Bývanie v dome alebo byte pre rodinu?
Co je vhodné pre rodinu s dieťaťom viac?
Zalezi kde. Na sídlisku je skvela občianska vybavenosť. Peši za pár minút mam obchodné centrum, zdrav. stredisko, škôlka, škola, ihrisko, veterinár, posta….
Napr Moja sesternica postavila krásny dom, ale dedina poloprázdna, žiadne decka naokolo, škôlka a škola musia dieťa voziť, žiadny obchid, lekaren či ihrisko
Áno, je tam kostol a krčma
Ale majú dom a záhradu
Čiže 2 autá sú nevyhnutnosť. A to niečo stojí. Prácu musela veľmi prispôsobiť škôlke a o nákupoch ani nehovorím
Vsetko ma svoje pre a proti. Mne napr na bytoch vadi ze vela susedov,vytah,niektore su napr bez balkona terasy. Niekomu v byte prekaza naozaj ze su tam deti a potom sa stazuju.
Dom. Mas vyhodu ze si sama nemusis sa na nic pytat susedov,nevadia mu tvoje deti,ak je to fajn lokalita a dobra ulica najdu sa ine deti je to super. Ale zas mas viac starosti okolo domu ako byt. Stale nieco. Vyskusala som aj byt resp vyrastala som v byte a teraz mame dom no uz by som nemenila.
1. Zalezi kde dom, kde byt
2. Zalezi aku mas obciansku vybavenost
3. Zalezi ake mas vyzitie pre dieta v okoli, mas pre neho blizko kamaratov?
Vypustit dieta na dvore v dome je milion a jedno ist s nim kazdy den na ihrisko… alebo kdekolvek.
Ale vsetko ma pre a proti
A k tomu všetkému,čo tu už bolo napísané ešte dodám,že nesmierne záleží aj na tom,že KTO ide bývať do domu.Ak máš muža,ktorý je lenivý jak voš a nedokáže zložiť ani botník z ikey tak do domu radšej nechoďte.
Ja by som všetkými 10 brala dom. Vyrastala som v dome, vidím sa v zahradke plnej byliniek s obrovským psom. Ale nemáme na to teraz, nedávno sme kupili byt, keď ešte boli lacné. 3izb. V malom v meste v výhľadom na les z každej strany, za plotom bytovky škôlku, cez most bez cesty máme ZŠ, čo je obrovská výhoda, už prváčikovia môžu ísť sami do školy pešo. Obrovskú antuku, detské ihrisko, obchod taktiež po chodniku bez cesty. Naši aj svokrovci bývajú 10min. K bytu máme záhradku. Naši maju obrovsky dom, okolo ktorého vkuse treba niečo, chystať drevo, kosiť, záhradu robiť... Môj muž je činzakovy, nie až tak dobrý kutil. Neviem, či by dal tieto veci okolo domu. Avšak naši majú aj dom v lese, niečo na štýl chalupy na samote u lesa, ten si nechame a budeme ho mať ako záložný plán keby chceme do domu. A chodievame tam odpočívať. Za mňa byť v menšej bytovke a k tomu nejaké oddychove samotné miesto.
velmi zalezi od viacero faktorov. Ako ti tu uz pisali, zalezi od lokality, vsetko ma svoje pro aj proti. Ja som koli detom predal byt v BA vo vybornej lokalite a prestahoval sa na malu dedinu do starsieho rodinneho domu. Tesil som sa, ako deti sa budu moct venovat lapajstvam ako kedysi my, ze budu kadeco bastlit na dvore, v zahrade si pestovat, atd ... a realita je taka, ze nic ich nebavi, nic ich nelakalo a ex napokon mi nasadila aj parohy nech si ako jelen tu uzivam toho vidieckeho zivota a zobrala si ich pekne do mesta byvat a tam odnaucila aj od tej trosky, ktora sa na nich za par rokov nalepila 😄
Predat to a znova ist do bytu ma uz vsak nelaka, pri sucastnom vyvoji cien bytov a nakladov to do hrobu doklepem aj tu uz. 😁
Ty musis vediet co je pre teba a tvoju rodinu viac vhodne. To ma kazdy inak.
nechápem,to sa vážne ideš zariadiť podľa toho,ako ti tu niekto napíše?
Ako píše kocka vyššie, dedina kde sa vrany otáčajú a presediet pol dna v aute nie je z mestom porovnateľná. Ale sú dediny, ktoré majú prakticky všetko pod nosom, tam ten prínos priestor a záhrada je samozrejme bezkonkurenčný.
tak zas dom nemusí byť len v dedine, kde končia prašné cetsy, každé mesto má aj okrajové štvrte s rodinnými domami. Ale podľa našich kamarátov by som pridala ešte jedno hľadisko, a síce, či je muž manuálne zručný. V dome treba každú chvíľu niečo opraviť a kamarátku s jej absolútne nešikovným manželom (hudobník, inak fajn človek, len obe ruky ľavé) z toho triafa šľak. Viem, sú remeselníci a hodinoví manželia, ale občas treba zasiahnuť hneď...
dnes sa stavajú byty so záhradkami, veľké byty, v dome je 6 bytov, 4 byty rôzne variácie a sú veľa x vhodnejšie pre určitých ľudí viac ako dom, menej starostí komunitnejšie bývanie
Každý má ine preferencie. Možno pre malé deti je lepší ten dom a dvor, ale deti vyrastú a keď rodičia nie sú typy na dedinu, tak to bude trápenie pre všetkých. Záleží, aká je to dedina,
Bývame v dome, má to svoje výhody, ale ja osobne by som bez problémov šla bývať do mesta.
S jedným dieťaťom v klude byt. Ak by ste chceli viac a nájdete vhodnú lokalitu, odporúčam dom. S piatimi je to už hardcore. Poznám aj 7 deti v 3i byte. ;D
@jaskolka zial u mna to bola predstava realna a u ex cisto virtualna (t.j. dokial sme sa neprestahovali, tak sa strasne tesila a vypravala rozpravky ake to bude, ked sme sa prestahovali, tak na zahradu takmer ani nepachla, obriadit si dom bolo nadludsky vykon, atd..atd..). Ale vratit to naspet sa uz nedalo, lebo ja som koli tomu komplet zmenil svoj zivot, vratane prace...
Jo a dom i lokalitu sme vyberali spolocne...
No hlavne veľa závisí koľko € na to je 🤷🏻♀️ lebo niekto chce dom za každú cenu aj keď na to nemá.
dom v meste by bol topka 👌😁
mame aj aj.. zijeme ale v byte.. nase dieta, jedinacik, sa ide na dome uzrat od nudy.. a ja potrebujem mat vsetko po ruke.. ale je fajn obcas zmiznut, najma v lete, na dedinu 😊
Hlavne to, co vies zaplatit a kde vies byt sebestacna … o vsetkom ostatnom mozes rozmyslat potom. Vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody … idealny je dom v meste s x arovym pozemkom … ale € nepustia. My ideme po 3,5 z domu naspat do bytu (ale kvoli zmene krajiny a zatial sa domy prenasat nedaju) tak mi to bude chybat Bazen zahrada atd .,, v byte budem mat blizko plaz ale ziadne sukromne parkovanie, zahradu a Celkovo mensi priestor …vsetko ma svoje caro
Tak toto fakt nie je úplne o tom čo je vhodnejšie. Ale skôr aké máte priority ako rodina a hlavne načo máte. Zbytočne niekoho presviedčať o výhodách domu ,keď mu viac vyhovuje (alebo stačí ) bývanie v paneláku. Všetko má svoje aj výhody aj nevýhody. Tak niekedy je zbytočné aj dom ak nemajú o to obidvaja záujem a vzťah. Určite je okolo domu viac roboty aj ked by to bola novostavba ako v byte.Tak ak dom nie je v dobrej lokalite tak treba rátať s tým,že bez auta sa nedostaneš nikde v dnešnej dobe. Hlavne neskôr školy,škôlky,lekárov..ale určite pre deti je to super vybehnúť na dvor,mať záhradku,bazén a kľud. Ale ani to nie je vždy záruka na dobrých susedov rovnako ako v paneláku. Naozaj je to vec priorít. A samozrejme aj tak bývanie v dome viac stojí. To ma nik nepresvedčí o opakuJe to oveľa nákladnejšie. Zila som aj aj....
Podla mna v dome s malou zahradou
Veľa zaváži lokalita a celkový stav nehnuteľnosti. Za mňa je naj bývanie malý mestský domček, nový alebo zrekonštruovaný s malou záhradkou. Prípadne ako alternatíva byt s veľkou terasou v nejakej maličkej bytovke, bytovom dome.
@danica2711 to je len uhol pohľadu, poznam veľa žien rôzneho veku co bývajú same v dome úplne bez problémov 🤷🏼♀️
Pred nedávnom som sla okolo susedy v ulici, stará 80 ročná pani si tam betónovala schodík k bránke😂😂😂 ze už je 30 rokov vdova, deti bývajú ďaleko tak sa všeličo naučila aj sama. Ze ju to bavi a začala mi hneď ukazovať co všetko si sama spravila
Bývam v dome už 10 rokov a naozaj si neviem spomenúť na jednu jedinú vec na ktorú by bolo vylozene treba chlapa.
Podľa mňa je to dosť také klišé očakávať ze každý muž je domáci kutil čo si spravi všetko sám, nie každý ma na toto povahu, predpoklady, tiez sa musia veľa veci naučiť sami podľa návodou na nete a nejako to proste skusit.
Najhoršie je ked sú obidvaja v páre totálne neprakticky, ze ani jeden nevie nic, pre takýchto ľudí je potom dom ako za trest, hlavne ked si kúpia nejakú starú chalupu.
Alebo ako moja kamoska, jej síce ex bol taký expert, ze všetko si sam robil, ale čoho sa chytil to do*ebal, ta teraz dáva dom do poriadku a kto tam pride (kominar, elektrikár, statik) len hlavou krúti ze môže byt rada ze to ešte nevyhorelo a nespadlo
@lujza123 jasné, to bola len taká poznámka, kopa žien to zvláda, ale často so zaťatými zubami a chýbajúcimi silami (pretože na niektoré práce fakt silu treba), s vreštiacimi deťmi za zadkom, s nedostatkom času a podobne. Isteže, keď si sama, tak musíš, ale keď tam ten chlap JE a úžitok z neho nijaký... no proste šikovný chlap je v dome veľká pomoc
@danica2711 ved toto je podľa mňa úplný základ, vedieť zhodnotiť na co ľudia majú a nemajú. Bez šikovného chlapa by som ani ja nešla byvat do rozostavaneho domu s veľkou záhradou či hospodárstvom a krbom kde treba kúriť drevom, tam je to pre zenu samotnú trápenie. S takým umeleckým typom jedine nejakú novostavbu s mini pozemkom len na terasu 🤷🏼♀️
My máme dom v meste v záhradkárskej oblasti. Máme veľkú záhradu, priestranný dom a do centra mesta to máme autom do 5 minút, pešo 15. Ale manžel je zvyknutý na prácu na dome a aj v záhrade, obaja sme to takto chceli. Ty musíš vedieť, čo Vám vyhovuje.
Za mňa jednoznačne bývanie v dome.Máme dom na dedine a 2 deti.Je pravda že na doma je stále nejaká robota ale nás to baví.Najviac záhrada a stále zveľaďovať niečo.A neni dedina ako dedina.Naša dedina má komplet občianske vybavenie.Škôlku máme 10 minút peši,škola je hneď oproti nášmu domu.Pracu mám 5 minút peši.Vsetko je v rozsahu 5-10 minút od nás či obchod,lekáreň,doktori,reštaurácie.Pre deti máme krúžky v dedine dá sa vybrať na čo majú záujem.Kamaratka čo býva v meste vozia deti na aute na krúžky aj do školy,ja mám všetko blízko a peši.Je tu aj kam ísť na turistiku,les,jazero všetko čo len treba.Ja by som nemenila.
@alenka58 o to by som veru nechcela byt so záhradou, kde mi láskaví susedia hádžu dole cigaretové spaky a cumia čo tam práve robím.
Mozem porovnat oboje 😊 byvame v mensom meste na zapade (cca 20 000 obyvatelov). Byvali sme v byte, do centra peso cca 12 minut, potraviny cca 7 minut, ihrisko kusok od domu. Odsťahovali sme sa, ked mala dcera 2r4m a mladsia bola na ceste.
Byvame v dome na okraji toho mesta, obchod mam cca 3 minúty peso, do centra cca 16 minut, ihrisko je cca 10 minut, pripadne v centre, ale deti maju hojdacku, smykacku a pieskovisko aj na dvore, keby som potrebovala na rychlo.
Cize vzdialenostne nic hrozne, chodime peso. Ta sloboda v dome, priestor, klud, na nezaplatenie 🙏 aj ked koľkokrát frflem, ze muz stale nieco robi na dome/okolo domu (lebo praca tam nikdy nekonci, nie ako na byte), nemenila by som.
Zalezi však na lokalite, vybavenosti a pre mna bola dolezita aj kanalizacia, ziadna zumpa 😂
Za mna dedina. Mame tu skolku, skolu, ihrisko, obchod. Casto vseliake akcie aj pre deti. Do okresneho mesta to su 3km. Mne sa tu paci ze vyjdem s detmi von a vzdy niekoho stretnem. Kazdeho pozname. V meste to je take ze kazdy v byte zavrety. Svagrina tak byvaju a deti su jej unudene. Deti nikam nevozim. Syn od 2.rocnika chodi do skoly peso. Je to kusok. Svagrina v meste syna vozi autom. Maju to podstatne dalej a boji sa ho pustit cez kruhac a hlavnu cestu. Ano robota je na dome vzdy. Ale nas to bavi. Moj muz sa v tom vyžíva. My by sme sa unudili v byte. Netusim co by sme robili cele dni. A hlavne ja ked som bola na RD.

Záleží od toho aká rodina s dieťaťom. Niekomu nevadí, keď dieťa v noci plače a je mu lepšie mať pod panelákom ihrisko a všade emat blízko. Inému naopak môže liezť na nervy to, že môže rušiť susedov a tiež napríklad chodenie po výťahoch a pod. A radšej preferuje svoju záhradu a pobyt v lese.... Všetko je o Tom, aký typ ľudí a rodiny ste. Každá možnosť má svoje výhody aj nevýhody.