icon

Chce DNA testy. Ako by ste reagovali?

23. mar 2023

Dobry den,
zacnem od zaciatku, spoznala som muza(cudzinec), bola to obojstranna laska z obidvoch stran.
Po pol roku som otehotnela. Bolo to take planovane neplanovane.
Zacali sme spolu byvat, som par tyzdnov pred porodom, vsetku vybavicku sme kupovali spolocne, a dnes som mu povedala zeby sme teda mohli ist na matriku, podpisat papier o otcovstve.
A vypadlo z neho ze nejde nikam, ze chce dna testy. Najprv som si myslela ze si robi srandu, nakolko som na nom nikdy nepoznala aby pochyboval o dietati ze je jeho. Tesi(l) sa ako maly chlapec. Vzdy mi bozkaval brucho, hladkal…-atd.
Ale on to myslel vazne, ja som sa rozplakala, a som sa ho opytala, ze zijem s nim a pochybuje a ci som nejaka k…? A ze on si je na 99% ze je otcom, ale potrebuje mat dokaz, lebo keby to spravil a dieta nie je jeho uz by sa to horsie vracalo spat. A ze to je otazka len jedneho dna. A ze ma miluje ale ze ho mam pochopit.
Povedala som mu, ze ziadne dna testy nebudu, ze to dieta bude len moje, a moze odist odkial prisiel.
Samozrejme dieta je jeho. Odkedy mi to povedal, len placem.
Momentalne som u rodicov, chcem si od neho vziat vsetky veci, a nikdy ho uz nevidiet. Zhnusil sa mi, ponizil ma.

Ako by ste reagovali vy? Co by ste robili v mojej situacii?
Suhlasili by ste s testom?

vevesh
24. mar 2023

@chillibubble nie. V nemecku je tzv. Kukucich deti cez 20%. Muz je povinny platit alimenty (ak ma na ne🙃), takisto ho vedia donutit ist na dna testy. Matka ma vacsie moznosti na manevrovanie a vyhnutie sa testom, pokial nedostava od statu socialku. Ak dostava, tak jej ju stopnu, dokym na testy s dietatom nepride. Takisto dieta pravne patri matke v takychto pripadoch a platenie alimentov nedava "prava" otcovi dietata. Tu je to dost velky problem...

chillibubble
24. mar 2023

@vevesh na slovensku bol dokonca pripad, ze matka dala dieta na utajenu adopciu a jeho otec sa k nemu nakoniec dostal. sud sice trval dlho, mozno aj vyse roka, ale dostal dieta potom otec. zaujimave s tym nemeckom...

kiki68
24. mar 2023

Je to mozno Preto, lebo v zahranici je nestandardne davat taketo nieco pred porodom dietata a podpisat otcovstvo. Na mna tiez muz pozeral vtedy , ze co na Slovensku robime, ved to sa riesi po narodeni tie dokumenty. Mozno by ste si to mali vysvetlit do detailu. Ci sa on nezlakol, ze co to chystas. Taketo veci totiz sposobuje to, ze ste kazdy z ineho statu a mentality.

natashkaa
25. mar 2023

Kvôli tomu pripravis dieťa o rodinu otca a môžno aj seba o nakoniec pekný vzťah. Ste spolu len pól roka keby sa ma to muž opýta po dlhšom vzťahu bolelo by to ale po pól roku chodenia to ani ešte človeka poriadne nepoznám (ja som s manzelom 20 rokov od svojich 19 preto porovnávam že proste po pól roku som o ňom vedela veľké kulove oproti dnešku) a preto si to neber takto. Zeny Ti tu radia úplný opak nechápem prečo veď odísť ak bude debil môžeš kedykoľvek ale tvrdíš že je úžasný kúpil celú výbavu stará sa naco riskovať ? Ja by som išla a hotovo. Vybavené. Po pól roku vzdtahu by som s tým nemala problém. Meno by som ale pre istotou chcela nechať svoje v prípade že sa to zle vyvŕbi ale kľudne spravte kompromis ty pôjdeš na testy a meno tvoje ak to tak cítiš a vybavené

charliee1980
25. mar 2023

Otec cudzinec….hned sa veci inak maju. Chcelo by to podrobnejšie opísať vas vztah, vyhliadky do buducnosti…Ked neuzná otcovstvo (co asi bez DNA testov nespravi), strácas narok na vyzivne. Ci toto je jeho cieľom, srnka netuší.
Ja by som to vsak urobila….emócie bokom (aj ked by ma to nas.ralo), uznať otcovstvo a potom nech ide kam chce, ak chce. Ty ak vies, ze je otcom, nemal by byt problem, ked odložíš svoje emócie, ktore s tebou prave lomcuju.
Treba mat vsetko na poriadku, kedze sa jedna o cudzinca, ktory sa moze jedneho pekného dna zbaliť.
Ak je to vsak nejaky zatulany Egyptan na Slovensku (necitala som pozorne komenty dalej), tak nemas o co prist a na to otcovstvo by som sa asi vykašľala a tym padom aj na alimenty v najhoršom pripade.

alienkami
25. mar 2023

Nečítala som všetky komentáre, iba autorkine. Mám otázku: nemôže v tom mať prsty jeho rodina/kamaráti? Nenahučal mu niekto niečo do hlavy? Toto si treba premyslieť s chladnou hlavou. Možno sa to dá zachrániť. Možno by pomohla párová terapia - možno by stačil pokec s dobrým priateľom/priateľkou vás oboch, ktorý by dokázal byť nestranný (ale to je zrejme utópia, psychológ je istejší)

lenagawel
25. mar 2023

reagovala by som rovnako ako ty, dobre si urobila. Ked uz na zaciatku pochybuje v takejto veci tak by to mohol do buducna robit aj dalej. Vela sil prajem 🙏🏻❤️

nyusika
25. mar 2023

Dala by som spraviť test, priatelia zapísala ako otca, zariadení adioa si výživné na dieťa a nakopala ho do riti.
Určite by som dieťa nepripravila kvôli urazenemu egu (aj keď právom) o to, čo mu patrí.
Prípadné stretávanie dieťa s otcom by som teraz neriešila, až časom.

magdusaaa
25. mar 2023

Ja by som si dala urobit test otcovstva a ukoncila by som to s nim ,nech ide do certa

charliee1980
25. mar 2023

A stracas narok aj na nahradne vyzivne….Dufam, ze si si teda toho vedomá a si pripravená o dieta starat sa sama. Vymáhanie výživného z cudziny je zložitý a dlhy proces, ale aj to vybavis len vtedy, ak bude uznané otcovstvo a prebehne sud o zverení do starostlivosti na SVK a sud stanoví výšku výživného. Takze by som si zratala vsetky plusy a mínusy.

veronikastrickova
25. mar 2023

Kopnut ho do r*ti, dat spravit DNA TESTY, a vyzivne riesit.

selest
25. mar 2023

S cudzincom kt nie je ani moj manzel a dieta sme si spravili po pol roku by som asi vobec matriku ani otcovstvo ani priezvisko neriesila. Dnes chce dna testy a zajtra si zmysli ze si dieta berie kamsi prec..ocividne ho vobec nepoznas..

charliee1980
25. mar 2023

@selest Presne. A ked je to nejaky z Egyptu, tak by som ho ani nezapísala do RL. Takého by som poslala do teplých krajín a nikdy v zivote by dieta neuvidel.

simca06022011
25. mar 2023

Chápem aj jeho ale ja by som rovnako reagovala ako ty. A keďže a cudzincami sú často starosti, ešte aby si nebola rada nakoniec, že otec nebude.

janadidiova
25. mar 2023

Na tvoju otázku odpoviem otázkou...z akého dôvodu sa spisuju predmanželske zmluvy? Berieš si človeka lebo ho miluješ ale predsa chce mať aspoň jedna strana nejakú poistku ak je v hre nejaký väčší majetok...koľkokrát sa už stalo že sa dvaja milovali nadovšetko a nakoniec rozvod , najväčší nepriatelia a boj o majetok...to je život.netreba mať ružové okuliare.pisala si že ste spolu pol roka .. život ukázal že aj dlhoročný manželia sa dokážu podvadzat. Za pol roka sa dokážeš zamilovať, ale dôveru si získavas postupne. Teraz možno budem zlá ale píšem ako by som reagovala ja - pochopila by som, test si urobila a výsledky ukázala a ďalej žila ako doteraz. Šťastie dieťaťa mi je prednejšie ako moje urazenie sa a ego... Píšeš že sa milujete, ľúbite jeden druhého. Tak potom nie je o čom....

veronikastrickova
25. mar 2023

@anna_2 aj tema : Ako mam vyzit, ako slobodna matka, ked otec nieje v RL.

isabella15
25. mar 2023

dost pravdepodobne ze vzhlad dietata hned ukaze ci je jeho aj bez testov

charliee1980
25. mar 2023

Teraz citam, ze je z Nemecka…..Aj z Nemecka je široký pojem. Moze to byt azylant, pôvodom Ind alebo Turek, ktory si pokojne moze vziat dieta do svojej krajiny a ty sa mozes aj na hlavu postavit.
Pretoze ak dieta bude odvlečené do krajín, ktore nepodpísali Haagske dohovory o medzinárodných únosoch deti (kam patri napr.aj Egypt), tak sa s nim mozes navždy rozlúčiť.
Ak je to Nemec original, u ktoreho je predpoklad ze v tom Nemecku zit ostane, mozno prave on chce mat vsetko na poriadku.
A ty sa pýtaš, ci to nie je jedno, odkial je….nie, vobec to nie je jedno. Velmi to nie je jedno. Lebo mat dieta s cudzincom vibec nemusi byt jednoduche.

dooscoby
25. mar 2023

@heidy222 ja som si nasla dve ciarky po cca 5 mesiacoch randenia, ale moj sa vtedy k tomu postavil tak, ze akokolvek sa rozhodnem bude stat pri mne. Ale tak uz som mala 26, on 30, kazdy svoj jendoizbacik, ja pracu cize nebola to ziadna tragedia aj keby som ostala sama byvat sme mali kde aj ako take financne zabezpecenie. Spolu sme zacali byvat az tesne pred porodom, svatba bola uz s druhym mimi v brusku a uz to tahame 15 rok. Nie je to vzdy lahke, ale ani roky spolu nic nezarucia. To bol jeden taky turbulentny rok, kedy asi 3 pary sa rozisli/rozviedli bezdetny po cca 6-7 rokoch a dva pary do roka mali veru dalsiu svatbu a baby na ceste.

dankuk
25. mar 2023

No ake su tu vsetky odvazne vychovavat dieta same. Namiesto racionalneho postoja sa radsej znovu zavesis rodicom na krk, ale tentoraz aj s vnucatom a budes ziadat od nich financie a podporu pri vychove dietata. Hod sa do kludu, chod na DNA testy a minimalne ziadaj od otca, aby platil, ked uz Ta tak velmi ponizil, ze s nim nedokazes zit.

chillibubble
25. mar 2023

@charliee1980 presne tak, moze byt nemec a "nemec". pri nemcovi s nemeckymi predkami by som dieta od otca netahala. pri cudzincovi len narodenom v nemecku by som bola velmi ostrazita. resp. ja by som si s takym radsej ani nezacala...

charliee1980
25. mar 2023

@chillibubble V takomto pripade by som ho v ŽIADNOM pripade nezapisovala do RL !! Pamätáš si Visterova ako sa súdila medzinárodne ? Ona si tie deti nakoniec vysúdila, pretoze ich odvliekol tusim do Ameriky (?) ale kolko penazi ju to stalo vtedy. To nie je len tak robit si deti s cudzincami.
A popravde, tieto DNA testy je uz len maličkosť oproti medzinárodným zákonom v starostlivosti o deti. Divím sa, ze autorku trápia len DNA testy.

simca06022011
25. mar 2023

@dankuk lenze lahko bude potom zit aj bez dietata ;) v klude...

chillibubble
25. mar 2023

@charliee1980 presne visterovu si pamatam. a to ona mala stastie. kolke nemaju. a inak neviem co kotleba a jeho syn. ten ho zas uniesol na slovensko.

charliee1980
25. mar 2023

@chillibubble Lenze Kotleba ho odniesol od matky v Egypte, a to je rozdiel….pretoze v Egypte (teraz konkretne) po rozvode dostávajú deti do starostlivosti otcovia. Preto sa veci hned inak maju.
Ak by to bolo naopak, ze otec odvlečie dieta od matky napr. z EU krajiny do Egypta, získava starostlivist o toto dieta automaticky otec. V tom je rozdiel.
Na dieta sa vzťahujú zákony, v ktorej krajine to dieta zije. Tak preto si ho Kotleba kedykoľvek moze vziat, a to legalne.
Naopak by to uz nefungovalo.

charliee1980
25. mar 2023

@chillibubble A Visterova mala stastie len preto, lebo to mala z coho platit….niekde bola aj celková suma, kolko ju ta sranda vyšla. Ved ona vkuse lietala, prespavala na hoteloch. Bolo to okolo 70.000€. Tak tie treba mat ušetrené 😁

dievcacitajucelist
25. mar 2023

Možno čudná otázka, ale nie je on nejaký "arab" viem, že si písala, že je nemec, ale tam je milión národnosti....či to nesúvisí s tým, že jeho rodičia do neho "hustia" ...možno blbosť

dankuk
25. mar 2023

@simca06022011 styk s otcom sa da upravit sudnou cestou

emma12345
25. mar 2023

@dankuk si to presne vystihla🙂 Mam pocit, ze vacsina zien z konika je sama, lebo to je tuna najcastejsie riesenie vsetkych problemov, odist alebo muza vyhodit. Autorka, ta racionalna stranka buduceho otca sa ti bude neraz v zivote hodit, ked budes panikarit pri chorobach dietata a pod. Nepoviem keby pil, bol agresivny, ziarlivy, to uz je dovod na odchod, ale jeden test??? Ta racionalita je u nemcov charakteristicka crta, nebrala by som ten test ako nedoveru k tebe, ale jeho potrebu mat vsetko zdovodnene a potvrdene.

katarinamiskovova
25. mar 2023

Ja nechcem byt paranoidna - ale je cudzinec, a nie ste manzelia, ak som spravne pochopila...pokial by mal testy z nejakej dovolenky sa odmietne s dietatom vratit a este bude mat aj na papieri ze je otec (nebol by prvy rodic co by toto urobil)...myslim si ze z jeho strany ide o akesi poistenie rodicovskych prav....