Chcem hypotéku, manžel je proti
Dobry den. S manzelom uvazujeme o väčšom byte. Keby sme predali náš, musime si zobrat hypoteku okolo 50 tisic. Splatky nam predbezne vyratali 230 eur. Mame 2 deti, ZŠ, plat od 700- 900. Ja si chcem ist do toho, manzel sa boji. Pytam sa tu, na nazory kvoli tomu, ze z toho uz začínam šaliet, už sme naozaj krocik od poriadnej hadky.
ak to neurobíte teraz, tak o pár rokov si budete búchať hlavy o stenu ako ste zaváhali.
My máme podobný príjem a s pohodou dávame 330 e mesačne. Práveže 50000 e nie je v tejto dobe moc a treba rýchlo jednať pokiaľ sú úroky také aké sú.
Deti v puberte, o doslova pár rokov môžu ísť na intrak alebo odísť na VŠ a vám nebude dvom stačiť 2izbak?
Ísť v tejto dobe do hypotéky je risk, ak máte byt, asi by som neriskovala. Môžu prísť vážnejšie aj dlhodobejšie choroby, treba na to myslieť.
Je to ale na vás, vašom dlhom zvážení.
@zoro9836 presne, ak rátam vek že sú teraz 40-45rocni ľudia tak by som ich radšej venovala sebe ( koníčky, dovolenka navyše, zážitky, starostlivosť o seba)
@diamond007 otázka je, či deti z intráku pôjdu potom preč alebo sa budú cicíkať doma do 35-40rokov, lebo "dnes je ťažké osamostatniť sa, keď rodičia nedajú peniaze do začiatku"...
@diamond007 cez prázdniny na intráku nebudú a nevieš, či nebudú chodiť na strednú a dokonca aj VŠ neďaleko bydliska, takže s týmto by som určite nekalkulovala a dvojizbový byt im je malý už dnes. Určite by som išla do hypo, 50000 nie je závratná suma ani pri ich platoch, ak deti vyletia z hniezda, môžu ho vymeniť za menší a ostane im aj na iné. Môže prísť čokoľvek, ale ešte majú chatu, riziko choroby alebo straty zamestnania sa dá poistiť
@elizabet173 z lepšieho sa horšie zvyká na horšie ako z horšieho na lepšie 😉 takže pochybujem že vymenia za menší raz ak by bol problem.
Nehnevaj sa ale pubertiaci ajcez prázdniny sú celé dni preč, nevieme ako to majú riešené ale predpokladám že deti majú svoju izbu. Je to na nich, každého názor beriem
@spadnutaslivka aj keby mali trojizbak, súrodenci si tiež radi od seba oddýchnu časom 😀 takže tak či tak sa osamostatnia skôr podľa mňa.
@diamond007 v pohode si pootváraj tu tie diskusie od mám, ktorých dospelé deti nie a nie odísť. Ale tak mne je to fuk. Dvojizbák je málo vždy. To máš obývačku a spálňu. V ich prípade asi teda obývačku nemajú a majú len spálňu a detskú. Aj keby neboli deti doma, ale veci tam majú... Proste nepraktické. A keď už nič iné, tak všetci aj tak investujú do bytov, tak prečo nemať trojizbák výhodnejšie teraz, keď je možnosť? Raz ho oni alebo deti predajú, keby ho výnimočne nechceli pre seba.
@diamond007 na čo by im bol veľkú byt, keď deti vyletia z hniezda? Veď im dvom bude stačiť dvojizbový v pohode. Ťažko povedať, čo je vo vyššom veku lepšie, podľa mňa menší byt, menej upratovania, Ja sa chystám vymeniť dom za byt, kopa starostí ušetrených, akosi nevidím výhodu domu už teraz. Nechcela by som byť s dvomi školopovinnými deťmi v dvojizbovom byte, najmä ak riešenie nejako extrémne ich rozpočet nezaťaží. Bola som šťastná, že som z dvojizbového bytu vypadla do domu a to sme mali jedno dieťa. Súkromie nemajú poriadne ani deti ani dospelí.
@elizabet173
@spadnutaslivka
Ja nevravím že chcem byvat hentak. Ale že keď to vydržali XX rokov, asi by som nemenila. Ale ja som stály typ, nerada mením.
@diamond007 ja som sa sťahovala päť krát a ten piaty nebol posledný 😎
Moj manzel rozmyšla podobne, naco sa zadlžít keď nemusíme. Moj argument je ten ze ten väčši byt sa nám risuje 4 izbovy, ktorý bude mat cenu vzdy a vždy sa dá prenajať, keď deti pojdu na vysokú, pretože predpoklady nato majú. A tú chatu máme už teraz urobenú tak, že sa tam da bývat, je to cca 20 km od mesta, kde žijeme a pracujeme.
@elizabet173 ale po podnajmoch aj ja ale keď sme kúpili dom, neviem si predstaviť presťahovať sa a ani to nemám v pláne najbližších 30rokov 😀 ale s takým autom som sa lúčila dlho 😀 a dodnes si nezvykla na druhé 😀
Autorka, je to medzi vami. Tu ti moc viac neporadime. čítaš tu oba názory, je pravda že 50tisic nie je veľa, je to taká hranica že do toho sa dá ísť a popritom sa mať aj ako-tak dobre. Horšie možno začnú byť úroky budúci rok 8-9%. A zas si treba uvedomiť, požičiaš 50, splatis 60?
Predpokladam že keď deti pôjdu na VŠ, nemusia ísť ani vo vašom meste. A po ďalšie iné výdavky má byť 2 a iný 4izbovy. Myslím že skúste si napísať na papier pre a proti a porozprávať sa o Tom. Lebo som tiež toho názoru, že ak chcete väčší byt tak teraz a nečakať už
Urcite chodte do toho. Vsak len ked to veeelmi zjednodusene poviem,inflacia sa teraz blizi k 12% a urok na hypo kolko? 4% cca? Fakt neviem. V kazdom pripade ten rozdiel medzi 12 a 4 je to co ty "setris".
@diamond007 ja nie po podnájmoch, najskôr svokre po svadbe, tam sme boli pár mesiacov, kým sme prerobili byt, v byte kým sme zohnali pozemok, postavili dom a potom som vždy bývanie prispôsobila životnej situácii. A tak to mienim urobiť aj o pár rokov, na čo mi je dom? Veľký? Stačí mi pekný byt s veľkou terasou.
@autorka, sorry, ale keby ste mali trojizbový byt, tak tvojho manžela chápem, ale tlačiť sa v dvojizbovom s dvomi deťmi, pre dve stovky mesačne? Je normálny? Veď to zarobí študent, čo roznáša letáky.
@diamond007 ty sa bojis nech sa jedna o hocico 😀 vsimla som si to vo viacerych temach
@zuzanka.zuzu to nie je strach 😉 to je iba zbytočne komplikované života 😀
@diamond007 komplikovanie života? Veď ide o dve stovky mesačne, aké komplikovanie života? Mne by komplikovalo život denné existovanie štyroch ľudí v dvojizbovom byte, keď bol počas pandémie zákaz vychádzania, tak by som bola už asi na antidepresívach. A stačí, keď jeden ochorie, už je to o hubu. Keby bola autorka sama, ešte by som to možno bola schopná pochopiť, ale dvaja pracujúci ľudia, aby nedali každý z platu stovku? Aj keby som mala fakt tie letáky roznášať, alebo upratovať vchody, ale išla by som do toho
@elizabet173 tak áno, je to určitý zaväzok voči banke... Ale tu vidno že nikto nerozmýšľa aj do budúcna, rakovina a pod.
Skôr keď doteraz vydržali v tak malom byte s deťmi, teraz už sú v puberte a zachvilu odsťahovany.
Ja práveže chápem obe strany, aj muža aj ženu. Ja osobne by som v 2i byte neriešila ani šesť rokov dozadu dve deti, iba vravím že neviem či by som to riešila už teraz ale ozaj tých 50t je super suma za väčší byt, keďže inflácia atdatd.
@diamond007 a teda nikdy nevieš, či tie deti pojdu na strednú školu na intrák, moj najstarší dochádzal busom na strednú a vlakom na VŠ, 2 roky bol skoro furt doma, lebo korona, mali online vyučko, vieš si to predstaviť v 2-izbáku s dvomi veľkými deťmi? no masaker.
@janickacrazy nie neviem 😀
@diamond007 to bud rada 😀
@diamond007 existuje aj niečo také, ako poistenie hypo. Čo tu stále operuješ s tou rakovinou? Kto má záruku, že ju nedostane, alebo nebude mať infarkt, vážny úraz, autohaváriu? To by si nikto nikdy nemohol zobrať hypotéku. A píšeš to, ako by si chceli brať pri výške ich platov hypo 150000 eur. Čo sa môže stať? Ak by sa dostali do situácie, že nezvládajú splácať, tak väčší byt predajú, hypo vyplatia a vrátia sa do menšieho. Budú tam, kde sú teraz. Ale oveľa väčšia je pravdepodobnosť, že hypo splatia skôr a budú mať nehnuteľnosť v podstatne väčšej hodnote, ako majú teraz.
@elizabet173 neoperujem, diskutujem
@diamond007 ok