Chce DNA testy. Ako by ste reagovali?
Dobry den,
zacnem od zaciatku, spoznala som muza(cudzinec), bola to obojstranna laska z obidvoch stran.
Po pol roku som otehotnela. Bolo to take planovane neplanovane.
Zacali sme spolu byvat, som par tyzdnov pred porodom, vsetku vybavicku sme kupovali spolocne, a dnes som mu povedala zeby sme teda mohli ist na matriku, podpisat papier o otcovstve.
A vypadlo z neho ze nejde nikam, ze chce dna testy. Najprv som si myslela ze si robi srandu, nakolko som na nom nikdy nepoznala aby pochyboval o dietati ze je jeho. Tesi(l) sa ako maly chlapec. Vzdy mi bozkaval brucho, hladkal…-atd.
Ale on to myslel vazne, ja som sa rozplakala, a som sa ho opytala, ze zijem s nim a pochybuje a ci som nejaka k…? A ze on si je na 99% ze je otcom, ale potrebuje mat dokaz, lebo keby to spravil a dieta nie je jeho uz by sa to horsie vracalo spat. A ze to je otazka len jedneho dna. A ze ma miluje ale ze ho mam pochopit.
Povedala som mu, ze ziadne dna testy nebudu, ze to dieta bude len moje, a moze odist odkial prisiel.
Samozrejme dieta je jeho. Odkedy mi to povedal, len placem.
Momentalne som u rodicov, chcem si od neho vziat vsetky veci, a nikdy ho uz nevidiet. Zhnusil sa mi, ponizil ma.
Ako by ste reagovali vy? Co by ste robili v mojej situacii?
Suhlasili by ste s testom?
Asi priateľ pozerá veľa filmov, kde otec 20 rokov vychováva “kukučie”dieťa 🤣
Dala by som urobiť test, ktorý zaplatí on, zapísala ako otca a pekne budeš cálen alimenty.
@dankuk áno dá a môže o styk s dieťaťom prísť.. ci to stojí za to je na každej zen3. Ak chlapa nechcem vidieť, prežijem ajnbez jeho pár stovák. Lepšie ako sa biť o dieťa. Ak na to mam. Nič horšie ako bojovať o dieťa cez hranice a natahovat sa kde bude si neviem predstaviť.
Tie, ktoré nečítate komentáre, prečítajte si aspoň tie autorkine. Nie je to Arab, ale Nemec. Ano, zostala tehotná po 6. mesiacoch vzťahu, ale on o testy požiadal pár týždňov pred pôrodom. Čiže po vyše roku vzťahu a pol roku spoločného bývania. Nakúpil celú výbavičku, bozkával jej bruško a mesiac pred pôrodom zahlásil, že chce testy DNA.
Možno by som na tie testy nakoniec išla, ale určite až po pôrode. A určite by som po tomto odmietla zapísať ho do rodného listu. A rovnako ako autorka by som sa hneď odsťahovala. Keby to povie hneď ako mu oznámila, že je tehotná, bolo by to pochopiteľné. Ale v 7. mesiaci tehotenstva?? Tiež by som už o taký vzťah nemala záujem.
@rony2255 napr v Rakusku je to tak, ze ked mas trvaly pobyt na jednom mieste s muzom, teda nejakym partnerom dlhsie ako 6 mes , ten je automaticky povazovany uradmi za otca dietata, kym to testy nariadene sudom neurcia inak. Cize mozno sa on divil, ze preco taketo dokumenty vobec. Neviem ako je to v Nemecku. A s tym platenim to bude riesit slovensky sud tie alimenty. Nie som si ista, ci pride k lepsim peniazom. Pretoze to nezavidi od toho , ze je Nemec, ale od prijmu.
Išla by som na test a spolu s výsledkom mu oznámila, že papiere ohľadne výživného mu nejakým spôsobom odovzdám a tým jeho otcovske a partnerské povinnosti končia.
@rony2255 Autorka podráždene reagovala, ked sa jej niekto opýtal, odkial je….vraj z Nemecka, ci Nemec…a ci to nie je jedno…..lenze nie je Nemec ako Nemec a takych počernych Nemcov je tam na mrte.
Aj na SVK mame dost pocernych Slovakov.
@simca06022011 Ja len poukazujem na to, ze vychovavat dieta sama je financne, casovo aj emocionalne narocne. Autorka je emocionalne nevyrovnana, ked po partnerovej poziadavke sa ihned zbali a odchadza k rodicom. To znamena, ze nema vlastne byvanie, financnu rezervu na obdobie, ked bude na rodicovskom prispevku. Miesto toho, aby si vykomunikovala s partnerom preco vlastne chce DNA testy, je hlboko ponizena a ocakava podporu od rodicov. Keby neziadal testy DNA, tak ho bez problemov zapise do RL dietata. Ale teraz uz nebude o nicom inom rozmyslat, len ze partner chce dieta odvliect do Nemecka?
@rik01lulaka otcovske povinnosti, samozrejme nekoncia, ako ani jeho prava
@dankuk To na margo toho, ze si ma zvážiť vsetky plusy a mínusy co i len s tym zápisom do RL a mozno bude aj lepsie, ak nespravi DNA testy. Vzhľadom k tomu, ze je cudzinec. A este ktohovie, co za cudzinec, ked tak podráždene zareagovala.
@rik01lulaka Nemas poňatia, o com pises. Najprv by musel prebehnúť sud o zverení do star., alimenty a návštevy , riadne uznané otcovstvo. On by sa na ten sud aj musel dostaviť (ten moze trvat aj 2.roky) a doložiť vsetky doklady. Mozno mu na alimenty neostane, len minimum😛
Ak by sa po sude rozhodol neplatiť, súdne rozhodnutie prelozit do nemeckého jazyka, kazdu jednu stranu (cca.4.000€). A tak by ho zacali naháňať v CIPC, ktora sa zaoberá vymáhaním výživného v cudzine.
A tym vobec jeho prava nekončia. Riadne si rozdelia sviatky a prazdniny.
@dankuk pozri viac je nás takých ktoré by sa zbalili. Keby s tým vyrukoval štýlom ze napr chce to rodina atď tak ešte by som považovala. Prečo oj od začiatku tie testy nežiadal napr. Na čo spolu začali žiť ked ma pochybnosti. Ak nebude jeho tak čo?
A áno ja bybsom sa toho ze sa rozideme a budeme sa natahovat o dieťa bála. Výchova je náročná aj bez týchto stresov, vôbec to na pohode matke nepridáva ze dieťa má niekde otca.
@rony2255 ja som citala celu diskusiu. jedine co napisala je, ze JE z Nemecka. nemusi to byt ani rodeny nemec, a ani to by nezarucilo nic, ak by mal korene niekde v arabskej kulture. ale tak snad je to pravy nemec a nic take ako unos im nehrozi.
Sama pises ze je to cudzinec. Aj moj muz je cudzinec z dost bohatej rodiny. Asi by v takejto situacii reagoval rovnako ako tvoj priatel. Nemusi to byt tym, ze ti nedoveruje, ale jednoducho bol inak vychovavany. Tazko sa to chape, ale prave ak v takychto veciach su vidiet kulturne rozdiely. Vobec to nemusi byt myslene zle proti tebe. Zial dost kratko sa poznate, takze aj pre teba je urcite tazko objektivne zhodnotit preco si ten test ziada. My sme mali podobnu diskusiu s predmanzelkou zmluvou. Proste jeho rodicia na tom trvali, ale kedze sme spolu pred svadbou chodili uz 6 rokov, dost ma poznal a uz na tom netrval. Ale ak by sme boli spolu menej ako rok tak pochybujem ze by si ma vzal bez nej. A to proste nieje jeho chyba, ked He niekto tak vychovavany, tak dlho trva kym sa nejake postoje zmenia.
Ty musis vediet ako to myslel, ale podla toho co pises, ze sa na dieta tesil a podobne, si nemyslim ze by si o tebe nieco zle myslel.
Inak odomna byvali pytal testy, ked mal maly 4roky, ze neni jeho. Ja proti tomu nic nemam, viem ze je jeho, ale extremne ma to nasralo, lebo ked sa maly narodil a sli sme od seba, uz s tym prisla jeho matka, ze aby sme ich dali spravit. Vtedy to odmietol aj on, ze on vie, ze maly je jeho. Nakoniec mu na sude v 2/2021 sudca vysvetlil, ze teraz aj keby jeho nebol nic s tym nespravi. Lebo chcel maleho aby sa stretavali sami a ja som pred sudcom spomenula, nech sa neopovazi mu dat robit tie testy, ked tam nebudem.
no ja neviem ale chapem oboch, chapem ze Ta to zranilo na druhej strane, poznal Ta pol roka do otehotnenia… ako Ta moze poznat?? poznam jednu zenu ktora 8 rokov chodi so zenatym muzom a jeho zena nic netusi, a to nie je len milenka ale plnohodnotny vztah, pomaha jej stahovat ju atd.. vsetko co potrebuje… ta manzelka ma s nim tri deti a 8 rokov netusi s kym zije… ako by mohol ten Tvoj? proste ano mas zranene ego, ale prepac je totalna hlupost koli tomu zobrat otca dietatu… hlavne ak Vam to inak klape… nepoznate sa tak dlho aby Ta to mohlo urazit… ved chod na testy, pochopi ze Ti moze verit a idete dalej… ja neviem, ale v dnesnej dobe je strasne tazke pre ludi zit v dlhodobych vztahoch, a to prave pre tie obrovske EGA a nechcenie pochopit toho druheho… pre kazdu vec sa hned zbalit a odist, a to sa opakuje pri kazdom partnerovi, lebo prekvapim Ta ale nik nie je dokonaly… a kazdy kto vie ze robi chyby vie chybu druhemu odpustit…
Este by som ti poradila dieťa porodiť na Sk, nie v zachranicí, prispevok na dieta dostaneš a ked sa rozhodne tvoj partner byť otcom dieťaťa, detske pridavky mozes brať aj zo zahraničia, a na Sk ked si pracovala tak dostanes aj bonus na dieťa, aj ked si pracovala v nemecku.Rodicovske mozes zobrať na 2roky z nemecka Elterngeld plus, a z Sk dostaneš do 3rokov.,Prvy rok ti platí nemecko, po dovršenia 1.roka môžeš poziadať na Sk, vtedy nemci platia časť daakych 230euro, zvyšok doplaca Slovensko.,keby si chcela skôr nastupiť do prace môžeš po pri Elterngeld plus 10 sluzieb odrobyť v mesiaci.
Inak ked uz pojdes na test DNA tak az po porode a nech plati on. Vravela mi znama co toto riesila na Svk ze ten test pocas teho je niekolko nasobne drahsi uz sa nepamatam kolko. Ona ten test robila Lebo pocas 10dni menila partnerov
A dufala ze otcom je ten novy. Bol nim ex, Stavim sa ze vase dieta bude zakonom schvalnosti vizualne uplna kopia svojho otca.
@chillibubble je to original nemec, ziaden turek, ci egyptan
ok, potom o starost menej. nebolo to z reakcii zrejme.
A teraz ako reaguje? Prosi ta aby si sa vratila alebo dalej trva na dna ?
@miadi nebavime sa od toho dna ako mi to povedal. A ano trva na dna, aj ked tvrdi ze vie ze to dieta je jeho.
@ildiko36 dieta bude narodene na SK, zijeme na SK, je tu vyslany svojim zamestnavatelom.
@kiki68 ak ho teda dam zapisat, bude mat dvojite obcianstvo moje dieta? To som sa nikde nedocitala. Aj ked bude narodene na SK?
@miadi @autorka
Akurát som môjmu nemcovi povedala o tejto diskusii a povedal, že vtedy ako som otehotnela tiež uvažoval že bude chcieť test, nakoniec sa rozhodol dôverovať 🤦 to sa dozviem teraz po 9 rokoch 😅 ešte že vtedy zo mňa vyšla jeho kópia 😂.
Povedal mi, že to preto lebo v Nemecku to není tak ako na Slovensku že si vybaví otec nulový príjem nejako a platí 70 eur mesačne, tu ho oholia na životné minimum.
Autorka, nekaz si život odpusť mu a sleduj to, či získa ďalšie čierne body
Ja by som tiez sla na tie DNA testy a zatial to brala ako rozdielnosť kultúr a sledovala co bude dalej, opustiť ho mozes hocikedy….
Ked nedas jeho meno do rodneho listu ako otca. Tak nebude mat dvojite obcianstvo. Moje deti su narodene v Kanade otec je domorodec maju automaticky aj slovenske obcianstvo,, a Keby sme moc chceli mozu mat aj talianske obcianstvo po starych rodicoch z otcovej strany. To dvojite obcianstvo sa dedi je jedno kde sa narodili. Niektore krajiny automaticky daju obcianstvo Aj ked sa dieta rodicov uplne inej narodnosti narodi v danej krajine. Ale zas nie vsade to tak je. Zalezi od krajiny a ich zakonov. Keby si prisla porodit dieta do kanady dostalo by obcianstvo. Ale child benefits by si nedostala lebo tu neplatis dane.
On ti povedal ze mozes ostat byvat v tom byte, a on pôjde inde..to je jeho byt? Koľko máš rokov a koľko on?
@miadi a to plati aj ked by bol dodatocne zapisany? Neviem ako to je s RL ak sa vybavuje az po porode, to som si nestudovala, nakolko by mi ani nenapadlo ze bude vyzadovat nejake dna testy.
Po porode sa to riesi sudom.

Autorka tu nejak nereaguje, mozno by som jej odporucila vyhladat pravnika, ktory by mu vysvetlil detailne nas zakon a situaciu. Dieta bude mat automaticky dvojite obcianstvo a ak bude 6 mes zit na Slovensku, tak ho nesmie matka ani otec odvliect do inej krajiny bez suhlasu druheho rodica. A k tomu otcovstvu, on moze na sude ziadat o tie testy po narodeni a ziadat o prava ako otca. Cize stale to nemusi byt riesenie.