Chamtivosť
Ahojte.
Môj muž má jedného brata.
Žije na poschodí rodičovského domu spolu s manželkou a synmi už 25 rokov.
Môj muž je mladší a v dome už nebolo miesto, tak sme odišli do bytu.
Manželovi rodicia žijú na prízemí.
Mame malé deti a veľmi sa tlačíme v byte.
Otázka znie, je chamtive pýtať nejaký diel alebo teda vyplatenie nejakej časti domu za života rodičov?
Príde mi to ze áno.
Ale skutočne by nám to veľmi pomohlo.
Pretože hodnota nášho bytu plus časť hodnoty ich domu (netvrdím hneď polovica) by nám veľmi pomohlo dostať sa k väčšiemu bývaniu.
Určite manželov brat zostane v rodičovskom dome a po čase si pre robí aj spodok pre svoju rodinu.
Manželovi rodicia sú zdravotne OK a tak nechcem ich klásť do hrobu ale vidím to ako nespravodlivosť.
Užívajú 100 metrov a záhradu a my trpíme v malom byte.
Je sprosté pýtať ich o pomoc/diel za ich života?
@miskakyska nenazývam švagra chamtivym ale seba keby som to pýtala.
Citajme s porozumením.
A 99 percent respondentov mi píše áno je to chamtive takže ďakujem a budem hľadať iné cesty
Ja osobne si tiez myslim ze je moralne dost nespravne nechat jedno dieta u seba okupovat 1 poschodie a druhe poslat prec. Zial stretol som sa s niecim podobnym u svojej ex ktora robila v zahranici a kym ona pracovala tak jej starsi a dost neschopny brat presvedcil matku, aby mu predala dom. A ani nie na polovicu ale 1/3 . Takze sestre zaplatil 1/3 posudkovej ceny ktora este aj bola vyrazne nizsia ako trhova. Za mna jednanie bez chrbtovej kosti a totalne chrapunstvo, ale su aj take pripady. Konieckoncov raz mi povedal jeden pravnik ze "Rodina je len dovtedy rodina kym nepride k deleniu majetku". Casom som mu dal uplne za pravdu 🙂.
@h2
je tam viac moznosti
*mozno je pisany len na jedneho zo svokrovcov, tym padom ma kazdy brat 1/4, autorka spominala ze by mozno chcela aj polovicu, aby vedela na com je.
*mozno ze je to brachove, tym padom uz nie je co riesit, dedit budu jeho deti
Ktovie, z toho co pisala autorka mi vychadza, ze nemusia vobec dedit, najma ak su svokrovci zdravotne ok, tiez by som zvazila moznost, ako su na tom financne, ci maju z coho vyplacat mladsieho brata. Lebo ak nemaju z coho, tak do predcasneho dedenia sa nebudu hrnut.
@lilitela Dakujem za náznak pochopenia
Dobre moju chamtivosť a závisť sme už pomenovali ale tak (ne) spravodlivosť svokrovcov sa nejde riešiť.
S tým sa mam len zmieriť dobre?
Ono záleží aj aké vzťahy mate so svagrom aj muž tvoj, ono dá sa to po riešiť aj za života, moja mamina tak urobila, ale tak u nás zle vzťahy nie sú a dohodli sme sa aj keď to boli nervy. Mama teraz toho trosku ľutuje, lebo v podstate bývalá so sestrou a teraz býva u mňa v byte, nastali určite problémy po čase, ale to zas nebude vás prípad. Mizno by, stalo zato sa najprv porozprávať so svagrom a potom presunúť návrh svokrovcov, ale ty ich už poznáš, tak určite vieš ako sa postavia k tomuto problému, nehadzala by som flintu do zita
A svokrovci Tvojho muža vyhnali, alebo čo? Aká nespravodlivosť? Starší syn sa tam rozhodol zostať bývať, mladší odišiel. Predpokladám, že ani jeden z nich to neurobil na základe rozhodnutia rodičov. Ak by aj starší býval vo vlastnom byte a rodičia by žili vo svojom dome sami, potom by si už nezávidela? To by bolo všetko OK?
Je ta časť domu, kde býva brat tvojho muža predpísaná na jeho brata?
Ak áno, tam z tejto časti môžete od brata požadovať 1/2 na vyplatenie.
To bude spravodlivé. Ak píšeš, že tam žije už 25 rokov, tak by mal mať ja niečo našetrné a rátať s tým. Teda, ja by som na jeho mieste to takto riešila a z časti, ktorú by som obývala vám polovicu vyplatila.
prepáč, ale ty nemáš čo riešiť majetok tvojich svokrovcov, ani dedičstvo tvojho manžela. Orientuj sa v tejto otázke na svoju rodinu. Čo si urobila preto, aby bolo vaše bývanie lepšie?
@h2 nie nevyhnali.
Svadbu mal o 20 rokov skôr a išiel hore na poschodie.
Dole ostal v mini izbicke môj muž spolu s rodičmi v druhej polke bytu.
Viem ze ta to vlastne nemôžu, proste to tak vyplynulo ale..
píšeš to, ako keby tvoji rodičia darovali tvojej sestre rodinný dom a tebe nič
Nemáš im čo závidieť. Tiež sme mohli bývať so svokrovcami v ich veľkom dome a mať celé poschodie pre mňa muža a našu dcéru, plus užívať záhradu a všetko, čo spomínaš, ale odmietla som. Radšej mám svoj kľud, aj keď sa síce tlačíme v byte 60 m2, ale nie je nad to, že sa mi svokra nestará do výchovy a do varenia.
@zuzana212722 ale ona nechce peniaze od svokrovcov, ak som to dobre pochopila. Ona ich chce od toho švagra, ktorý tam býva. Keďže tak či tak ich raz bude musieť vyplatiť, keď zdedí dom a na polovicu bude mať nárok aj jej muž.

autorka
Najprv by som si pozrela katasterportal, komu patri ten dom. Mozno to hned vyriesi tvoj problem.