1. jún 2021

@jaskolka radšej na 100 rokov hypotéka, ale vlastne bývanie, ako prijať takýto dar. Vždy a vždy je v tom viac nevýhod ako výhod

gelifil
Autor odpoveď zmazal
jennky13
2. jún 2021

@barbara001 takze dom je vas , lebo vam ho rodicia darovali. Bol ich, ale teraz sa o ten dom starate vy, ved je vas.
A ake prava ste dali svojim rodicom? Ako sa oni mozu spravat vo svojom dome ( pardom uz vo vasom ) ?
Ja fakt nemozem. Zas odporucam citat basen :
JAN NERUDA: DĚDOVA MÍSA

V kamnech praská, dědek každou chvíli
svadlé ruce sobě zahřívá,
kolo vrčí, syn si s prací pílí,
nádobu si z dřeva vyrývá.

Kolečko si divnou píseň šumí,
vnoučeti se očka kmitají -
"Hele, co náš táta všecko umí,
jak mu tříšťky z rukou létají!

Dřevo ukradl jsi v panském lese -
komu děláš z něho koryto?
"Dědovi; - již se mu ruka třese,
nádobí už všechno rozbito."

"Nauč mne to!" - "Vida toho kluka,
nač by tvá to ruka uměla?!"
"Až se tobě třásti bude ruka,
koryto ti synek udělá!"

V kamnech praská, dědek shrben pláče,
svadlé ruce syn mu zulíbá,
kolo mlčí, vnouče kolem skáče -
"Táto, proč se kolo nehýbá?"

Vies nejde predsa o dom, o majetok - su to len veci. Hlavne by malo ist o to, aby ste sa spolu citili dobre, aby medzi vami panovala ucta a laska. Ako sa ty spravas k nim, tak sa budu tvoje deti raz spravat k vam. A mozno zazijes aj to, ze ti budu deti zakazovat a rozkazovat ako sa mas spravat vo svojom ( mozno potom uz ich dome )

apolka77
3. jún 2021

@barbara001 bože žena, tak oni vám darujú dom a čo čakáš že budú tancovať ako vy pískať?
Už to isto milión x oľutovali...ty si váž že na teba niečo prepísali alebo sa odsťahuj.
Morálne je to ich dom a vy ste tam prisťahovalci. Je mi ľúto tvojich rodičov, že takto prišli oni o kľud a pohodu v starobe.

irusa
7. jún 2021

Ako ja ťa plne chápem...áno dievčatá... Pokiaľ darovali,tak by mali starí akceptovať to,že mladí chcú majetok zveľaďovať a vážiť si to.. nám tiež darovali a už sme vyrazili do domu dosť peňazí v prepočte by som už mala postavený vlastný dom...ostali sme tu z dôvodu,že takýto domisko by ako dochodci finančné nepotiahli..áno treba sa posunúť a byť vďační,no do hrobu si majetok nezoberú a o taký dom sa treba starať,ak nechcú aby im strecha padla na hlavu...len výmena okien a dverí vo verande nás stála 4000eur /taký bol aj rozpočet na stavbu domu v 80rokoch / a naši starkí išli mi do nových plastových okien nabíjať klince.. čiže ak niečo niekomu dám,tým pádom som oslobodena od povinnosti ďalších finančných investícií,no musím akceptovať to,že už nemám právo sa miešať a ,, majetok ,, užívať tak aby sa nepoškodil,ak viem,že to nešlo z mojich peňazí...takže autorku plne chápem

danulicek
7. jún 2021

@irusa 👏👏👏 skvelo napísané

irusa
7. jún 2021

A aby som nezabudla...ani také dedičstvo nie je zadarmo, pretože poväčšine je to podmienené tým,že ich obdarovaný ,, dochova ,, a neskončia v starobinci..lebo v dnešnej dobe sú dôchodky tak ,,vysoké,, že ten starobinec si môže málo kto dovoliť... Takže rodičia môžu byť ešte radi,že mladí mali záujem ostať a dom zveľaďovať...a mali by ich v tomto podporovať a nie ich brzdiť a robiť napriek

0silvia0
7. jún 2021

@irusa no len teraz k tym domiskom treba zaplatit aj mediatora, lebo stari nechapu mladych a mladi zasa starych... na dvojgeneracne spoluzitie treba asi dozriet😔

irusa
7. jún 2021

@0silvia0 no to áno...je to presne ako píšeš. Ono zvyčajne si človek povie..mať terajší rozum,no po vojne je každý generál...

maminkadeticiek
7. jún 2021

Pekne si s nou sadni a porozpravajte sa ako mama s dcerou,ako rodina.Pospytuj sa jej ako to ona citi,ci to napatie ledzi vami vnima,ako by to navrhovala to riesit,ci mozes ty nieco spravit preto aby bola spokojnejsia.No rodicov si z chalupy ak vam ju dali nevyhodis dufam a takyto laskavy otvoreny rozhovor ak na to naberies odvahu by vam obom pomohol asi najviac.Btw co si cakala?Ktory zivy tvor na svete okrem cloveka je ochotny/schopny zit cely zivot s rodicmi?Ziaden,lebo je to maximalne neprirodzene.Takze si mala na toto mysliet skor.

Strana
z2